פסטיבל גדיד תמרים ביטבתה

 

כביש הערבה המתמשך הופך ידידותי יותר כשמדמיינים את טעם הגלידה והשוקו של יטבתה. הפונדק שהפך לתחנת חובה לעצירה בדרך לאילת מקיים בחול המועד סוכות חגיגה חקלאית של שלושה ימים סביב גדיד התמרים וסיור חקלאי ללא תשלום. 24-22 בספטמבר 2014

 

עכשיו דמיינו לכם גלידת יוגורט תמרים צוננת, מאכלים על בסיס תמרים, מטעים עמוסי פרי, דוכני אמנים וחגיגה חקלאית וקיבלתם את "ימי גדיד התמרים ביטבתה. מחלף חדש שנחנך לאחרונה מאפשר ירידה מכביש 90 לבאים מהצפון לגשר המוביל מתחת לכביש עד לפונדק.

 

 

גלידה, שוקו ותמרים

הכל מתחיל ומסתיים בפונדק שיש בו שוקו, מעדני חלב ומעל 80 טעמים של גלידות טריות שמכינים אותן במקום מהחלב של קיבוץ יטבתה. שלושת ימי הגדיד שיתקיימו בתאריכים 24-22 בספטמבר הם הזדמנות להכיר את הקיבוץ הראשון שהוקם בערבה על ערכים של שיתופיות וחלוציות. המטיילים שיגיעו לפונדק בין השעות 17:00-10:00 יוכלו לחוות הפנינג חגיגי של דוכני אמנים, מטעמים המבוססים על תמרים וגלידות תמרים. זו תחילתו של מסע מסקרן בשדות ובמטעים שהצליחו לפרוח במדבר כנגד כל הסיכויים.

 

 

חוברת עם מפה תחולק ללא תשלום למטיילים שיגיעו לפונדק בימי אירוע הגדיד 24-22 בספטמבר ובעזרתה ינווטו ויקבלו הסברים על האתרים השונים בדרך. בפינת "גן עדן" ימתין מדריך שיסביר על הפיתוחים המיוחדים בתחום החקלאות המדברית ועל שיטות השקייה תוך מפגש עם עצים וצמחים שגדלים באזור. בשער השלום מגלים שיש שיתוף פעולה בין חקלאים ירדנים מעבר לגבול למגדלים הישראלים בערבה. במטע התמרים שומעים מה עושים עם גזם הדקלים, על "האפרון", שהוא המצאה ישראלית מקורית בגדיד התמרים ואיך יוצרים קומפוסט משובח. באורוות הסוסים אפשר לבקר או להתנסות (בתשלום) ברבע שעה של רכיבה בחוות עין רדיאן המדברית. בנוסף, יתקיימו הפעלות ויצירה לכל המשפחה בנושא התמר ומוצריו.

 

 

גידולי ירקות וסדנת גלידה

תחנות שונות יפוזרו לאורך המסלול עם הסברים ושילוט בחלקן תפגשו מדריכים שיסבירו על מים מליחים ואיך "תופסים" את מעט הגשם שיורד בערבה. תגלו שבערבה מגדלים תפוחי אדמה, בצל, שום לזרעים, דלעת ומספוא. תוכלו לשמוע את הסיפור המרתק כיצד הגיעו חוטרי הדקלים הראשונים לישראל מעיראק במבצע חשאי.

 

 

שלוש פעמים במהלך כל יום של אירועי הגדיד תתקיים סדנת גלידה ללא תשלום בפונדק יטבתה בשעות 10:30, 12:30, 14:00. כ-40 דקות של חגיגה שבה לומדים איך מכינים גלידה על בסיס החלב שמגיע טרי מן הרפת והמחלבה של קיבוץ יטבתה ובעזרת מתכון יטבתי סודי והרבה אהבה הופכים למעדן שמיד מתחשק ללקק. במקום תוצב סוכה כשרה, דוכן שוק של תמרי המג'הול למכירה ודוכני אמנים ויוצרים מקומיים שיציעו למכירה עבודות מקוריות. לאחר השעה 17:00 ניתן להגיע למקום כדי ללקק גלידה, לשתות שוקו או לאכול ממטעמי הפונדק.

לפסטיבל ימי גדיד התמרים ניתן להגיע ללא תיאום מראש ולהשתתף בכל הפעילויות ללא תשלום (לבד מרכיבה על סוסים) בין השעות 14:00-10:00, דוכני אמנים ומטעמים יפעלו עד 17:00 והפונדק פתוח 24 שעות ביממה.

 

 

 

סיורים בתיאום מראש כל השנה

קיבוץ יטבתה אוהב לארח בכל ימות השנה. סיורי היכרות עם החיים בקיבוץ, אורח החיים בו וההתמודדות עם חקלאות מדברית מתקיימים בתיאום מראש. הסיור מודרך על ידי אחד מחברי הקיבוץ והופך לחוויה כשהוא משולב בסיפורים והומור על ההיסטוריה של הקיבוץ, החיים המשותפים ואיך מצליחים להוציא מפרה גלידה משובחת. במשך שעה וחצי מטיילים בין השדות והמטעים, בלב הקיבוץ, ברפת ובמחלבה. עוצרים בתחנות הניסויים החקלאיים, באורוות הסוסים ואם מגיעים ב-צהריים אפשר לצפות בחליבת הפרות במכון האוטומטי ובין לבין, בהתאם לעונה אפשר לראות איך מצעידים את העדר לעשות מקלחת. במהלך הסיור שומעים על ימיו הראשונים של הקיבוץ כהיאחזות נח"ל, על תהליכי ההחלטות הדמוקרטיות והדור הצעיר שממשיך את מפעל ההורים באורח חיים שיתופי שממשיך להתקיים לאורך כל השנים.

 

גידולי מדבר ואורוות סוסים

נוסעים בין שטחי הגידולים של שדות התירס, הבצל ותפוחי האדמה. במטעי התמרים שומעים את הסיפור המבוסס על ספרו של יאני אבידוב "עלילות עיראק" כיצד הוברחו לארץ חוטרי התמרים הראשונים. מקבלים הסברים על שימוש במים מושבים, אקלום צמחי מדבר שהובאו מאפריקה ועל בעיית המים המליחים. הביקור במטע התמרים מגלה שהחלקה הראשונה ניטעה בשנת 1955 ומנתה 150 עצים. כיום מונה המטע כ- 5000 עצים מניבים, ועוד כ- 2500 עצים שונים צעירים, שיניבו פרי בשנתיים הקרובות. המטע מניב בערך 400 טונות יבול בשנה ומתמקד בזנים מג'הול, דקל נור שהינם זנים איכותיים יותר. האורווה השוכנת במטע התמרים הוקמה בשנת 1980. העדר מונה 19 סוסים, ומשמש לספורט ולרכיבה טיפולית וחינוכית, וובעבר אף שימש כמדביר ביולוגי האוכל את העשבייה ושאריות התמרים הנופלות מן העצים.

 

מחלבת יטבתה היא נקודת הסיום והשיא שכולם מחכים לו. ממרפסת תצפית בקומה השנייה של המפעל דרך חלונות זכוכית נשקפות המכונות המסיעות שקיות שוקו, גביעי מעדנים, מיכלי קרטונים של חלב וכדי פלסטיק. הרובוט מעמיס את הבקבוקים המלאים על משטחים ומכין אותם למשלוח. המסע הזה שמגיע לסיומו מספר לצעירים שהחלב מתחיל את דרכו אי שם בערבה ולא על מדפי הסופרמרקט.

 

משך הסיור המתקיים כל השנה בתיאום מראש הוא כשעה וחצי. ניתן להזמין אותו בשפות שונות לפי דרישה. ניתן לשלב בסיור ארוחת צהרים או ערב בפונדק יטבתה או כיבוד של גלידה ביתית. לפרטים ולהזמנות: רעות 08-6357449, 054-9798491, או  בפייסבוק http://www.facebook.com/yotvatainn