אקשן משפחתי במערות, מחילות ומעיינות

 

לזחול במערות ובמחילות, להתגלגל מראש דיונה ולהתכסות בחול מכף רגל ועד ראש, להירטב במפלים. ששה מסלולים מצפון לדרום שיהפכו את הטיול המשפחתי לחוויה משותפת

 

 

שפן סלע משקיף על המטיילים בכרמל      צילום: רונית סבירסקי

 

דרום רמת הגולן -  בריכות מים במעיין סלוקיה    

סביב למימיו הצלולים של מעיין סלוקיה הוקם גן מטופח. בכניסה צומחים עצי איקליפטוס גבוהי צמרת ומהם מתחיל מסלול מעגלי בין שבילי הפארק. נחלונים זורמים וממלאים בריכות גדולות, מפלוני מים נשפכים בין המפלסים השונים, גדרות וסכרים קטנים מנווטים את כיוון זרימת המים וביניהם עוברים שבילי חצץ משולבים באבני בזלת מקומיות. משם ניתן להמשיך למפל עיט שנופל בשפעת המים גם בתחילת הקיץ. שביל גישה נוח מוביל ממגרש החנייה לתצפית על המפל ומסלול הליכה מעגלי. האזור מנוקד בפריחות אביביות, חרדל בצהוב ועכנאי בסגול-כחול. אפשרות נוספת לטייל לאורך ציר המפלים (כביש 808) דרך מפל עיט, מפל יהודיה, מפל גמלא, המפל הלבן והמפל השחור. איך מגיעים: מכביש 87 בצומת קצרין ממשיכים כקילומטר מזרחה ופונים לפי השילוט.

 

מפל עיט על ציר המפלים בגולן      צילום: רונית סבירסקי

 

נחל עיון - מפלים ושיחי פטל

נחל עיון הוא נחל קטן, היורד מעמק עיון לעמק החולה וזורם בשטחה של שמורת טבע. זרימת המים יצרה נקיק עמוק וממנו נופלים מפלונים קטנים וארבעה מפלים מרשימים, שהגבוה והמפורסם ביניהם הוא התנור. שביל הליכה נוח מוביל לאורך תוואי הנחל כשהוא חוצה גישרונים ומדרגות. הכניסה אליו עוברת דרך חורשת האיקליפטוסים בקצה הצפון-מזרחי של המושבה מטולה. הדרך חולפת על פני מפל עיון, אחריו מפל התחנה, האשד ולבסוף התנור. גדות הנחל מכוסים בצמחייה ירוקה של ערבה, הרדוף ושיחי פטל. באוויר עומד ניחוח פריחתו של האחירותם החורש ואת השטח מנקד פרח לע הארי בגווניו הורודים. אפשר לצפות ביונים בחגווי הסלע ולעיתים בעופות דורסים. באזור ניתן לטייל גם בנחל שניר, חצר תל-חי ובאגמון החולה.  

 

נחל עיון    צילום: רונית סבירסקי 

 

מאגרי מים בתבור

שמורת נחל תבור, נמצאת במזרח הגליל התחתון. השמורה מלווה את ערוץ הנחל מאזור כפר קיש לאורך כ-12 קילומטרים. אחדים ממעיינות נחל תבור נובעים כל השנה, והם יוצרים פלג איתן המקיים עולם עשיר של חי וצומח. אפיק הנחל זורם באזורים מסוימים בתוך נקיק בעל קירות בזלת זקופים, שנקרא קניון הבזלת. במעלה הנחל נמצא עין שחל, קבוצת מעיינות הנובעים כל השנה, עטורים בצמחיית נחלים. סמוך למעיינות נמצאים שרידיה של טחנת קמח עתיקה. מדרונות נחל תבור חשופים בדרך כלל מעצים, אך בנחל עצמו צומחים עצי שיזף, שיטה מלבינה, רותם מדברי וסירה קוצנית, היוצרים נוף דמוי סוואנה. השביל חוצה את הנחל ופונה צפונה אל מאגרי מים, שמושכים שפע של ציפורים נודדות. לאורך שביל הנוף צומחים עצי אקליפטוס שבצילם ניתן לערוך פיקניק. בחזרה לכפר תבור אפשר לבקר במוזיאון לתולדות המושבה ובעין דור במוזיאון ארכאולוגי. איך מגיעים: מכביש 65 פונים לכיוון כפר קיש בכביש 7276, הירידה לנחל בצד הצפוני של קיבוץ גזית.

 

חצרות האיכרים במושבה כפר תבור     צילום: רונית סבירסקי

 

הכרמל - עין אלון - חזירי בר ושפני סלע

נחל אלון הזורם באזור הכרמל התיכון מוצאו בעין אלון והוא נשפך אל נחל אורן. התחתרות המים בסלעי הטוף הגעשיים יצרה את בקעת אלון. בשטח מתרוצצים שפני סלע, חזירי בר ולעיתים חולף צבי. על צמרות העצים מצייצות ציפורי גדרון קטנות ובינות לסלעים נצפות סלמנדרות ולטאות ירוקות. החורש הטבעי מקיף את האזור מכל עבריו, אלון מצוי, אורן ירושלים, חרוב ואלת המסטיק. מסלול הטיול מתחיל ב"עין אלון" חוצה את הבקעה באזור קניוני ותלול ומתמזג עם נחל חיק. ניתן לשלב את הטיול עם ביקור בכפרים הדרוזים השכנים עוספייה ודליית אל כרמל. איך מגיעים: מכביש 4 פונים לכביש 721 ולפני השלטים לכיוון עין אלון.

 

חורש ים תיכוני בכרמל   צילום: רונית סבירסקי 

 

מערות לוזית - לזחול במחילות

הדרך אל מערות לוזית עוברת במתחם מרשים של מערות פעמון. באחת מהן אפשר לצפות בקולומבריום גדול שנראה כמו כוורת עם מאות כוכים קטנים. ממשיכים לכיוון מערב בשביל מסומן אל עץ חרוב גדול ובמרחק של כמאה מטרים ממנו תגיעו אל הכניסה למחילות. הפתח המרכזי מוביל אל המערה שבה ניתן לזחול. הצטיידו בפנסים ותנו לאחד ההורים להוביל את השיירה. תוך כדי הזחילה תוכלו לראות חדר קולומבריום קטן ובסוף הדרך גם את האור בקצה המנהרה. באזור ניתן גם לטייל בנחל קטלב, מערת הנטיפים, נחל המערה ומערת התאומים. איך מגיעים: מושב לוזית  פונים דרומה אל דרך עפר סימון כחול עד לחניה.

 

 מתגלגלים בדיונות      צילום: רונית סבירסקי

 

בקעת עבדה - להתגלגל בדיונה

בקעת עבדה היא שילוב של טבע ואתרים ארכיאולוגיים. שרידים של ציורי קיר, טרסות וקברים עתיקים. הדיונות הגדולות שנמצאות בשטח הבקעה מקורן מבלייה של סלעי משקע ימי מגיר וקירטון. הסלעים נשחקים כתוצאה מהשיטפונות והחול נודד עם הרוח אל המדרונות שמזרח הבקעה. הדרך אל הדיונות מגיעה מכיוון צומת שיזפון לשחרות. ממשיכים בנסיעה לכיוון דרום מזרח כחמישה קילומטרים עד לסימון שבילים ירוק. הטיפוס קצר וכשמגיעים אל הפסגה נגלה מראה הדיונה במלוא הדרו. זה הרגע שבו כל בני המשפחה חוזרים לילדות משתרעים על החול ומניחים לגוף להתגלגל עד למרגלות הדיונה. מטפסים חזרה ומתגלגלים שוב עד שהשערות הופכות לצבע קש והבגדים מתמלאים בחול. איך מגיעים: צומת שיזפון לכיוון שחרות