צלם: רונית סבירסקי
פסטיבל חקלאי-קולינרי "מהשדה לצלחת" בצפון הנגב
צלם: רונית סבירסקי
שולפים גזר מהאדמה
צלם: לבנת גינזבורג
ירקות טריים מהשדה ישר לצלחת
צלם: רונית סבירסקי
כותשים גרעיני חיטה במצפה גבולות
צלם: רונית סבירסקי
לחמניות מטאבון האבן הישן של מצפה גבולות

פסטיבל האוכל החקלאי השני – 'מהשדה לצלחת'

 

שפים מבשלים, סדנאות בישול אינטימיות, קונדיטוריות ביתיות קטנטנות, סיורים קולינריים, חוויות קציר, גיבון ואפיה, ארוחות בטבע וקטיף עצמי. פסטיבל קולינארי -חקלאי בצפון הנגב "מהשדה לצלחת" בשני סופי שבוע, 31-29 במאי ו-7-5 ביוני

 

הירקות והפירות העסיסיים והבשרניים, שדות התבואה הזהובים, עדרי הבקר והכבשים, המרחבים האין סופיים בהם הירוק והחום מתערבבים, השפע העצום של תנובת השדה והחוויה החקלאית שמקיפה מכל עבר – כל אלה מהווים כבר שנים השראה למגוון עשיר ומקורי של חוויות קולינריות בהן משולבת תנובת האזור לסוגיה. בשנים האחרונות התפתחה בצפון הנגב תיירות חקלאית ענפה: סיורי קטיף בחממות, איסוף תפוחי אדמה וקציר חיטים ושלל חוויות שנגזרו מעצם היותו של האזור "אסם התבואה של ישראל". לצד אלה החלו לנבוט יזמויות קולינריות בהן מסעדות קטנות, סדנאות בישול, קונדיטוריות ביתיות ועוד.

 

קטיף עצמי (צילום: דורון הורוביץ)

 

פסטיבל האוכל החקלאי 'מהשדה לצלחת', אשר מתקיים זו השנה השנייה ביוזמת עמותת התיירות שקמה בשור, יציג את הקסם והטעמים שבמקומות מיוחדים אלה, אשר בכולם אפשר למצוא את חומרי הגלם האופייניים לאזור – תפוחי אדמה ובטטה, גזר ועגבניות, בצל ועשבי תיבול, גבינות, שמן זית ועוד. בפסטיבל יתקיימו סדנאות בישול אינטימיות, סיורים קולינריים בין פינות חמד נסתרות, ארוחות בראנץ' עשירות, שוק איכרים, קולקציות מפתיעות של מאפים ולצידם המון חוויות חקלאיות–קולינריות לכל המשפחה, בהן יוכלו המשתתפים לחוות את התהליך שעוברים גידולי האזור מהשדה לצלחת ולהכיר את האנשים שעומדים מאחוריהם.

 

פסטיבל יין, סדנאות גבינה ומסעדות כפריות

את הפסטיבל יפתח 'פסטיבל יין הקיבוצים' בקיבוץ זיקים - יקבי בוטיק ישראליים יציגו לטעימות את מיטב היינות לצד דוכני מזון ומעדנים. על הבמה תופיע עלמה זוהר, עם מיטב להיטיה. קיבוץ כרמים יקיים יריד קיבוצי בניחוח שבועותובו דוכני אוכל מתוצרת האזור, סדנאות להכנת גבינות, פעילויות ספורט, בית קפה קיבוצי ועוד. הילדים יוכלו להנות מסדנאות יצירה אקולוגיות, משחקי מים ועוד המון הפתעות.במיוחד לפסטיבל יתקיימו מופעי בישול, הדגמות וסדנאות ייחודיות עם שפים מובילים מהשורה הראשונה.עשרות חוות חקלאיות, מסעדות כפריות, קונדיטוריות קטנות ושפים שורשיים יפתחו את שעריהם למבקרים שיוכלו להנות ממטעמים טריים שהגיעו מהשדה, היישר לצלחת.

 

נחמיה ליבנה מבשל לסועדים בביתו (צילום: רונית סבירסקי)

 

ארוחות שף

מחלבת צאלה תארח את השף צחי בוקששתר לסדנאות בישול עם גבינות בוטיק תוצרת החווה, השף רודד ממושב שרשרת יארח את השף אידי- ממסעדת "אידי דגים" לסדנת הכנת דגים בפרנה, 'הניסים של השף' ממושב צוחר יפתיע בארוחה כפרית-מקורית ומרעננת, השף ערן זינו יחכה למבקרים בחוות אל היען למופע בישול והשף נחמיה ליבנה יארח בביתו את השף תומר ממסעדת סרגוס בתל אביב לארוחה מלאה בכל טוב. כל הסדנאות והארוחות יעשו על טהרת תוצרת חקלאית טרייה ומגוון ירקות הגדלים באזור.

 


מסעדת ארטישוק במושב גיאה (צילום: רונית סבירסקי)

 

 

מפגש עם הטעמים המקומיים

ב'העוגיות שלי בבית של סבתא טינה' במושב ישע גלית מכינה קישים, לחמים ופוקאצ'ות עם ירקות מהחממה המשפחתית,

ב'מטעמי קוצ'ין' שבמושב נבטים יוגשו ארוחות ביתיות מהמטבח הקוצ'יני העשיר בטעמיו,

ב'חצר של אורה' במושב כפר מימון ייצאו סיורים אל בוסתן מהמם ובו 80 עצי פירות אקזוטיים מהם גם אפשר להכין ריבות.

בחוות 'אל היען' יוגשו ארוחות המבוססות על תנובת החווה ולראשונה בארץ ניתן יהיה להכין יחד מטעמים מביצת היען ולחגוג בערב גבינות ויין בליווי הרכב מוסיקלי צעיר.

בחצר ביתה של יונה, ב'חוויית יונה' במושב פדויים, ייצאו אל השדות לשלוף תפוחי אדמה ולאחריהם תוגש ארוחה המבוססת על תנובת השדות, הבוסתן וגן הירק המשפחתי,

ב'שביל הסלט' יתקיימו סיורים חקלאיים בהן ניתן יהיה לקטוף ולטעום מלפפונים, עגבניות שרי בשלושה צבעים, גזר צבעוני ועוד שלל ירקות, להשתעשע במבוך פסיפלורה ולקנח בסדנה להכנת פסטו ביתי טרי-טרי.

ב'חוות הירקות שקד' בנתיב העשרה יקטפו פלפלים, מלפפונים, עגבניות ושאר ירקות שיעלו על פוקאצ'ות שהמבקרים יכינו במקום. שדה התבלינים 'מבוך מרים' בניר משה יארח סיורים מלאי ניחוחות וטעמים בשדות והם יסתיימו בחליטת לימונדה ביתית מרעננת. במקום יתקיימו סדנאות שף-שחקן אשר ילמד ויכין שלל מאכלים המתובלים בצמחי המבוך.

במרכז ג'ו אלון יקיימו סיורי גששות ויסיימו בארוחת מטפונה מסורתית מהמטבח הבדואי.

בחוות נעמ"א יתקיימו סדנאות גיבון, הגמעת טלאים ויריד אורגני לתוצרת המשק.

במרכז המבקרים של דבש יד מרדכי יתקיימו סדנאות בישול מתוקות והצצה לחיי הדבורים.

בחוות הקקטוסים בתלמי יוסף ניתן יהיה לקטוף פירות ועלי צבר ולהכין מהם מעדנים.  

 

חוויה חקלאית לכל המשפחה

בשבת, 7 ביוני, תתקיים פעילות מרתקת לכל המשפחה: "החקלאי הצעיר"- חוויה משפחתית על דרך השדות, בה יוכלו המבקרים להתנסות ולטעום מעולם החקלאות: הכנת לחמניות מתוקות במאפייה הראשונה בנגב, תצוגת טרקטורים וכלי עבודה מאז ועד היום, שתילת ירקות בעציץ אותו ייקחו הביתה למזכרת, אסיף תפוחי אדמה הישר מן השדה, הפעלה והצגה של שחקנים אשר ייקחו את הילדים לחוויה סוחפת בעולמם של החקלאים, ביקור ברפת ועוד הפתעות.

 

 מכינים כדורי גבינה במשק צאן צאלה (צילום: רונית סבירסקי)

 

מסעדות האזור, מידס בברור חיל,Sins בצומת ספיר, אגאתא במושב יכיני, פטגוניה באור הנר ומסעדת ארטישוק במושב גיאה יציעו בשני סופי השבוע של הפסטיבל מנות מיוחדות שהכינו עם חקלאי האזור ומתוצרתם. במסעדת ארטישוק יתקיימו גם סדנאות בישול חווייתיות לילדים ומבוגרים. במיוחד לשבועות יציעו מחלבות האזור יפעילו הדגמות וטעימות: מחלבת בארי מתארחת בגלריית AYUNA  ליריד טעימות, פינוקים ודוכנים, בליווי הסבר וטיפים מהגבן, ובמחלבת צאלה יוכלו הילדים להתנסות בסדנאות של הכנת גבינה, גלגול כדורי גבינה או הכנת שיפודי גבינה בליווי ירקות.במסגרת הפסטיבל ניתן לפנות ישירות לכל אחד המקומות ולהנות ממסע מרתק של טעמים, או להצטרף לסיורים קולינאריים מודרכים "מהשדה לצלחת", אשר יובילו את המטיילים במסע של טבע וטעימות, וייצאו מידי שישי מצומת בית קמה וצומת יד מרדכי. בהרשמה מראש. מחיר מוזל ללנים באזור.

 

פסטיבל "מהשדה לצלחת", פסטיבל קולינארי-חקלאי בצפון הנגב בסופי השבוע של 29-27 במאי, 5-7 ביוני. באתר הפסטיבל ניתן למצוא פרטים מלאים אודות הפסטיבל, אתרי לינה והרשמה ל'סיור מהשדה לצלחת'.www.habsor.co.il

 

פירוט אירועי הפסטיבל לפי נושאים:

אירועים מיוחדים

סדנאות שף

אטרקציות