טעימה גלילית - דגים, שיכר ובשרים

 

הגליל המערבי הוא תערובת שיש בה שפע של ניחוחות, עדות, עמים ותרבויות. זהו אחד מחבלי הארץ היחידים שגרים בו זה לצד זה דרוזים, צ'רקסים, ערבים ויהודים. כנסיות, מסגדים ובתי כנסת, קריאות מואזין, צלצולי פעמונים ותפילות שחרית. אזור שופע נחלים ומים שגבולותיו המזרחיים והמערביים תוחמים אותו בין הכנרת לים התיכון. בכל טיול יש הפתעה חדשה.

 

פיתות בטאבון לפתיחת התאבון   צילום: רונית סבירסקי

 

משמעות לחיים

פסיעות ספורות מהכניסה לשוק של עכו נפתחה "החנות למשמעות". אין כמו ביקור במקום הזה כדי לפתוח את הטיול עם ריגוש שמפעם את הלב. בית אבן עתיק בעל תקרות קמורות שלוכד את העין בצבעוניות עליזה. מדפי עץ עמוסי פריטים, בובות חמר, קופסאות עץ דקורטיביות, נרות מעוצבים, אהילים, מוצרים ירוקים ממוחזרים, בגדי ילדים, תיקי בד ותכשיטים. החנות נפתחה במטרה למכור יצירות של אמנים בעלי מוגבלויות מכל רחבי הארץ. אבל מייסדיה הלכו עוד צעד אחד והפקידו את ניהול החנות בידי צעירים בעלי מוגבלויות שמתגוררים בגליל המערבי. המפגש עם הצעירים האלה שובה את הלב ומחזק את הגישה שכוח הרצון מתגבר על כל מכשול. הצעירים מעורבים בכל שלבי הניהול, תמחור, שיווק והצעת רעיונות חדשים. המוצרים בחנות הינם בעלי מסרים סביבתיים וחברתיים. סחר הוגן, מוצרים ידידותיים לסביבה, סיוע בחיסול מלאים של מעצבים וחשיפת עבודות של אמנים בעלי מוגבלויות. טל. 04-9918211

 

החנות למשמעות   צילום: רונית סבירסקי

 

איך בוחרים דג

ארז קומרובסקי מצטרף לביקור בחנות למשמעות ומשם הוא מתחיל את הסיור המודרך בשוק המזון של עכו שמהווה את הפתיחה לסדנת הבישול הגלילי שלו. קומרובסקי עבר להתגורר לפני מספר שנים במצפה מתת שבגליל המערבי ומארח פעם בשבוע קבוצות לסדנת בישול. הסיור בעכו מכניס את המטיילים לאווירה קולינארית לא מכופתרת. קומרובסקי מסביר בגובה העיניים על דברים שמעניינים גם בשלנים חובבים. איך לבחור דג טרי? מתי מוצאים בשוק פקוס ומה עושים איתו?  תוך כדי הסיור הוא רוכש חומרי גלם שישמשו אותו במהלך הסדנה. כשהוא מגיע ל"דגי אבו אלחסן" הוא קונה פרידה טריה, בדוכן הירקות ממלא שקית ניילון בבמיה, גם בדוכן הדגים של דגי ח'ליל ג'ארח הוא מתעכב  ונהנה מפירות הים בארגזים. הקבוצה עומדת מול סירות הדייגים בנמל וקומרובסקי מודיע שהטיול ממשיך מהים אל ההר. נקודת המפגש הבאה תהיה בביתו שמצפה מתת.

 

סביצה מדג טרי    צילום: רונית סבירסקי 

מלקקים את האצבעות

נתיב הנסיעה עובר בין נופים גליליים ירוקים והדרך מטפסת אל מצפה מתת ופורשת פנורמת נוף מרהיבה. הבית הכפרי מעלה חיוך של נחת על פני הנכנסים, מפלונים מים בכניסה, שפע של צמחייה וריח מתקתק של צמחי תבלין באוויר. ריח אפייה עולה מטאבון האבן בכניסה ופוקצ'ות חמות נשלפות ממנו. על מרפסת הבית מול נוף ללא סוף עומד שולחן שופע מטעמים: חציל על הגריל, עגבניות צרובות וכוס יין לבן צונן. קשה לעצור את פרץ התיאבון באוויר הצח והפסטורלי אבל ארז כבר יוצא לסיור בגן התבלינים. הוא קוטף, מריח, ממולל ומסביר על כל אחד מהצמחים. מלקט פטל שחור-סגול ותות שדה מהשיחים ומגישים לטעימה. 

 

קומורובסקי קוטף צמחי תבלין לארוחה   צילום: רונית סבירסקי

 

צלעות טלה נימוחות

בתום הסיור נכנסים לחדר רחב ידיים ומואר שבו מתקיימת הסדנה. כרוב ענק יפיפה מזן סבוי מונח על השיש. כוסות זכוכית מלאות צמחי תבלין ריחניים, סכיני שף, סירי בישול ודף שעליו רשימת המנות שיוכנו ויוגשו למשתתפים. מתחילים בקרפצ'יו של פרידה שמוגשת על גרירת פקוס טרי עם מלח גס ושמן זית. עוברים ללבבות ארטישוק עם גבינות פיקורינו, פלפל ירוק חריף ונתחי דג שטוגנו במחבת ברזל.

 

צלעות טלה ונתח קצבים   צילום: רונית סבירסקי

 

 

במנה הבאה הוא מטגן פרחי כרובית עם שורש פטרוזיליה צרוב, זרעוני כוסברה וחמאת שקדים. סביח מתוצרת קומרובסקי משמעו שעועית מבושלת שנכתשת במכתש אבן גדול בתוספת בוטנים. דג הפרידה מגיע מהטאבון ותוך דקות נותר ממנו רק שלד. צלעות טלה נימוחות ונתח קצבים מחלצים מהמשתתפים צלילים של עונג עילאי. תחת הפרגולה בגן ממתינה קדרה ענקית עם פירות העונה, תה צמחים ויין קינוח. כל מה שנותר לעשות הוא להשתרע על ספת הנדנדה מול הנוף ולהתענג על קסם המקום.  בהרשמה מראש טל. 03-9772929

 

קדרת פירות יער לקינוח   צילום: רונית סבירסקי

 

חניתה - נוף והיסטוריה

שתי סיבות טובות להגיע לקיבוץ חניתה: האחת היא הדרך הנופית המטפסת אליה והשנייה הוא מוזיאון חומה ומגדל. המוזיאון הזה שייך לאסכולת המוזיאונים של המאה הקודמת אבל יש בו פנינים נדירות. חפצים ישנים של המתיישבים הראשונים, סרט על הקמת חומה ומגדל שצילם נתן אקסלרוד, כלים חקלאיים, פסיפסים עתיקים שהתגלו בחפירות ואוסף נדיר של מטבעות מימי בית שני והתקופה הרומית. אם מגיעים בקבוצה המוזיאון מארגן הצגה קצרה שבה שחקן מציג תפקידים שונים: מחלוץ, לשוטר בריטי, נוטר והשיח' הערבי שמכר את אדמות חניתה ליהודים. פתוח כל השבוע מ- 14:00-09:00 

 

שמחת השיכר

גדעון אדר פיתח בקיבוץ געתון את ענף הפסיפלורה. תוך זמן קצר הוא מצא את עצמו עם עודפים של פרי וחיפש פתרון יצירתי. כך נולד "שיקוי געתון" שהפך את הפסיפלורה למשקה שיכר פירותי. ההצלחה משכה את אדר לנסות וליצור שיכר מפירות אחרים. כיום מציע שיקוי געתון 11 סוגים שונים של שיכר פירות ביניהם קווי, ליצ'י, רוזטת שקדים, שיכר רימון, דבש עם תפוחים ותמרים. בחלקם מורגש היטב טעם הפרי. אדר נהנה לארח במפעלון הקטן תוך שהוא מאפשר לערוך טעימות מכל הסוגים. הוא מספר על תהליך הפיתוח וגולש לסיפורים על החיים בקיבוץ וההיסטוריה של ההתיישבות. בתיאום מראש טל. 052-2414845

 

טועמים שיכר בגעתון    צילום: רונית סבירסקי

 

כפרי בשרי

ביסטרו ארנולד'ס ממוקם במבנה עץ מטופח מוקף במדשאות ועצי נוי במושב נתיב השיירה סמוך לצומת כברי. הוא הוקם על ידי השף אורי ארנון שהחליט להביא את בשורת הבשר הכשר לגליל המערבי. ארנון משלב את הבשרים עם מנות מהמטבח הצרפתי והים תיכוני ומוסיף לחוויה בירות שהוא מכין במקום, בירות מחבית ומגוון יינות ישראלים. ארנון, שגדל בבית דתי למד בתדמור עבד במסעדות תל אביביות ידועות ביניהם מול ים, דיקסי וברקרולה בכפר סבא. הוא בחר לעבור לצפון ולבשל באווירה גלילית שלווה. בין מנות הפתיחה שלו ניתן למצוא סלט ירוק רענן בשילוב טעמים מפתיע, לחמים שנאפים במקום, חצילים בטאבון ופלטות בשרים מגוונות שמגיעות לוהטות לשולחן. קינוחים יצירתיים וסורבטים מוגשים לסיום. פתוח ראשון-חמישי, 23:00-12:00, שישי עד 16:00 ומצאת השבת. טל. 04-9522211

 

 בשרים במסעדת ארנולד'ס      צילום: רונית סבירסקי

 

היכן לנים

אחוזת אסיינדה בלב הגליל המערבי מתאימה ללינה משפחתית, קבוצתית וגם לזוגות אוהבים שרוצים לנפוש באזור. חדרים זוגיים ממוקמים מעל הספא וצופים אל החורש הסמוך. אחוזת אסיינדה מפתיעה ביכולת הקולינארית שהיא מציעה לאורחים. מזנון ארוחת הערב שופע מטעמים עם נגיעות מיוחדות שלקוחות ממטבחים ביתיים. טבחים עומדים מעבר לדלפק ומכינים את המנות במקום. הסוכרייה הראשונה הייתה דוכן "הסנדוויץ' הטוניסאי": טבחית גודשת לחמניית פריקסה לעיני הסועדים ומרכיבה אותה לפי הבחירה האישית. הצצה נוספת במנות המבושלות מגלה אוכל של "מאמות", שימוש בירקות עונתיים וסלטים רעננים. תבשילים ביתיים כמו בקר עם גריסים, כדורי בשר עם פול ירוק, דוכן מסבחה להכנה עצמית, מאכלי עדשים והרבה קטניות. חבילות הלינה במלון הן על בסיס חצי פנסיון כך וארוחת הערב כלולה במחיר. טל. 03-9190500

 

סוויטה במלון אסיינדה    צילום: רונית סבירסקי