יש בכל זאת תקווה

 

המחזה "התקווה" בתיאטרון הבימה הוא סאגה משפחתית המתפרשת על פני 100 שנים ומקפלת בתוכה עבר והווה בשילוב אקטואליה ישראלית טעונה.

 

צילוב (אמנון וולף) ושליח הסוכנות (תומר שרון)    צילום: ז'ראר אלון

 

המחזאי והבמאי רוני פינקוביץ' יצק לתוך מחזה אחד סיטואציות כאובות ורגישות שקשורות בגורל העם היהודי ובמציאות הישראלית הנוכחית. שילוב לא פשוט ששואב את הצופה אל תוך ההצגה בתמונת מראה שאין בה רגע שאפשר להתרווח ולנשום. המחזה נע בתמונות הולכות וחוזרות בין עיירה קטנה באוקראינה בתחילת המאה ה-20 לבין מערכת בחירות לכנסת שמתרחשת ב-2018. הקשר הוא בין ארבעה דורות שתחילתו בסבא רבא אברהם צילוב ונינו המועמד לראש הממשלה ארז דניאלי שאת שני התפקידים משחק בהצלחה אמנון וולף.

 

 החיים במושבה בארץ ישראל    צילום: ז'ראר אלון

 

אברהם צילוב, בעל טחנת קמח באוקראינה נחטף בהיות בן 16 על ידי שכניו הגויים ונמסר לקנטון רוסי. בשנים 1856-1827 נהגו ברוסיה הצארית לחטוף ילדים יהודים עניים ויתומים על מנת לגדלם במסגרת צבאית נוקשה ולצרף אותם לצבא הצאר תחת השם "חיילי ניקולאי". צילוב, הוסגר על ידי חבורת נערים צעירים וכשחזר לכפרו הקים משפחה וחי בשכנות לצד אחד מהם. בנו של הגוי, סריוז'ה (דניאל דמידוב), מתאהב באלה, בתו היפהפייה של צילוב ועל מנת להרחיק אותה ממנו צילוב שולח אותה בארגז על אניה לארץ ישראל כשהיא תחת סמי הרדמה.

 

אלה (איאן יואל פינקוביץ') מגיעה למושבה שבה חי אחיו של צילוב, מתחתנת ומביאה לעולם את חיה (רבקה גור), אמו של ארז דניאלי, המועמד לתפקיד ראש הממשלה. אל תוך הסאגה המשפחתית המסובכת הזו נכנסות אפיזודות שנוגעות בכל הנושאים הרגישים והטעונים שקשורים לחיים בארץ. התככים הפוליטיים, מנהיגים עם יושרה, מפקדים שנאלצים להתמודד עם דילמות מוסריות בעת קרב, פיגועים חבלניים שמותירים אחריהם נכים קשים ומשפחות הרוסות.

 

ארז דניאלי, המועמד לראשות הממשלה עם יועציו    צילום: ז'ראר אלון

 

הרגעים הבודדים שמאפשרים לקחת פסק זמן נתונים בידיה של השחקנית הקומיקאית שיפי אלוני. בתפקידה כיועצת התקשורת "העממית" של המועמד, היא שולפת רפליקות ועצות שמפיקות מהקהל צחוק משחרר. חלק גדול מהסיטואציות וההתרחשויות נראות כאילו נלקחו מהפוליטיקה הנוכחית שעולה לכותרות כמעט מדי יום.

 

בין השחקנים הבולטים בהצגה ריקי בליך בשלושה תפקידים: הדסה צילוב, הסבתא רבא, שירה דניאלי רעייתו של המועמד ואלה הבוגרת. תומר שרון בשני תפקידים דרמתיים-קומיים האחד של נציג הסוכנות המושחת, הרמן קרוק והשני הרב אשר התימני מצפת שמנסה למשוך בחוטים הפוליטיים במסווה של רצון טוב לשחרור האמת הכואבת בחיי המועמד. שפי מרציאנו בשני תפקידים כרחמים הצעיר שמאוהב בחיה וכיועץ הפוליטי הגאה. גבי עמרני הוא רחמים הבוגר שמנסה לשוב ולפגוש את חיה לאחר שהתאלמנה, לני רביץ מופיע על המסך בסרטון וידאו כיועץ אסטרטגי במסע הבחירות וזוהר בדש הוא אחד מהחיילים ששרתו עם ארז דניאלי ביחידה וחוו פוסט טראומה בעקבות פעולה לחיסול מחבל.