עדה דהאן מבשלת בריאות בכליל

 

סיור ליקוט ובישול ארוחה אורגנית ביישוב כליל בגליל המערבי 

 

רבים רוצים להתנסות במאכלים חדשים כשהם מטיילים בעולם אבל לעיתים קרובות ישנו געגוע קטן בלב לטעם של בית. לא מעט ישראלים מחכים להגיע הביתה לסלט החתוך קטן ולשפע הפירות והירקות הטריים. אפילו טורפי האומצות לא מוותרים על שירת העשבים בצלחת. בשנים האחרונות הולכת ופורחת המודעות לאוכל בריא וחזרה אל הטבע. עדה דהאן במושב כליל שבגליל המערבי מארחת אנשים ומקרבת אותם אל הטבע. היא מקבלת את האורחים בכניסה לביתה הכפרי כשהיא מוקפת בצמחי גרניום אדומים וסגולים ושפע של פרחי כובע הנזיר שלוהטים באדום-כתום. היא יוצאת עם המבקרים אל הטבע העוטף את הבית מכל עבר ולוקחת סלסלת קש כדי ללקט את הצמחים שמהם יבשלו כולם יחד את ארוחת הבריאות.

 

 צילום: רונית סבירסקי

על שום מה

הסיור מתחיל כבר בפתח הבית ליד צרור השום שתלוי על הקיר. עדה מסבירה שהשום האורגני חריף יותר בטעמו וסגולותיו הבריאותיות מחזקות את המערכת החיסונית ומדללות את הדם.  מתחת לשום בתוך סל גדול מונחים בצלים ירוקים לייבוש. עדה מוסיפה טיפ לעירוניים לגבי קניית בצל יבש. עם החלק שבו נפגשים העלים הירוקים עם הבצל אינו סגור היטב הרי שהבצל כבר עבר את השלב העסיסי שלו והוא מתחיל להתייבש. הכלל הזה נכון לגבי כל ירקות השורש. בסלסלה אחרת נחים זה לצד זה ראשי סלק סמוקים ועדה מסבירה שגם העלים של הסלק נפלאים בסלט. סלק מבושל חתוך לקוביות משתלב מצוין עם פסטה וסלק טרי מגורד גס הופך לסלט מעולה עם שמן זית והרבה פטרוזיליה. מיץ סלק משתלב במיץ תפוזים או מיץ גזר.

 

 צילום: רונית סבירסקי

 

סיור אורגני בגינה

יורדים במדרגות הבית אל בין שיחי כובע הנזיר שגודשים את הגינה. עדה קוטפת צרור פרחים ועלים לא כדי לשים באגרטל אלא כדי להוסיף לסלט העלים הירוקים. היא מגישה לאורחים פרחים לטעימה. אחרי הביס הראשון כבר רוצים את כל הזר. תוך כדי דילוג בין הערוגות מסבירה עדה למה תולים את צמחי התבלין לייבוש עם הראש למטה. הזרעים ממשיכים לקבל את התזונה מן הגבעול עד שגם הוא מתייבש. הממלכה של עדה משתרעת על פני שטח של למעלה מ-10 דונם. אין בכליל גדרות והחצר ממשיכה באופן טבעי אל השטח הפתוח שם גדלים צמחי בר שטובים למאכל לא פחות מהגידולים המבוקרים. היא קוטפת חרציות ומציינת שהכל מתאים למאכל הפרחים, הגבעולים והעלים. במטבח שלה החרציות משלבות בסלט טבולה כשהן קצוצות דק. מהעלים הירוקים של הגרניום הסגלגל היא מכינה חליטת תה שמרעננת ריחות פה. הפיגם המכונה גם רוטה גדל אצל עדה בין שיחי הורדים כדי לגרש מהם את המזיקים. היא נוהגת להוסיף עלה פיגם שידוע במרירותו לכבישת הזיתים. זוטא לבנה היא מוסיפה לתערובת הזעתר ובהזדמנות זו מתקנת שגיאה נפוצה.

 

מהזעתר יוצאת דואה

זעתר הוא שם של צמח ואילו התערובת היבשה נקראת דואה. כשהיא מכינה דואה בעצמה היא מוסיפה סומק שגדל באזור במקום מלח לימון. אם אין זעתר אוכלים מרווה. היא מייבשת וטוחנת ומשתמשת כתוספת לתיבול. העולש הוא טיפוס חמקמק שגדל בצורות שונות לפני תנאי השטח והאור. צריך לדעת לזהות אותו. עדה מבשלת את העולש כדי להפיג ממנו את המרירות, מוסיפה לו בצל מטוגן ושום. הוא משמש כתרופה אלטרנטיבית לסכרת ומנקה את מערכת העיכול. מהשורש שלו נהגו לעשות ציקוריה כתחליף לקפה. החוביזה היא הבאה בתור לנחות בסלסלת הקש. האורחים זוכים לטעום את הפרי העגלגל  שלה ומיד אחר כך נוגסים בפרחי החרדל הצהבהבים. מטיילים בין עצי החרוב, הזית ותותי העץ וזוכים לעצה קטנה לגבי פצעי הפה. דבש חרובים עושה נפלאות לפצעים המטרידים הללו וגם לגרון צורב.

 

 צילום: רונית סבירסקי

 

בגן הירק שהיא שתלה גדלים פול ירוק וחילבה. כל צמח שעדה פוגשת וקוטפת גורם לה לאושר גדול והיא חוזרת כמו מנטרה על המשפט "איזו ברכה". ממנה תלמדו שגם בגינות הפרטיות בלב הכרך גדלים צמחים שגורמים כאב ראש לגננים ולכם הם יוסיפו בריאות. לא בצמחים שוטים מדובר לפעמים מדובר על צמחים שנחשבים לאייטמים מבוקשים במסעדות גורמה. ריגלת הגינה או הריג'לה חמצמצה כמו הרוקט ומתאימה כתוספת לסלט או בחביתה. יש בה כמות גדולה של אומגה 3 והיא גדלה בעונת הקיץ. ציקוויד, שנקרא גם כוכבית מצויה, מתאים לאכילה כולו, עלים, גבעול ופרחים.

 

 צילום: רונית סבירסקי

 

מבשלים ביחד

הסל כבר מלא בצמחים וזה הזמן לחזור למטבח ולבשל. עדה מלמדת איך להכין לחם הודי מקמח מלא שנקרא צ'אפטי, מוג'דרה עם בורגול כדרך שהדרוזים נוהגים לעשות. הסלט הירוק מכיל את העלים שנקטפו בשדה ואת פרחי כובע הנזיר. בווק מוקפצים צמחי שורש קצוצים ובקעריות קטנות שמן זית עם תערובת דואה הכל מתנובת השדה. עורכים את השולחן על המרפסת מול הנוף כשריחות צמחי התבלין נשאים באוויר. מוזגים מיץ תפוחים ואם רוצים להוסיף צלילים עדה עורכת הופעה מוסיקלית. היא וחברת דיאן קפלן יוצרות מוסיקליות שמופיעות בכל רחבי הארץ וגם עורכות מופעים מוסיקליים של מוסיקת עולם ומוסיקה אירית לקהל הרחב בבית בכליל. להזמנת סיורים בטל.

03-6473360.

 

מגדיר עשבי תיבול למאכלים:

 

רוקולה - הטעם הייחודי של הרוקולה מעלה את הסלט לדרגת טעם מעודנת.

סלט "נורמה": תערובת רוקולה ועלי בייבי בתוספת פלפל, מלפפון וגזר, מגוון פירות העונה פרוסים  ופירות יבשים (בתוספת ויניגרט הדרים עם נענע) מעוטרת בגבינת רוקפור.

 

בזיליקום- חופן בזיליקום מתאים   להכנת פסטו . אפשרות להוסיף עירית.

בזיליקום מתאים לרטבים שונים על בסיס עגבניות , על פוקצ'ה בתוספת גבינות ובסלטים.

 

פטרוזיליה- חופן עשיר של פטרוזיליה טרייה הופך טחינה לירוקה וטעימה לגיוון ואפשר להוסיף נענע. מתאים כתוספת לסלטים ,למרקים  ולתבשילים.

 

טימין ורוזמרין-,כתוספת למוצרי מאפה ,פוקצ'ות ולחמים , מצוין לתיבול דגים .

 

למון גרס- מתאים להכנת מרינדה לדגים בתוספת שום ושמן זית.

 

חליטות תה אורגני - לימונית, לואיזה, מליסה, מרווה רפואית, גרניום, מנטה ספרדית. אפשר להמתיק עם עלי סטיוויה.