אשת העסקים דינה שושנה גולדברג והמבצע הבלשי ברחוב ביאליק 15

 

בית דינה-שושנה גולדברג משלב בין האדריכלות של שנות העשרים לבין הסגנון המודרני שהתפתח בשנות השלושים. האדריכל פיליפ-פנחס היט יצר סגנון מודרני ומאופק, ושילב בו את סגנון האר-דקו בסורגי המרפסות

 

 בניין בסגנון מודרני     צילום: רונית סבירסקי

 

על חזית הבית ניצב תבליט שבו מגן דוד המעוטר בדגלונים והוא נישא על ידי שני אריות, שלרגליהם שיחים פורחים. בתבליט חקוק שמה של בעלת הבית ותאריך הבנייה "בית דינה שושנה גולדברג – שנת תר"ץ (1930). המוטיבים היהודיים מעידים על רצונה של בעלת הבית לשלב מסורת יהודית ביצירה הציונית בעיר העברית.

 

השלט שהיה הסמל של הבית     צילום: רונית סבירסקי

 

דינה-שושנה גולדברג (1863 - 1940) נולדה בירושלים ושם גם נקברה. היא נישאה ליצחק-ישראל גולדברג ויחד עמו הקימה רשת של בתי חרושת ומסחר בשם "אופטיקה גולדברג" בתל-אביב וביפו. בני הזוג עברו לימים להתגורר בכלכותה שבהודו ובאינדונזיה, גם שם הקימו בתי חרושת למוצרי אופטיקה. לאחר מות בעלה שבה דינה-שושנה לארץ ישראל והתגוררה בבית ברחוב ביאליק 15 שאותו בנה עבורה בנה יוסף-חיים גולדברג. דינה-שושנה הייתה אשת חברה אלגנטית שאהבה מאוד לארח בביתה ותרמה לקהילה. בנה יוסף-חיים, שהיה איש עסקים עשיר וציוני נלהב, תרם בשמה לבניית "תלמוד תורה בית יעקב" ברחוב המליץ ולבניית בית הכנסת "בית שלמה" ברחוב יונה הנביא. הבית שימש תקופה קצרה כהוצאת הספרים "עם הספר" בסוף שנות השישים של המאה ה-20. 

 

 הכניסה במאה ה-21      צילום: רונית סבירסקי

סיפור אישי על מבצע בלשי

בשנת 2009 נגנב מחזית בית דינה-שושנה גולדברג שלט התבליט הייחודי. איתור השלט הפך למבצע בלשי. תבליט ה"אריות" שבחזית, סימן ההיכר של הבית, מונצח בספרים ומתועד בתצלומים רבים. ילדה שהתגוררה בשכנות סיפרה כי שני אנשים הגיעו עם סולם, ולפי עדותה טיפסו עליו והסירו את השלט ללא חשש ולעיני העוברים והשבים. בחזית הבית נותר כתם מלבני חיוור, עדות לשלט שהוסר ממנו. כמי שעוסקת בתיעוד הרחוב ומסייעת לחקר ההיסטוריה של המבנים הללו חשתי כאב על האובדן ודיווחתי למשטרה על הגנבה. במהלך הסיורים הרבים שהדרכתי ברחוב הצבעתי בצער על החלל הריק וחשתי כאילו הבית איבד אבר מגופו. חודשים ספורים לאחר מכן הובא לידיעתי שהשלט מוצע למכירה בשוק הפשפשים בסכום של עשרת אלפים דולר.

 

 החזרת השלט שנגנב צילום שולה וידריך

 

הצלחתי לאתר את החנות, הזעקתי את בני המשפחה ואת צוות השימור של עיריית תל אביב. למקום הגיעו האדריכלית עדי רוז והמהנדס אבי ארדנבאום, מפקח השימור מטעם העירייה ובני המשפחה. התקשרתי למשטרה, לאחר שקיבלתי אישור מתמר טוכלר מנהלת מחוז תל-אביב של המועצה לשימור מבנים, כי מדובר בנכס לאומי לשימור. יש לציין את המהירות והיעילות שבה פעלה המשטרה ששיגרה למקום ניידת ובה שני שוטרים. הסוחר מסר מרצונו את התבליט לפקח השימור. המבצע הסתיים בטוב הודות לשיתוף הפעולה. השלט הושב למקומו הראוי בחזית בית שושנה-דינה גולדברג.

 

 הסמל החדש של הבית     צילום: רונית סבירסקי

 

בית דינה-שושנה גולדברג שנת הבנייה: 1930, אדריכל: פיליפ-פנחס היט, סגנון הבנייה: מעבר בין סגנון אקלקטי לסגנון מודרני, אדריכליות השימור: ציפי שגב ודנה סקולסקי

 

שולמית וידריך, מחברת הספר השכנים של ביאליק, חוקרת לתולדות תל אביב, ליצירת קשר ותאום מפגש לקבוצות 052-5321772