130 אתרים בפסטיבל בתים מבפנים – ירושלים  

 

הפסטיבל האורבני בתים מבפנים בירושלים מתקיים עם מאות סיורים מרתקים ופעילויות ברחבי הבירה, למעלה מ-120 אתרים והכניסה חופשית, בתאריכים 20-18 בנובמבר 2021

 

 

"בתים מבפנים" ירושלים מתקיים זו השנה ה-15 ביוזמת הרשות לפיתוח ירושלים ומשרד ירושלים ומורשת בשיתוף עיריית ירושלים וכולל תכנית מגוונת של  ביקורים וסיורים נדירים בבתים ובמבנים מיוחדים בעיר, שחלקם הגדול מעולם לא נפתח לקהל הרחב. לצד הביקור באתרים הבנויים רגלית, מתקיימים סיורים רכובים על אופניים.

 

בין הבתים שהיו סגורים לקהל ונפתחו לכבוד הפסטיבל: "הקונסוליה הדמיונית" באבו תור, שהיה מקום משכנה של הקונסוליה הפרסית ויתכן שאפילו העיראקית. הסטודיו של הצייר פנחס ליטבינובסקי ששוכן בתפר שבין שכונת טלביה וקטמון הישנה. בשנת 1948 התגורר בו עוזר הנציב הבריטי. בית החולים הירושלמי הראשון, שנבנה מחוץ לחומות העיר העתיקה בית החולים "שערי צדק",  שיסופר מפיהם של שלמה וואלאך וד"ר יוסף וואלאך צאצאיו של מייסד בית החולים, ד"ר מוריץ וואלאך.

 

 

השנה פתוחים לקהל מעל 120 אתרים, בהם אתרים אקולוגים וירוקים, בתים פרטיים ומבני ציבור. חלק מהמקומות פתוחים לסיור עצמאי וחלקם לסיורים מודרכים שדורשים הרשמה מוקדמת.

 

מגוון בתי מלון מציעים מחירים מיוחדים לסוף השבוע של "בתים מבפנים". בנוסף, אורחי בתי המלון בסוף השבוע ייהנו מרישום VIP מוקדם ל-2 סיורים המוגבלים במשתתפים לפי בחירה – ההרשמה המוקדמת עד לתאריך ה-11.11.  

 

בקטגוריית התגליות החדשות ובתים שנפתחים לראשונה למבקרים

 

בית הקונסול הפרסי

רחוב עין רוגל 4, אבו תור.

הזדמנות לגלות את סיפורו של הבית שנבנה בשלהי התקופה העות'מנית והושכר למגורי הקונסול הפרסי בתקופת המנדט. לאחר שהוחזר הקונסול לארצו שימש הבית כמועדון קצינים של חיל ההנדסה המלכותי הבריטי. בבית נותרו עד היום האח והרהיטים העתיקים מתקופה זו וכמובן הנוף המרהיב הנשקף מהגג. לאחר הקמת המדינה נקבע הגבול בין ישראל לירדן סמוך מאוד לבית זה. קומת הקרקע שימשה לגן ילדים, ובבית הקונסול הפרסי התגוררה משפחת ברוכי־תמרי עם שמונת ילדיה. הסיורים בהדרכת שירה ברויאר, מנהלת תיכון פלך ירושלים, לשעבר, וכיום מנחה בבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית, מורת דרך מוסמכת וחוקרת תולדות שכונת אבו תור.

חמישי, 18.11, 9:00; חמישי, 18.11, 15:00; שישי, 19.11, 9:00.

3 סיורים ברישום מוקדם מוגבלים ל־30 משתתפים בסיור.

 

הקונסוליה הבדיונית

רחוב עין רוגל 4, אבו תור

הבית ברחוב עין רוגל 4 נבנה כנראה בשנת 1910 כמבנה אבן מפואר בסגנון קולוניאליסטי, אשר יועד לדיפלומטים שהגיעו לירושלים. במהלך השנים נשזרו בו פרקים מרתקים מההיסטוריה של ירושלים, אך כל הידוע על עברו לוקה בחסר, בפיסות מידע מסתוריות ובאגדות אורבניות. הבית שימש כקונסוליה האיראנית אך נאמר עליו גם שהיה לפרקים קונסוליה עיראקית. בתקופת המנדט הבריטי שימש כמועדון קצינים בריטים ועל גגו התקיימו מסיבות. כיום משמש הבית את קרן הון הסיכון Fresh Fund וכבית של עמותת כולנא ירושלים. במהלך שלושת ימי בתים מבפנים יארח המבנה תערוכת אמנות עכשווית אשר תהפוך את חלליו לנשף בקונסוליה דמיונית, מרחב אקס טריטוריאלי, אשר מחיה לרגע פרקים שונים מתוך ההיסטוריה של הבית והשכונה. התערוכה תהיה מרחב נזיל של זהויות וגיאוגרפיות ותבקש להציע לקהל מעבר לעולם אחר ובדיוני. בהשראת תמונות ארכיון מנשף מלכותי שנערך במבנה בימי הקונסוליה האיראנית, יוצגו בתערוכה הופעות חיות של פרפורמנס, מוזיקה, הקרנות ועבודות אמנות השתתפותיות בשילוב הקהל ועוד. אוצרת: נוגה דוידסון.

חמישי, 18.11, 9:30־14:30; שישי, 19.11, 9:30־16:00; שבת, 20.11, 10:00־23:00.

בית פתוח ותערוכה פתוחה. אין צורך ברישום.

 

איך מתכננים בית לחיות בר?

תכנון מבני מגורים ומחיה לבעלי חיים מחייב התייחסות מעמיקה להיבטים מגוונים וספציפיים לכל בעל חיים: מרחב המחיה הדרוש לו, התאמה לעולמות ה"טבעיים" שלו, אופיו, מחזור חייו ועוד. תכנון גן חיות מחייב, נוסף על כל אלה, גם התייחסות לתנועת הקהל במרחב ולמסרים השונים שהמקום מבקש להעביר בביקור. הסיור הייחודי שתוביל המנהלת הזואולוגית והווטרינרית הראשית של גן החיות התנ"כי, נילי אבני־מגן, יציף את האתגרים שבתכנון גן חיות ואת תהליכי החשיבה והביצוע שיושמו בתכנון גן החיות התנ"כי הכולל עשרות תצוגות הפרושות על שטח עצום של כ־400 דונם במורדות המזרחיים של נחל רפאים. ההשתתפות בסיור מגיל 12 ומעלה בלבד. הכניסה לסיור לרשומים בלבד. אם מזג האוויר לא יאפשר את קיומו, הסיור יבוטל. נקודת מפגש: רחבת הכניסה לגן החיות התנ"כי, רחוב אהרון שולוב 1.

חמישי, 18.11, 15:00.

סיור ל־25 משתתפים ברישום מוקדם.

 

 

 

שימורן והצלתן של אבני הכותל

בקיץ 2018, במוצאי תשעה באב, נפלה אבן מהכותל המערבי וכמעט פגעה בראשה של מתפללת. בעקבות אירוע זה ערכה בשנתיים האחרונות רשות העתיקות, בהובלת מנהל שימור, סקר דקדקני של אבני הכותל ועבודות שימור מקיפות לשם ייצובן והצלתן. לצד הפעולות שנועדו לשמור על המונומנט הייחודי בן אלפיים השנים, נערכו גם מחקרים וסקרים משלימים, בהם מחקר ארכיאולוגי ואפיגרפי של כתובות חקוקות באבני הכותל, מחקר וניתוח כימי, בדיקות וסריקות רדאר וסקר תשתיות טבע מפורט שמיפה את החי והצומח בכותל המערבי. הסיור בהדרכת אדריכל יהונתן צחור, מתכנן שימור אזור ירושלים, מנהל השימור, רשות העתיקות שהובילה את הפרויקט יחד עם החברה לפיתוח ושיקום הרובע היהודי. נקודת מפגש: בכניסה לגן הארכיאולוגי – מרכז דוידסון, סמוך לשער האשפות.

חמישי, 18.11, 9:00. משך הסיור כשעה.

סיור ברישום מוקדם מוגבל ל־30 משתתפים.

 

   

רוח הרפאים של בווינגראד

נקודת מפגש: גן דניאל, מאחורי תחנת הרכבת הקלה של העירייה (כיכר ספרא), ברחוב יפו. מגרש הרוסים עומד על תילו קרוב ל־150 שנה. רק שנתיים מתוכן – בין תחילת 1946 למאי 1948 – היה מתחם צבאי מבוצר שבו מפטרלים שוטרים חמושים וסביבו פרושות תלתליות. אולם תקופה זו – שבה כונה המתחם בלגלוג בווינגראד, ע"ש שר החוץ הבריטי בווין וביצורי סטלינגרד– נחקקה בזיכרון ההיסטורי של תושבי העיר ותושבי המדינה.  הסיור המעגלי שיוביל ד"ר עדו ליטמנוביץ' יתחקה אחר שרידי הביצורים, תסופר בו ההיסטוריה של בווינגראד ויודגם כיצד ומדוע התנתק המושג "בווינגראד" מהאתר הפיזי וקיבל חיים משל עצמו.

שישי, 19.11, 9:00 ו־11:00; שבת, 20.11, 10:00. משך הסיור כ־50 דקות.

3 סיורים ברישום מוקדם מוגבלים ל־25 משתתפים בסיור.

 

הדירה הצבעונית

רחוב בית חוגלה 4, דירה 1, תלפיות.

אדריכלית: עדנה עוזיאלי, 2021.

ביקור בדירתה של אמנית הקרמיקה גיה קיפניס סמית, שבה מתגוררת משפחתה עשרות שנים ושופצה לאחרונה כדי להתאים לצרכי המשפחה המשתנים. עיצובה המחודש של הדירה מבטא חופש ושחרור ממוסכמות עיצוביות. על אף מידותיה הקומפקטיות מצליחה הצבעוניות העשירה לייצר תחושה הרמונית וביתית. הכניסה לדירה בקבוצות של 10 מבקרים בכל סבב.

שישי, 19.11, 10:00־15:00; שבת, 20.11, 11:00־16:00.

בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.

 

 

מפגשים עם הקהילות השונות בעיר

 

בעקבות הצלבנים בעיר העתיקה

נקודת מפגש: השער החדש בחומת העיר העתיקה. סיור בעיר העתיקה בעקבות הצלבנים, שיתמקד בחזון שהניע אותם למסעות הצלב, יספר מהו המוריסטן וכיצד הוא קשור להוספיטלרים, היכן שכן המרכז של המסדר הטמפלרי בירושלים ומה נותר מהבנייה הצלבנית בכנסיית הקבר.

שבת, 20.11, 10:00 ו־14:00. משך הסיור כשעתיים.

2 סיורים ברישום מוקדם, מוגבלים ל־40 משתתפים בסיור.

 

 

בעקבות הממלוכים בעיר העתיקה

נקודת מפגש: שער יפו ליד לשכת המודיעין לתייר.

סיור בעקבות אחת התקופות הנעלמות בהיסטוריה של ירושלים שבו יסופר מי היו הממלוכים, מה מייחד את סגנון הבנייה שלהם ואילו מבנים הותירו אחריהם בירושלים.

שבת, 20.11, 10:00 ו־14:00. משך הסיור כשעתיים.

2 סיורים ברישום מוקדם, מוגבלים ל־40 משתתפים בסיור.

 

לנבור בהיסטוריה

נקודת מפגש: בכניסה למרכז המבקרים עיר דוד.

הזדמנות נדירה לסייר עם ד"ר ג'ו עוזיאל, חופר האתר מטעם רשות העתיקות, במורדות המזרחיים של שלוחת עיר דוד, שבהם נחשף לאחרונה קטע מחומת ירושלים מתקופת בית ראשון. בסיור יציג עוזיאל את שכבות המפולת וההרס ואת העדויות האפשריות של חורבן ירושלים על ידי הבבלים. המשתתפים נדרשים לעטות מסכה לאורך כל הסיור.

חמישי, 18.11, 10:00. משך הסיור כשעה וחצי.

סיור ברישום מוקדם מוגבל ל־25 משתתפים.

 

 

בית פאולוס וקולג' שמידט

דרך שכם 2, מול שער שכם.

אדריכל: היינריך רנארד, 1908.

הזדמנות לבקר בבניין שנבנה בראשית המאה ה־20 כבית הארחה לצליינים גרמנים. ב־1917־1948 שימש כבניין ממשל של המנדט הבריטי ובהמשך שכן בו קולג' שמידט לנערות. בהמשך חזר המבנה לשימוש המקורי – בית הארחה לצליינים. בבית חדר אירוח קיסרי ומוזיאון קטן עם אוסף פוחלצים ומודלים של קונרד שיק (במרתף). הסיורים המודרכים יבקרו בחדר הקיסר ובמרתף ויסתיימו בתצפית מהגג.

* הכניסה עם כלי נשק אסורה.

חמישי, 18.11, 11:00, 13:00 ו־15:00.

3 סיורים ברישום מוקדם מוגבלים ל־30 משתתפים בסיור.

 

מוזיאון רוקפלר

נקודת מפגש: בכניסה למוזיאון, רחוב סולטאן סולימאן 27. החנייה במוזיאון על בסיס מקום פנוי.

אדריכל: אוסטן סיינט בארב אריסון, שנות ה־30.

סיור באחד המבנים היפים בירושלים שיספר את ההיסטוריה של המבנה רב ההוד של מוזיאון רוקפלר – הבניין הראשון בארץ שנבנה כמוזיאון לאומי. הסיור יתייחס לאיכויות האדריכליות הייחודיות של הבניין שנבנה לצורך תפקיד כפול: כמוזיאון הכולל תצוגה ארכיאולוגית מראשית ימיה של הארכיאולוגיה בארץ ישראל, מאתרים כמו יריחו, בית שאן והר הבית, וכמקום מושבו של המוסד המנהל את הארכיאולוגיה של המדינה. הסיור בהדרכת אלגרה סבריאגו, אוצרת האוסף המנדטורי ברשות העתיקות. ההשתתפות בסיור מותנית בהצגת תו ירוק ובעטיית מסכה.

חמישי, 18.11, 16:00.

סיור ברישום מוקדם מוגבל ל־20 משתתפים.

 

 

על הפסגה

נקודת מפגש: רחבת הכניסה לפורום המרכזי בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית, סמוך לחנות אקדמון (מומלץ להיכנס רגלית דרך שער מספר 1).

סיור בעקבות אישים בולטים ואירועים מכוננים בתולדות האוניברסיטה העברית בקמפוס הר הצופים, בהדרכת מורה הדרך אבי בלדי. בסיור יוצג ציור טקס הפתיחה שצייר לאונרד פיליכובסקי, והוא ייכנס למערת ניקנור בגן הבוטני, שבו נמצאה אחת מהתגליות הארכיאולוגיות החשובות מימי בית שני. יסופר בו סיפורה של היחידה הסודית ששכנה בו בין 1948 ל־1967 ומדוע בוטלה בו הקמת הפנתיאון הלאומי. הוא יכלול תצפית להרי יהודה מתיאטרון המעלות ויסתיים בביקור בבית כנסת הכט שתכנן האדריכל רם כרמי. הכניסה לקמפוס מותנית לקמפוס בהצגת תו ירוק.

חמישי, 18.11, 15:30; שישי, 19.11, 10:30. משך הסיור כשעה וחצי.

2 סיורים ברישום מוקדם מוגבלים ל־40 משתתפים בסיור.

 

מה מסתתר בממילא?

נקודת מפגש: בכניסה לקניון ממילא מרחוב דוד המלך פינת רחוב אגרון.

תמר הירדני, מורת דרך ירושלמית, תוביל את הסיור שיחשוף את סיפוריהם של כמה מהבתים ההיסטוריים ששומרו ומשולבים בנוף הבנוי של קניון ממילא, אף שלרוב לא שמים לב אליהם: בית תומס קוק, בית הרצל, מנזר סן ונסן דה פול ובית קלארק. הסיור כולל ביקור בבית קלארק ובבית תומס קוק ויסתיים ליד קפה רימון בממילא.

חמישי, 18.11, 10:00, 11:20 ו־12:45. משך הסיור כשעה ורבע.

3 סיורים ברישום מוקדם מוגבלים ל־25 משתתפים בסיור.

 

נובוי ירוזלימה

מוזיאון אסירי המחתרות, משעול הגבורה 1, מגרש הרוסים.

אדריכל: מרטין איוונוביץ' אפינגר, 1864.

מוזיאון פתוח וסיורים מודרכים בדגש שימור ואדריכלות, באחד החללים המרשימים בעיר ששימש במקור כאכסניית צלייניות רוסיות, ובתקופת המנדט הפך לבית סוהר שבו נכלאו גם אסירי המחתרות. בגלגולו השלישי הפך המקום למוזיאון המוקדש למאבק המחתרות למען הקמת המדינה ובו שחזור של בית הכלא המנדטורי על תאי האסירים, בתי המלאכה, בית הכנסת, תאי הצינוק והגרדום. הסיורים בהדרכת מנהל המוזיאון יורם תמיר.

חמישי, 18.11, 9:00־17:00 (מוזיאון פתוח וכניסה חינם למשתתפי בתים מבפנים). סיורים מודרכים יצאו ב 13:00 וב־16:00 | שישי, 19.11, 9:00־13:00 (מוזיאון פתוח וכניסה חינם למשתתפי בתים מבפנים) סיורים מודרכים יצאו ב־10:00 ו־12:00. משך הסיורים כשעתיים.

בית פתוח ו־4 סיורים ל־40 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.

 

 

גרפיטי בירושלים

נקודת מפגש: כיכר הדוידקה, רחוב יפו פינת כי"ח.

סיור של גרפיטיול אל מאחורי הקלעים של סצנת הגרפיטי בירושלים, המהווה מוקד משיכה עולמי בזכות העובדה שיוצרים בה, זה לצד זה, אמני גרפיטי יהודים, מוסלמים ונוצרים. בסיור שיתבונן בעבודות הגרפיטי מנקודת מבטם האקטיביסטית של יוצריהן, יתגלה אילו עבודות גרפיטי נמחקו ולמה, איזה גרפיטי שורד זה יותר מ־20 שנה ומדוע, איך עובדים אמני הגרפיטי על האבן הירושלמית ומה קרה לאמן גרפיטי מפורסם שנתפס על ידי המשטרה תוך כדי צביעה על קיר ברחוב ראשי בירושלים.

חמישי, 18.11, 16:00. משך הסיור כשעה וחצי

סיור ברישום מוקדם, מוגבל ל־30 משתתפים.

 

סטודיו משלך בבית הצייר ליטבינובסקי

רחוב כ"ט בנובמבר 10 א'.

אדריכלי חידוש המקום: סטודיו PROJECT אדריכלית רות ליאונוב, 2021.

הזדמנות להכיר את פרויקט סטודיו משלך ואת בית הצייר פנחס ליטבינובסקי שעל גבול טלביה-קטמון הישנה, שבו הוא פועל. הבית נבנה בראשית המאה ה־20 על ידי משפחת סלמן הערבית־נוצרית, ואת קומתו השנייה שכר עוזר הנציב הבריטי. ב־1948, בסוף המלחמה, עבר הבית לרשות עיריית ירושלים שהעמידה אותו לרשות הצייר פנחס ליטבינובסקי – לימים יקיר ירושלים (1970) וחתן פרס ישראל (1980), והוא התגורר בו עד מותו ב־1984. הבית נותר על כל תכולתו במשך כ־40 שנה, עד שבראשית 2020 החלו לפעול בו אמניות צעירות שהקימו בו את סטודיו משלך – המרכז הראשון בארץ לאמנות נשים. במקום מוצגת כעת התערוכה אוטונומיות.

חמישי, 18.11, 12:00־19:00; שישי, 19.11, 10:00־14:00.

סיורים מודרכים יתקיימו בחמישי ב־12:30 וב־16:00 ובשישי 10:30 וב־12:30.

הסיור בשישי ב־12:30 יכלול שיחה עם אוצרת התערוכה מיטל מנור ועם צאלה גרינברג, מהאמניות המציגות בתערוכה.

בית פתוח וסיורים פתוחים. אין צורך ברישום מוקדם.

לאתר: https://studioofherown.com/

 

סטודיו משלך, ביתו של הצייר יצחק ליטבינסקי     צילום: רונית סבירסקי

 

מרכז הנסן וטלביה

נקודת מפגש: חצר מרכז הנסן, רחוב גדליה אלון 14, טלביה.

מרכז הנסן, הידוע בשם "בית המצורעים", היה במשך עשרות שנים סגור ומסוגר. הסיור בבניין ההיסטורי יתאר את תולדותיו וימשיך לסיור נוסף, בין בתי שכונת טלביה המפוארת.

שבת, 20.11, 10:00 ו־14:00. משך הסיור כשעתיים.

2 סיורים ברישום מוקדם, מוגבלים ל־40 משתתפים בסיור.

 

בית שץ

רחוב בצלאל 3.

אדריכל: לא ידוע, 1908־1915.

הצצה למתחם שבו התגוררו ויצרו בני משפחת שץ במאה שעברה. הבית נמצא סמוך לבצלאל – בית המדרש למלאכות האמנות – שהקים אבי המשפחה, פרופ' בוריס שץ. במתחם התגוררו ויצרו אשתו של שץ, אולגה פבזנר, בנו וכלתו, בצלאל ולואיז וכן בתו זהרה (כלת פרס ישראל לאמנות). הסיורים בהדרכת ג'ימי לבינסון – מצאצאי משפחת שץ ומנהל העיזבון – יכללו הסבר קצר על המקום, סיור בבית והצגה של חלק מעבודות המשפחה. במסגרת הביאנלה של ירושלים המתקיימת תחת הכותרת "ארבע אמות" וכוללת תערוכות קבוצתיות ואירועים המבקשים לבחון את האופן שבו מתפקדת אמנות במרחבים פרטיים, תוצגנה במתחם גם עבודותיהם של האמנים אוסי ילון, דבי מרגלית ופורת סלומון.

חמישי, 18.11, 16:30 ו־18:00 (באנגלית); שישי, 19.11, 9:30, 11:00 ו־12:30.

5 סיורים ברישום מוקדם מוגבלים ל־20 משתתפים בסיור.

לפייסבוק של בית שץ:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100028152896552

 

בית לוי אשכול

שדרות בן מימון 46, רחביה.

אדריכל: בנימין צ'יקיין, 1933.

ביקור מודרך בבית שנבנה במקור עבור משפחתו של יוליוס ג'ייקובס, סגן מושל ירושלים בתקופת המנדט הבריטי. הבית נבנה בסגנון הבינלאומי, הוא מחופה בטיח ולא באבן כמקובל בירושלים ומשלב מוטיבים מקומיים כמו קשתות. בשנים 1950־1974 שימש המבנה כבית ראש הממשלה והתגוררו בו דוד בן גוריון, לוי אשכול וגולדה מאיר (ה"מטבח" המפורסם של גולדה נמצא אף הוא בבית זה). ב־1977 נמסר הבית ליד לוי אשכול לשם הנצחת זכרו. הבית עמד בשיממונו במשך יותר מ־40 שנה, ולאחר מכן עבר שיפוץ יסודי ושימור ומשמש כיום כמרכז מבקרים המוקדש לחייו ולפועלו של לוי אשכול וכמשכנם של החברה להגנת הטבע בירושלים ושל יד לוי אשכול. 

טלפון לפרטים: 6313091־02

הרישום במייל: beiteshkol@spni.org.il

חמישי, 18.11, 14:00 ו־15:30; שישי, 19.11, 10:00 ו־11:15.

4 סיורים ברישום מוקדם ל־40 משתתפים.

 

יער ירושלים מבפנים

נקודת מפגש: צומת הרחובות פרחי חן ושלמה צמח, שכונת יפה נוף.

בניגוד לזבל העירוני שנעלם עם משאית הזבל, בטבע נותרת לרוב הפסולת במשך שנים רבות. הפסולת שמשאירים אחריהם בני האדם בטבע מזהמת אותו, אבל גם מאפשרת הצצה ייחודית לשינויים שעוברת החברה האנושית. הסיור עם רועי אופנבכר ביער ירושלים שבשולי העיר – מקום מפגש בין טבע ובני אדם – יציע להפוך את קערת הפלסטיק על פיה, ובמקום להירתע מהזבל ולהידחות ממנו, ללמוד ממנו.

שבת, 20.11, 13:00. משך הסיור כשעתיים. 

סיור פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.

 

האתרים, הסיורים והאנשים שמתמקדים בשימור הטבע העירוני והסביבה בירושלים

 

קרחת יער אורבנית

נקודת מפגש: במרצפת העגולה שבמרכז כיכר ציון.

אדריכלים מיה עתידיה, מעין טוקי כרמל ותמיר מנצור כרמל – האחראים על עיצובה החדש של כיכר ציון כקרחת יער אורבנית – יציגו את הרעיונות והעקרונות התכנוניים העומדים בבסיס התכנון המחודש של הכיכר, תוך סקירת ההיסטוריה שלה וסוגי השימושים והפעילות בה. בסיור תוסבר חשיבותם של עצים בוגרים במרחב הציבורי והאתגרים שבשתילתם. התכנון זכה במקום הראשון בתחרות לתכנון כיכר ציון. הפרויקט בוצע על ידי עיריית ירושלים באמצעות חברת עדן.

חמישי, 18.11, 14:30; שישי, 19.11, 14:30.

2 סיורים פתוחים. אין צורך ברישום מוקדם.

 

המרפסת: נווה מדבר עירוני

רחוב יפו 97, בניין כלל, קומה E (מעלון למרפסת לבעלי מוגבלויות מקומה E).

הזדמנות להכיר את החזית החמישית של בניין כלל, שהפכה על ידי קהילת מוסללה למעבדת ניסויים של טבע אורבני ושל חיים בני קיימא, ולהתרשם משלל הפרויקטים והיוזמות – פרויקט הקמפינג הראשון מסוגו בעולם שהושק בקיץ האחרון כדי להחזיר את המסורת המזרח תיכונית של אירוח ושינה על הגגות; המשתלה על שם יורם אמיר; העץ הנדיב – מבנה עץ שנבנה עבור המידברן ומוצב כעת על הגג, ומרכז לדבוראות עירונית (הכניסה אליו מוגבלת). מוסללה היא קהילת יוצרים ירושלמית המאגדת אמנים, פעילים חברתיים, אנשי חינוך ויזמים ופועלת בעיר מאז שנת 2009. הקהילה פועלת כמעבדת מחקר לחיים עירוניים מקיימים, ומעניקה חממה ובית ליוזמות במרחב שבין אמנות, חברה וקיימות. מוסללה פועלת מתוך אמונה שבכוחן של האמנות והיצירתיות להביא לשינוי בר קיימא בתרבות ובחברה העירוניות בכלל והירושלמיות בפרט.

חמישי, 18.11, 9:00־18:00. בית פתוח. סיור מודרך יתקיים בשעה 16:00.

בית פתוח וסיור פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.

 

 

לאן רוכבים מפה? (סיור רכיבה פתוח)

נקודת מפגש: בכניסה לתחנת נבון, שדרות שז"ר 6, ליד מיצג האופניים, מול תחנת הרק"ל.

סיור רכוב בהדרכת פעילי "אופניים בשביל ירושלים" שידון בתשתיות האופניים בעיר. בסיור יוצגו תשתיות הרכיבה הקיימות והעתידיות בירושלים, יסופר הסיפור המכונן של תשתיות האופניים בירושלים, יוצגו המגמות והשינויים בתכנון ותידון השאלה מהו תכנון מיטבי לרכיבה בעיר. משך הסיור כשעתיים והוא יסתיים במתחם ביה"ח שערי צדק הישן (רחוב יפו 161). יש להצטייד באופניים תקינים, בקסדה, בבקבוק מים ובחטיף אנרגיה או בפרי. דרגת הקושי בינונית. ההשתתפות בסיור באחריות הרוכבים. מומלץ להגיע לנקודת המפגש כרבע שעה לפני תחילת הסיור לצורך התארגנות. ניתן לשכור אופני ירופאן סמוך לתחנת הרכבת. מומלץ להוריד את האפליקציה מראש ולוודא שישנם אופניים זמינים באזור התחנה. בשבת לא ניתן לשכור אופניים חשמליים

שבת, 20.11, 10:00.

סיור פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.

לעמוד הפייסבוק של אופניים בשביל ירושלים

 

המרכז למדעי המוח על שם צ'רלס וסוזן גודמן

נקודת מפגש: בכניסה הראשית לקמפוס ספרא בגבעת רם, האוניברסיטה העברית, שער צפון.

אדריכלים: FOSTER+PARTNERS בשיתוף עם YBGSNA־בר, שיפמן־נתן ושות' אדריכלים;

2018.

הזדמנות להכיר את בניין מדעי המוח ולשמוע על הפרויקט המשתרע על פני 15 אלף מ"ר ושש קומות ומאכלס את מיטב המומחים לחקר המוח במרכז הגדול בישראל. הבניין כולל פרוגרמה מורכבת של מעבדות, מרכז דימות ועוד, ומתוכנן לפי התקן הישראלי לבנייה ירוקה תוך דגש על יעילות אנרגטית. חזית הבניין נוצרה בהשראת רישומיו של המדען סנטיאגו רמון אי קחאל, והיא מעוטרת בהדמיות דיגיטליות של נוירונים אמיתיים. בגג הבניין ובמעטפת שלו נעשה שימוש בחומרים שמיושמים בארץ לראשונה: סבכות אלומיניום ויריעות ETFE שקופות.

חמישי, 18.11, 15:00.

סיור פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.

 

עמק הצבאים    צילום: עמית גירון 

 

עמק הצבאים
נקודת מפגש: בחניה הראשית של הפארק. הכניסה מרחוב שחל ליד תחנת מכבי האש.
אדריכלי המבנה: ויינשטיין ועדיה אדריכלים; אדריכלות הנוף: רחל וינר אדריכלות ונוף. 2015.

היכרות עם עמק הצבאים – אתר הטבע העירוני הגדול בירושלים. בסיורים יסופרו סיפור העמק, מאבק התושבים והליך התכנון שנעשה בהובלת הציבור. תוצג מערכת המים שמנצלת את מי הנגר לטובת חיות הבר, וכן תתאפשר תצפית על עדר הצבאים המשתקם.
את הסיורים יובילו חברי צוות התכנון ואנשי החברה להגנת הטבע שישתפו מחוויותיהם בתכנונו ובעיצובו של מרחב ציבורי יוצא דופן, ראשון מסוגו בארץ, שמטרתו ליצור חוויית מפגש בין אדם לטבע בסביבה אורבנית מובהקת. 

שישי, 19.11, 10:00 (הסיור מתאים גם לדוברי אנגלית) | שבת, 20.11, 10:00. משך הסיור כשעה.

2 סיורים פתוחים. אין צורך ברישום מוקדם.