טיולי מים צוננים בימים לוהטים

 

הטמפרטורות שנוסקות בחודשי הקיץ הן סיבה טובה לטייל במקומות רטובים וצוננים. 13 מסלולי טיול לצד אפיקי נחלים שחלקם עברו תהליכי שיקום, נחל חרוד, נחל ציפורי, נחל תנינים ונחל שורק 

 

נחל הקישון בלב העמק

תוואי נחל הקישון עובר בלב העמק, בין שדות חקלאים שבעונת החורף צבועים בירוק עז. לאורך הדרך תצפיות נוף אל הרי הגלבוע, הרי נצרת, גבעת המורה והכרמל. אתרים שהיו בעבר מצבורי אשפה הפכו לראות ירוקות עם עצים ושיחים ביניהם עצי דולב, ברוש הביצות, מילה סורית, עצי צפצפה, בוסתנים של רימונים, תאנים, תותים וכרמי זיתים. המסלול מגיע אל חורשת הבונקרים שקיבלה את שמה משלושה בונקרים בריטים שנמצאים במקום ובהם אחסנו הבריטים תחמושת. סביב הבונקרים נטעו הבריטים חורשה שמשמשת היום כחניון ואתר פיקניק למטיילים. יש במקום שולחנות פיקניק ובמה להופעות ולאירועים של תושבי האזור.

 

אפיק נחל קישון המשוקם     צילום: רונית סבירסקי

 

חלקים נרחבים מן הנחל עברו שיקום והוכשרו שבילי רכיבה על אופניים בשטחים שבין החלקות החקלאיות. 45 עצי אלון עתיקים הועתקו מתוואי הכביש החדש בצומת המוביל וניטעו על גדות נחל הקישון. אורכו של מסלול הרכיבה כ-8 קילומטרים והוא מגיע עד לנקודת פיצול בין שתי דרכים. האחת (שמאלה לכיוון צפון) אל כפר ברוך, חורשת סלובניה וחניון הבונקרים שבפאתי קיבוץ יפעת לאורך 15 קילומטרים, והשנייה דרומה (ימינה), אל מושב היוגב לאורך 13 קילומטרים.

 

נחל חרוד בעמק המעיינות

נחל חרוד מתחיל את דרכו סמוך לעפולה על קו פרשת המים הארצית. הוא חוצה את עמק חרוד, ממשיך ליד העיר בית שאן ונשפך אל הירדן בעמק המעיינות. ערוצו חוצה שדות מעובדים משתי גדותיו ומעליהם מתרוממים מדרונות ההרים שיוצרים פסיפס של גוונים ירוקים, תכולים וחומים. על פי מקורות מקראיים בעמק חרוד ובסביבתו התרחשו אירועים חשובים בתולדות עם ישראל. במעין חרוד בחר גדעון את הלוחמים הכשירים לצאת לקרב נגד המדיינים. בהר הגלבוע מצאו את מותם שאול ובניו בקרב מול הפלשתים. נבות היזרעאלי עובד האדמה הפשוט סירב לתביעת המלך אחאב לתת לו את כרמיו.

 

טחנות קמח עתיקות על תוואי נחל חרוד  צילום: רונית סבירסקי

 

מסלולי טיול לצד אפיק הנחל מחברים בין ההיסטוריה, הארכיאולוגיה, הגיאוגרפיה ואתרי המים השונים. הדרך עבירה לכל סוגי כלי הרכב, לאופניים ולהולכי רגל. ישנם מסלולים מעגליים עם כניסות ויציאות מכיוונים שונים ושילוט לאורך התוואי. בין האתרים הפרושים לאורך המסלול: תצפית מתל זוהרה, גשר הקנטרה, חניון אמת המים מעל ערוץ הנחל, מצפור נחל עמל קדום, פארק בית שאן ושפע של פינות צל בלב החורש הטבעי. ניתן לטייל לאורך נחל חרוד במקטעים קצרים ביניהם: שביל נחל בין הגשרים, נחל עמל קדום, גשר הקנטרה וקניון הבזלת. איך מגיעים: ניתן להיכנס דרך תל זוהרה מכביש 669 מול גן השלושה, להתחבר לציר נחל עמל קדום בכביש 6667 בכניסה המערבית לבית שאן.

 

נחל ציפורי שעשה פניית פרסה

נחל ציפורי מתגאה בתופעת טבע ייחודית בצורת פיתול בתוואי הזרימה. מעטים הנחלים שהצליחו לבצע "פניית פרסה" שנקראת ביוונית "מיאנדר". אם תצפו על ערוץ הנחל מרכס אחת הגבעות תראו כיצד ערוץ הנחל יוצר נפתול בצורת האות היוונית אומגה סביב גבעת עליל. המים יצרו עיקוף צפוני ארוך סביב הגבעה שבולטת מעל הנחל.

 

נחל ציפורי וטחנת הקמח     צילום: רונית סבירסקי

 

הסברים רבים ניתנו לכך ודעות הגיאולוגים חלוקות לגבי התשובה המוחלטת. הדעה הרווחת טוענת שנחל ציפורי זרם במקור בערוץ ישר ונינוח לכיוון מערב. שינוי בתנאי השטח גרם לגלישת המדרון אל תוך הערוץ ולחסימת אפיק הזרימה. כתוצאה מכך ניקוו מי הנחל לאגם גדול שהחל לפלס לעצמו דרך חלופית. הנתיב שאפשר למים לפרוץ הוביל צפונה וכך נוצר ערוץ חדש. לצד הנחל נבנתה טחנת קמח על ידי נזירים כרמליתים שהתגוררו במנזר הסמוך ונעזרו באמת מים שהובילה את מי עין יבקע עד למנזר.

 

סכר מרשים, חתולי ביצה ולוטרות בנחל תנינים

נחל תנינים, הנחל שקבל את התואר "אחרון נחלי החוף הנקיים" זורם איתן כל השנה. מי הנחל הכחולים וגדותיו הירוקים מהווים פינת חמד למי שמחפש מסתור מחומו של הקיץ הישראלי. בעבר חיו במקום תנינים שהקנו לנחל את שמו. מקורם של התנינים וכיצד הגיעו לאזור נותר עלום. ישנם השערןץ שעשו את דרכם מהנילוס דרך חופי הים התיכון ואחרים סוברים שיתכן שהרומאים הביאו אותם על מנת להשתמש בהם בקרבות הגלדיאטורים אדם-חיה שנערכו בקיסריה.   

 

המבקרים בשמורה יכולים להתרשם ממפעל המים המפואר שבמקום. בתקופה הרומית ולאחריה העבירו תושבי קיסריה מים מאזור הנחל, באמצעות אמת מים הקרויה "האמה הנמוכה". על מנת להזרים את המים באמה זו נבנה סכר מרשים וגדול מימדים. מאוחר יותר הוקמו במקום גם טחנות קמח. במהלך הסיור ניתן לראות את שרידיהן של הטחנות ממספר סוגים - עדות לכמויות המים הרבות שהיו במקום בעבר ולאופן בו ניצל האדם אנרגיה זו. נחל תנינים שמימיו נקיים מקיים בתוכו ועל גדותיו עולם עשיר של חי וצומח. סוגים רבים של דגים חיים במים, לוטרות, צבים רכים וצבי ביצה, חתולי ביצה, סרטנים ועוד. במים אלה ניתן למצוא גם צמחי מים כנופר צהוב ועל הגדות סמר, קנה ואשלים.

 

צבי ביצות, צבאים וחזירי בר בנחל שורק

המסלול המסודר לאורך נחל שורק הוא חלק מתוכנית כוללת להקמת גן לאומי ושיקום שבסופו יזרמו בנחל מים נקיים. בחורף זרימת המים חזקה ועל גדותיו פורחים הרותם הלבן וחבצלת החוף. סכר מלאכותי יוצר מפלון קטן, ספסלי פיקניק פזורים בין העצים, בריזה נעימה נושבת וציוץ הציפורים מושך את המבט אל הצמרות. לאורך המסלול ישנם שרידי טחנת קמח עתיקה מתקופת הברונזה הקדומה, תנור לשריפת כלי חרס ושברי כלים שמעידים על יישוב שהיה שם לפני 3500 שנה. נבי רובין הוא מסגד עתיק שנבנה במאה ה-15 על-ידי השלטון העות'מאני. הוא שימש כאתר עליה לרגל למוסלמים ובחודשים יולי ואוגוסט נהגו לפקוד אותו כ-40 אלף מבקרים. באזור המסגד נותרו שרידים של 20 טאבונים ששימשו להכנת הארוחות. עם קום המדינה פסק הנוהג והמסגד נינטש.

 

 

אי הצבים בנחל שורק     צילום: רונית סבירסקי

 

בחודשי החורף ניתן לזהות על פני האדמה טביעות רגלים של חזירי בר, צבאים, כוח אפור שהוא זוחל ענק, ירבוע, גרביל החולות, חומט ולטאות. במרכז הנחל הוקם אי הצבים והוא מיועד לאכלס את צב הביצות שמצוי באזור. זהו צב בעל שריון  שטוח שמבלה את רוב זמנו במים ומעת לעת יוצא "להשתזף" בשמש על גדות הנחל. אוכלוסיית צבי הביצות הצליחה באופן מפתיע לשרוד את הזיהום של הנחל והם למעשה שריד החיים היחידי שנותר מאותם ימים. כחלק משיקום הנחל הוחזר גם צב המים הגדול שלא שרד את הזמנים הקשים. כשמתקרבים אל שפת הים ומטפסים אל ראש הדיונה מתגלה חורשת איקליפטוסים שבין ענפיה מקננת להקה של אלפי קורמורנים. זהו קורמורן שחור, בעל צוואר לבן וכתם צהוב מתחת למקור. הוא ניזון מדגים שאותם הוא שולה תוך כדי צלילה מהאוויר אל המים. מרכס הכורכר צופים על שפך נחל שורק וחוף פלמחים.

  

שביל נחל בין הגשרים

תוואי נחל "בין הגשרים" עובר לאורך אפיק נחל חרוד בחורש מוצל, לצד אתרי עתיקות מתקופות שונות ביניהם: הגשר הטורקי-רומי העליון, הגשר הרומי התחתון, הגשר הקטוע, טחנות קמח ושער עיר בית שאן העתיקה. אורך המסלול כ-6 קילומטרים ומתאים להולכי רגל ולרוכבי אופניים. איך מגיעים: מפארק בית שאן, מחניון הממוקם על כביש 7078 בכניסה הצפון מערבית לבית שאן בסמוך לגשר הטורקי-רומי מערבי. יציאה בכביש 90 סמוך לקניון הבזלת.

 

נחל עמל קדום

נביעתו של נחל עמל קדום נמצאת במרכז ה"סחנה" והוא משמש לניקוז מי הגשמים היורדים בחורף ממורדות הגלבוע וזורמים לנחל חרוד. לאורך הנחל ניתן לעצור במצפור ובסככות מוצלות, שביל דייגים ונקודות דיג לדייגים חובבים. איך מגיעים: מבית שאן נוסעים מערבה בכביש 6667 כקילומטר אחרי קיבוץ מסילות ופונים ימינה על פי השילוט לנחל.

 

גשר הקנטרה

גשר הקנטרה נבנה בתקופה הממלוכית כחלק מאמת מים שנועדה להעביר את מימי נחל עמל (ה"סחנה") להשקיית שטחים חקלאיים מצפון לנחל חרוד. מקור השם מהמילה הערבית קנטר- קשת. הגשר בנוי משלוש קשתות שאחת מהן התמוטטה ותוקנה על ידי יציקת בטון בתקופת המנדט הבריטי. הקשת שוקמה ושוחזרה על ידי מנהלת הנחל. כיום ניתן לעבור על הגשר בגובה של עשרות מטרים מעל הנחל ולצפות בזרימתו של נחל חרוד. במקום, חניון נופש פעיל הכולל מתקני נופש ושולחנות פיקניק. איך מגיעים: מכביש 6667 בסמוך לקיבוץ ניר דוד על פי השילוט.

 

קניון הבזלת

קניון הבזלת שוכן בתוך פארק הנמצא בחלקו המזרחי של נחל חרוד. במרכזו גשר פלדה תלוי העובר מעל מצוקי נחל חרוד וצמרות העצים הצומחים לצד הערוץ ומגשר בין גדותיו. מן הגשר ניתן לראות את מפל המים הנופל בין מצוקי הקניון הבזלתי, לצפות לעבר הרי גלעד ועמק בית שאן ולהביט בציפורים הנודדות שדואות בשמים. איך מגיעים: מצומת הכבישים 71 ו-90 כ- 300 מטרים אחרי הכניסה ל"גני חוגה".

 

 

גשר הפלדה בקניון הבזלת   צילום: רונית סבירסקי

נחל תבור ועצי האהבה

מימיו של נחל תבור מתנקזים מהרי נצרת והר התבור ונשפכים אל הירדן מדרום לקיבוץ גשר. על גדותיו צמחייה מגוונת של פטל, צמחי קנה ועצים מצלים. אורך המסלול כ-15 קילומטרים והוא מתאים לרכבים פרטיים, להולכי רגל, לרכבי שטח וכן מסלולי אופניים למשפחות ולרוכבים מקצועיים. שביל נחל תבור מערבי עובר בצל שדירת עצי איקליפטוס ענקים, עם נקודות תצפית על הנוף ופינות חמד שמתאימות לבילוי ולפיקניק. חלק זה עביר לרכבי שטח או למטיילים ברגל. בקטעו האחרון הוא נחל איתן שניזון ממעיינות הנובעים כל ימות השנה. רובו זורם בתוך שמורת טבע, לצד אתרי עתיקות, כשחלקו עובר בתוך נקיק בזלת שניתן להגיע אליו רק בטיול רגלי. טיפ רומנטי למטיילים באזור: בסמוך למושב שדמות דבורה נמצא מתחם "עצי האהבה" שהתפתח סביב עץ איקליפטוס קשיש. זוגות אוהבים נהגו לחסות בצילו והותירו על גזעו את חותם אהבתם. איך מגיעים למסלול נחל תבור: מכביש 65 ממערב לצומת דבוריה בסמוך למלון הר תבור.

 

נחל השבעה ויער האלונים

ערוץ נחל השבעה זורם בגליל התחתון מצפון להר התבור, בין הישובים כפר תבור ושיבלי. המסלול עביר לכל כלי הרכב (למעט בימים גשומים) לאופניים ולהולכי רגל.  ערוץ הנחל, ששוקם ופותח, עובר בתוך תוואי מוצל של יער אלונים ואיקליפטוסים, בחורש ים תיכוני האופייני לגליל התחתון ומתאים לבילוי בחיק הטבע. ניתן להגיע מכביש 65 בין כפר תבור לבית ספר כדורי ומכביש 65 צומת גזית-שיבלי דרך היישוב שיבלי. ניתן להמשיך לטייל בדרך נוף יער בית-קשת ולסיים במלון הר התבור.

 

נחל יששכר ורמת הצבאים

אפיקו של נחל יששכר זורם בליבו של הגליל התחתון המזרחי ומנקז את מי הגשמים של רמות יששכר. המסלול מתחיל בגבעת המורה, ממשיך במתינות על גב שלוחת רמת צבאים ומגיע לפתחו של נחל יששכר דרך כביש מס' 90 (בית שאן טבריה). לאורך הדרך פזורות נקודות תצפית מרשימות, שלטי הסבר, חורשות ומקבצי נטיעות. אורך המסלול כ-25 קילומטרים וניתן לחלקו למקטעים. בעונה זו של השנה מומלץ לעשותו ברכב. איך מגיעים: דרך כביש 65 ממערב לגבעת המורה, מכביש מולדת- רמת צבי ומכביש 71 דרך הכניסה לפארק תעשייה רמת צבאים או מקיבוץ בית השיטה.

 

ביצות, צבים רכים ופטל בנחל אלכסנדר

נחל אלכסנדר הוא מהנחלים המרכזיים והגדולים באזור השרון. מקורותיו נובעים מאזור שכם בשומרון והוא זורם לצד היישובים כוכב יאיר וטייבה עד לים התיכון באזור מכמורת. הוא נחל איתן שעל גדותיו צמחיית נחלים עשירה, צמחי קנה, פטל וחנק מצוי. שפע המים בערוץ הנחל גרם במאה הקודמת להצפות ולביצות באזור עמק חפר. בשנות ה-30-20 עם תחילת ההתיישבות באזור יובשו הביצות ובשנות ה-60 האפיק הורחב כדי למנוע הצפות חוזרות.

 

 

 מתחם הצב הרך בנחל אלכסנדר     צילום: רונית סבירסקי

 

במהלך השנים זוהמו מי הנחל על ידי שפכים שהוזרמו מעבודות חקלאיות וממפעלים תעשייתיים. הזיהום פגע באופן משמעותי בבעלי החיים ובצמחייה לצד הנחל. הדג היחידי ששרד את המפגעים האקולוגיים היה השפמנון. פרטים בודדים של הצב הרך וצב הביצות גם הם הצליחו לשרוד ונדרשה השקעה גדולה כדי למנוע את הכחדתם המוחלטת. בשנת 1994 התאגדו מספר גופים ממשלתיים וגופים ירוקים להצלת הנחל. סולקו גורמים מזהמים, הוזרמו מים נקיים לערוץ והסביבה הוכרזה כאתר אקולוגי שמשמש לפנאי ולנופש.