הנוי של האנוי 

 

על האנוי בירת וייטנאם (Vietnam) נהוג לומר שהיא עיר בטוחה מאוד אלא אם החלטתם לחצות בה כביש. למרות כל האזהרות על זיהום אוויר כבד ומיליוני קטנועים שנעים ברחובותיה היא הפתיעה אותנו לטובה. אדריכלות מרשימה, אגמים, צמחייה ירוקה ותושבים מסבירי פנים.

 

אי הצבים במרכז האנוי    צילום: רונית סבירסקי

 

בתים מפוארים באדריכלות צרפתית

האנוי Hanoi נחלקת לרובע העתיק מתקופת השלטון הצרפתי עם בתים בסגנון קולוניאלי שמשמשים כיום את משרדי הממשלה, האופרה ומוסדות ציבור ובמרכזם אגם יפהפה. הרובע המודרני שופע גורדי שחקים ומזכיר את קו הרקיע הניו-יורקי. בחרנו במדריך מקומי ויחד סיירנו באטרקציות המרכזיות בעיר. הסיור עבר בין בתי הממשל ובית האופרה שמזכיר במבנהו החיצוני והפנימי את בית האופרה בפריז. שכרנו ריקשה כדי לחוש בדופק הנכון של העיר. הרובע העתיק שזור רחובות צפופים וסמטאות עמוסות חנויות ומסעדות רחוב קטנות. בתים אקלקטים חלקם פשוטים מאוד ואחרים בסגנון קולוניאלי.

 

בית האופרה ומלון הילטון    צילום: רונית סבירסקי

 

הקפנו את האגם המרכזי שנרקמה סביבו אגדה הקשורה לצב ענק ולכן שמו אגם הצבים. על אי קטן במרכז האגם הוקם מבנה שעליו עולות עד היום נקבות הצב כדי להטיל את ביציהן. צמד צבים שהפכו לקדושים בעיני המקומיים חיו באגם שנים רבות, הזכר מת ב-1968 והנקבה ב-2016 והעריכו שגילה הוא מאה שנים.  גשר ברזל אדום הוא אחד מסימני ההיכר הבולטים של האגם. הוא מוביל אל מתחם המוקדש לגיבורי וייטנאם ביניהם המנהיג שלחם בג'ינג'ס חאן בתקופת האימפריה המונגולית.

 

 הגשר האדום ומקדש הגיבורים   צילום: רונית סבירסקי

 

שוק לילי ואגם מואר

יופיו של האגם בולט עוד יותר בשעות הערב כשתאורה מיוחדת מוסיפה לו אווירה רומנטית. הצעירים נוהגים לשבת על גדותיו, לשתות ולהקשיב לזמרי הרחוב שמתקבצים ומנגנים סביבו. בסופי שבוע מצטרף לחגיגה סביב האגם שוק לילה גדול שפועל עד 23:00. הכבישים נסגרים לתנועה והופכים למדרחוב וסוף סוף אפשר לחצות את הכבישים בנוחות.  אחרי הבילוי בשוק הלילה אפשר להמשיך בין חצות ל-02:00 לפנות בוקר לשוק הפרחים, שמציע מגוון עצום של פרחים בצבעים ובניחוחות משכרים.

 

מטיילים בריקשה בין הסמטאות העתיקות   צילום: רונית סבירסקי

 

המאוזוליאום ומתחם הארמון

היום האחרון בהאנוי הוקדש למתחם השלטוני המרשים. המאוזוליאום של הו צ'י מין, המנהיג הנערץ ששלט בווייטנאם מ-1954 כשהמדינה זכתה לעצמאות עד מותו ב-1969. הוא חי חיים צנועים ודאג לאנשים הפשוטים. בארמון שנועד למגוריו הוא השתמש רק כשמשרד, לישיבות ולקבלת אורחים חשובים. ביתו הפרטי היה במבנה אבן קטן ואחר כך בבית עץ שעמד על כלונסאות כחלק מרצונו לחיות כפי שחיים הדייגים על גדות הנהרות.

 

המאוזוליאום של המנהיג הו צ'י מין    צילום: רונית סבירסקי

 

ארמון הנשיאות הוקם בתקופת השלטון הצרפתי בתחילת המאה ה-20. הוא צבוע בצהוב עז, בעל חלונות עץ ירקרקים ומשתלב במדשאה רחבת ידיים המקיפה אותו. בלב המתחם בריכת דגים עם מזרקות מים. הו צ'י מין נהג להזמין אזרחים חסרי אמצעים לדוג דגים מתוך הבריכה ולבשל לעצמם ארוחה. הוא ביקש שאחרי מותו ישרפו את גופתו ויפזרו את האפר בשלושה מקומות במדינה, בצפון, במרכז ובדרום וייטנאם. אזרחי המדינה העדיפו לבנות לו מאוזוליאום מרשים שבנייתו הסתיימה ב-1975. גופתו נשמרה בבונקר סודי במרחק 50 קילומטרים מהאנוי עד סיום הפרויקט.

 

הארמון הצהוב   צילום: רונית סבירסקי

 

מתחם הארמון כולל גם אולם קבלת פנים שבו הוא נהג לקבל את פניהם של אזרחים ופוליטיקאים וייטנאמים. בארמון נוהגים עד היום לארח מנהיגים מכל העולם בטקסים רשמיים. שלושת המכוניות שעמדו לרשותו מוצגות גם הן לציבור. במכונית השרד המשוריינת הוא לא השתמש והעמיד אותה לרשות דיפלומטים זרים. הוא נסע ברכב צנוע שהתאים לתנאי השטח הקשים בווייטנאם.

 

מתחם הארמון ובריכת הדגים   צילום: רונית סבירסקי

 

המוזיאון האתנולוגי בהאנוי הוא אתר שיכול לסכם את הביקור בווייטנאם ולהשלים את המידע על המיעוטים השונים שחיים בה. התלבושות, המנהגים וצורת החיים שלהם בבית ומחוצה לו. וייטנאם נמצאת בתהליך של התפתחות מואצת אחרי שנים של שלטון צרפתי ותלאות מלחמת וייטנאם שהותירו בה צלקות קשות. יש בה עדיין בתוליות תיירותית שתיעלם בקרוב ככל שתהפוך ליעד פופולרי. לפני שהיא הופכת לממוסחרת ולפני שחובבי השופינג ינהרו אליה כתחליף לתאילנד, מומלץ לנצל את חלון ההזדמנות הנוכחי ולטייל בארץ שכולה, נהרות, יערות ומרחבים אינסופיים של שדות אורז.

 

הפרק הראשון קמבודיה - אחד מ-7 פלאי עולם - מקדשי אנגקור ואט והמתחם המלכותי אנגקור ת'ום

הפרק השני קמבודיה - ארץ הקמר רוז', יערות גשם, מפל אדיר ומקדש הנשים הוורוד

הפרק השלישי ווייטנאם- סייגון והדלתא של המקונג

הפרק הרביעי וייטנאם - הויאן ודה נאנג 

הפרק החמישי וייטנאם - העיר האסורה הואה ומערות הנטיפים במרכז וייטנאם  

הפרק השישי וייטנאם - טרקים בעיירה הציורית סאפה ושוק השבטים של יום ראשון

הפרק השביעי וייטנאם - מפרץ האלונג ומערות Tam Coc

הפרק השמיני וייטנאם - סיור אוכל מודרך בהאנוי

הפרק התשיעי והאחרון בווייטנאם - האטרקציות של האנוי