צלם: רונית סבירסקי
גידולי העמק בצלחת עם שפים מקומיים ואטרקציות לכל המשפחה
צלם: רונית סבירסקי
מנחת מגידו מכוסה במרבד כלניות בשלל צבעים
צלם: רונית סבירסקי
חממת חסות "סלנובה" במשק כרמל יבולים
צלם: רונית סבירסקי
אח בוערת במרכז מסעדת "שלו ביער"

לטייל, לאכול ולטוס מעל העמק

עמק יזרעאל נמצא בשיא יופיו בחורף, שדות ירוקים, מרחבים פורחים ובריכות דגים גדושות בציפורים. זוהי עונה נפלאה לטייל בעמק, ליהנות מארוחה משובחת בלב הטבע, לבקר בגלריות ייחודיות או לטוס במטוס קל מעל הנופים המרשימים

 

השף בר-און וסדנאות מהטבע

במושב היוגב הסמוך לצומת יקנעם ממוקם מתחם אירוח קולינארי של השף דורון בר- און. המושב הכפרי מוקף שטחים חקלאיים שגידוליהם נמצאים בשיא לבלובם והכל נצבע בירוק עז. מבנה, שהיה פעם לול, הפך תחת ידיהם של השף בר און ואשתו ענת לאולם רחב ידיים שמחלונותיו נשקף גן הירק. משטח עבודה גדול משמש את השף להציג בפני אורחיו את תהליך הכנת המנות כשהוא מלווה אותו בהדגמות, הסברים וטעימות. האורחים מתנסים בהכנת חלק מן המנות, יוצאים לגינת התבלינים לאסוף ירקות וצמחי תבלין לבישול ולסלטים. לאחר מכן מסבים לשולחן הגדול וסועדים ארוחה מלאה. בר און מספר במהלך הסדנה על ילדותו במושב וכיצד אכל ירקות טריים מהשדות, אסף בעצמו ביצי תרנגולות שטיילו חופשיות בשטח, שלף גזר וצנוניות מערוגות הגינה ואכל שמנת נפלאה היישר מחלב הפרה.

 

 מתחם קולינרי של השף דורון בר-און במושב היוגב (צילום: רונית סבירסקי)

 

מזה מספר שנים הוא משתמש בגידולי שדה וצמחי התבלין של "משק כרמל יבולים" הסמוכים אליו. את ניסיונו הקולינארי רכש במסעדה בארצות הברית וכששב אחרי שמונה שנים לארץ הקים חברת קייטרינג ופתח גן אירועים. היום הוא מתמקד בסדנאות וארוחות שף במתחם שלו במושב היוגב. הוא מגיש בראנץ' שמורכב משבע מנות טאפאס של ירקות טריים שיוצרים סלטים שונים. בנוסף, ביצים מיוחדות על פי בחירה, לחמי שאור, קרם פרש, מיץ אשכוליות סחוט וחליטות תה. המחיר 75 שקל. ארוחות צהרים הן על בסיס הבראנץ' עם תוספות כגון: ניוקי עם זנב שור, סטייק אנטריקוט וחמאת צ'פוטלה ומייפל, קרפ מקמח כוסמת עם גבינת עיזים, תבשיל עגל משויש ברוטב קארי אדום. לקינוח רייס פודינג עם שברי שקדים מקורמלים, קרפ עם קצפת ותותים, ופומלה עם קרם פרש ולימון יוזו. בנוסף, לחמי מחמצת וחלת בריוש. 120-75 שקל. פתוח 15:30-09:30 ומומלץ להזמין בטל. 04-9893247

 

"כרמל יבולים" – מהשדה אל הפה

את הביקור אצל דורון בר-און מומלץ לשלב בסיור ב"משק כרמל יבולים". המבקרים מטיילים בחממות הגידול של החסה המיוחדת "סלנובה" ומקבלים הסברים על שיטת הגידול במתקנים תלויים באוויר. אלפי חסות בגוונים של ירוק בהיר וכהה יוצרות שטיח מרהיב שנראה כמו עבודת אמנות שצוירה במכחול עדין. במתחם העצום של המשק גדלים צמחי תבלין, אספרגוס ואפונה סינית ויש גם לול תרנגולות משוכלל. במסגרת הסיור ניתן לרכוש חסות, צמחי תבלין, אספרגוס טרי, ביצים טריות, שמן זית, אפונה סינית, טחינה, גבינות עיזים ודבש. המקום פתוח ראשון-חמישי עד 14:00 וסיורים יש לתאם מראש בטל. 050-3334666

 

 גידולי משק כרמל יבולים (צילום: ארכיון עמותת תיירות עמקים) 

 

"שלו ביער" – גורמה כפרי

חוויה קולינרית עם ניחוח היסטורי מציעה המסעדה הצרפתית הכפרית "שלו ביער", שממוקמת בחורשת אורנים, ביער השומרים בקרית טבעון. את המקום מנהלים רוני וכפיר גליקו שלוקחים את הסועד במסע קולינרי אל המטבח הצרפתי העילי בניחוח כפרי משובח של צמחי תבלין שגדלים בגינת המסעדה ובשר שמיושן במקום. האווירה בתוך המסעדה משדרת נועם ונינוחות. בחורף, אח בוערת במרכז החדר, הקירות צבועים בגוונים חמים של ירוק וכתום-חמרה.

 

 מנת קינוח תוצרת בית של מסעדת שלו ביער (צילום: רונית סבירסקי)

 

בין המנות המיוחדות תוכלו למצוא: טורטליני במילוי גבינת עיזים, שרימפס צלויים בגריל בעשבי תיבול, טחינה ופלפלים קלויים, ניוקי עגבניות מיובשות ופטריות פורטבלו, כרעיים מעושנות ברוטב פירות יער, צ'וריסוס טלה, סלמון מעושן,  וקינוחים ייחודיים שנעשים במקום. המסעדה ממוקמת בתוך מבנה היסטורי שהוקם בשנת 1958 על ידי 'אגודת השומרים' ושימש כמועדון לחברי האגודה בו נפגשו השומרים לאסיפות ולפעילויות חברתיות וביטחוניות. תוכלו למצוא במסעדה ספרים, תמונות וסיפורים אישיים מאותה התקופה. מבנה האבן ההיסטורי מוקף בגינה הירוקה שמבודדת אותו מהסביבה. פתוח שני-חמישי מ-16:00-12:00, ו- 18:00 עד הסועד האחרון, שישי מ- 18:00 עד הסועד האחרון, בשבת 18:00-12:00. שיכון אלה 2, קריית טבעון. טל.  04-9831837

 

יקב מורד – להרים כוסית

בין נופי הכרמל לעמק יזרעאל הוקם יקב מורד שמייצר יינות שיכר אקזוטיים המבוססים על פירות וצמחי תבלין בטעמים וניחוחות עשירים. סוד הכנת הליקרים עובר במשפחת מורד מדור לדור ומשלב מסורת עתיקה עם שיטות מודרניות. בשנת 2009 הצטרפה ליקב משפחת בודנר ויחד עם מורד הם מפעילים יקב בוטיק ייחודי שמוצריו משווקים בארץ ובעולם. ליקר השוקולד שלהם זכה ב-2013 במדליית זהב בתחרות טרה-וינו. במרכז המבקרים של היקב מארחים את המבקרים בטעימות ובהסברים, מקרינים סרט על סיפור המקום. מדי פעם הם מפתיעים ביינות וליקרים בטעמים חדשים שמצטרפים למגוון. בחנות ניתן לרכוש יינות וליקרים ולהרכיב חבילות שי. הכניסה ללא תשלום טל. 04-9597125 

 

 שיכרים, ליקרים ויינות מתוצרת "יקב מורד" (צילום: ארכיון עמותת תיירות עמקים) 

 

פליישמן - סיורים וסודות של פעם

קובי פליישמן, מהמושבה בית לחם הגלילית הוא מורה דרך ושחקן שעורך סיורים במושבה הוותיקה בעקבות ’סודותיהם של הטמפלרים’. הסיור עובר במושבות בית לחם הגלילית, ואלוני אבא, בין החצרות והבתים הציוריים. פליישמן מספר על הדמויות המרתקות של הטמפלרים ומשלב סיפורים על רצח, נקמה ומסתורין שהתרחשו מאחורי קירות הבתים. בהומור ובקלילות הוא מתאר את סיפורי העבר והווה של המושבות הוותיקות ומשלב רכילות, צ'יזבאטים ואקטואליה. הוא מארח בביתו שהפך למוזיאון המשמר את העבר. לפליישמן יש גם שלוש יחידות אירוח במבנה טמפלרי משנת 1906. יחידה המיועדת לזוגות, סטודיו מפנק וסוויטה גדולה המתאימה למשפחה ולצידה ג'קוזי ספא. הסיורים בתשלום בתיאום מראש בטל. 052-3556939

 

גלגמאני – איך שגלגל מסתובב

מקום מיוחד לשלב בסיור הוא סטודיו "גלגמאני" המוקם בקיבוץ עין השופט. הוא הוקם על ידי זוג שהם חברי הקיבוץ, איילת כהן ומיכה שטראוס בשנת 2009. השניים החליטו להגשים חלום לייצר ולשווק לעולם גלגלי תפילה טיבטים וכך הפכו לסטודיו השלישי בעולם שמצייר גלגלי תפילה בעבודת יד על פי הזמנה. גלגל התפילה הטיבטי הוא תשמיש קדושה בודהיסטי שמכיל מיקרופילם עם תפילות ומנטרות. כאשר הגלגל מסתובב התפילה מופצת אל חלל העולם ונושאת עמה ברכה. עם הזמן החלו לייצר במקום גלגל תפילה עברי עם קריאת "שמע ישראל". הגלגל העברי מיוצר כתליון או כגלגל שולחני. בסטודיו ישנם גם עבודות חריטה וצריבה בעץ, ציורים וחפצי נוי. טל. 052-3750164  

 

סטודיו "גלגמאני" מייצרים גלגלי תפילה טיבטים ועבריים (צילום: ארכיון עמותת תיירות עמקים)

 

מגידו תעופה - מבט מהשמיים

דרך נוספת לטייל במרחבי העמק היא באוויר. בין שדות הכלניות הפורחות בשלל גוונים נמצאת חברת "מגידו תעופה" שמשלבת טיסות חוויה לכל המשפחה ולימודי טיס לצעירים ולמבוגרים. להמריא מעל שדות העמק ולצפות במרחבים הירוקים, בשדות החקלאים, היערות והפריחות זו חוויה מיוחדת. ממריאים במטוס קל מעל עמק יזרעאל, עמק בית שאן, עמק הירדן, כפר תבור וגבעת המורה. אלה שרוצים לטוס צפונה עד ראש פינה יכולים לעצור לאתנחתא של ארוחת בוקר ולחזור בטיסה. אפשר גם להתנסות בחוויית "טייס ליום אחד" או ללמוד ולקבל רישיון טיסה מקצועי. הטיסות מתקיימות בכל ימות השבוע וכשמגיעים למנחת מגידו אפשר ליהנות ממרחבי דשא, כיסאות ושולחנות בצל העצים ומקום לפיקניק. הטיסות בתשלום ובתיאום מראש טל. 04-6528847

 

טיסות חוויה לכל המשפחה עם "מגידו תעופה" (צילום: ארכיון עמותת תיירות עמקים) 

 

עוד פרטים על אטרקציות בעמק באתר עמותת התיירות עמקים

טל. 04-6520013  או באתר    http://www.emek-tour.org.il