פסטיבל האור בירושלים

 

פסטיבל האור מתקיים מדי שנה ברחבי העיר העתיקה בירושלים. מסלול אחד ארוך עם מיצגים אינטראקטיביים ומיצג אורקולי על חומות העיר העתיקה בין כיכר צה"ל לשער יפו.  

 

מפעילים את המיצגים

הקהל לא רק צופה אלא פועל ומופעל ויכול להשפיע על רמת האור, התצוגה והנראות של המיצג. לאורך המסלול מתקיימים מופעי אש ולהטוטים. ג'אגלינג אש, תלבושות ומוזיקת עולם.

 

 

במה לאמנים מתחילים ניתנת לסטודנטים מהמחלקה לעיצוב תעשייתי באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל עם מיצגי אמנות אור. בנוסף, תלמידי האקדמיה למוסיקה ומחול ניסן נתיב משתתפים במופע אהבה וצבע בשער יפו. ציורים של ילדים המאושפזים בבתי החולים בירושלים הוקרנו על גבי האתרים האייקוניים של העיר ירושלים.  להקת לאקום, בהרכב של חמישה נגנים יבצעו מוזיקה מסורתית מאגן הים התיכון והמזרח. צלילי המופע יתורגמו למיצג אור של האמן הטורקי Murat Atmitai, שיגיב לכל צליל בצורה שונה.

 

פסנתר, בריכה, שפנים וכוכבים 

הפסנתר המואר במערת צדקיהו של האמן גיא רומם, המשלב נגינת פסנתר של נגן בתוך המערה והקרנה אמנותית של דמויות ואלמנטים מוארים על קירות המערה. עוצמת ההקרנה והקצב מושפעים מאופי הנגינה על הפסנתר. ירח מואר בקוטר 10 מטרים שהובא מסין ותאורתו משתנה בהתאם לחיישנים אינטראקטיביים המודדים את הקהל והסביבה.

 

 

מיצג "השמים הם הגבול" של קבוצת אמני אור פורטוגלית מזמין את הציבור להאיר בקבוצות כוכבים את בנייני ירושלים באמצעות מסכי מגע ומקרנים גדולים. הקהל יכול לשנות את הצבעים והצורות המוקרנים על הבניינים. גדר חוטי אור צבעונית באורך 100 מטרים של האמן הפולני יואכים סלוגוקי. הגדר עשויה מאינספור חוטי אור ומגיבה לעוצמת הרוח.

 

מיצב "הבריכה" של האמנית האמריקנית ג'ן לוין שיצרה מרחב של 'בריכות' אור ענקיות ועגולות ממשטחים רגישים למגע, כאשר הקהל קופץ, רץ ומשחק ביניהן. האמן ההולנדי ראלף וסטרהוף יצר מובייל שממדיו 13 מטרים המדמה בית משפחה עם ילדים וחצר, והוא תלוי מעל מגדל דוד ומאיר את אזור הכניסה לפסטיבל. מיצג אינטראקטיבי מקנדה מזמין את הקהל להתנדנד על נדנדות ארוכות ומוארות בכיכר צה"ל. המבקרים יכולים לשלוט באור ובמוסיקה על ידי נדנוד.

 

ארנבים, לב ומכונית אקווריום

עבודה "הפוך על הפוך" של האמן עלי קפלן-וילדמן, מתכתבת עם החלונות הקמורים שמאפיינים את העיר העתיקה אבל אצלו הם הפוכים. 6  ארנבים בגדלים שבין 10-5 מטרים של האמנית האוסטרלית אמנדה פארר יוצגו באזור גן הבונים (ניתן לראותם גם מרחבת שער יפו). הארנבים גדולים, זוהרים, ואף רכים וניתן לחבק אותם.

 

 

 

 

בובת ענק מוארת DUNDU מופעלת על ידי חמישה בובנאים ומספרת את סיפורה לקהל בהרמוניה מלווה במוזיקה חיה וקצבית. מיצג המופעל על ידי הקהל יוצר לב מרשים ומואר ומעודד את הקהל ליצור קשרי אהבה וחברות: כאשר הקהל משלב ידיים מול הפסל, הוא 'משלים את המעגל' וחושף לב מואר. מכוניות אקווריום של האמן הצרפתי סטפן מאסון. שלושה רכבי אספנות הופכים לאקווריומים וירטואליים באמצעות וידיאו ארט. המכוניות מתמלאות במים בהדרגתיות ודגי הענק מציצים אל הקהל מבעד לחלונות. 

 

שטיח קסמים, קתדרלה וסביבונים

שטיח אור באורך 70 מטרים הוא מיצג מתוחכם שעל ידי דריכה עליו הצבעים והצורות משתנים ללא הקרנה או אורות לד. מיצג וידיאו "סולריס" של האמנים הפולניים ויזואלספורט יוקרן על גבי בית כנסת החורבה, בבכורה עולמית. מתחם אור תלת-מימדי "קתדרלת המראות" מזמין את הקהל לעבור בין 12 עמודי מראות רגישים לתנועה עם תאורת לד, המגיבים לכל תנועה של הקהל.

 

 

5 מיצגי סביבונים של האמן אמיר צובל, המתנשאים לגובה 2 מטרים. באמצעות כיבוי והדלקה מסונכרנים של חלק מפסי הלד, נוצרת אשליה של סיבוב. עוצמת הסיבוב נקבעת על פי מהירות ההדלקה והכיבוי. מיצג "השער השביעי" נועד לשנות את שער שכם למספר שערים אחרים, בהשראת שערים אייקוניים מתקופות ותרבויות שונות. מיצג אורקולי לציון 50 שנים לאיחוד ירושלים יוקרן על חומות העיר בין כיכר צה"ל לשער יפו.