אוכלים לו את הלב - טיול וארוחה בעקבות הארטישוק

 

חודש מרס הוא הזדמנות נהדרת לבקר ב"ארטישוק של נועם" במושב ניר בנים בחבל לכיש ולהכיר את הטבע והחקלאות מקרוב, לערוך סיור מודרך עם נועם בשדות ולטעום ממטעמי הארטישוק שהוא מכין בבראנץ' עשיר וטעים

 

מראה של שדה ארטישוקים הוא לא מסוג הדברים השכיחים שנתקלים בהם תוך כדי שיטוט או נסיעה בדרכים ראשיות. כדי לראות ארטישוק באתרו צריך להגיע אל אחד המגדלים וכאלה מסתבר יש רק עשרה בכל רחבי הארץ. נועם יעקבא ממושב ניר בנים בחבל לכיש, שזכה השנה על פועלו בתואר חקלאי מצטיין, החליט לקרב את הישראלים לשיח האקזוטי הזה שאנחנו אוהבים לאכול לו את הלב. הוא מקיים סיורים בשדות ומארח בחצר המשק לארוחות המבוססות על הארטישוק. 

 

 

נועם יעקבא מדגים קטיף ארטישוקים    צילום: רונית סבירסקי

 

מהפרח עד הבראנץ'

הירק הבשרני הזה הוא למעשה ניצן פרח של שיח רב שנתי שפורח מנובמבר עד אפריל. שיא פריחתו מתרחש סביב ה-21 במרס כשהיום והלילה שווים באורכם. יעקבא הוא חקלאי מהזן הישן והטוב שקם כל בוקר מוקדם כדי למשש את רגבי האדמה ולמלא את ריאותיו בניחוח הירק הרענן בשדות. הוא חדור אהבת ארץ ישראל, איש סיירת גולני שמכיר כל שעל ושמח לשלב קורטוב של ציונות בסיוריו.

 

הדבר הראשון שמזדקר לנגד העיניים כשמגיעים ל"ארטישוק של נועם" הוא מתקן מגפי הגומי שעומדים בשורות סדורות ומחכים למטיילים. המבנה שמשמש במהלך השבוע למיון הארטישוקים הופך בסוף השבוע למתחם אירוח. נועם התקין וניגר שולחנות עץ ארוכים לצדם ספסלים שמיועדים לישיבה משותפת. לאורך הקירות מזנון עטוף במפות צבעוניות ועליו מניחים החל מ-10:00 בבוקר מגשים גדולים עם מאכלים מבושלים וסלטים טריים שכולם מבוססים על הארטישוק. סלסילות קש מלאות ארטישוקים מקשטות את המזנון ואח הפועלת על גזרי עץ מוסיפה חמימות וניחוחות של חורף.

 

 

ארטישוקים מהשדה    צילום: רונית סבירסקי

 

החקלאי הבשלן

נועם מכין את כל המנות במטבח הפרטי שלו. הוא מתחיל לבשל בחמש בבוקר כשבחוץ עדיין חשוך. מעמיד על האש מרק עשיר שמכיל שורשים ולבבות ארטישוק, חולט ארטישוקים שלמים במים רותחים עם לימון, עלי דפנה, פלפל אנגלי ושמן זית ומכין להם מטבל של טחינה סמיכה. המטיילים מתחילים להתאסף לקראת השעה 10:00 ועד שהמזנון מתמלא בכל סוגי הסלטים הקרים והחמים אפשר לשתות תה עם נענע מהגינה או להתחמם באכילת מרק ארטישוק. המרק מוגש עם לחם טרי מרוח בשכבה עבה של חמאה כמו שהחקלאים רגילים לאכול.

 

בשביל הארטישוק עם תרמיל ועם מקל

הסיור המודרך יוצא אל השדות כשנועם צועד בראש ועל גבו סל ענק שמזכיר את קוטפי התה בסרי לנקה. הולכים בשבילי הכורכר של המושב, בין הבתים הקטנים והחצרות הפורחות בעוד נועם מספר על השנים הראשונות של משפחתו במושב. הוא מתאר כיצד הוריו הצעירים הגיעו מקיבוץ צובה, גרו בבתי סוכנות, קיבלו משק עם שתי פרות וחלקו את הסוס והעגלה עם השכן. חולפים על פני שדות חיטה, מטעי אפרסקים ושזיפים שפורחים בגוונים ורדרדים יפיפיים. מבקרים בשדה ארטישוקים בצבע סגלגל בן שנה, ממשיכים דרך כרם זיתים ומגיעים לשדה ארטישוקים רחב ידיים. בנקודה זו שגובהה 82 מטרים מעל פני הים אפשר לצפות על האזור ונועם מספר על הארכיאולוגיה, ההיסטוריה והגיאוגרפיה של שפלת יהודה. משקיפים אל הישובים יד נתן, שדה יואב, קיבוץ קדמה, זרחיה, שפיר, משואות יצחק ועין צורים. עמוד החשמל התכול של גבעת תום ותומר מתנשא מעל פני השטח ובאופק העיר אשדוד.

 

 

הארטישוק של נועם         צילום: רונית סבירסקי 

 

ממשיכים לעבר שדה ארטישוקים וותיק גדוש ביבול. נועם קוטם בהינף סכין את הגבעול, חוצה את הארטישוק במרכזו וכשהוא מתחיל להשחיר תוך מספר דקות נועם מסביר שהארטישוק עתיר ברזל. בעזרת הסכין הוא מסיר את עליו ומחלק לנוכחים פיסות ארטישוק טריות שמותירות טעם מתקתק נעים על הלשון. הוא מלמד ליצור מהפרח מתקן לנר, מספר על סגולותיו הבריאותיות ונותן מתכון לחליטה ולבישול. התרגשות גדולה אוחזת במטיילים כשהוא מדגים את שיטת הקטיף. בזריזות ידיים מיומנת הוא מפריד את הארטישוק מהשיח וזורק אותו באוויר מעבר לכתפו אל תוך הסל מבלי להעיף ולו מבט קל לראות אם הוא קולע. כל קליעה הייתה בול. הסיור מסתיים בהדגמה של קילוף עלי הארטישוק בצורה הקלה ביותר. חולצים את המגפיים ומתיישבים לאכול מהמאכלים שנועם הכין.

 

שדות הארטישוקים        צילום: רונית סבירסקי

 

בראנץ' בשישי ובשבת

בראנץ' שישי-שבת מציע מרק ארטישוק ושורשים, מרק ירקות עשיר, לחמים כפרים, סלטים טריים ומבושלים ביניהם: סלט ארטישוק חי, סלט בורגול, ירקות העונה חתוכים, ארטישוק חלוט ולצדו טחינה לבנה. בין המנות החמות תוכלו למצוא חמין קטניות עם תפוחי אדמה, ארטישוק וגריסים, יש גם תבשיל חומוס עם רבעי לבבות ארטישוק, אנטי פסטי ו"סירות" של שורשים אפויות בתנור. בפינת הילדים מוגש אורז עם תירס ואפונה ופסטה ברוטב אלפרדו או עגבניות. שתייה חמה וקרה מוגשת חופשי עם לימודה טבעית, קפה וחליטות תה מתבליני הגן הטריים. עוגת הגזר הביתית היא להיט שקשה לעמוד בפניו ולצדה מוגשים לקינוח צימוקים טבעיים מהענבים של המשק וסלסילות גדולות של קלמנטינות.

 

המחיר לארוחה עם סיור בשישי ובשבת 100 שקל למבוגר, 50 שקל לילד (גיל 13-3). הסיורים יוצאים בשישי ב-11:00, 13:00, בשבת ב-11:30 וב-14:30. סיור ללא ארוחה 40 שקל למבוגר ו-20 שקל לילד. הסיורים והארוחות מתקיימים בכל מזג אוויר והמקום פתוח בימי שישי ושבת בין 16:00-10:00

  

נועם שמח לספק הדרכה על טיולים באזור, מסלולי אופניים ואזורי פריחות. אפשר לקנות במקום ארטישוקים במחיר סיטונאי, שתילים לגינה וצימוקים מענבי המשק. כדאי להזמין מקום מראש דרך האינטרנט http://www.artishoke.co.il/ , או בטל. 054-2278637