ציד המכשפות כאן ועכשיו

 

הקאמרי מעלה את ההצגה "ציד המכשפות" מאת ארתור מילר. הצגה מצמררת ששורשיה נעוצים עמוק בתוך המאה ה-17 אבל הדמוניזציה לא חדלה להתקיים מאז ועד היום. היא רק מחליפה פנים.

 

 הבנות שנתקפו ב"שיגעון"     צילום: ז'ראר אלון

 

סיילם, מושבה בריטית קטנה במסצ'וסטס, הפכה למושג שגרף בעקבותיו אלפי ספרים, מאמרים ומחקרים. אחד הסופרים החשובים שבחר לספר את הסיפור היה המחזאי ארתור מילר, שחזר במאה ה-20 לעיין בפרוטוקולים של משפטי סיילם בעודו סובל באופן אישי מתקופה המקרתיזם שפשטה בארצות הברית.

 

הכומר ג'ון הייל (איתי טיראן) ובתו של הכומר (אלונה סער)   צילום: ז'ראר אלון

 

בינואר 1692 בתו של סמואל פאריס, הכומר וראש הקהילה במושבה סיילם ואחייניתו אביגייל, שתי ילדות צעירות בנות 9 ו-11 נתקפות בשיגעון שגורם להן עוויתות, צרחות, השמעת קולות מוזרים וניסיונות לעוף. נערה נוספת, בתם של זוג אמידים במושבה נתקפת בתופעות דומות. פרנסי המושבה מזעיקים כומר שמנסה להבריח את השדים שתקפו את הנערות. תחת לחץ של שופטי המחוז הן מצביעות על נשים שמכרו נשמתן לשטן וגרמו להן לשיגעון שאחז בהן.

 

רבקה נרס (מרים זוהר) וג'ון פרוקטור (דן שפירא) נידונים למוות    צילום: ז'ראר אלון

 

ג'ון הייל עוקב מקרוב אחרי התנהגותן ומתחיל להבין שהוא ואנשי המושבה מהווים כלי משחק בידי אביגייל, שמטרתה לנקום במאהב נשוי מבני הכפר שגרם לה לשברון לב. הילדה הצעירה הזו הצליחה לשטות בחבר שופטים שבחר להאמין לה ולכנופיית הבנות שהלכו בעקבותיה ובתוך מספר שבועות נתלו ארבע עשרה נשים וחמישה גברים מבני הכפר. גבר נוסף שסרב להודות, שמכר את נשמתו לשטן, נמחץ למוות.

 

מרי וורן (נטע גרטי) והבנות אחוזות "הדיבוק"    צילום: ז'ראר אלון

 

אביגייל וויליאמס, הילדה הג'ינג'ית הסוערת מגולמת על ידי אביגלי הררי. אחייניתה בטי פאריס היא אלונה סער והאב הכומר וראש הכפר, סמואל פאריס, הוא רמי ברוך. הכומר שהוזמן לגרש את השדים, ג'ון הייל, הוא איתי טיראן. ג'ון פרוקטור, המאהב הנשוי מגולם על ידי דן שפירא, אשתו הנבגדת אליזבת היא עירית קפלן. מרי וורן, נטע גרטי, היא העוזרת שעובדת בביתם של הזוג פרוקטור ומצטרפת לחבורת הבנות המוסתות. מרים זוהר, בתפקיד קשישה הגונה בת 80 שנחשדת בכישוף ונידונה לתליה. יצחק חזקיה מספר ברבים שאשתו קוראת ספרים ומסתירה אותם ממנו. היא נחשדת בכישוף ונידונה לתלייה והוא עצמו מסרב להודות במכירת נשמתו לשטן ונמחץ למוות תחת סלעים שהניחו על חזהו.

 

אנשי המושבה סביב מיטתה של בטי פאריס    צילום: ז'ראר אלון

 

בסרקזם האופייני לצעירים מבקשים מתרגמי ובמאי המחזה, גור קורן וגלעד קמחי, סליחה מהצופים על כך שלא מצאו שום דמיון בין הסיפור ההיסטורי שהתרחש בעיירה סיילם בארצות הברית ב-1692 לבין המציאות של היום. הצצה קלה לפוליטיקה העכשווית מחזקת את ממד הציניות של היוצרים. הנשיא טראמפ מרבה להשתמש במושג וקודמיו גם הם לא בחלו משימוש בו כל אימת שנפגעו או נעלבו מביקורת נוקבת. ב-1950 התסיס סנטור מקארתי את האומה האמריקאית נגד "מרגלים סובייטים". רבים וטובים נרדפו בשל נטיותיהם הפוליטיות במדינה שהדמוקרטיה היא עמוד התווך שלה. העידן המודרני שמבוסס על רשתות חברתיות ומידע ויראלי מסמן גרסה חדשה שהופכת לנחלת הכלל. השיימינג שפוגע בכל שכבות הגיל מדיף ניחוחות כבדים של "ציד מכשפות" וכזה שגם יכול לאבד שליטה.

 

 

שיתוף פעולה יוצא דופן נולד בעקבות עליית המחזה בקאמרי. המחלקה לקשרי קהילה של התיאטרון יזמה פרויקט בהשתתפות תלמידי המגמה לצילום בתיכון דב הוז בתל אביב. בהדרכתה של עמית רז התלמידים הגיעו לימי החזרות ותעדו את המתרחש על הבמה. הצילומים נאצרו לקטלוג על ידי עדי יקותיאלי והם מוצגים באכסדרת התיאטרון עד 14 בפברואר 2018.