דרך היין והבשמים

מאת: רונית סבירסקי

 

באזור "רמת נגב" פזורים מספר ישובים, קיבוצים וחוות בודדים. חקלאים מצליחים לגדל כרמי ענבים, זיתים, צמחי תבלין וגני ירק. בחממות מלבלבים הפרחים, עגבניות שרי מסמיקות ותותי שדה מסמיקים. היבול מצליח וטעמו ומראהו לעיתים משובח יותר מהגידולים במרכז הארץ. גם בראי ההיסטוריה רמת נגב לא עמדה שוממה. ערים כמו עבדת, שבטה, ניצנה וחלוצה הותירו שרידים מפוארים בני אלפי שנים. החלוצים שירדו להפריח את השממה משלבים עבודה חקלאית עם פרויקטים תיירותיים. מגדלי היין הקימו יקבים ועורכים טעימות, בתי בד מקיימים סדנאות שמן זית, בחוות בודדים מארחים באוהלי טיפי ובקתות בוץ. בישובים הוקמו בקתות אירוח ומסעדות ביתיות שמגישות מנות אופייניות לאזור ותבשילים בינלאומיים. לצימרים בנגב קוראים בקתות ואת הג'אקוזי והטלוויזיה מחליפים צלילי חליל ומדבר. למטיילים יש שפע של מסלולי טיול שעוברים באתרים ארכיאולוגיים, ערוצי נחל יבשים או מוצפים וישובים שלחמו בקרבות מרים מול הצבא המצרי במלחמת השחרור. 

 

אדמת הליס הצחיחה והמבוקעת הניבה יבולים גם בתקופות הנבטית והביזנטית. שרידי גתות מפוארות פזורות בשטח ומעידות על ייצור יין נרחב. באזור עברו שירות הגמלים שנשאו על גבם את הבשמים מהמזרח אל ארץ ישראל וצפונה לדמשק. יבול הכרמים ואיכות היין הם תוצר של היובש המדברי והבדלי הטמפרטורה בין היום ללילה. בשנים האחרונות הוקמו כ-7 יקבי בוטיק באזור וישנן חוות שמייצרות יין לצריכה עצמית.

 

יקב "כרמי עבדת" הוקם על ידי אייל וחנה יזרעאל בשנת 1999. הם גידלו ענבים וייצרו את היין ביקב אחר. השנה החל לפעול יקב בחווה שלהם והוא פתוח לטעימות יין, זיתים וריבות. יש להם 6 צימרים, בריכות שכשוך וגלריה שבה מוצגות עבודות הנפחות של בעל הבית ומוצרים של תושבי הסביבה. סיור ביקב לקבוצות בתשלום, לבודדים חינם.( 08-6535177)

 

יקב ו"חוות רוטה" הוקמו לפני כשנתיים על ידי האמן האקולוגי ארז רוטה. פסלים מברזל ואבן מקיפים את היקב והחווה מכל עבר. בכרם גדלים 5 סוגי ענבים, אדומים ולבנים. ביקב מתקיימות טעימות והסברים על החווה וצורת גידול הענבים. (054-4968703)

 

"חוות נחל בוקר" הוקמה על ידי משה והילדה זוהר. הם נטעו בערוץ נחל בוקר את הכרם הראשון והקימו את בית היין שהפך לגלריה, בית קפה ומסעדה ביתית בסופי שבוע. הבית מדמה בצורתו חבית של יין ומן החלונות נשקפים נופי הנחל. הם מציעים סדנאות טאי צ'י, יוגה וצחוק, אזור קמפינג להקמת אוהלים, אוהל ללינה קבוצתית וצימר זוגי. (052-5786863)

 

יקבים נוספים הם יקב שדה בוקר שהוקם על ידי צבי רמק ב-1999 אחרי לימודי יינות בנאפה ואלי בקליפורניה. הוא מקיים טעימות ומכירת יין. 050-7579212. יקב קדש ברנע הוקם על ידי אלון צדוק שלמד מאביו לייצר יין. היקב פתוח לסיור וטעימות בתאום (050-5354664). יקב שדמה שפועל בקיבוץ רביבים על ידי היינן עומרי קלוסקי מייצר יינות אדומים, גראפה וברנדי. הם מוכרים את היינות שלהם במרכז חי נגב של הקיבוץ ובחוות בודדים באזור (08-6562688). יקב נעמה במדבר שהוקם על ידי כמיל ומאיר בן ישי בחוות הבודדים נעמה. (052-3668672 )

 

יוצא יין נכנסות הגבינות והתוצר הלאומי הנגבי לא מבייש מחלבות צרפתיות ותיקות. ב"חוות קורנמל" מייצרים דני וענת גבינות למעלה משמונה שנים. יש להם מחלבה, מסעדה חלבית ודיר עיזים שממוקמים על גבעת טרשים מעל שרידי חווה מתקופת הברונזה. הם מתמחים בייצור גבינות קשות וחצי קשות ויוגורטים. החווה פתוחה לביקורים, טעימות ומכירה כל השבוע מ-18:00-10:00 ובשעה 16.30 בכל יום ניתן לצפות בחליבה. (08-6555140)

 

"חוות נאות" שייכת ללאה וגדי נחימוב. הם עזבו עסק משגשג של מסעדנות וירדו להגשים את עצמם בנגב. הקימו דיר עם 180 עיזים והחלו לייצר גבינות. בנו 4 בקתות אירוח מטופחות ללא ג'אקוזי וטלוויזיה. הם עורכים סיורים בחווה ומספרים על החיים בנגב, טעימות של גבינות בחנות שמוכרת גם תוצרת מקומית נוספת. הם מקיימים גם סדנה של 4 ימי עבודה בחווה ובקיץ בימי שישי ערבים של אסאדו וסרטים. (054-4218789)

 

"חוות נחל הרועה" הוקמה על ידי אבי ויערה סרגוסטי בשנת 2003. הדיר שלהם כולל 100 כבשים ו-100 עיזים. הם מייצרים גבינות קשות, רכות, חצי קשות ויוגורטים. מקיימים ארוחות של גבינות על בסיס מזנון חלבי במחירים של 140-70 ¤ לאדם. (054-4835545) 

 

מחלבת "צאן בארותיים" הוקמה ב- 1995 על ידי סיליה ודרור פרידה ומתמחה בחלב עזים מתוצרת אורגנית. הם מייצרים גבינות רכות, קשות ויוגורט. 6555889 -08).

 

הישוב קדש ברנע פעיל מאד בתחום התיירות ומציע מגוון רחב של אטרקציות. לבד מן היקב המקומי קיים גם בית הדבש עם תצוגה ומכוורת שקופה. הם מקיימים הדרכות על חיי הדבורה במדבר וטעימות דבש מסוגים שונים ללא תשלום ובתאום מראש. (3927085 -052). אחד היזמים הפעילים ביישוב שסוחף איתו את היצרנים האחרים לפעילויות משותפות הוא חמי צמח. חמי שימש יועץ שיווקי לחברות מזון בתל אביב והצטרף יחד עם זוגתו אוקסנה לקדש ברנע. עגבניות השרי המתוקות שגדלות במקום משכו אותם לייצר מעדנים של עגבניות מיובשות, מרינדות, ריבות ורטבים מיוחדים שנמכרים ברחבי הארץ. הם מקיימים סיורים חקלאיים ועורכים ארוחות למדבריות בשטח בהזמנה מראש. (052-2756225)

 

להשלמת התפריט נותר עוד שמן זית וגם ממנו לא חסר באזור. אחד היצרנים המובילים בארץ שזוכה לפרסים יוקרתיים הוא שמן "חלוצה" של קיבוץ רביבים.

 

בחלוצה ניטע כרם הזיתים הגדול ביותר בארץ שמשתרע על פני 4000 דונם. בשיטת הייצור המהירה שפותחה על ידם הם משיגים רמת חומציות נמוכה מאד שמשדרגת את איכות השמן. תנאי הגידול המדבריים וההשקיה במים מליחים מוסיפים לטיב הפרי. (08-6562688).  בתי בד נוספים שמייצרים שמן זית הם "שמן עזוז" שהוקם על ידי דורון עקיבא (052-4495717) ו"שמן פיקואל" שהוקם על ידי אסי שלום במדרשת שדה בוקר (08-6532160).

 

קיבוץ רביבים שהקים את בית הבד המרשים לייצור שמן זית ויקב בוטיק עם יינות מיוחדים הוא אחד היזמים התיירותיים הפוריים באזור רמת הנגב. בשטח הקיבוץ מצוי מרכז אטרקציות גדול בשם "חי נגב", שמתוכנן ככפר אפריקני ובתוכו גן זואולוגי מדברי. מכל עבר ניצבים מבנים, בקתות בוץ, אוהלי מנוחה ואירוח ויצירות אמנות באבן. בגן הזואולוגי משתעשעים קופים, מטיילות להנאתן בנות יענה, בכלובים משחקים זאבים, טווסים פורשים כנפיים, עופות דורסים מעופפים, טורפים מדבריים, סוסי פוני ולאמות מטיילים במתחמים. מתחם מיוחד מדמה חפירות פרהיסטוריות, למציאת עצמות דינוזאורים. ישנו טאבון בוץ לאפייה עצמית של פיתות, סדנאות של חקלאות מדברית, ליבון לבני בוץ והשתתפות במסיק בעונת הסתיו. הם מציעים לינה לקבוצות ובודדים באוהלים ובבקתות הבוץ, כולל ארוחות בוקר. ארוחות צהרים או ערב מעל 50 סועדים בתאום מראש. פתוח כל השנה 17:00-09:00. (08-6562688)

 

בשטח של קיבוץ רביבים נחבאת עוד אטרקציה ייחודית שנקראת "שיגעון של עצים". זהו גן של עצים שתוך כדי צמיחתם יצר בהם חבר הקיבוץ אהרון נווה פיתולים וזוויות והפך אותם לפסל סביבתי מבלי לפגוע בעץ עצמו. הוא לא הסתפק בעצים ובמרחק קצר מהגן שתל שדה קקטוסים שאף הם צומחים בצורות ועיצובים שלא כדרך הטבע. ביקור בגנים בתיאום מראש בלבד.

 

לאורך דרך היין הוקמו בעשור האחרון למעלה מ-30 חוות בודדים שחלקן עוסקות באירוח והסעדה:

 

"חוות זית מדבר" הוקמה על ידי מירנה ואור-רב צרפתי במטרה לגדל זיתים ולארח אנשים במסעדה הביתית. הם הקימו שלושה אוהלי טיפי לאירוח מדברי שהפכו ברבות הימים למרכז פעילותם. הביקוש גדל, נוספו עוד אוהלים והיום הם מבשלים רק לאורחי החווה ובתאום מראש. (052-5583521)

 

דינה ועמי אוח בנו את "חוות שבטה" בתוך אתר העתיקות והוא נראה כמו חלק טבעי שנבנה שם לפני 2000 שנה. כלים חקלאיים ישנים נשענים על קירות המתחם. במתחם הוקמה מסעדה שבה מוגשות ארוחות בהשראת תבשילים מדבריים ביניהם "מדפונה" ומסביב הוקמו חדרי לינה מרוהטים בקפידה. (050-7383802).

 

חוות נוספות שמגישות ארוחות הן חוות נחל בוקר בסופי שבוע ובתאום מראש (08-6573483), קסם המדבר עורך ארוחות בטבע (052-2756225).

 

"חוות נחל הרועה" ארוחות חלביות על בסיס גבינות העיזים (054-4835545) כמהין במדבר עורכים ארוחות בלב הדיונות (052-2607056) ואיריס פולטון ממדרשת בן גוריון מכינה ארוחות לאורחי הצימרים באזור (050-7556066).

 

ב"מתנת מדבר" מכינה לילך בר ארוחות חלביות ועורכת סיור בתשלום סמלי בחוות הנאקות שלה. לאחרונה הקימה צימר גדול של 60 מטרים רבועים שכולו מרוהט בעבודת יד, גילופי עץ ויצירות ברזל, אח מאבן שפועלת על גזרי עץ. המסעדה פועלת בסופי שבוע מ-12:00 עד הלקוח האחרון ובאמצע השבוע בתאום. (054-4862311).

 

לינה ב"חוות מדבר" היא חוויה מרשימה במרחבים מבודדים ובשקט אין סופי. אחד ממקימי חוות הבודדים הראשונים, זיו ספקטור שעבר מן המרכז. בחווה הסמוכה למצפה רמון הוקמו מבנים אקולוגיים משולבים בזכוכית צבעונית ונערכות סדנאות וסיורים בתחומי איכות ושימור הסביבה. טל.

 

"סוכה במדבר" היא חוות בודדים נוספת באזור מצפה רמון, שנוסעים אליה בשבילי עפר מעלי אבק. החווה, מוקפת עצי זית, תאנים, גפנים, תות שחור, פרי הדר ומסתובבים בה סוסים, עיזים, חמורים, תרנגולות, כלבים וחתולים. סוכות קש פזורות במרחקים גדולים זו מזו וביניהן סוכה גדולה. החשמל עובד באנרגיה סולרית ובלילה מטיילים לאור הירח או לאור עששיות. אבי דרור, שמנהל את המקום, מכין ארוחות צמחוניות לאורחים. בערבי שישי עולה ניחוח של חלות טריות מן התנור הביתי והאורחים מוזמנים לארוחה משותפת. טל.6586280 - 08

 

"ח'אן דרך הבשמים" נמצא באזור הערבה. דבי ועזרא רבינס הם חקלאים מהישוב צופר. הבת ענבל אספה במשך השנים עדר חמורים שגדשו את חצר הבית ולבסוף הועברו לדיר ממערב לישוב. כך נולד ח'אן דרך הבשמים. אנשים החלו להגיע לדיר לטיולי רכיבה בשטח ורצו ללון במקום. משפחת רבינס הקימה אוהלי אירוח וסידרה את המקום להכנת ארוחות בשטח. אחריהם בנו חושות עם גגות מכוסים בכפות תמרים, מקלחות, וסככות צל. יש באתר בריכת מים טרמו-מינרלים שמימיה מגיעים ממעיינות גופרית חמים באזור. טל. 052-3666476

 

"חוות אורליה" הוקמה על ידי אורלי שריר. יש בה 2 צימרים שתלויים על שיפולי הגבעה ומשקיפים אל הוואדי מטופחים ומאובזרים. כיפה גיאודזית מיוחדת משמשת לטיפולים אלטרנטיביים. (050-9800069).

 

ב"חוות נחל חווארים" שתל צביקה גבע כרם זיתים ושחזר בית בד עתיק מן התקופה הנבטית. בנה אוהל עם 100 מקומות ישיבה והוא מקיים סדנאות פעילות שמסבירות את תהליכי ייצור שמן זית בשיטות עתיקות. הוא בנה 4 צימרים שמעוצבים בהשראת בתי אבן ירושלמים עם רצפות מעוטרות, רהיטי מתכת מסוגננים וחלונות ויטראז'. (054-2346066).

 

בין המיוחדים באזור "צימבר" באשלים, שכולו עבודות יד אמן לצד גלריה לאמנות(050-3340772)

ספא צימר בעזוז, יחידות עם ג'אקוזי, סאונה וספא שמספק טיפולים ועיסויים (08-6557467). "צימרבוס" הוא אוטובוס שהפך לצימר מטופח בחיק הטבע טל. 08-6573561

 

"נווה מדבר" היא אחוזת בריאות שמשתרעת על פני 8000 מטרים רבועים עם בריכות תרמו-מינראליות, בריכות זרמים, סאונה ועיסויים במגוון גדול. (08-6579666).

 

הח'אן המדברי מציע שילוב של לינות קבוצתיות או לבודדים באוהלים, בבקתות בוץ או בקתות עץ וטיולי גמלים ביניהם: ח'אן השיירות בסמוך לעין עבדת 6535777-08. ספינת המדבר בכניסה למרחצאות נווה מדבר 6557318-08, חאן בארותיים בעזוז 6555788-08, עיד אלקשחר, אוהל בדואי אותנטי בכניסה לעבדת העתיקה 7762166-057 וחוות ממשית  6551054-08