צלם: רונית סבירסקי
לרגל ראש השנה לאילנות - סיורים בחוות חקלאיות באזור הכרמל
צלם: רונית סבירסקי
האטרקציה של דני - צמחים מדבריים
צלם: רונית סבירסקי
טעימת שמן וממרחים ב"עץ השדה"
צלם: רונית סבירסקי
קטיף עצמי של תותי שדה

טיול בחוות חקלאיות

מאת: רונית סבירסקי

 

ראש השנה לאילנות שנחוג בט"ו בשבט הוא החג שמחבר את האדם לאדמה יותר מכל חג אחר. זהו החג שבו הילדים מבינים שהפירות אינם גדלים בשקיות ניילון בסופר וכשהם ממוללים את רגבי העפר הלחים הם מבינים שגם לעצים יש שורשים. בין חדרה לכרמל צמחו במהלך השנים חוות חקלאיות ויוזמות אקולוגיות שמסמלות את חיבור האדם לטבע ולצומח. לקראת פריחת עצי השקד ערכנו ביקור טעים בין תותים, שמן זית וחליטות תה.

 

גנים פתוחים לקהל

גני רמת הנדיב פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום כל ימות השנה חוץ מיום כיפור. 70 דונמים של עצים, צמחייה ופרחים המבוססים על גננות אקולוגית. המתחם הוקם בשנת 1954 על ידי הברון רוטשילד ושולבו בו חמישה גנים נושאיים: גן הריחות, גן הוורדים, גן הדקלים, גן המפלים וגן פרפרים. בגן הריחות נשתלו צמחי תבלין ולכל אחד מהם שלט הסבר שכולל גם כתב ברייל לעיוורים. יש בו ריחן, רוזמרין, אזובית, קורנית, זוטא לבנה, מליסה, פיגם, נענע והדס.

 

 מרחבים של עצים וצמחייה בגני רמת הנדיב (צילום: רונית סבירסקי)

 

גן הוורדים אפוף בריח מופלא וצובע בגוונים של אדום, לבן, ורוד וכתום את המרחבים הפתוחים. גן המפלים עוצב במדרגות המשקיפות אל הים התיכון וסביבו שורות של עצי דקל. גן הפרפרים משלב צמחים שונים שמושכים אליהם פרפרים וצורתו ככף רגל. בגני הנדיב מתקיימות פעילויות שונות לכל המשפחה שכוללות סיורים עצמאיים בליווי חוברת הדרכה, סיורים מודרכים בגנים או לעין צור הסמוך. בכל שבת ראשונה של החודש נערכת פעילות טיבוע ציפורים השכם בבוקר ובימי שישי בקיץ קונצרטים בצל עצי העצים. חלק גדול מן הפעילויות ללא תשלום. טל. 04-6298111

 

כמו עץ השדה

עץ השדה בגבעת עדה היא אחת החוות החקלאיות הוותיקות ביותר בארץ. היא נוסדה ב-1903 על ידי משפחת טפרברג. דור שמיני בארץ ודור רביעי למייסדי החווה במושבת הברון שנקראה גבעת עדה על שם רעייתו של הברון רוטשילד. יש במקום הרבה מאוד נוסטלגיה וניחוחות של ימים רחוקים. רחוב הראשונים הצנוע מסתיר בין שיחי הבוגונווליה ודקלי הוושינגטוניה בתים קטנים ששומרו בחלקם, בית כנסת שהקימה הברונית דה רוטשילד ובית העם שיש בו חדר הנצחה וארכיון תמונות היסטוריות. בלב רחוב הראשונים ניצב ביתם של בני משפחת טפרברג. החווה מנוהלת כיום על ידי 4 בנים, ניניו של המייסד.

 

 פינת החי ב"עץ השדה" (צילום: רונית סבירסקי)

 

הדור הרביעי הקים חווה תיירותית שמשמרת בקנאות את המורשת. במתחם אירוח רחב ידיים ומקורה הציבו אח על עצים, ספסלי עץ ושולחנות ארוכים, תלו תמונות מקוריות בשחור לבן מימי המייסדים, הציבו פינת קפה ותה וברקע מתנגנים שירים ישראליים נוטפי ערגה לימים עברו. מבקרים שמגיעים למקום זוכים לשמוע הסברים על החווה, על הסיפור המשפחתי המרתק ועל הגידולים. בשנת 2000 עברה החווה מהפך ומגידולים מגוונים הם התמקדו בעצי זית והחלו לייצר שמן זית. במתחם האירוח נפתחה חנות מעוצבת בחן שבה נמכר שמן הזית, ממרחים ורטבים שמבוססים על שמן זית וקוסמטיקה טבעית שגם היא מבוססת על שמן זית ומוקדשת לאם המשפחה שנהרגה בתאונת דרכים.

 

זוחלים, תוכים, עזים וטווסים

אחת ההפתעות שאינה גלויה לעין ממבט ראשון היא פינת החי המיוחדת של "עץ השדה". יריעת בד שחורה מכסה את הפתח וכשמרימים אותה נחשפים למתחם של בעלי חיים וזוחלים שחלקם נדירים. ישנה פינה של נחשים ארסיים עצומים ביניהם אנקונדה, פיתון בורמזי ונחש עופות. במתחם אחר מדברים בקולי קולות תוכים צבעוניים, בכלובים דמויי אקווריום סגורים עכביש טרנטולה, צב מים שעתיד לגדול למימדים עצומים ולצדם סוסים, עזים וטווסים. סיור מודרך במקום ללא תשלום אורך כשעה. פתוח בימים ראשון-חמישי 17:00-08:00 ושישי עד 15:00, בשבת סגור. 04-6288306

 

 מוטציות בצמחים מדבריים (צילום: רונית סבירסקי)

 

צמחים מדבריים וטורפים

דני בן אברהם מאוהב בצמחים מדבריים ובשרניים שאנחנו מתעקשים לקרוא להם קקטוסים. החווה שלו בתלמי אלעזר נקראת "האטרקציה של דני" והיא אכן תופעת טבע. החווה הגדולה כוללת מאות מינים וזנים של צמחים מדבריים שחלקם הם פיתוחים והכלאות שיצרו מוטציות יוצאות דופן. בן אברהם היה יועץ פנסיוני במקצועו ועסק בגידול צמחים כתחביב. אחרי שיצא לפנסיה הפך את התחביב לעיסוק המרכזי ולפני שלוש שנים פתח את המתחם לקהל הרחב.

 

הוא מקיים סיורים ומסביר על הצמחים השונים. יש לו צמחים מיוחדים כמו "אגבת המלכה ויקטוריה" שפורחת פעם ב-60 שנים, ישנם צמחים שדומים לאלמוגים, צמח המכשפות שעושים ממנו את מקטרת השלום, מלכת הלילה בעלת פרח מרשים שפורח בחצות ונובל בזריחה וקבוצת צמחים טורפים. המקום פתוח בשישי שבת בין 14:00-09:00 (באמצע השבוע בתיאום מראש). סיור כולל הסברים 25 שקל לאדם. טל. 050-7324444

 

 חממות תותי שדה ב"רוח שתות" (צילום: רונית סבירסקי)

 

תותים ונוריות

אלה שחולמים לאכול תותי שדה ישר מהערוגות מבלי לחשוש מחומרי ריסוס יוכלו לעשות זאת בחוות "רוח שתות" בגן שמואל. חווה חקלאית תיירותית שהוקמה על ידי אילן שמעוני ואופיר רבהון בשנת 2012. הם חיפשו דרך חדשה לגידול תותים בשיטה ביולוגית. ההדברה נעשית באמצעות תנשמות וחרקים שטורפים מזיקים. בשלב שני החלו לגדל נוריות בשלל צבעים. המבקרים מוזמנים לערוך סיור בין החממות השונות, לשמוע הסברים על תהליכי הגידול, לצפות בסרטון קצר על הדברה ביולוגית ולחוות קטיף עצמי של תותי שדה. הסיור עורך בין שעה וחצי לשעתיים. במקום, פינת שתייה חמה וקרה וחליטות תה מצמחי התבלין שהם מגדלים. פתוח בימות השבוע, בשישי עד שקיעה ובשבת עד שנגמרים התותים. טל. 054-4393906

 

תבלינים וחליטות תה

גן התבלינים של נאווה כהנא בגן שומרון הוא פרויקט של אישה מלאת מרץ ושמחת חיים שהפכה את הנחלה הביתית למתחם של טבע ובריאות בשם "חוות תבלין בגן".  כהנא היא תזונאית בהכשרתה וכחלק מתהליך עבודה החלה לגדל צמחי תבלין שקשה למצוא בשווקים. בין הצמחים שגדלים בחממה ישנם לחך פלנטגי, בוצין מפורץ, דנדליון, מורינגה ושוש קרח. היא עורכת סיור מודרך למבקרים, מסבירה על כל צמח והתועלות שלו, מכינה חליטת תה, מסיירת בגינה הפתוחה שבה נטועים עצי פקאן ובצלם הוצבו ספסלים ושולחנות שעשויים מגזעו. בקיץ ישנן ערוגות מלאות בעגבניות שרי.

 

 צמחי תבלין בגן שומרון (צילום: רונית סבירסקי)

 

כהנא מקיימת גם הפעלות ויצירה לילדים. היא מכינה איתם מנדלות מחומרים מהטבע ביניהם: מעלים יבשים, פרי האקליפטוס, עדשים, שעועית, שעורה וקליפות פקאן. ישנה סדנא להכנת סבון, פעילות להכנת שיפודי פירות יבשים, וזריעה ושתילה של צמחי תבלין בעציץ שמקשטים לבד ולוקחים הביתה. ביקור וסיור 15 שקל לאדם, סדנת הכנת סבון 30 שקל. הביקור בתיאום מראש בלבד טל. 052-3719196

 

תבלינים ונופים

בזכרון יעקב נפתח "תה ביסטרו בזכרון" שמשלב חנות תבלינים גדולה ומסעדה מתוקה מול הנוף הפתוח. מירב עזרא מקיבוץ נווה ים שעסקה בתחום החינוך החליטה לפתוח ביסטרו חלבי שמבוסס על מרכיבים טבעיים. במבנה אבן גדול הצופה אל נופי הים התיכון היא תכננה שני מפלסים. בעליון חנות תבלינים ותוספות למאכלים ובתחתון תה ביסטרו שבו מגישים ארוחות בוקר, צהרים וערב. המנות משלבות את תערובות התבלין במנות כמו קינואה, זעתר, תבליני הסלטים, תערובת פיצוחים לסלט וצמחי תבלין. בתפריט יש פסטות טריות, דגים, לחמי שיאור, קישים של ירקות. יש גם ארוחות בוקר, שקשוקה, פוקצ'ות שנאפות במקום בטאבון, קפה ומאפה, בוקר גרנולה, קלצונה ופיצות תוצרת בית. פתוח שני-שבת 17:00-08:30, רביעי וחמישי עד 20:00, ראשון סגור. טל. 04-6897842

 

 ארוחת בוקר ב"תה ביסטרו זכרון" (צילום: רונית סבירסקי)

 

סיור וארוחה

מסעדה נוספת שמשלבת סיור עם קולינריה היא "ADAMA בקתה קולינארית" בזכרון יעקב. הסיור, תחת הכותרת :"מגלים את הסודות של זכרון" עוקב אחר ההיסטוריה של מייסדי המושבה וחושף פרטים על הברון רוטשילד וד"ר הלל יפה. יוצאים מרחבת החניה של רחוב הברושים, משם לבית לנגה, בית הפקידות, בית הכנסת העתיק, אורוות הברון, תצפית על שפיה וואדי מילק ולסיום גבעת זמרין העתיקה בה הכל התחיל. נכנסים לגלריה לאמנות ומסיימים בארוחה בבקתה שהוקמה כאורווה בסוף המאה ה-19 על ידי מתיישביה הראשונים של זכרון יעקב. המנות יוצאות מהמטבח הפתוח אל החלל שמוקף בחלונות זכוכית. גינת צמחי התבלין שבהם משתמשים במנות נשקפת דרך החלונות. מגישים לשולחן לחם מחמצת עם פטל שגדל בגינה מלווה בממרחים. בתפריט תוכלו למצוא אוסובוקו טלה בדבש והל, קרפצ'יו בקר, סביצ'ה דג ים, דג עטוף בעלי גפן, סופלה שוקולד בגרניטה ענבים, פנקוטה קפה ופירות יער. הסיור הוא  למינימום 10 משתתפים. בתיאום מראש 054-4315094