צלם: רונית סבירסקי
"זמן ערבה" - סוויטות מושקעות מול נופי הערבה ביישוב צוקים
צלם: רונית סבירסקי
אמבטיה עם רצפה מצוירת
צלם: רונית סבירסקי
עצי דקל, צמחי תבלין וגשרון עץ
צלם: רונית סבירסקי
שרהדה ב"פרם אורסולה"
צלם: רונית סבירסקי
מתחם אמני צוקים
צלם: רונית סבירסקי
ח'אן שירת ערבה במושב צופר

סוויטות עם הפנים למדבר

מאת: רונית סבירסקי

 

סוויטות יוקרה חדשות "זמן ערבה" ביישוב צוקים בנגב ממוקמות מול מרחבים של יופי מדברי שלווה ורוגע נדירים.

 

"זמן ערבה" אינו רק שם שניתן למתחם חדש של סוויטות יוקרתיות בלב הערבה, אלא הגדרה של תחושה שאופפת את המטיילים והנופשים בשקט המדברי. קשה שלא "להוריד הילוך" כשפוסעים במורד השביל והדממה משתלטת על עור התוף. אפילו ציוץ הציפורים נשמע עדין על רקע השקט האינסופי.

 

נוף מדברי ועצי שיטה     צילום: רונית סבירסקי

 

11 סוויטות בצוקים

יאיר ושירה לדרמן בנו את ביתם הפרטי ביישוב הקהילתי צוקים ופעלו במשך שנים בהפקות וקידום התיירות והאטרקציות באזור. החלום האישי להקים מתחם צימרים משלהם המתין בסבלנות עד שהגיע הרגע המתאים. הם טיילו בארץ ובעולם, ספגו מידע ורעיונות שהבשילו לכדי מיזם מרשים. 11 סוויטות בקצה המרוחק של היישוב עם הפנים לערוץ נחל עשוש ומצוקי הערבה. בשלב הראשון הושלמה בנייתן של 5 סוויטות והיתר נמצאות בתהליכי בנייה. התכנון הקפדני הניב מבנים בגוון חמרה אדמדמה שמתמזגת היטב עם צבעי המדבר. הסוויטות מרווחות ולכל אחת מרפסת מוצלת בפרגולת עץ ובריכת שכשוך פרטית.

 

 ספות השתרעות ובריכת שכשוך   צילום: רונית סבירסקי

 

מרפסת עם ספות ישיבה מפנקות מול הנופים המדבריים והגבעות הצחיחות צופה אל עצי שיטה הפזורים בשטח וסביבם שיחי מדבר בגוונים של צהבהב חום. סוס בודד ורוכבו או צמד רוכבי אופניים חולף הם התנועה היחידה שמתרחשת במרחב. הזוג לדרמן בחרו ביצירות של אמני היישוב כחלק מעיצוב השטח והיחידות. אנדרי, חרש הברזל ואמן העץ, אחראי על צמד היעלים שמקבלים את פני הבאים בכניסה. האמן דורון יצר גופי תאורה בסגנון משרבייה ים תיכונית בעלי אפקט עדין של אור בשעות הלילה, שאינו גוזל את ההצגה מהשמים זרועי הכוכבים. גינות קטנות של צמחי תבלין נשתלו בצמוד לסוויטות ואפשר להכין מהם תה צמחים או להוסיף לסלט.

 

רוכב בודד במדבר     צילום: רונית סבירסקי

 

פריטי עיצוב מכל העולם

החיפוש אחרי רעיונות מקוריים ועיצובים לא שגרתיים הניב אוסף של פריטים שנאספו מהארץ ומהעולם. גופי תאורה ממרוקו, תמונות ממקסיקו, שטיחי קש וסלסלות ממצרים ועבודות אמנות של אמני היישוב. תחנות הסעה מעץ שפורקו ונזרקו הפכו תחת ידיו של אנדרי לדלתות עץ מרשימות במטבח ולשולחן מקסים שהוצב במרפסת. הרצפה והקירות מחופים באריחים דמויי אבן טבעית, הקירות צבועים בגוון חול בהיר ומסגרות החלונות בכחול ים. 

 

מיטת קינג סייז מפנקת מצוידת במצעים צחורים וכריות גדולות. ספת ישיבה נפתחת למיטה זוגית נוספת שמתאימה ללינת ילדים. המטבח מאובזר בכל פריט שנדרש לחופשה מפנקת. מכונת אספרסו, מיקרוגל, כיריים חשמליים, כוסות שתייה ויין, צלחות, סכו"ם ופותחן בקבוקים מקצועי. מספר סוגים של קפה שחור ונמס, תה צמחים ותה שחור בתפזורת, עוגיות ביתיות ששירה אופה ומקרר שמכיל בירות מקומיות, בקבוק יין קטן ושתייה קלה.

 

 חדר שינה ומיטת קינג סייז     צילום: רונית סבירסקי

 

האמבטיה מעוטרת באריחים מצוירים אוריינטליים שהובאו מחו"ל ומקלחת רחבת ידיים עם ראשי גשם ומתזי עיסוי שהופכים את המקלחת לטיפול ספא מפנק. מגבות לבנות עבות וחדשות, חלוקי אמבט וסלסלה עם מגזינים לעיון. סלסלה עם ספרי מסעות נמצאת גם בסלון לצד אח ברזל שפועלת בימי החורף על גזרי עץ. על השולחן הסלוני מונח כלי עם עפרונות בצבעים שונים ומחברת שאפשר לצייר בה או לכתוב הגיגים על החופשה המיוחדת.

 

אח לימות החורף וספרי מסעות       צילום: רונית סבירסקי

 

ארוחת הבוקר של לוסיה 

מבנה מרכזי בלב המתחם משמש כלובי, אולם אירוח ומסעדה לארוחות בוקר.  ספסלי ישיבה מרופדים במזרונים פונים אל חלונות גדולים שמהם צופים אל הנוף. מחיצה דקורטיבית עשויה מכפות תמרים מפרידה בין חלל הישיבה לאולם שבו שולחן אבירים גדול שמתאים לארוחה פרטית או למפגש אינטימי.

 

ארוחת הבוקר המושקעת היא חלק מסיפור המקום שהקדיש בו תשומת לב לכל פרט. לוסיה, אמו של יאיר, ממוצא ברזילאי היא תיירנית ובשלנית ביתית שפועלת באזור הגליל המערבי. ארוחות הבוקר שהיא מכינה זכו למקום של כבוד ויאיר ביקש את רשותה להגיש ב"זמן ערבה" ארוחות בהשראתה. לוסיה הגיעה לצוקים והכשירה את צוות המטבח כיצד להכין את הארוחות באופן מדויק ורק לאחר שהייתה מרוצה מהתוצאה הוגשו לאורחים.

 

מדברי בטעם גלילי      צילום: רונית סבירסקי

 

מפת השולחן היא גיליון לבן גדול ועליו כתוב "ארוחת הבוקר של לוסיה".  בטוש שחור ובאותיות גדולות מספרים לאורחים על סלסלת הלחמים שכוללת בגט קראנצ'י, לחמניות קטנות וסהרונים קטנטנים ומתוקים לקינוח. גבינת ברי וקממבר, פילה חציל על האש עם טחינה גולמית,  סלק במרינדת שיני שום וכוסברה, כדורי לבנה בשמן זית גלילי ועלי זעתר טריים, עלי גפן ממולאים, כרובית אפויה ועליה טחינה, בזיל ופלפל חריף, גרנולה תוצרת בית עם פרי מהבוסתן הביתי, מיץ תפוחים טבעי עם מקל קינמון וחביתה עם צמחי תבלין מגינת הירק.

 

סיורי שטח, יין, בירה ושטרודל 

קובי דרשר הוא מדריך טיולים ברכבי שטח ובעל ח'אן אירוח  מושקע "שירת הערבה" במושב צופר. הוא מציע סיורי יום וסיורי לילה באזור מואה. מספר על נחשים, לטאות, חרדוני צב, שפני סלע, צבאים ויעלים שניתן לצפות בהם במהלך הנסיעה בשטח. בסיורי לילה מתצפתים על חיות וציפורים, הוא מספר על דרך הבשמים וחיי הנבטים, על הדקלים ותמרי המג'הול שהפכו לאחד הלהיטים שגדלים בערבה. השם מג'הול נולד במאה הקודמת כשערבי הבריח חוטרי תמר ממרוקו לארץ וכשנשאל לשמו של סוג התמר ענה: מה ג'הול שפירושו "לא יודע". הנוכחים פירושו את התשובה כשם התמר והשאר היסטוריה. דרשר עוצר ליד צמחי מדבר שונים ומסביר על המלוח שיעיל נגד סכרת, על המן המדברי המתוק ועל היפרוק שהופך לעיסת סבון טבעי מצוין כששופכים עליו מים.

 

 שקיעה מדברית   צילום: רונית סבירסקי

 

אוהבי היין יכולים לבקר ביקב מואה ולטעום ממספר סוגי יין זני שמיוצרים במקום על ידי יהודה פרידמן, חקלאי שמתמחה בגידול פלפלים ומיישן יינות כתחביב. את הענבים הוא קונה ממגדל במצפה רמון ומיישן יינות שירז, מלבק וקברנה סובניון. מרכז האמנים של צוקים מושך אליו מטיילים שעוברים בין בתי האמנים השונים, ציירים, פסלים, אמני חמר, סבונים טבעיים תוצרת מקומית, תכשיטנים ואפילו דוכן פלאפל ובירה לאתנחתא קלה.

 

 טירמיסו ב"פרם אורסולה"    צילום: רונית סבירסקי

 

המקומיים והמטיילים שמגיעים לאזור אוהבים לשבת במרכז הקטן של צוקים לשתות את "בירת הערבה" ולאכול ב"אורסולה". המסעדה שהוקמה על ידי אוסי כבשה את מעמדה בזכות המטבח הגרמני עם דגי ההרינג הכבושים לצד שמנת חמוצה ושוט של וודקה, מאפי הפאי השונים, הצוויבלקוכן, פלאםקוכן, וויגןקוכן, בתפריט זה נראה כאילו מישהו הקליד ב-Cape Lock אבל מדובר בשמות של "עוגות מלוחות", קוכן בגרמנית.

 

בספטמבר 2018 קנה את המסעדה שרהדה, שניהל במשך שנים את אשרם במדבר ומפיק את יוגה ערבה, ושינה את השם ל"פרם אורסולה". הוא השאיר בתפריט את דגי ההרינג וה"קוכן" והוסיף מנות ממטבחים אירופאים שונים. שרהדה, בן למשפחה ממוצא גרמני, שנולד בשם דניאל שלוסברג, הוסיף לתפריט שטרודל מהבית וגרבלקס בתפוזים וסלק, בחר בנקניקיות שמכין אלן טלמור עם כרוב מבושל בבירה כמו בברלין ואת בצקניות ה"נוקדלי" מהמטבח ההונגרי שקבלו תוספת תרד. התפריט הלא שגרתי גם זוכה לניסוחים כמו "טירמיסו, שהיה הקינוח האהוב על הזונות בוונציה" וקפה קר שנמצא בקטגוריית משקאות חמים, "כי בתכלס באיזו קטגוריה שמים את הקפה הקר". התפריט של שרהדה מסמל בדרך כלשהיא את הייחודיות של צוקים. צימרים וסוויטות מוקפדות לצד אווירה לא מכופתרת, מדברית ושובבית.

 

מחירי הלינה ב"זמן ערבה" 1300-1100 שקל ללילה לזוג, 70 שקל ארוחת בוקר למבוגר, 40 שקל לילד. טל. 050-9804545