צלם: עירית עשת-מור
חגיגה של מסיק זיתים, הכנת שמן זית, מטעמים, סדנאות וכבישת זיתים בפסטיבל "ימי ענף הזית" בגליל
צלם: Ronit Svirsky
בתי בד מודרניים לצד עתיקים
צלם: ספי מקלאדה
סדנאות לילדים בכפר מג'אר
צלם: עירית עשת-מור
מסיק זיתים ידני
צלם: Ronit Svirsky
נופי הגליל מכפר מג'אר
צלם: Ronit Svirsky
ממגדלי הזיתים הדרוזים

עת המסיק הגיע ופסטיבל ימי ענף הזית חוגג 25

מאת: רונית סבירסקי

 

חגיגות המסיק והזית הפכו למסורת והן נחגגות מדי שנה ביישובי הגליל ובכפרי הדרוזים והצ'רקסים במסגרת פסטיבל "ימי ענף הזית" שמציין השנה 25 שנים בהפקת הרשות לפיתוח הגליל.  בין 250 אלף דונמים של עצי זית יתקיימו עשרות אירועים, ביקורים בבתי בד, מופעי פולקלור, מוזיקה, סדנאות וחשיפה לקולינריה גלילית מתובלת בשמן זית. הפסטיבל יתקיים מה-30 באוקטובר עד 16 בנובמבר 2019

 

זיתים כבושים ישר מהעץ      צילום: רונית סבירסקי

 

יודעי דבר טוענים שהבוקר צריך להתחיל בכף שמן זית וכוס קפה שחור אורגינל. זו אינה ההמלצה היחידה שקשורה לנוזל הצהבהב המריר. כתרים רבים קשרו לכישוריו בנושאי בריאות וטיפול בעור הפנים והגוף. הוא נפלא כתוספת לסלטים ולתבשילים, משמש למאור, לקוסמטיקה, לתרופות סבתא ואפילו להסרת שעוות נרות מחנוכיות.

 

זמן המסיק הראשון הוא חוויה למבוגרים ולילדים כשבתי הבד נפתחים למבקרים ומציגים את תהליך עצירת השמן. בתהליך הפקת שמן זית המהירות היא שם המשחק. המסיק נערך בשעות הבוקר המוקדמות ואת הזיתים צריך להעביר בזמן הקצר ביותר לבית הבד ולהתחיל בתהליך הפרדת הפרי המעלים והכבישה במכשירים מודרניים או בבתי בד מסורתיים. ככל שהביצוע יהיה מהיר ומקצועי כך תקבע דרגת החומציות הנמוכה של השמן ואיכותו תהיה גבוהה יותר.

 

מסיק זיתים בכפר ג'ת-יאנוח      צילום: רונית סבירסקי

 

כיום משווים את ייצור שמן הזית ליין. בודקים את תנאי הגידול המתאימים (הטרואר), מוסקים בזמן מדויק ובהקפדה יתרה על תהליך הייצור. טעימת שמן זית הפכה גם היא למקצוע. בארץ נמצאים שלושה מרכזים של ענף הזית שאליהם מגיעים טועמי שמן זית מקצועיים לבחון ולדרג טעם ואיכות. כוסיות כחולות כהות מוצבות במתקני חימום עם דוגמאות של שמן זית. הארומה הנפלאה שמתקבלת מפיצה ריח של דשא קצוץ, גויאבה בוסרית ועגבנייה ירוקה. כשטועמים את השמן מגלגלים מעט על הלשון והחך ובעומק הגרון מתקבלת צריבה נעימה ככל שזן הזית חריף ועוצמתי יותר.

 

 טעימת שמן מקצועית צילום: רונית סבירסקי

 

פסטיבל "ימי ענף הזית" הוא הזדמנות לקהל הרחב להיחשף לתולדותיו של שמן הזית ששורשיו נעוצים עמוק אל תוך ההיסטוריה. שמן הזית היה בשימוש כבר בעת העתיקה ואלמלא פח השמן הקטן שהספיק לשמונה ימים לא הינו חוגגים את חג החנוכה. עשרות בתי בד עתיקים לצד מודרניים יפתחו לביקורים, יערכו סיורים מודרכים בכרמי הזיתים, יינתנו הסברים על גידול עצי הזית, המסיק, הפקת השמן וכבישת זיתים. בכפרים הדרוזים והצ'רקסים יתקיימו מופעי פולקלור ומוזיקה, ובמסעדות יוגשו מטעמים גליליים מסורתיים מתובלים בשמן זית.

 

מטעמי הגליל בשמן זית  צילום: רונית סבירסקי

 

אירועי החוויה הבדואית יתקיימו בכפרים ביר אלמכסור, עאמשה, בוסמת טבעון, זרזיר, כעביה, שיבלי אום אלגנם, ואדי סלאמה, בועינה נגידאת ואלבטוף.  בין האירועים יערכו ב-1 בנובמבר בכפר כעביה סיורים במטעי הזיתים, מסיק ידני מודרך ולאחריו סדנאות כבישת זיתים, מאכלים מסורתיים וטעימת שמן זית במתנ"ס.  בוואדי סלאמה ב-2 בנובמבר סיורים בהר כמאנה (כמון) בשילוב תצפית על מטעי הזיתים בבקעת בית הכרם והגליל התחתון, לאחר מכן סדנת כבישת זיתים, סיפורים, טעימת פיתות ושמן זית באוהל בדואי בכאמנה (כמון). בעראמשה ב-2 בנובמבר יערך סיור בבתים מארחים, מפגש עם תושבי הכפר וילדי בית הספר באוהל בדואי, נטיעת עצי זית, ומגוון פעילות וסדנאות ביניהן אפיה והכנת פיתות ומופע לילדים.

 

 

סדנאות כבישת זיתים     צילום: באדיבות מועצת הזיתים

 

פרויקט "כפר בקרתם" בכפרים הדרוזים והצ'רקסים כולל השנה את הכפרים כיסרא סמיע, אבו סנן, ראמה, ג'ת-יאנוח, חורפיש, ג'וליס, סאג'ור ומג'אר שמארחת את האירוע המרכזי. אנשי כפר מג'אר הם בין המגדלים הגדולים בארץ של עצי זית. הם מכנים את כפרם ארץ מיליון עצי הזית ומספרים שהם מתגוררים במקום לפחות 400 שנים בתוך ים של זיתים. זהו כפר מעורב שכמעט לכל הדתות יש בו נציגים. בכפר מצויים בתי בד מסורתיים ומודרניים, מחלבת הגליל המיוחדת, בית של פסל שפסליו מעטרים את צלע ההר ותצפיות נוף מהיפות בארץ אל נופי הגליל התחתון והגולן. פנורמת נוף מרכסי הגולן, הכנרת ועד הארבל והעיר טבריה.

 

כפר מג'אר בתוך ים של עצי זית      צילום: רונית סבירסקי

 

במסגרת הפסטיבל מג`אר יתקיים אירוע מרכזי בתאריכים 16-15 בנובמבר. סיור מודרך יצא מרחבת אשכול פיס בשכונת ראס אלח`אביה (בוויז לרשום אשכול פיס מג`אר) ובה יתקיימו שוק אוכל מסורתי ומופעי פולקלור. ברחבת המתנ"ס יערך פסטיבל הפיסול הבינלאומי בעץ אבן וציור. סיורים מודרכים יעברו בין בית בד חדש להפקת שמן, בית בד עתיק מתקופת המנדט הבריטי, מעיין אלמנסורה דוכני מכירה, פעילות יצירה, מופעי רחוב ואירועים לכל המשפחה.

 

יצרני שמן זית במג'אר     צילום: רונית סבירסקי

 

הישובים היהודים שייטלו חלק בפסטיבל הם פרוד, כלנית, בית לחם הגלילית, כפר קיש, גשור, יודפת ובית הלל. בני משפחת ג'השאן, יצרני שמן זית ידועים, מארחים במרכז המבקרים שלהם ביישוב כלנית. מדי שבת בתאריכים 23-2 בנובמבר יערכו במקום אירועים קולינריים של מטעמים גליליים בניחוח בדואי. הם יוכנו על ידי השף יחיא אל הייב, שידגים מטעמים מעלים וצמחים הגדלים בגליל ולצדו בנות המשפחה ייאפו פיתות בטאבון עם לבנה וזעתר. המבקרים יוכלו לסייר בבית הבד, לקחת חלק בעצירת השמן ולהשתתף בסדנאות הכנת זיתים כבושים וכדורי לבנה בשמן זית. הפעילויות ללא תשלום, מטעמים 10 שקל לאדם.

 

בית בד עתיק במרכז הארכאולוגי בכברי    צילום: רונית סבירסקי

 

בבית הבד ריש לקיש במושב ציפורי יתקיים סיור בכרם זיתים ביודינמי, ביקור בבית בד שמשלב טכנולוגיה עתיקה ומודרנית, טעימת שמן זית מקצועית עם שופטת וראש פאנל טועמי שמן זית מהארגון העולמי. קרן קיימת לישראל עורכת סיורים מודרכים בגן היערני הארכאולוגי בכברי בעקבות עץ הזית ותעשיית השמן הקדומה. באתר מצויים מוצגים ארכאולוגים שהתגלו בחפירות. הפעילות תתקיים ב-8 בנובמבר בתשלום של 10 שקל למשתתף.

למידע ופרטים בהרחבה  zait.galil.gov.il  

 

|
|
|
|