פסטיבל דוקאביב מציג 116 סרטים באולמות, בסינמטק ועל שפת הים

 

 

 

מיטב הסרטים הדוקומנטריים של השנה יוקרנו בפסטיבל דוקאביב. הקרנת בכורות מהארץ ומהעולם, מפגשי יוצרים, כיתות אמן והקרנות חוצות. הפסטיבל יתקיים בתאריכים 10-1 ביולי 2021

 

 

פסטיבל דוקאביב ה-23 יוצא לדרך עם 116 סרטים דוקומנטריים מהארץ ומהעולם, בכורות עולמיות, תוכניות מחווה, מפגשי יוצרים מהארץ ומחו"ל ואירועי תעשייה, שיתקיימו ברחבי תל אביב-יפו : סינמטק תל אביב, מוזיאון תל אביב, חוף הילטון, אודיטוריום אניס ביפו, בית רומנו וכן אונליין באתר הפסטיבל. סרטם של קובי פרג' ומוריס בן מיור המלכה שושנה (HOT8), סיפורה של שושנה דמארי, הדיווה הישראלית הראשונה, יהיה סרט הפתיחה של הפסטיבל. תוכנית הפסטיבל השנה מביאה קולות וסיפורים של מגוון יוצרות ויוצרים המשקפים את התקופה, בין גלי מחאות הקוראים לשינוי, לחופש הביטוי, לחירות בסיסית וכבוד האדם באשר הוא, ליחסים בין האדם לטבע ושימור העולם היחיד שיש לנו.

 

 

 

31 סרטים יוקרנו בבכורה עולמית בפסטיבל, מתוכם 28 סרטים ישראלים ו-3 סרטים בינלאומיים - חיים יהודיים, על מרק פיינגולד ששרד ארבעה מחנות ריכוז בשואה והקדיש את חייו לסיוע לפליטים בדרכם לארץ ישראל; לתפוס גל סיפור ההתבגרות של בן לארג בן ה-14, הילד שכבש את עולם הגלישה; ויומני דייטון של שמעון דותן, תיעוד אמפתי ומעמיק של עיר שהפכה לשבויה בעקבות מכת ההתמכרות לאופיואידים בארה"ב.

 

הפסטיבל יקיים מחווה לבמאי האיטלקי המוערך ג'יאנפרנקו רוסי שתוך שלושה עשורים של יצירה השלים שישה סרטים באורך מלא, ובכולם נקודת המבט ההומאנית שלו תרה אחר הגרעין האנושי וממקמת אותו בחזית הפריים. מתוכם יוקרנו ארבעה נבחרים במיני-רטרוספקטיבה זו: סרטו החדש וזוכה הפרסים נוטורנו, הסרט אש על המים זוכה פרס דב הזהב בפסטיבל ברלין, אל סיקאריו - וידויו של רוצח שכיר שזכה בדוקאביב ב-2011  וסרטו הראשון איש הסירות, מ-1996, שיוקרן לראשונה בישראל. רוסי ומפיקת סרטיו דונטלה פלרמו יתארחו בדוקאביב לסדנת אמן בהנחיית ד"ר אוהד לנדסמן.

 

 

 

ג'ולי גולדמן, זוכת האמי והמועמדת לאוסקר, שהפיקה למעלה מ-100 פרויקטים בתעשיית הדוקו האמריקאית, , תתארח בפסטיבל לסדנת אמן על הפקה יוצרת. הסרט החדש בהפקתה באותה נשימה יוקרן בתחרות הבינלאומית בפסטיבל, ובנוסף יוקרנו שניים מסרטיה המוקדמים יותר, החיים סרט מצויר ובאק.

 

אורח נוסף שישוב לפסטיבל לאחר שביקר בו ב-2018 הוא הבמאי הכורדי הוגיר הירורי, אשר תופס בסרטיו חיים שתלויים על בלימה. בתוך עולם שהאכזריות גואה בו מצלמתו נצמדת לאנושי, ולוכדת עולם שראוי להילחם למענו. סרטו החדש סבאייה, שזכה בפרס הבימוי בפסטיבל סאנדנס, יוקרן בפסטיבל. הירורי יקיים סדנת אמן על צילום באזורי סיכון בהנחיית ד"ר לליב מלמד. הפסטיבל יארח יוצרים נוספים לכיתות אמן ושיחות לאחר סרטיהם, חלקן יתקיימו בזום וחלקן באולמות הקולנוע.

 

 

בתחרות הבינלאומית השנה, בנוסף לסרטים באותה נשימה של הבמאית ננפו ואנג, וסבאייה של הוגיר הירורי, יוקרנו גם עלייה, סרטה של ג'סיקה קינגדון אשר יגיע מפסטיבל טרייבקה ויוקרן בבכורה בינלאומית בדוקאביב;  נשיא זוכה הפרסים של קמילה נילסן, אשר חושף את השחיתות שמתלווה למערכת הבחירות לנשיאות בזימבבואה; ילדים אבודים בו שלושה צעירים מפינלנד יוצאים לטיול אפל ומסוכן בתאילנד וקמבודיה; מישה והזאבים, סיפורה השערורייתי של מי שגרמה לכולם להאמין כי ניצלה מהנאצים בזכות להקת זאבים; לביית את הגן, תיעוד מרהיב של עצים עתיקים שנעקרים בגאורגיה ומועברים לביתו של מיליארדר גחמני; קול דומם על פליט שנמלט מצ'צ'ניה בגלל אחיו שאיים על חייו כי יצא מהארון; הגשם לא יפסיק על משפחה שברחה מסוריה לאוקראינה, ממלחמה אחת לאחרת; אחרון ההילבילים על אחרוני המתיישבים ברכס האפלצ'ים, שאינם מפחדים מדימוי ה"הילביליז"; חייה של איוואנה על אם לחמישה ילדים שמתגוררים יחד בלב סיביר הקפואה. גם השנה הסרטים הזוכים בתחרות הבינלאומית, הישראלית ובתחרות הקצרים בדוקאביב יהיו זכאים באופן אוטומטי להגיש מועמדות לאוסקר האמריקאי.

 

 

בין הסרטים הבולטים של הפסטיבל השנה יוקרנו גונדה סרטו הנוגע ללב של הבמאי ויקטור קוסקובסקי, המלווה את גונדה החזירה וגוריה שאך נולדו כשהם מגלים את העולם; גורבצ'וב, גן עדן בו ויטלי מנסקי נפגש לשיחות אישיות עם שליט ברה"מ לשעבר מיכאיל גורבצ'וב; מכתב לעורך סרטו האחרון של אלן ברלינר במחווה למהדורה המודפסת של ה"ניו יורק טיימס"; סיטי הול סרטו עטור השבחים של הבמאי הוותיק פרדריק וייזמן המתבונן בקרביה של עיריית בוסטון; לדוג ניסים תיעוד מותח של המשא ומתן בין משפחתו של מדען אמריקאי לבין חוטפיו הקולומביאנים; המורדות על הנזירות מלוס אנג'לס שהחליטו לשנות את הכללים, ולא נכנעו גם כשהכנסייה הקתולית הכריזה עליהן מלחמה; מרטין לותר קינג והאף.בי.איי של הבמאי המוערך סם פולארד החושף את מלחמתה האפלה של אמריקה הלבנה במי שנתפש כמשיח של חברי הקהילה השחורה; סיפור אהבה פסיכדלי בו אהובתו ושותפתו של טימותי לירי, גורו ה-LSD, מספרת הכל לבמאי ארול מוריס; אומץ על תיאטרון עצמאי בבלרוס שלא מפחד להשתתף במחאה נגד משטרו של לוקשנקו; ציידי הכמהין המרהיב ועטור הפרסים על מחפשי פטריות כמהין נדירות ויקרות באיטליה; חשבון סופי בו אחרוני הנאצים מוסרים את הדין - מה ידעו, מה הדחיקו, ואיך זה שלא אמרו "לא"; ושמיים מעל חברון, סרט שמלווה את חמש שנות התבגרותם של שלושה ילדים פלסטינים בין גדרות ומחסומים.

 

 

לצד סרטי המוזיקה הישראלים על שושנה דמארי ושלמה בר, יוקרנו בפסטיבל כמה מסרטי המוזיקה הבינלאומיים הגדולים של השנה, ביניהם טינה על השנים הקשות והבנייה מחדש של כוכבת העל, טינה טרנר; האחים ספארקס, סרטו של אדגר רייט על להקת הרוק המופרעת, החידתית והמשפיעה; קארן דלטון: בזמן שלי סיפור חייה של זמרת הפולק בלוז קארן דלטון, שהשפיעה על יצירתם של רבים ובהם ניק קייב ובוב דילן; מתחת להר הגעש סיפורו של האי בו ג'ורג' מרטין הקליט את אגדות הרוק ששינו את פני המוזיקה; ואנחנו האלף בו אלף רוקיסטים מתקבצים לנגן יחד בעיירה באיטליה, בתקווה לשכנע את ה"פו פייטרס" להופיע במקום.

 

עוד בסרטי האמנות בפסטיבל יוקרנו האורטוריה בו מרטין סקורסזה מגולל את סיפורה של הקתדרלה בה החלה ניו יורק את נסיקתה אל פסגת עולם התרבות; אבא שלי ואני בו הבמאי ניק ברומפילד (מריאן ולאונרד) מקדיש סרט אינטימי מאוד לאביו, הצלם מוריס ברומפילד; ציפורי אמריקה, צלילה לרזי התמורות האדירות בטבע האמריקני דרך הספר המכונן "ציפורי אמריקה" של החוקר והצפר ג'ון ג'יימס אודובון; טרומן וטנסי: שיחה אינטימית בו מערכת היחסים האקסצנטרית בין טנסי ויליאמס וטרומן קפוטה עולה מתוך יומנים, ראיונות וכתביהם; האיש שמצייר טיפות מים על חייו הדרמטיים של הצייר הקוריאני המוערך קים צ'אנג-יול; הרגעים של דאש סנואו על חייו הסוערים של יורש המיליונים שהפך לאמן גרפיטי פרוע וכוכב גלריות מבוקש ואלטו, סיפורו האישי והמקצועי של האדריכל אלוור אלטו, מגדולי האדריכלים המודרניים של המאה ה-20. עוד בתוכנית האמנות, יקרין הפסטיבל בשיתוף עם מוזיאון תל אביב שלושה סרטים קצרים של רוברט סמית'סון, אחד האמנים האמריקאים החשובים של המאה ה-20, שפרץ בשדה האמנות האמריקאית בסוף שנות ה-60 בעבודות האדמה והפיסול שלו. את התוכנית אצרה יעל ברגשטיין.

 

פרס מעבר למסך ע"ש אילנה צור יוענק לסרטים אשר יוצריהם או גיבוריהם פועלים על מנת להביא לשינוי במציאות החברתית, הסביבתית והפוליטית. בין הסרטים הבינלאומיים המועמדים: ילדותו של עימאד סיפור על הטיפול הרגשי של עימאד בן ה-5 שבילה מחצית מחייו בשבי דאע"ש; בדרך לקינשאסה בו קבוצה של תושבי קונגו עושה דרכה אל עיר הבירה, במחאה על הזנחתם ארוכת השנים מאז שנפצעו במלחמה עקובה מדם; ויסנטה בו הגיבורה יוצאת למלחמה בממסד הארגנטינאי כשבתה מבקשת לעבור הפלה ונענית בסירוב; בצידי הכביש המהיר בו הכבישים המהירים ההולכים ונסללים לאורכה ולרוחבה של הודו משנים דרמטית את חיי האוכלוסייה המקומית; ומאחורי חומת הלבנים האדומות, מבט מבפנים על פעולות המחאה והמפגינים בהונג קונג נגד חוק ההסגרה לסין. 

 

 

בתחרות עומק שדה יתחרו תשעה סרטים עם קול ושפה ייחודיים. בין הסרטים הבינלאומיים יוקרנו אור בכל מקום של תיאו אנתוני שיפתח את התחרות, תחקיר פיוטי על הטכנולוגיות שנועדו להגן עלינו והפכו לאמצעי מעקב ומשטור; בגרון, סרטם של אפי וייס ואמיר בורנשטיין על המשמעות הפוליטית של הקול שאנו מפיקים; מחפשים, סרטו של פאצ'ו ואלז בו מחפשים ומחפשות ניו יורקים מקווים למצוא אהבה דרך המסכים; איש ומצלמה בו הבמאי המוערך גוידו הנדקריס חוזר לבחון את האופן שבו אנחנו מגיבים אל האחר; חיוכה הסוציאליסטי בו התושייה המפורסמת של הלן קלר נצבעת באור חדש עם הגילוי של הצד האקטיביסטי בחייה; לא יהיה עוד לילה בו צילומי לילה חודרניים מגוללים את סיפוריהם של טייסי מסוקים בשטחי לחימה במזרח התיכון.

 

בתחרות הקצרים, הדובדבן שבתוכנית, יוקרנו, בין השאר, הסרט זוכה דב הזהב בברלין הדוד טיודור על זיכרונות ילדותה המטרידים של הבמאית מבית משפחתה הפסטורלי; פעם היינו בריונים של הקולנוען האמריקאי הנסיוני ג'יי רוזנבלט אשר מחפש תשובות, 50 שנה אחרי תקרית בבית ספרו בילדות; הקשיבו לפעימת הדימויים שלנו זוכה הפרסים, בו חומרי ארכיון מתחנת החלל בגיאנה הצרפתית מתגבשים לזיכרון אישי-קולקטיבי; המשחק, כוריאוגרפיה לשופט כדורגל אשר מתמרן במיומנות בין השחקנים, הקהל, ואביו שיושב ביציע.

 

לאתר הפסטיבל