לישון אצל הברון

 

"הפינה של מיכל" בלב הרחוב העתיק של מזכרת בתיה הוא מלון קטן שמדלג בזמן אל סוף המאה ה-19 לימי הברון רוטשילד ומושבות הראשונים.

 

 "הפינה של מיכל" בבית מימי הברון רוטשילד     צילום: רונית סבירסקי

 

עד היום לא נמצא שם הולם למלונות קטנים בני 15-10 חדרים נעימים ומעוצבים מבלי לגלוש להגדרה "מלון בוטיק". אני בוחרת לקרוא לקטגוריה הזו "צימלון". לזה של מיכל במזכרת בתיה ישנו ערך מוסף מרגש שהוא שוכן במבנה עתיק שהוקם ב-1883 על ידי הברון רוטשילד ונקרא "קזרמה". במזכרת בתיה נותרו ארבעה מבנים מקוריים כאלה ו"הפינה של מיכל" הוא אחד מהם.

 

מלון עם היסטוריה

מיכל בנשחר לקחה על עצמה משימה לא פשוטה כשבחרה להקים את המלון הקטן שלה במבנה עתיק שנמצא בפיקוח המועצה לשימור אתרים. היא צלחה את הפרויקט בהצלחה  והתוצאה מענגת. היא לא רק הקפידה לשמור על המבנה והאלמנטים האופייניים של התקופה, אלא בחרה בדרך עיצובית ושלבה פריטי ריהוט בהתאמה מלאה לאווירה הנוסטלגית.

 

 

חלונות עץ ותריסי עץ כהים, שימוש בפירזול מעוצב בפריטים שונים ביניהם גב המיטות, מראות, שולחן פינתי, מתלים ומדפים דקורטיביים. וילונות טול עדינים מעטרים את החלונות, ארונות בגדים בסגנון המאה הקודמת וקרניז גבס לבן בנוסח אירופאי מקשט את התקרה. אם לא היו בחדר טלוויזיה ומזגן אפשר היה לחוש את ימי הברון במלוא תפארתם. בחללים הציבורים, במסדרונות ובמעלה המדרגות פזורים חפצים של פעם זכר לחנות חפצי נוי שהייתה למיכל וגם הם משתלבים היטב באווירה. שתי פינות ישיבה רומנטיות נמצאות במבנה, האחת בהשראה טוסקנית עם ציור קיר של סמטת רחוב רומנטית באיטליה שצייר האמן הלל לזרוב.

 

אירוח משפחתי

בית הקזרמה היה ביתם של משפחת גולד מראשוני המתיישבים במזכרת בתיה. בשנת 2000 הוא נרכש על ידי אביה של מיכל, שחלמה להקים מלון בדומה לסבתה שנהלה פנסיון לפני שנים רבות בבית יצחק.  בשנה הראשונה התבסס המלון רק על חדרי המבנה העתיק עם שלושה חדרי אירוח ולאחריו התווסף אגף שנבנה בהתאמה מלאה לאדריכלות המקורית. כיום יש במלון 10 חדרים מתוכם שתי יחידות משפחתיות, חדר ליחיד ו-5 חדרים זוגיים.

 

 

ביחידה הכפרית המשפחתית שני מפלסים. במפלס התחתון מטבחון מאובזר, ובמפלס העליון חדר שינה להורים, חדר שינה לילדים, פינת ישיבה, מקלחת ושירותים. ביחידה המשפחתית הטוסקנית פטיו צמוד, ושני חדרי שינה עם מקלחת ופינת ישיבה. בכול החדרים טלוויזיה עם חיבור ל-HOT. במלון חנייה ללא תשלום, ואינטרנט אלחוטי חופשי. האווירה השלווה והרומנטית מתאימה לערבי כלולות ולהכנה לערב הגדול.

 

האג׳נדה המלונאית של מיכל שהושפעה מבתי מלון קטנים באירופה ראויה להערכה. המחירים שפויים בזכות ההחלטה שלה לא להיסחף לשיגעונות שמייקרים את הלינה בארץ. לא תמצאו אצלה ג׳קוזי, מוצרי האמבט מדויקים ללא הגזמה, מים קרים בקנקן במקרר, בלי חלוקים ונעלי בית.

 

 

החדר והמלון כולו מספקים חוויה נעימה שכוללת ארוחת בוקר בדומה לאלה שמקבלים במלונות ביתיים באירופה. היא מוגשת בחלל אינטימי מרוהט בשולחנות וכסאות עץ. במזנון פתוח מוגשים דגני בוקר, גבינות רכות וקשות, סלט טונה, זיתים, ריבות ביתיות מסוגים שונים ועוגות. בהגשה אישית מוצעות ביצים, סלט ירקות, מיץ תפוזים ולחמניות מקמח מלא. בפינת הקפה ניתן להכין סוגי תה או קפה במגוון גדול.

 

רחובות עם סיפור

המפגש עם ההיסטוריה של מזכרת בתיה נמצא מטרים ספורים מהמלון. מעבר לרחוב ניצב בית הקזרמה שמשמש כמוזאון ההיסטורי של מזכרת בתיה, לאורך רחוב רוטשילד פזורים בתים היסטוריים נוספים שבחזיתם ניצב שלט המסביר את קורותיהם.

 

"מזכרת בתיה" היא המושבה הראשונה שבנה הברון רוטשילד בשנת 1883 וקרא לה על שם אמו. היוזמה הראשונית להקמת המושבה שייכת לרב שמואל מוהליבר, שרצה להעלות לארץ קבוצת יהודים עובדי אדמה כדי להקים "מושב יהודים לדוגמא". הברון רוטשילד נרתם לפרויקט והביא לארץ 11 איכרים ליטאים שומרי מסורת, שהגיעו ללא משפחותיהם. עשרה מהם היו חקלאים ואחד ידע קרוא וכתוב.

 

רחוב רוטשילד   צילום: רונית סבירסקי

 

רק שנה מאוחר יותר הצטרפו הנשים והילדים ובסוף ימי העלייה הראשונה מנתה המושבה 230 תושבים והייתה המבוססת בין מושבות הדרום וההר. הרחוב הראשי של מזכרת בתיה השתמר עד היום ומשני עברי הכביש בנויים בתי ה"קזרמות" המקוריים, שנבנו מאבני כורכר. בתחילה נבנו ששה בניינים במערך מלבני סימטרי, ארבעה למגורים ושני מבני ציבור.

 

ה"קזרמות" הזכירו קסרקטין רוסי, כשבכל "קרזרמה" התגוררו ארבע משפחות. בקומה הראשונה הם אפסנו את בעלי החיים ובעצמם גרו בקומה העליונה בשני חדרים קטנים, עם ריח הזבל, ללא שירותים, מטבח ומים זורמים. הם שאבו מים מהבאר המקומית והובילו אותם בדליים על גבי חמורים. רק ב- 1887 התירו להם השלטונות התורכיים לבנות בתי מגורים.

 

 בית הכנסת שבנתה אשת הברון     צילום: רונית סבירסקי

 

מוזאון המושבה

אחד ממבני הציבור של הימים ההם משמש היום כמוזאון המושבה ומשחזר את החיים במקום באופן מוחשי ביותר. נותרו שם צילומים עתיקים, כלי עבודה, ריהוט אותנטי, כלי מטבח ותשמשי קדושה. המבנה, עם רצפה מקורות עץ גולמיים שחורקים תחת צעדי המבקרים, מהווה אטרקציה בפני עצמה. בקצה הרחוב ניצב בין הכנסת שבנתה אשת הברון והוא מזכיר בעיצובו את בית הכנסת של כפר תבור.

 

מוזאון המושבה    צילום: רונית סבירסקי

 

בכל פינה מוצאים שרידים לעברה המפואר של המושבה, הנפחייה הראשונה, חצרות איכרים, רפתות מאבני כורכר, שובכי יונים עשויים מפח ובית משק הברון המפואר שכל כולו הוד והדר. בניין שקשה להאמין שגילו עולה על מאה שנים. הוא נבנה כמרכז המשק החקלאי של הברון כשקורות עץ עצומות מארזי הלבנון משמשות כתקרה שמפרידה בין חלל אחסון בעלי החיים למתבן. משני צדדיו מתנשאים מגדלים בני שתי קומות למגורי הגננים ועוזריהם. רעפי חרס הובאו ממרסיי, ברזל מפורזל שימש למעקות ולסורגים ואבני כורכר מסותתות היוו את השלד.

 

באר אנטיליה

בצמוד לבית משק הברון נמצאת מערכת מים משוכללת ששוחזרה בדייקנות, כפי ששאבו מים בימיה הראשונים של המושבה. אנטיליה שמחוברת לקורת עץ עבה מונעת על-ידי אתון או שור, מסובבת מערכת גלגלי עץ ענקית, מניעה שרשרת עם תיבות עץ ומעלה את המים מן הבאר. המים נשפכים לתוך תעלת עץ עגולה וממנה זורמים לתוך בריכת אגירה רחבת ידים. מימי הבריכה שמשו להשקיית הבקר, השדות ולצרכים ביתיים. בקרבת הבריכה פועל עד היום מקווה רחצה באתר שנבנה כבר בסוף המאה התשע-עשרה והוא מקבל את מימיו מהבאר.

 

 באר המים להשקיית הבקר   צילום: רונית סבירסקי

 

גן הברון

בדומה למושבות אחרות של הברון, כמו זכרון יעקב, גם במזכרת בתיה הקצו חלקה לגן ציבורי לרווחת התושבים וכמקום מפגש רומנטי בין בחורים לבתולות. במקור היו בו עצי פרי לצד פרחים וצמחי נוי. זקני המושבה זוכרים גן מרהיב משובץ שבילים מטופחים, ספסלים, בריכת נוי וסוכה פורחת. כיום מנסים להשיב לגן את תהילתו בעזרת פעולות שימור ופיתוח. ילדי בית הספר המקומי מנקים ומשחזרים את השבילים, הבריכה ותעלות המים, נוטעים עצי נוי, בונים סככות ומשלימים את הגדר.

 

גם בית הקברות טומן בין אבניו את סיפורי העבר. מצבות שמתארות את פועלם החלוצי של הנפטרים ואישיותם. עיצוב המצבות לפי תקופות וסגנונות, אזורי קבורה נפרדים לגברים ונשים וקברי תינוקות שלא עמדו בתנאי החיים הקשים. מול הכניסה לבית העלמין עומד מבנה יוצא דופן שמכונה "האוהל" של שמואל מוהליבר. האיש שיזם את הקמת המושבה והיה בין מקימיה נקבר בביאליסטוק שבפולין ועצמותיו הועלו לארץ לקבר המיוחד שנבנה לכבודו במזכרת בתיה.

 

מחירים: לילה לזוג באמצע השבוע כולל ארוחת בוקר הינו 580 שקל. לילה לזוג בסוף שבוע כולל ארוחת בוקר נע בין 580-680 שקל. על זה אפשר לומר בשלוש מילים Value for money.

 

 רח' רוטשילד 35, השכונה הוותיקה, מזכרת בתיה, טל' להזמנות: 089340415; אתר אינטרנט: www.hapina-shel-michal.co.ilA