לטייל בירושלים עם mp3 

 

"ללכת בדרכי העתיקה" הוא מיזם של הרשות לפיתוח ירושלים לתיירים מהארץ ומחו"ל. המיזם כולל עשרה מסלולי טיול  בעיר העתיקה שמיועדים לתייר הבודד על מנת לחסוך את הצורך לשכור מדריך טיולים צמוד. על ידי הורדת קבצים של מידע מאתר האינטרנט לנגני mp3 או לטלפונים ניידים ניתן לטייל באופן עצמאי. להשלמת המידע, לשכות התיירות ובתי המלון בעיר מעמידים לרשות המטיילים חוברת הכוללת את פירוט המסלול, הסברים ומפה. כך אפשר ללכת לאיבוד בירושלים.

 

תצפיות נוף בעיר העתיקה   צילום: רונית סבירסקי

 

בין המסלולים המוצעים: ירושלים של בית ראשון ובית שני, מהר ציון לשער יפו, בין העדות הנוצריות ובאזורי השווקים, ברובע היהודי, במתחם הר הבית, בטיילת החומות הצפונית והדרומית, בויה דולורוזה ומסלול נוסף מעמק צורים לנחל קדרון. חמישה מתוכם מונגשים לנכים. כתבתנו עינת לוי יצאה לבדוק איך "עושים שוק" עם mp3.

 

אצא לי השוקה

חמושה בנגן mp3, מפה וחוברת הסברים יצאתי לטייל בדד במסלול שנקרא "עושים שוק". הטיול מתחיל ב"אלרוב-שדרות ממילא" שמחוץ לשער יפו, עובר בין השווקים השונים, ומסתיים ברחוב הנוצרים ברובע הנוצרי של העיר העתיקה. בין האתרים המרכזיים בטיול: בית שטרן, רחוב דוד, הקרדו, שלושת השווקים ושוק אבטימוס.  

 

"כל שעליכם לעשות הוא להסתכל במפה, להגיע לאתר הנבחר ולהפעיל שם את מערכת השמע" אמר  לי קריין ה-mp3 שלי בקול רגוע. הסתכלתי במפה וניסיתי להבין איפה אני נמצאת ולאן פני מועדות? כיוון שהמונית הורידה אותי במוזיאון מגדל דוד החלטתי לדלג על שתי התחנות הראשונות אותן כבר עברתי. שמתי פעמי לכיוון שער יפו שניצב מולי. שם עצרתי והפעלתי את הנגן בהתאם להוראות הקריין.

 

סמטאות השוק   צילום: רונית סבירסקי

 

מכאן הכול התחיל להסתבך, הקריין החל להסביר לי על ההיסטוריה של שער יפו מאז ועד היום במשך ארבע דקות. ההסברים היו ברורים ומעניינים אך הבעיה החלה דווקא כאשר הוא החל לחלק לי הוראות כגון "נפנה את מבטנו לעבר שני השלטים מקרמיקה שעל קיר השער", "נתקדם מספר צעדים לכיוון העיר העתיקה", "נבחין לשמאלנו בסורג שחור". מה? לאן? איפה?

 

תנועה ערה של עוברים ושבים, שאון המכוניות ורחשי הכרך מקיפים אותי מכל עבר. אני עומדת באמצע, מפה בידי, אוזניות לראשי מתאמצת להקשיב בריכוז ולהבין שוב לאן פני מועדות. כיוון שלא הבחנתי בסורג השחור והקריין המשיך בהסבריו גם על התחנה הזאת, דילגתי בתקווה שהתחנה הבאה תהיה נעימה יותר. "מכאן נמשיך לתצפית הגגות, נתקדם עד ההצטלבות עם רחוב חב"ד, נפנה ימינה ונעלה במדרגות ברזל, מומלץ לעיין במפה" מודיע לי הקריין.

 

הבנתי, המשימה היא לאתר את מדרגות הברזל לעלייה לתצפית הגגות. במפה שלפני, אני עומדת ברחוב דוד, כל שעלי לעשות הוא ללכת ישר, לאורך השוק הצבעוני עד אשר אגיע לצומת ה-T הראשון, שבו הרחוב מימיני הוא רחוב חב"ד ולשמאלי שוק הקצבים. צעדתי לי לאורך השוק, סוחרים עוצרים אותי בכל רגע מציעים לי ממרכולתם, ריחות של תבלינים וקפה שוטפים את נחירי, צבעוניות של בדים לוכדת את עיני, ממש קפיצה קטנה לחו"ל. הגעתי  לצומת ה-T הראשון, מרימה את ראשי ומגלה להפתעתי שאני נמצאת בצומת הרחובות "היהודים" ו"שוק הצורפים", מביטה שוב במפה ומגלה שרחוב חב"ד בכלל נמצא מאחורי.

 

טיול בשוק   צילום: רונית סבירסקי

 

כמה מסובך זה כבר יכול להיות?!

כאן כבר הרמתי ידיים ופניתי לסוחרים שעד כה דחיתי את רצונם לסייע לי בהכוונה. הרי אני חמושה במפה ובהסברים קוליים, כמה מסובך זה כבר יכול להיות?! לא כולם הכירו את המושג מדרגות הברזל ואחרים שלחו אותי לכיוונים לא נכונים. סוחר אחד עזב את החנות ולקח אותי באופן אישי עד למדרגות. התמונה התבהרה אחרי סקירה מעמיקה של המפה שבידי. רחוב חב"ד כלל לא מצטלב עם שוק הקצבים ורחוב הקרדו כלל לא מצטלב עם שוק הבשמים, כפי שהמפה מציינת. למציירי המפה פתרונים.

 

נפרדתי מהסוחר שליווה אותי, טיפסתי במדרגות וחזרתי להאזין לנגן ה-mp3 כדי לשמוע הסברים. "אנו עומדים במקום הגבוה ביותר בתצפית הגגות", הוא מכריז בפניי ולי נותר רק לקוות שהפעם עמדתי בציפיותיו ונעמדתי בנקודה הנכונה. תצפית הגגות מספקת מבט מלמעלה של 360 מעלות ומקיפה את כל הרבעים של העיר העתיקה. כיפת הסלע המוזהבת, כנסיית העלייה הרוסית, בית הקברות היהודי של הר הזיתים, כנסיית אוגוסטה ויקטוריה, קמפוס הר הצופים, הרובע המוסלמי, כנסיית הגואל הגרמנית, כנסיית הקבר הקדוש, מסגד עומר, כנסיית סן סלבדור, מצפור מגדל דוד והרובע הארמני. על כל אלה צפיתי בהדרכתו של הקריין, כשהוא לא מספק יותר ממילה או שתיים הסבר על המבנים המוצגים בפני.

 

כיכר המוריסטן    צילום: רונית סבירסקי

 

מנקודה זאת והלאה החלטתי שהלכתי לאיבוד די והותר בשעה אחת של טיול והצטרפתי לקבוצה אחרת שטיילה במסלול השווקים. מלווה באנשים ומדריכה המשכתי לתחנות הבאות כאשר אני זונחת מאחורי את קריין ה-mp3 שלי, את המפה ואת חוברת ההסברים. מה גם שזכיתי לכמה פלוסים בהדרכה האנושית כמו מפגש עם סוחר בדים ששימר תחת רצפת זכוכית בחנותו את שרידיו של השוק הישן, טיפ שלא הוזכר בתוכנית השמע. אלו פנינים שרק מדריכי התיירים הוותיקים יודעים לספק.   

 

זמין להורדה מהאתר

הסיורים הקוליים זמינים להורדה מהאתר בעברית ובאנגלית והם כוללים קבצי קול, וידאו, מפות, תמונות וטקסטים. הרשות מבטיחה כי בעתיד הם יהיו ניתנים להורדה גם בשפה הרוסית. את הקבצים ניתן להפעיל במהלך הסיורים בשטח ממכשירי סלולר או מאמצעי שמע אחרים התומכים בקבצי mp3.

 

כחלק מהפרויקט הופק גם מארז של עשר חוברות, אחת לכל מסלול, בארבע שפות: עברית אנגלית, רוסית וצרפתית. החוברות כוללות הסברים, סיפורים ותמונות, גם אותן ניתן להוריד מהאתר או להשיגן בלשכת התיירות המקומית ובבתי המלון בעיר. ההסברים בחוברות קצרים בהשוואה להדרכה הקולית, אין חפיפה בין מספרי התחנות בחוברת לבין מספרן בקובץ השמע. לדוגמא פירוט האתרים הנצפים מתצפית הגגות בקובץ השמע, כלל אינם נזכרים בחוברת של המארז. 

 

לסיכום, למרות שהחלפנו רבות מפעולותינו האנושיות לטובת הטכנולוגיה, כשמדובר בתיירות אני עדיין הייתי בוחרת במדריך אנושי שיספק לטיול שלי הרבה ידע, צבע ותוכן. הרי אין תחליף למפגש אישי עם הסוחרים שמהווים חלק בלתי נפרד משווקי העיר העתיקה, ומשלימים את חווית התרבות המקומית. אם כבר טכנולוגיה, אני אחכה לאפליקציה מבוססת GPS, מקווה שהיא לא תאחר להגיע.

 

 שרידי השוק הישן, תחת רצפת זכוכית (צילום: עינת לוי)