טיול בכפרים הדרוזים בגליל

  

דליית אל-כרמל ועוספייא הם כפרי הדרוזים הגדולים והמוכרים באזור הכרמל. כפר יאנוח, ג'ת, כיסרא-סמיע, עין אל אסד, בית ג'אן, ירכא, וחורפיש נחבאו כל השנים אל הכלים בין הרי הגליל המערבי עד שהחליטו לאחרונה לשים את עצמם על מפת התיירות הישראלית.

 

הדרוזים אוהבים לארח, להסביר על תרבותם וצורת חייהם. מעט מאד ידוע על דתם שנשמרת כסוד בקרב מאמיני העדה. על גלגול הנשמות בתוך העדה הם מוכנים לספר בהרחבה והנושא הזה הופך את הביקור לחוויה מיסטית מסקרנת. האירוח הבסיסי שהיה מקובל לפני מספר שנים  עם ארוחה דשנה, סיור וסיפורים של זקני הכפר מתפתח לאחרונה לכיוונים חדשים. נוספו צימרים מושקעים בנקודות נוף שצופות למרחוק, סיורים היסטוריים בכפרים, מסלולי טיולים מאורגנים, אירוח ביתי מסורתי וביקור בבתי אמנים.

 

כפר מהמאה ה-18

דרך נוף מתפתלת מכיוון הכפר ג'ת אל הכפר יאנוח. נופי מישור החוף ומפרץ חיפה נשקפים לכל אורכה. יאנוח ממוקמת על אם הדרך ההיסטורית שבה עברו הסוחרים מעכו לצפת ומשם לדמשק ואיסטנבול. המקומיים טוענים ששמה ניתן לה כיוון שהסוחרים נחו בדרך. גרסה אחרת אומרת שהמקום נקרא על שם הנביא "נוח". על פי המסורת הגיעו הדרוזים הראשונים לכפר במאה ה-18 והיום מתגוררים בו כ-3500 תושבים.  

 

תצפית מהגגות

ח'טיב כאמל, מבני הכפר, ששרת בתפקיד בכיר בצה"ל הוא בין היזמים שהחליט לפתח את התיירות במקום.  מארח קבוצות ומציג בפניהן את חיי היום יום, שיטות העיבוד החקלאי, שרידי בתים ובתי בד עתיקים. הוא מכניס את המטיילים אל החצרות הפנימיות ומעלה אותם על הגגות המכוסים בגפנים. תוך כדי סיור פוגשים שייח' דרוזי רכוב על חמור לבוש בתלבושת המסורתית. מסיירים בגרעין הכפר הקדום המוקף חומה וצופים ממנו אל נופי הגליל המערבי, הר מירון, ראש הנקרה ומפרץ חיפה. ממשיכים לביקור בגלריית פיסול באבן וציורים של האני, אחיו של כמאל. היעד הבא הוא בית הקברות, שם מקבלים הסבר מעמיק על גלגול הנשמות והיחס של הדרוזים לנפש ולא לגוף. הדרוזים אינם פוקדים את בתי הקברות שלהם רק פעם אחת בזמן ההלוויה.

 

 השיח' קאסם דבר מחורפיש  צילום: רונית סבירסקי

 

סיורים רגליים בין הכפרים

ח'טיב כמאל עורך גם סיורים רגליים מיאנוח ליחיעם, לתפן, כיסרא ופארק הסלעים דרך שביל נורמן. מסלול טיול נוסף לכפר ג'ת שעובר בעין מג'נונה (המעיין המשוגע( ובעונת החורף ישנה זרימה מרשימה מן המעיין אל נחל הגעתון. אירוח בבתי הדרוזים ביאנוח עם ארוחה שבה מוגשות מנות מסורתיות כמו מקלובה, כבש ממולא, מלפוף, ממולאים וטבולה.

 

בתי בד עתיקים

כפר ג'ת ויאנוח מאוחדים תחת מועצה אחת. בג'ת מתגוררים כ-1,500 תושבים. המקום היה מיושב לסירוגין מאז תקופת הברונזה הקדומה. יש המזהים בו את גת-אשר (קתאסר) הנזכרת בתבליט רעמסס ה-2 בכארנק. בתקופה הצלבנית נקרא המקום גז וז'ת. לפי מסורת מקומית הגיעו הדרוזים לג'ת במאה ה- 17.

 

הגרעין הקדום של ג'ת מתאפיין בבנייה צפופה וציורית עם קברו של שיח אבו ערוס ובתי בד מתקופות שונות. צפונית לכפר שרידי חומה קדומה ובורות מים. כ-200 מ' ממזרח לג'ת נמצאת מערה חצובה מהתקופה הצלבנית המשמשת כיום לאגירת מים (מערת ג'ת). מכפר ג'ת ממשיכים לכיוון חורפיש.

 

צימרים מול נוף פנורמי בבית ג'אן     צילום: רונית סבירסקי

 

מערות עם ג'אקוזי

פארס סעיד מחורפיש הקים בדרך הנוף העוברת בין חורפיש למצפה מתת את "מערות הר השמש". נסיעה בשביל עפר בין כרמי זיתים, גשרון עץ ובריכת דגים מובילה אל ראש גבעה מבודדת ועליה 3 מבנים עגולים דמויי מערה. גינון מטופח ושבילי חצץ מובילים אל צימרים שבכל אחד מהם ג'אקוזי וסאונה, כורסאות עור, ריהוט עץ מסיבי, מיטה יצוקה מאבן וגזע עץ טבעי שצומח במרכז המערה. מטבח מאובזר, חפצי נוי ומן החלונות נשקפים נוף אל הרי מירון, הר סבלן, כפר וורדים וביום בהיר רואים את הים התיכון. ארוחת הבוקר כוללת לחם עם זעתר, גבינות מקומיות, פיתות דרוזיות, זיתים ולבנה. טל. 050-5707492

 

ג'אקוזי ורהיטים צבעוניים בצימרים    צילום: רונית סבירסקי

 

גלגול נשמות וקבר הנביא

הכניסה לכפר הדרוזי חורפיש מטפסת בכביש תלול לכיוון הר סבלאן. חולפים על פני בתי מידות יפים עד שמגיעים אל פסגתו. הר סבלאן הוא המקום הקדוש השני בחשיבותו לדת הדרוזית. לפי המסורת הדרוזית, הנביא סבלאן, ממייסדי הדת הסתתר שם במערה בפני רודפיו. קאסם באדר, עורך את הסיורים ומספר את סיפורי הדרוזים למבקרים. הוא לבוש בבגדים המסורתיים שלובשים אנשי הדת בעדה, אוסף את הנוכחים בחדר קטן בסמוך לקבר הנביא ופותח בפניהם צוהר קטן ומסקרן אל נבכי התרבות והמנהגים הדרוזים. כך מתברר לנוכחים שאין אפשרות להצטרף לעדה הדרוזית אלא אם כן נולדים להורים שהם שניהם בני העדה. מספרם של הדרוזים בעולם אינו משתנה כיוון שכל דרוזי שהולך לעולמו נשמתו מתגלגלת לתינוק שנולד לבני העדה.

 

מאמינים בתשע דברות

הם אינם מגלים את סודות הדת והמסורת. רק אנשי דת שלמדו את התורה מפי הכוהנים הדתיים וקיבלו הסמכה רשאים לקבל את ספר התורה הסודי. דרוזי דתי שומר מסורת מחויב לא לעשן, לא לשתות אלכוהול ולא אכול בשר חזיר. הם מאמינים בתשע דברות מתוך עשרת הדברות של העם היהודי להוציא שמירת השבת, כיוון שעבורם כל יום נחשב לקדוש. הדרוזים נאמנים לכל משטר שתחתיו הם חיים ודגלם מסמל את גישתם לחיים. חמשת הצבעים מסמלים: ירוק - טבע ותקווה, אדום - לב ואהבה, זהוב - חיטה וזהב, כחול - שמים ומים ולבן - שלום וטוהר.

 

עזרת גברים ועזרת נשים

הם מתפללים פעמיים בשבוע בימי ראשון וחמישי וגם אצלם קיימת ההפרדה לעזרת נשים וגברים בשעת התפילה. קאסם מנפץ את סיפורי האגדות סביב מכנסי השרוואל שלובשים הגברים, המשיח לא יולד שם, זהו מכנס נוח לרכיבה על חמור או סוס ולקוח מהמסורת הטורקית.

 

מטעי שזיפים ותפוחים

הדרך מחורפיש לבית ג'אן עוברת בשמורת הר מירון, מעיינות שכבה מטפטפים מן הסלעים, טרסות, עצי זית עתיקים, אגמי מים ועץ זית בודד באמצע הכביש צבוע בצבעי הדגל הדרוזי. בית ג'אן הוא הגבוה ביישובי הגליל המערבי כ-1000 מטרים מעל פני הים והוא ממוקם בין שתי פסגות של הרי מירון: הר צפריר והר הארי. סביב הכפר מגדלים מטעים של תפוחים ושזיפים ובחודש אפריל פורחת בשדות אדמונית החורש.

 

צימרים על ראש ההר

יאסר ומאג'די ח'טיב בני הכפר הקימו לפני שנתיים 4 בקתות עץ בדרך אל פסגת הר הארי. מדשאות, שבילים מחלוקי נחל, מזרקות מים ומרחבי טבע מכל עבר. הנוף משקיף אל בית ג'אן, הר צפריר, הר כפיר, הר הלל והר מירון. בקתות מטופחות ומאובזרות, עם קמין עצים, מנורות ויטראז', רצפת פרקט, ג'אקוזי גדול, מטבחון מאובזר, סלון ומרפסת חיצונית שצופה אל הנוף. ארוחות הבוקר מוגשות לפי מיטב המסורת הדרוזים עם גבינות שהם מייצרים, לבנה, שמן זית מקומי, ריבות וזיתים. טל. 050-5453784

 

צימרים דמויי מערות בחורפיש   צילום: רונית סבירסקי

 

דאייה מהר הארי

נקודת תצפית מהיפות בארץ נמצאת על פסגת הר הארי משם גם מבצעים דאייה במצנחי רחיפה. בקעת בית הכרם פרושה למרגלות ההר, ממערב הים התיכון, ממזרח הכנרת ושיפולי רמת הגולן ובאופק הרחוק כיפתו העגולה של התבור.

 

מעיינות וטחנת קמח עתיקה

דרך ציורית עוברת מבית ג'אן לכפר עין אל אסד במקביל לערוץ נחל הארי. נחל עמוק בעל מצוקים נישאים ומדרונות המכוסים בחורש ים-תיכוני ובאביב שפע של פריחת סחלבן החורש.  בחלקו התחתון של הנחל נובעים עין לביאה ועין נבעת אל סעיד, שלידו טחנת קמח הרוסה. עין אל אסד הוא כפר דרוזי קטן הגולש ממדרונו הדרומי של הר כפיר וחולש מגובה 100 מטרים על בקעת בית הכרם. מקור השם "עין האריה" והאגדה הדרוזית מספרת על התושב הראשון של הכפר שגר בביתו עם אריה.

 

אירוח בבתי הדרוזים

תרבות האירוח בעין אל אסד החלה לפני מספר שנים בבתים הפרטים. סגנון האירוח בבתי אבן שבהם מתגורר המארח. סלאמה אייל בנה 6 יחידות שלהן הוא קרא "מצפה שני הימים". הבית מוקף בגינה עם עצי פרי, רימונים, תאנים, ענבים ושיחי צבר שמהם נהנים האורחים. בריכה קטנה בחצר מקבלת את מימיה מהמעיין המקומי. החדרים צופים אל פנורמת נוף מהכנרת עד מפרץ חיפה. האירוח כולל ארוחה דרוזית והרצאה על החיים, התרבות וגלגול נשמות. טל. 050-7435759

 

היכרות עם הדת והתרבות הדרוזית בחורפיש     צילום: רונית סבירסקי

 

לינה וארוחת בוקר דרוזית

סאלמה עאדל בנה את "צימר בכפר". 5 יחידות עם גינה גדולה, מפל מים בחצר וארוחות שהם מכינים על האש.  054-7515449

 

ב"מצפה כנרת" - 5 חדרים מאובזרים ומרוהטים בקפידה, מיטות עץ גדולות, שידות וספת ישיבה. הם מגישים ארוחת בוקר דרוזית עם פיתות טריות, לבנה ותה צמחים.

 

"מסעדת הנוף והצמח" נפתחה השנה בכפר. בעל הבית נאיף מורד מגיש את המאכלים שמכינה אשתו מויסר. יושבים במרפסת הבית המקורה שצופה אל נופי בקעת בית הכרם, שותים תה צמחים וטועמים משפע הסלטים והמאכלים שגודשים את השולחן: טבולה, חוביזה, שומר עם עדשים, חציל כבוש ממולא, מנסף, פטאייר, טחינה, כרוב ממולא ומג'דרה. הם פתוחים בשישי ושבת ובאמצע השבוע בהזמנה מראש טל. 054-2011903

 

צמחי תבלין וסבונים טבעיים

לסיום גיחה אל פקיעין העתיקה שבה פתח לאחרונה אבו עלי יוסף חנות של תבלינים וצמחי מרפא שהם מגדלים בעצמם ביניהם 5 סוגי מנטה, 3 מיני זוטא לבנה, מליסה, מנטה ומרווה. הם עורכים סיורים בגן התבלינים ללא תשלום בתאום מראש. טל. 052-2832058

 

סבתא ג'מילה כבר כבשה לעצמה מקום נכבד בתחום יצור הסבונים על בסיס שמן זית. לאחרונה היא החלה לייצר נרות ריחניים משמנים טבעיים בריחות וניל, אגס, קוקוס ותפוז, שמני עיסוי לאמבט, שמן נבט חיטה לעור הפנים ושמן עץ דפנה לעיסוי שרירים תפוסים. טל. 04-9974435