מלאכות מסורתיות בנצרת

 

נצרת מחזירה את גלגל הזמן לימים שבהם עשו קנקני חרס וטוו צמר ביד. המלאכות המסורתיות שהיו מוכרות באלף הראשון לספירה נעלמו מן העולם. הילדים שעולמם מתמקד בדיגיטלי, אוטומטי ואינטרנטי אינם מכירים את בעלי המלאכה שעבדו עם פטיש ואזמל, חרשו במגל ודשו בעזרת חמור. בעיר נצרת ישנם מרכזי מבקרים שמוקדשים לאומנויות שעוד מעט יהפכו למוצג מוזיאוני.

 

כלי חרס ב"פח'וראת מוסמאר"   צילום: רונית סבירסקי

 

פאח'ורת אל-מוסמאר

המילה "פאח'ורה" משמעותה חרס בערבית עתיקה. מוסמאר הוא שם משפחתם של אומני החומר (חימר) שיוצרים כלים מ-1919. ההיסטוריה הקדרית של משפחת מוסמאר מתחילה בילד סעיד שגדל אצל אם חורגת ונהג לשחק באדמה הרטובה שנוצרה בחצר סביב גיגית הכביסה שלה. כשבני משפחתו ראו את הפסל הראשון שיצר שלחו אותו למינכן בגרמניה ללמוד קדרות. הוא חזר לכפר שגדל על הר סיח' ממזרח לנצרת וחיפש את האדמה המתאימה כדי לייצר כלים. הוא רכש גם חלקת אדמה קטנה בסוריה שבה מצא חומר גלם מתאים ליצירת גלזורות.

 

כיום מנהלים את המפעל בניו חנא ובסאם ומייצרים עציצים, קדרות, ספלים, כדים וכלי בישול בשילוב של שיטות מסורתיות ומודרניות. כדי לשמר ולהנחיל לדורות הבאים את השיטות העתיקות הם פתחו מרכז מבקרים שבו מסבירים ומתנסים בהכנת כלים. הסיור כולל סיפורים ופולקלור על נושא הקדרות, הצגת הכלים השונים שהם מייצרים ואיך הכינו כלים בימים שלא שהיו מים וחשמל בבתים. שיטות העבודה על אובניים והצגת מכונה שמכינה 1200 עציצים בשעה. הם מקיימים סדנאות של הכנת כלים, עיטור ושריפה בתנור. בסאם מסביר אלו כלים מתאימים לאחסון שמן, גבינה או יין ומהם הכלים הנכונים לבישול ולאפייה.

 

ארוחה מסורתית בכלי חרס

המבקרים מקבלים הסברים על בריכות המים שבהם יוצרים את החומר, כיצד לשים אותו "לנקניקים" במכונה מיוחדת. מסיירים בחדר שבו תבניות מיוחדות ליצירת הכלים המורכבים ואפילו מתלבשים בתלבושת מסורתית ונושאים קנקן מים על הכתף כדרך הנשים והנערות שירדו לשאוב מים מן המעיין. הסיור מסתיים בארוחה קלה או ארוחה מלאה (לפי הזמנה). הארוחה מתבשלת בכלי החרס שנעשים במפעל. בארוחה הקלה מגישים "מאנקיש" שהיא פיתה מעוטרת בשפע של זעתר או בשבבי גבינה שמכינים אותה על  מחבת חרס. בנוסף, ירקות חתוכים ולימונדה קרה. בארוחה הגדולה מגישים מח'מר (פיתה ועליה עוף או בשר) הנאפה בכלי חרס. גם הכוסות והצלחות שבהן מגישים את הארוחה עשויות מכלי המפעל.

 

פעולת הדיש בכפר נצרת    צילום: רונית סבירסקי

 

מרכז המבקרים מציע גם סדנאות פסיפס ועבודה על אובניים לילדים מעל גיל 12. סיור וסדנא שנמשכים כשעה וחצי עולים 30 שקל לאדם וכוללים שתייה קרה וחמה. סיור, סדנא וארוחה קלה במחיר 50 שקל לאדם. מרכז המבקרים פתוח בימים שני, שלישי, חמישי ושישי מ-15:00-08:00, רביעי ושבת עד 14:00 (ראשון סגור). עדיף לתאם הגעה מראש טל. 052-6313775

 

כפר נצרת מהאלף הראשון

חזון של ד"ר נחלה בשארה להקים כפר שישחזר את החיים בנצרת לפני 2000 שנים, הפך למציאות בשנת 1999. הכניסה היא דרך מוזיאון שכולל מיצגים, סרטונים ומוצגים והיא המבואה לקראת השחזור האקטיבי. האולם הראשון מתאר את נצרת ככפר נידח באזור הררי בסמוך ליישוב ציפורי. המוצגים מתארים את החקלאות העתיקה, הטרסות וההשקיה. בחדר השני נצרת המתפתחת ונבנית. החמור הוא זה שאחראי על האדריכלות של נצרת. מידות הרחובות שעוברים בין הבתים נמדדו על פי רוחבו של חמור עמוס. דגם של דלת מראה כיצד בנו קירות מסיבים מאבן. החדר השלישי מתייחס לתקופת השלטון הרומי. מציגים נגריה שמדמה את מקום העבודה של יוסף הנגר. לצדה בית מדרש שאליו הלכו הקטנים ללמוד תורה.

 

כשיוצאים אל אור היום מתגלה שטח גדול שכולו בוסתנים ומבנים שמדמים כפר עתיק מהמאה הראשונה לספירה. חורשת עצי זית גדולה, חרובים, רימונים, גפנים תאנים ושדות חיטה. ערוגות של צמחי תבלין בעיקר רוזמרין. המדריכים מסבירים על יתרונות עץ הזית וחשיבותו לאדם. הסברים על הגורן, הדיש, שיטת החרישה והקציר. הקוצר מפעיל את החמור שמושך אחריו מורג ומנפה את התבואה. בסמוך מסתובב רועה צאן עם עדר עיזים וכבשים. בשטח נראית מערת קבורה עתיקה עם אבן גולל. טרסות וכרמים מחזירים את המבקר לשיטות החקלאיות המסורתיות. באופן בלתי צפוי התגלו בשטח במהלך בניית הכפר שומרה וגת עתיקה שמעידים כי במקום התנהלה בעת העתיקה חקלאות.

 

האורגת מדגימה טווית צמר    צילום: רונית סבירסקי

 

טווית צמר ומסיק זיתים

במסגרת בניית כפר נצרת שוחזר בית בד שהובא מהעיר העתיקה גמלא. מסבירים את תהליך הפקת שמן הזית ובחודשים אוקטובר-נובמבר משתתפים בתהליך המסיק. שחזרו בית כנסת עתיק שמלבד לתפילה שימש גם כבית מדרש ובית משפט. הוא בנוי מקורות עץ ולבנים שנעשו מבוץ וקש ומעליהם הונח טיח. מבנה נוסף מוקדש לבית מגורים ולמלאכות היד המסורתיות. בחדר הראשון עובד הנגר שחלק מכלי החיתוך שלו הם סכיני צור ומברגה פרימיטיבית. חדר שינה אחד שבו ישנו כל בני הבית וממנו מגיעים אל החצר הפנימית שבה יושבת האורגת ומסבירה על תהליך גזיזת הצאן והכנת הצמר. היא מספרת כיצד מכבסים ומסרקים את הצמר ומגלגלת אותו על הכישור. הצבעים שבהם צובעים את הצמר הם קליפות בצל סגול, מיץ רימונים, תבלין הזעפרן ואגוזים. לסיום היא מדגימה את תהליך האריגה על גבי נול. בהזמנה מראש אפשר להתארח במסעדת הכפר ולאכול מאכלים שנעשים בשיטות מסורתיות ביניהם עדשים, לבנה, זעתר וזיתים. פתוח שני-שבת 17:00-09:00 טל. 04-6456042

 

לטעום חלבה וללקק טחינה

פעילות מתוקה שהילדים ישמחו לעשות אותה היא ביקור במפעל חלבה. בית חרושת נצרת לחלבה ולטחינה הוא הוותיק ביותר בנצרת. ארבעה דורות כבר מייצרים שם חלבה ומוצרים נלווים אחרי שהסבא רבא התחיל להכין חלבה בתחילת המאה ה-20 ומכר אותה מבית לבית. היום הם עובדים במפעל גדול ומודרני ומייצרים טחינה מסוגים שונים, חלבה בטעמים, עם פיסטוקים או אגוזי מלך או שקדים ושערות חלבה. הם זכו בשיא גינס כשהכינו את החלבה הארוכה ביותר בעולם. לאחרונה הוסיפו חטיפים של שומשום, בוטנים, חטיף דלעת, חמניות וסוכריות מרמלדה. יש להם גם שמן שומשום, שמן קצח, שמן שקדים ושמן אגוזי מלך. אלה שאוהבים את הסוכריות הוורדרדות שמחלקים בחתונות עם שקד בפנים ימצאו אותם שם וגם את אותן סוכריות עם חומוס בפנים. כשמגיעים למקום אפשר לקבל הסבר קצר וסיור של רבע שעה שבו מראים כיצד טוחנים את השומשום ואת תהליך הכנת הטחינה. הסיור ללא תשלום. לתיאום ביקור טל. 04-6553233

 

מכינים טחינה במפעל חלבה נצרת    צילום: רונית סבירסקי

 

קרבות פיינטבול

בצמוד למלון "גרדניה" על כביש נצרת-עפולה הישן הוקם לאחרונה מתחם פיינטבול. ישנם שני מגרשים שבהם אפשר לשחק. האחד על משטחי דשא בין כריות אוויר מתנפחות ומתנדנדות כמו "נחום תקום" והשני מתחם גדול שמדמה שדה קרב. מבנים נטושים, פחים צבועים בצבעי הסוואה ואדמת טרשים צהבהבה. בין המבנים המדומים מתרוצצים מבקרים עם רובים שמרוקנים כדוריות קטנות ואדומות אחד על השני. הטכניקה שעליה פועל הרובה היא בלחץ אוויר. כל משתתף מקבל ערכת מיגון אישית שכוללת מסכת מגן לראש, מגן לחזה ולגב ומעל לכל סרבל. הרובה נטען בכמות כדורים על פי התשלום. טעינת 100 כדורים עולה 80 שקל ו-200 כדורים 120 שקל. פתוח כל השבוע 22:00-10:00. טל. 04-8573836