ירושלים בין קודש לאמנות

 

ירושלים מתהדרת בדרכה הצנועה במוזיאונים וגלריות רבות. לאחרונה נוספו תערוכות בחוצות העיר ובחללים סגורים שמשתלבים במבנים עתיקים ואתרים היסטוריים.  בתוך כל המגוון הזה ניתן למצוא פניני אמנות המוצגות בשלל גלריות ומוזיאונים הפזורים ברחבי העיר. הנה מסלול לסיור ברוח אמנותית בעיר הבירה.  

 

"לכל הרוחות והשדים"

תחום המאגיה נוכח בחיי היום יום שלנו בצורות שונות ומגוונות. רבים אינם מודעים לכך שחפצים בהם אנו משתמשים ופעולות אותן אנו מבצעים נושאים אופי מאגי מובהק. נקישה על עץ, אמירת נוסחאות מגוננות כגון "טפו טפו טפו" או "בלי עין הרע", הענקת שם לילד רק לאחר לידתו, האמונה בכוחה המגונן של המזוזה ושימוש בקמעות כגון חוט אדום או חמסה, כל אלה הם דוגמאות לפעילויות שאנו עושים באופן טבעי מבלי לחשוב על אופיין המאגי.

 

כתבי מאגיה שחורה בתערוכה "לכל הרוחות והשדים" (צילום: עינת לוי) 

 

מוזיאון ארצות המקרא בירושלים מציג בימים אלה את התערוכה המתחלפת "לכל הרוחות והשדים" שמציגה את שורשיהם של אמונות ומנהגים בעלי משמעות מאגית. התערוכה בוחנת את מקורותיה והתפתחותה של המאגיה ביהדות, החל מימי הבית הראשון ועד ימינו. היא מתמקדת באמונות, במנהגים ובשימוש המעשי בחפצים מאגיים בחיים היהודיים היומיומיים.

 

התערוכה מחולקת למספר חללים, כאשר כל חלל מתמקד בנושא אחר: מאגיה שחורה, עין הרע, הגנת הבית, הגנת האם והילד, הגנה אישית, אות ומילה, ספרים וכתבי יד העוסקים במאגיה. ניתן לראות בה פריטים כגון: בובות וודו, קמעות מתקופות שונות, קערות הפוכות לגירוש שדים וספרי לחשים. אחד המוצגים המיוחדים הוא כותונת של ילד אשר נמצאה במערת האיגרות במדבר יהודה ומשערים כי נועדה לריפוי או הגנה מפני עין הרע.  

 

ביום רביעי, 9 במרס, יתקיים ערב מיוחד לכבוד נעילת התערוכה. במהלכו יציגו  אנשי אקדמיה ואוצרי התערוכה את הפנים הפחות ידועים של סמלי ההגנה במאגיה היהודית ואת עולם המלאכים על מגוון תפקידיהם. אנשי תקשורת מומחים יסקרו את מקומה של המאגיה בחברה הישראלית היום.

 

פנינים קלאסיות

תערוכה מתחלפת נוספת, וקטנה יותר, שמוצגת גם כן במוזיאון ארצות המקרא היא "פנינים קלאסיות". התערוכה מציגה פריטים נבחרים מן האוסף הפרטי של בתיה ואלי בורובסקי, שכולל חפצי אמנות קלאסית, אשר חלקם מוצגים לראשונה לקהל הרחב. 

 

"פנינים קלאסיות" (צילום: עינת לוי) 

 

בתערוכה מוצגים חפצים קלאסיים וקדם-קלאסיים, המתוארכים לפרק הזמן שבין המאה השביעית לפני הספירה למאה השנייה לספירה ומקורן ברומא, אטרוריה ומאגנה גרקיה (יוון הגדולה). התערוכה אוצרת חפצים מתקופות שונות באמנות הקלאסית ביניהן: האמנות האטרוסקית, האמנות של מאגנה גרקיה והאמנות של רומא האימפריאלית.

 

שעות פתיחה במוזיאון:

ימים א', ב', ג', ה' 17:30-9:30, יום ד' 21:30-9:30, יום ו' 14:00-9:30 ושבת 15:00-10:00. טל. 02-5611066

 

סיפורי התנ"ך בממילא

באלרוב שדרות ממילא מוצגת לאורך השדרה תערוכת "סיפורי התנ"ך", שהפיקה ואצרה ציפי ויטל. התערוכה מציגה יצירות של אמנים מהארץ ומחו"ל, שנרתמו בהתלהבות רבה ליצור יצירות המביעות את פרשנותם, הרגשותיהם והתייחסותם לסיפורי התנ"ך ולדמויותיו המוכרות. האמנים בתערוכה זו מתייחסים לפרטים הגלויים וגם לאלו החבויים והחסרים בספר הספרים, המהווה את היצירה הכתובה הנעלה ביותר בכל הדורות והתקופות.

 

סיפורי התנ"ך לאורך אלרוב שדרות ממילא (צילום: עינת לוי)

 

לכל אורך השדרה מוצגות יצירות אמנות מאבן, מברונזה ומחומרים נוספים, אשר מציגות דמויות מהתנ"ך כגון אדם וחווה, נוח והתיבה, האמהות שרה רבקה רחל ולאה, האבות אברהם יצחק ויעקב, לוט הנמלט מסדום ועמורה ומשפט שלמה. בעלי חיים, אנשים, סיפורים ומשלים לובשים בתערוכה זו צורה פיגוראטיבית או מופשטת ומציגים בפני מבקרי השדרה את הסיפור התנ"כי בעיני האמנות הישראלית העכשווית.

 

נעילה: אוקטובר 2011

הכניסה חופשית

 

גלריה עדן

אם כבר קפצתם לבדוק את התערוכה התנכ"ית בממילא, לא כדאי לוותר על ביקור בגלריה עדן, בעיקר אם אתם חסידים של פופ-ארט. הגלריה בבעלותם של מיקי וקטיה קלימובסקי מציגה אמנות בסגנונות שנעים בין מודרניזם פופ-ארטי דרך אבסטרקט ועד קלאסיקה פיגורטיבית בתרגום חופשי לעולם של ימינו.

 

ממודרניזם פופ-ארטי ועד קלאסיקה פיגורטיבית, גלריה עדן (צילום: עינת לוי) 

 

ברגע שנכנסים לגלריה נשטפים ואף נסחפים לתוך הצבעוניות הבלתי נגמרת של המוצגים בה. בולט לעין כי מדובר באמירה אמנותית עכשווית, רווית צבע, אסתטיקה ואופטימיות. פסלי ברונזה ומתכת הצבועים בטכניקה מיוחדת, הדפסים דיגיטליים שעוברים עיבוד מיוחד, ציורי שמן ואקרילי וצילומים אורבאניים המוגשים על חומרים יוצאי דופן ופסלי רשת מתכתיים.

 

בין האמנים של גלריה "עדן": יואל בן הרוש אמן ציור פיגורטיבי השואב את השראתו מירושלים, הקבלה ומההיסטוריה הרוחנית של עם ישראל. דגנית בלכנר אמנית העובדת בטכניקה דיגיטלית ומצליחה ליצור באמצעותה קולג'ים מקוריים המשלבים בין תרבות מערבית ונופים אורבאניים. הפסל דיויד קרקוב, וורנר איתן יוצר פסלים ממוסגרים ודורית לוינשטיין פסלת ברונזה ישראלית.  

 

טל. 02-6244506

 

הבית של סוזן

אמנם לא מדובר בגלריה או במוזיאון, אבל "הבית של סוזן" הוא תחנת עצירה חשובה בביקור בעיר ירושלים, בעיקר שהמוטיב הוא אמנותי. המקום הוא שילוב של תרומה לחברה וגלריה לחפצי נוי ולתכשיטים.

 

לסוזן קפלנסקי היה חלום. היא שאפה להקים את "הבית של סוזן" מתוך רצון לעזור לשיקומם ושילובם של בני נוער במצבי סיכון בעולם העבודה באמצעות האמנות. בעודה עסוקה בתכנון וההקמה נודע לסוזן שחלתה בסרטן ושלושה חודשים לאחר מכן היא נפטרה. בעלה אייל החליט בתוך תקופת השבעה להמשיך את החלום ובעזרתם של מספר חברים הקים את "הבית של סוזן".

 

המחשבה מאחורי הפרויקט הייתה שילוב בני נוער הנמצאים במצבי סיכון במסגרת נורמטיבית, מאתגרת ואטרקטיבית. התהליך מתבצע תוך למידה מעשית והתנסות בלקיחת אחריות אישית וקבוצתית וקבלת החלטות. כך, דרך יצירה ואמנות, מחנכים אותם ב"בית של סוזן" שאפשר גם אחרת.

 

ב"בית של סוזן" מתקבצים נערים ונערות בגילאי 20-15, כאשר רובם אינם שייכים למסגרת נורמטיבית כלשהי. הם משתלבים בעבודה בבית שהפך למפעל המייצר מגוון מוצרים ביניהם: כלי זכוכית עם הדפסים מגוונים, תכשיטי זכוכית, כרטיסי ברכה מנייר ממוחזר, אלבומי תמונות ומחזיקי מפתחות הכול בעבודת יד.

 

את המוצרים ניתן לרכוש בחנות הדגל ובמרכז המבקרים של "הבית של סוזן". במקום מתקיימים גם אירועים וסדנאות לעיצוב תכשיטים לקבוצות קטנות וגדולות. כל רכישה היא סיוע להמשך קיומו של המקום, אך יותר מזה היא מעניקה לילדים עצמם גאווה על כך שמוצר מעשי ידיהם נרכש ונצרך על ידי גורם שלישי, וכי הם אכן עושים משהו ששווה להגיע בשבילו כל בוקר מחדש למקום עבודתם.

 

הבית של סוזן, בית היצרנים, יד חרוצים 19, תלפיות

טל. 02-6725069