הפלא השמיני, הארמון המוזהב וגני פטרהוף, גן המזרקות הגדול בעולם

 

שני אתרים יפיפיים נמצאים בפרברי סנט פטרסבורג, מתחם הגנים והארמונות פטרהוף והעיירה פושקין עם ארמון יקטרינה, חדר הענבר ועושר שעולה על כל דמיון

 

מתחם הארמונות וגני פטרהוף      צילום: רונית סבירסקי

 

המשורר הנערץ שמת בדו-קרב

העיירה "צארסקוייה סאלו – פושקין" (Tsarskoye Selo) שוכנת דרומית לסנט פטרסבורג ושמה מורכב מ"היישוב של הצאר" ומשמו של המשורר הנערץ אלכסנדר פושקין שהתחנך באקדמיה של העיירה. הוא למד בה מגיל 12 עד 18 ונחשב עד היום לבוגר החשוב ביותר של בית הספר הזה. העיירה פושקין (Pushkin) מטופחת מאוד וירוקה, כל בתיה בני קומה אחת או שתים. בתי מידות מוקפים מרחבי דשא, עצים ובריכות נוי. פסלו של פושקין ניצב בגן פורח לפני הכניסה לארמון. הוא יושב על ספסל במבט מהורהר כשרעמת שיער מתולתל עוטרת את ראשו. הפסל עשוי משיש שחור ומרמז על מוצאו של פושקין ממשפחת עבדים שהגיעה מאפריקה. אלכסנדר פושקין נחשב עד היום לאחד הכישרונות הספרותיים הגדולים של המאה ה-19. הוא נשא לאישה את נטליה היפהפייה שגברים רבים חשקו בה. אחד המאהבים העיקשים, הצרפתי ג'ורג' דנטס הוזמן על ידי פושקין לדו קרב ומצא בו את מותו בשנת 1837.

 

פושקין הרומנטיקן הנערץ   צילום: רונית סבירסקי

 

ארמון הנשים

יקטרינה הראשונה, אשתו של הצאר פטר הגדול, התאהבה בעיירה הפסטורלית והזמינה ב-1717 אדריכל גרמני שיבנה עבורה ארמון קיץ קטן ורומנטי שזכה לכינוי "ארמון הנשים", על שם ארבעת הצארינות שהתגוררו בו. בתה אנה דאגה לשדרג ולהרחיב אותו והצארית ליזבטה, ששלטה אחריה והייתה ידועה בטעמה הראוותני ואהבתה לסגנון הבארוק, ביקשה מהאדריכל האיטלקי ברטולומיאו רסטרלי לעצב עבורה ארמון מפואר ומנקר עיניים. הארמון, שנקרא עד היום על שמה של יקטרינה (Catheirine Palace), זכה לפרסום עולמי בזכות חדר אחד שכל קירותיו צופו באבן ענבר זהובה והפך לאחד מסיפורי המסתורין המרתקים שמעסיק עד היום חוקרים רבים.

 

 אולם הנשפים בארמון יקטרינה     צילום: רונית סבירסקי

 

יקטרינה הגדולה ששלטה אחרי הצארית יליזבטה, העדיפה ארמון צנוע יותר ובנתה בסמוך לארמון המפואר מבנה קלאסי ששימש כארמון קיץ של בני משפחת רומנוב ובנה פאבל. הצאר האחרון ניקולאי השני בילה עם משפחתו בארמון בחודשים האחרונים לפני מותו. עם סיום שלטון הצאר והמהפכה הקומוניסטית, הארמון הגדול שבו התגוררה יליזבטה נפתח כמוזיאון לציבור. רחבת ענק, גנים מטופחים ושערים בסגנון מצרי עתיק מקדמים את פני הבאים אל המבנה המפואר בגווני תכלת, זהב ולבן. המבקרים מתבקשים לעטוף את נעליהם בכיסוי מיוחד על מנת לא לפגוע ברצפות הפרקט העדינות שעוצבו בידי אמנים מומחים. גרם מדרגות רחב ידיים מרופד בשטיח אדום מעניק לנכנסים תחושה של ביקור מלכותי אצל משפחת הצאר.

 

כלי פורצלן וקריסטל     צילום: רונית סבירסקי

 

מאה קילוגרם זהב

הקירות מעוטרים באלמנטים פיסוליים משולבים בזהב וחלונות ענק שמשקיפים אל הגן המטופח. תנורי חימום של המותג ההולנדי "דלפט" בגווני כחול-לבן ניצבים בחדרים. שפע של  גופי תאורה ותקרות מצוירות בהשראת סצנות מיתולוגיות. רהיטים מפוארים בסגנונות שונים שחלקם מצופים זהב. 100 קילוגרם זהב שולבו בארמון בעיטורים ובציפויים שונים. חדר האוכל המשפחתי ובמרכזו שולחן, סט אוכל מפורצלן, סכו"ם משנהב וכוסות קריסטל. חדר שחמט וקלפים של יקטרינה שהייתה ידועה כאינטלקטואלית. חדר שבו מוצגים פסלים בשחור וזהב וחדר עם ציורי פורטרט של משפחת המלוכה.

 

 הבהלה לזהב     צילום: רונית סבירסקי

 

תעלומת חדר הענבר

החדר שנכלל ברשימה העולמית כ"הפלא השמיני" הוא חדר הענבר (Amber Room) שסיפורו מתחיל בשנת 1701. הענבר הוא שרף עץ שמתאבן ומצוי בטבע באזורי רוסיה ופרוסיה. פרידריך וילהלם הראשון, שליט פרוסיה באותן שנים, שאף לחזק את קשריו עם פטר הגדול והטיל על קבוצת אמנים גרמנים ורוסים לעצב יצירת אמנות שכולה עשויה מענבר וזהב. היצירה שוכנה בארמון שרלוטנבורג עד שהועברה ב-1716 לפטר הגדול ואחר כך שולבה בארמון הקיץ של הצארית יליזבטה. חדר הענבר הפך מושא הערצה לרבים בעולם וביניהם היטלר שחשק בה.

 

חדר הענבר המשוחזר     צילום: רונית סבירסקי

 

כשחיילי הוורמאכט פלשו לארמון יקטרינה באוקטובר 1941 הם קילפו את הענבר מהקירות, ארזו בארגזים והעבירו אותם לעיר הנמל קניגסברג. מחפשי אוצרות, מומחים וחוקרים ממשיכים עד היום לנסות ולאתר את מקום המסתור של הלוחות. מדי פעם מתפרסמות ידיעות על חשיפה מסתורית שקשורה בלוחות אבל מעולם לא הוצג ממצא ממשי. הרוסים שיפצו את הארמון, שיחזרו חלקים שנהרסו ונשרפו ואספו כספים כדי לשחזר את חדר הענבר. בשנת 2003 נחנך מחדש החדר המפורסם שדורש טיפול יום יומי בעזרת תמיסות ושמנים על מנת שהענבר לא יתפורר. גווני האבן השונים הם אלה שמעניקים ליצירה את ייחודה וכיוון שלא הצליחו לאסוף מספיק חומר גלם שילבו בחדר מראות, עיטורי זהב ותמונות.

 

לציון הנצחון בצ'סמה     צילום: רונית סבירסקי

 

בדרך חזרה מהעיירה פושקין לסנט פטרסבורג חולפים על פני כנסיית צ'סמה (Chesma), שנבנתה לציון הניצחון הרוסי על העות'מאנים. הניצחון הושג בקרב צ'סמה הימי, ב-7 ביולי 1770 בים האגאי בסמוך לחופי טורקיה. הכנסייה עוצבה בסגנון נאו גוטי על ידי האדריכל פלטן בתקופת שלטונה של יקטרינה הראשונה. היא עדיין פעילה וכשנכנסים אליה אפשר לצפות מהצד בטקסים, בברכות ובתפילות של התושבים המקומיים.

 

מסיבת גן מלכותית בפתיחת העונה

פטר הגדול שהושפע בעת ביקורו באירופה מהאדריכלות והסגנון חיפש מקום מתאים לבניית ארמון וגנים בהשראת גני ורסאי שבצרפת. הוא חיפש מתחם שיגלוש במורד אל הים הבלטי ויפעל במערכת שתעביר מים למזרקות הרבות שיפעלו בגנים. במרחק 29 קילומטרים מסנט פטרסבורג הוא מצא גבעונת עם מעיינות נובעים שגולשת אל מפרץ פינלנד, שהוא השלוחה המזרחית של הים הבלטי והקים את מתחם הארמונות וגן המזרקות פטרהוף (Peterhof). האזור הפך לבתי קיץ של תושבי האזור שמכונים "דאצ'ות". בתי עץ קטנים עם גן ירק, עצי פרי וחיות בית. מרפסת אירוח שבה מגישים תה מסמובר ולצדו פרייניקי שהם ביגלה קטנים מלוחים.

 

 הגן התחתון והנוף לים הבלטי      צילום: רונית סבירסקי

 

הארמון המקורי שנבנה במקום על ידי פטר הגדול נשרף על ידי הגרמנים. הוא שוחזר ונפתח למבקרים יחד עם הגנים שמקיפים אותו. עונת התיירות במקום מתחילה בחודש מאי ונמשכת עד ספטמבר. טקס הפעלת המזרקות בתחילת העונה מלווה במסיבת גן מפוארת שאליה מגיעים המוזמנים בתלבושות של המאה ה-18. העונה מסתיימת בשבוע השלישי של חודש ספטמבר שמתאפיינת בקיץ אינדיאני ושלכת שצובעת את עצי הגן בזהב ובאדום. אחת הדרכים המעניינות להגיע מסנט פטרסבורג לגני פטרהוף היא באוטוסטרדה החדשה שעוברת לאורך חופו של הים הבלטי. מבנה אדריכלי מהפנט של מערכת כבישים וגשרים שמשרים תחושה של נסיעה בתוך שלד של לוויתן. מעל כולם נישא גשר מיתרים ענק, גורדי שחקים בניהם בולט בניין "לכטה" הגבוה ביותר בסנט פטרסבורג.

 

 

135 עמודי מים   צילום: רונית סבירסקי

 

תענוגות העושר

כדי להפיק הנאה מירבית מביקור בגני פטרהוף כדאי להקדיש לאתר יום מלא. לטייל בנחת בין הגנים ולבקר בארמונות השונים. הארמון הגדול עוצב בסגנון בארוקי מפואר וכולל כ-30 חדרים ואולמות, ביניהם אולם ריקודים, אולם קבלת פנים עם כס הצאר, חדר אוכל לבן, חדרי שינה ואירוח. תצוגה מרשימה של יצירות אמנות, תמונות, פסלים, ציורי קיר, מראות ענקיות ועיטורים מוזהבים. המתחם כולל גם את ארמון הקיץ מונפלזיר של פטר הגדול שמציג יצירות מהמאות ה-17 וה-18, כלי מטבח וזכוכית שנרכשו על ידי הצאר. ארמון קבלות הפנים והנשפים של יקטרינה מציג מערכת כלים מלכותית בת 4500 פריטים מהמאה ה-19 שהייתה בשימוש בארמון החורף ובארמון הגדול בפטרהוף. ארמון מרלי בעל 12 חדרים ששימשו למגורי אורחים ובני האצולה מאפשר למבקרים הצצה על הבגדים מקוריים של פטר הגדול, הספרייה שלו, כלי אוכל ואוסף התמונות הפרטי.

 

ארמון הקיץ מונפלזיר     צילום: רונית סבירסקי

 

גן המזרקות הגדול בעולם

הגנים המקיפים את הארמונות נחשבים בין היפים בעולם. הם משלבים צמחייה נדירה, תעלות מים, בריכות נוי, פסלי ענק מצופים זהב, מזרקות, מפלים וטיילת יפהפייה לאורך החוף. בגן העליון ממוקמות חמש מזרקות שהמפורסמת בניהן היא מזרקת "נפטון". הפסל עבר שינויים מאז הוצב ב-1736 ובגרסתו הנוכחית ניצבים סביב נפטון מספר זוגות פרשים על סוסי מים ודולפינים.

 

מזרקת שמשון והאריה     צילום: רונית סבירסקי

 

הגן התחתון משתרע על פני שטח של 1000 דונמים, שופע עצים, צמחים, שרכים ופרחים וביניהם פזורות עשרות מזרקות.  זוהי מערכת המזרקות הגדולה והמתוחכמת ביותר בעולם שנבנתה שעברה שינויים ושדרוגים במהלך מאה השנים האחרונות. המפל הגדול כולל 138 עמודי מים והוא גולש בגרם מדרגות מעוטר פסלים אל תעלה שנשפכת אל מימי המפרץ. בלבה  ניצבת מזרקת "שמשון" הנלחם באריה ופוער את פיו. עמוד המים הראשי מזנק עד לגובה 21 מטרים.  במתחם מצויות זוג מזרקות רומיות שהן העתק של מזרקות הניצבות בכיכר בזיליקת פטרוס הקדוש ברומא, ועמוד המים שלהן מגיע עד לגובה 10 מטרים. לצדן גולש מתוך לועות של לוייתנים מפל מים המכונה "שחמט" על שם רצפתו המעוצבת בריבועים של שחור-לבן. את הביקור באתר אפשר לסיים באתנחתא על ספסל מול נופי מפרץ פינלנד ורק נותר לדמיין את בני האצולה והמלכים שטיילו לאורכה.