הסודות של רמלה - אוצר של מטבעות זהב, שוק ססגוני וסיורי אוכל

 

משהו טוב קורה לעיר רמלה, השוק הססגוני שודרג, קונצרטים מתנגנים בבריכת הקשתות, סיורים קולינריים, תערוכות אמנים, תגליות ארכיאולוגיות  ואוצר מטבעות זהב עם סיפור היסטורי מרתק. 

 

העיר רמלה הולכת ומשתבחת עם השנים. השוק הצבעוני, המסעדות הטובות והאתרים ההיסטוריים הצליחו להביא רבים לטייל בין סמטאותיה. לאחרונה היא זכתה בשני פרסים יוקרתיים, פרס החינוך הארצי ופרס עיר קהילה מתנדבת. עכשיו מצטרפים לכל אלה אירועי תרבות ואטרקציות לכל המשפחה. 

 

שוק של טעמים, ריחות ועדות ברמלה   צילום: רון פלד

 

 

השוק שעושה לכם כנפיים

סיור ברמלה חושף אתרי תרבות בעלי היסטוריה מרתקת, שוק שניחוחות הבורקס הטורקי והסנדוויץ' הטוניסאי אופפים אותו. השוק עבר שדרוג והיום הוא מקורה בתקרה שקופה ומעוטר בתמונות ענק של התחנות ההיסטוריות החשובות בעיר. בשוק של רמלה מדברים על אחווה, אחדות ומשפחתיות עם ברק בעיניים. הם אומרים שזו משפחה אחת גדולה שיש בה תערובת מתובלת בפלפל ואריסה. בתחילת המאה ה-20 היו בה הרבה מאוד טורקים, אחריהם הגיעו הבולגרים, העיראקים, המרוקאים, הטוניסאים והבוכרים וכולם חיו בשכנות עם ערבים נוצרים ומוסלמים.

 

השוק המקורה ותמונות האתרים ההיסטוריים שתלויות מעל הראשים  צילום: רונית סבירסקי

 

התרבויות, המנהגים, המטבחים והתבשילים התמזגו בבליל של ריחות וטעמים אבל גם הצליחו לשמור על הייחודיות. תתבשמו מניחוחות הבורקס הריחני והכרסתני שמוגש לצד לבן קר. מיץ לימון צונן נמזג אל הכוסות מתוך בקבוק פלסטיק מאולתר, בדוכנים נמכרים זיתים מכל הטעמים והסוגים, עמבה, אריסות, חצילים כבושים, פלפלים חריפים ודגים מעושנים. בסמטאות הצרות שמתפצלות מן השוק שוכנות מסעדות ביתיות שמשמרות את המטבחים המסורתיים ובחלקן עדיין מתבשלים מאכלים בבישול איטי על פתיליות. לנגד עיניכם מכינים מתוקים טוניסאים, צולים קבאבים על הגריל וחותכים חריצי גבינות בולגריות שמיוצרות ברמלה כבר עשרות שנים.

 

 

קונצרט בבריכת הקשתות כשהצופים יושבים בסירות   צילום: רון פלד

 

נפוליאון וטיציאן

אתר חשוב נוסף היא הכנסייה הפרנציסקאנית. מבנה אדריכלי מרשים שחלקו הראשון נבנה כאכסניה במאה ה-15. הכנסייה שהוכרה כביתו של יוסף הרמתי, שביקש מן הנציב הרומי להוריד את גופת ישו מן הצלב ולהביאו לקבורה ולפיכך נחשבת כקדושה מאוד עבור מאמיני הדת הנוצרית. בקומה השנייה של המבנה התאכסן נפוליאון בשנת 1799. האגדה המקומית מספרת שמחלון חדר בקומה זאת ירה נפוליאון במואזין שניצב בראש המסגד הסמוך, כדי שיניח לו לישון. אל חלון החדר ניתן להציץ מרחוב המסדר הפרנציסקני המוביל אל הכנסייה. במרכזו של אולם הכנסייה מתנוסס ציור מקורי בן 500 שנה של צייר הרנסאנס האיטלקי המפורסם טיציאן.

 

הכנסיה הפרנציסקנית   צילום: רון פלד

 

אוצר זהב וקסם אשה

מוזאון רמלה מהווה אבן דרך חשובה במסע. במבנה שהיה בית העירייה הבריטי, ניתן להבין את חשיבותה של רמלה בימי שלטון בית אומיה ובית עבאס ואף יותר. רמלה (שפירושה בערבית עיר החולות) הייתה העיר המסחרית החשובה ביותר השנים 1068-715 בעוד ירושלים הייתה הבירה הרוחנית. אוצרות הזהב שהתגלו בעיר מרמזים על חשיבותה הגדולה כמו גם שטחה שהיה גדול בהרבה מזה של ירושלים בימים ההם. במוזאון מוצג אוצר מטבעות מהגדולים שהתגלו בארץ ישראל. 376 דינרי זהב בני יותר מאלף שנים, שנושאים מידע חשוב של שם החליף, השנה והיכן הטביעו את המטבע.  במהלך חול המועד יוכלו הילדים בכל הגילים ליהנות מהטבעת מטבעות בעזרת מתקן הטבעה משוחזר המטביע מטבעות פליז באמצעות פטיש ורושמה. בדיוק כמו בעבר הקדום.

 

אוצר מטבעות הזהב במוזאון רמלה  צילום: רון פלד

 

בקומה השנייה של המוזאון מוצגת לראשונה תערוכת אמן מבני העיר והכוונה להפוך זאת למסורת. הפסל והצייר שלמה כץ מציג את "קסם אשה" בדרכו המיוחדת. ציורים ופסלים שמנציחים את הגוף והתווים הנשיים. הוא שמשתמש בחומרים יוצאי דופן כמו שרטוט על קלקר, מפסל בברונזה, אבן ועץ ומשתמש בצבעים מיוחדים שהוא יוצר בעצמו.

 

"המגדל הלבן" מועמד כאתר מורשת עולמית בידי אונסק"ו. התצפית היפה ביותר בעיר. המגדל הלבן, שהדעות חלוקות האם היה צריח מסגד או מבצר צבאי עם חרכי ירי, הוא המבנה הגבוה העתיק ביותר ברמלה. המגדל מתנשא לגובה 30 מטרים והוקם בתחילת המאה ה-14. ממרפסת הגג המבנה ניתן לצפות ביום בהיר אל נופי גוש דן והרי יהודה.

 

  המגדל הלבן    צילום: רון פלד

 

מרכז הקראי העולמי 

בבית הכנסת של הקראים שלמה גבר מספר את סיפורה של העדה המיוחדת שמאמינה בכתובים ולא בתורה שבעל פה. הם היו מגולי בבל שעלו לארץ במאה ה-8 לספירה ומאז חיים במספר מרכזים בארץ כשהגדול ביותר הוא ברמלה. התייחסותם לפרשנות התורה שונה מזו של היהדות האורתודוקסית והביקור במקום כולל הסברים על מנהגיהם השונים הוא חוויה מרתקת. הביקור בתיאום מראש במחיר: 10 שקל לאדם. טל. 08-9249104

 

בית הכנסת הקראי   צילום: רון פלד

 

מפגש עם אמן מיוחד הוא ביקור בביתו של הפסל והצייר ניהאד דביט. הוא מתגורר בבית עתיק שמשמש כגלריה וכסטודיו ובסמוך לכנסייה הפרנציסקאנית ולמסעדות בעיר העתיקה. בתיאום מראש ניתן לבקר ולשמוע על חייו ויצירתו המיוחדת. דביט מפסל ויוצר בחומרים לא מוכרים ביניהם: לחם, שיפודי עץ, עצמות ובייחוד בחוטי מתכת. ביקור בתיאום מראש טל. 050-5703700

 

הפסל והצייר ניהאד דביט בסטודיו   צילום: רונית סבירסקי

 

לפרטים מלאים על האירועים ופרטים נוספים על סיורים מודרכים וביקור באתרים ברמלה ניתן לקבל באתר: www.goramla.com  מוזיאון רמלה, רחוב הרצל  112 רמלה טל: 08-9292650, שעות פתיחה: א'-ה' 10:00 – 16:00  ו' 13:00-9:00