צלם: רונית סבירסקי
"מקום בלב" ברעננה - מגדלים ומבשלים
צלם: רונית סבירסקי
חיים שסטל מכין מנה מירקות שנקטפו בגן הפרטי
צלם: רונית סבירסקי
בוחר את צמחי התבלין
צלם: רונית סבירסקי
בשטח הגן פזורות בריכות דגים וצפרדעים
צלם: רונית סבירסקי
שבילים ותעלות מים מעוצבות ברחבי הגן
צלם: רונית סבירסקי
עיצובים של אגרטלי פרחים וחפצים עתיקים

בישול בטבע שלו

 

מאת: רונית סבירסקי

 

"מקום בלב" בגבעת חן שברעננה זו מסעדה שאינה עונה על ההגדרה המדויקת של מקום שבאים אליו לאכול. סיפורו של המקום מחדד את האווירה שאופפת את הבאים. הכל החל בגן גדול שהקים מעצב הגנים חיים שסטל בלב השדות הירוקים של רעננה. עשרות עצים, צמחים, ציפורי שיר, פרפרים ושבילים ציוריים מתפתלים בשטח שכולו נראה כמו טבע פראי שעוצב ביד אוהבת.

 

מטעמי הגן הקסום

שסטל איש גדול עם לב רחב לא רק אוהב צמחים וציפורים הוא גם אוהב לבשל וכשכל האהבות האלה חברו להן יחד צמח "מקום בלב". בתחילה נהנו מהמקום קומץ חברים קרובים ובשלנים שהגיעו לגן ובישלו יחד, אחר כך הוקם בית קפה קטן ועם השנים התפתחה מסעדה, מתחמי אירוח בגדלים שונים ופינות חמד שפזורות ברחבי הגן. כלי מלאכה ישנים משתלבים בגן כאילו נוצקו למקום בבריאתם, תנור אפיה, טאבון ופויקה משתלבים בתהליך הכנת התבשילים. החיבור החזק לאדמה ולטבע הצמיח גם גן ירק שהלך וגדל עם השנים.

 

יושבים בצל עצים וצמחייה פורחת (צילום: רונית סבירסקי)

 

מעבדה חיה

זה החל בבית רשת גדול שנסתר מעיני המבקרים בגן הפרטי שלו. זוהי "מעבדה" חיה שבה נוצרים התבשילים ששסטל מפתח בעודו מריח, ממולל ומרכיב יחד למתכון חדש בטעמים שלא תמצאו במסעדות השגרתיות. לקטוף צמחי תבלין אורגניים הישר מהגינה ולהכין מהן תבשיל או סלט זה טעם שמעטים זוכים להכיר.

 

כיוון שמדובר באדם שמומחיות היא גידול צמחים הוא פיתח שיטות גידול שמעצימות את טעמם אל צמחי התבלין והירקות. לנבטי הבזיליקום, הצנונית, הפטרוזיליה עוצמת טעמים נפלאה ולצדם גדלים נבטי חרדל, קייל וצנון לבן, שהם חגיגה לצלחת. בערוגות הוא מגדל סוגי חסה שונים לסלטים, מרווה בטעם אננס לקוקטיילים, טרגון אניס לדגים וארבעה סוגי בזיליקום שמשדרגים כל סלט או תבשיל.

 

 הגן הפרטי עם ערוגות התבלינים (צילום: רונית סבירסקי)

 

על פני שטח של 2.5 דונם הצמוד למסעדה הוא מגדל את הירקות העונתיים שמגיעים לצלחות הסועדים. סלרי עלים, בצל ירוק, שומר, כרובים, אפונה, תות שדה, פול, קולורבי, עגבניות, מלפפונים וכל סוגי הפלפלים. כל ירק גדל בעונתו ממש כמו בימי החקלאות הקדומה.

 

מהגן לצלחת

במטבח הקטן שלו בלב הגן הפרטי הוא מכין עדשים שחורות קטנטנות עם המון בצל ירוק וציטרה (אזוב מקראי) מקפיץ במעט שמן זית ומלח. חותך בידיו חסה טריה שטעמה מתפרץ בתוספת עדינה של תיבול. חציל באלדי שגדל בגינה נאפה בטאבון ומקבל תוספת של סומק וטחינה עם צנוברים קטנטנים בטעם מרוכז. קולורבי פרוס עם מלח גס וטיפה שמן זית. כשמוסיפים לכל אלה לחם שאור שנאפה במקום ממחמצת בת 70 שנה וקליפתו מתפצפצת ברעש בין השיניים מרגישים חזרה אל הימים שלאוכל היה טעם אחר.

 

חפצים עתיקים בשילוב ירקות הגן (צילום: רונית סבירסקי)

 

בראנץ' ומנות טבעוניות

הקפה שמוגש ב"מקום בלב" גם הוא זוכה לטיפול מיוחד. שטסל הצליח לרכוש מכונת קליית קפה בת 100 שנים שעובדת על עצים. פולי הקפה הירוקים שהם קולים במקום מקורם באוגנדה ובקולומביה. פעם בשבוע בשעות הבוקר הם קולים את הפולים וכל הגן מתמלא בריח הקפה. בימים ראשון-חמישי מוגש בשעות הבוקר בין 12:00-08:00 בראנץ' של מזנון חופשי עם 14 סוגי סלטים, גבינות, חביתות אישיות, דגים מלוחים, מוזלי, לחמי שאור, סלטי ירקות, מיצים טבעיים וקפה. לאחרונה נוספו לתפריט המסעדה גם מנות שמתאימות לטבעונים.

 

פסטה אוליו אוליו (צילום: יח"צ)

 

הסלטים משתנים בהתאם לעונה ולגידולים. בקיץ תמצאו שילובים שונים של חצילים, אנטי פסטי, זוקיני מגורד עם גבינת מוצרלה ואגוזי מלך, זוקיני ממולא בפריקה וזעתר טרי. בחורף פרחי כרובית, פרחי ברוקולי וסלטים מקושטים בפרחי כובע הנזיר. אם תרצו לקנח עם משהו יוצא דופן תזמינו בוקצ'ה. זוהי עוגה מסורתית מצפון יוון ששסטל טעם בפעם הראשונה והתאהב. חזר עם דוגמא ועד שלא פיצח את הנוסחא המדויקת לא נרגע. היום גם אתם יכולים לאכול את מאפה הגבינה החם הזה.

 

פתוח בימים ראשון-שישי, 23:00-08:00, שבת 23:00-10:00

מקום בלב, פרדס משותף 5, רעננה 09-7741575