מגידו – הגלוי והנסתר


תל מגידו הוא אחד מהאתרים הארכיאולוגים החשובים והמסקרנים שנחשפו בארץ. בשנת 2005 הוא הוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו.  המקום זכה לחשיבות גדולה כבר בעת העתיקה. בימי מלכות שלמה מגידו שמשה כעיר מרכזית בעמק.

 

העיר המרכזית בעמק - תל מגידו    צילום: דורון ניסים לרשות הטבע והגנים

 

מיקום אסטרטגי

תל מגידו ממוקם בין עמק עירון לעמק יזרעאל. הוא משתרע על שטח של 60 דונמים ומתנשא לגובה 60 מטרים מעל פני העמק. מיקומו האסטרטגי חולש על צומת דרכים שבו עוברת "דרך הים" ומקשרת בין סוריה, רמת הגולן, עכו, חיפה ועד מצרים. איזכור שמה של העיר לראשונה מופיע במצרים העתיקה בכתבי המארות מהמאות ה-20-19 לפני הספירה. מגידו נכבשה על ידי המלך המצרי תחותמס השלישי שהפך אותה לעיר מבצר במאה ה-15 לפני הספירה. שמה מופיע במכתבי תענך ובכתבי אל-עמרנה שמעידים על חשיבותה בעולם הקדום.

 

עיר בת 4000 שנים

במקרא היא מוזכרת מספר רב של פעמים כעיר בתחום שבט מנשה ובתקופת מלכות שלמה. החוקר הגרמני גוטליב שומכר היה הראשון שחפר במקום בתחילת המאה ה-20. אחריו הגיעה משלחת מאוניברסיטת שיקגו וב-1967 חפר מקום יגאל ידין. עשור מאוחר יותר ניהל את החפירה אברהם איתן ומאז 1994 מתנהלות החפירות על ידי אוניברסיטת תל אביב בראשות פרופסור ישראל פינקלשטיין ופרופסור דוד אוסישקין. בחפירות התגלו למעלה מ-30 שכבות ארכיאולוגיות מתקופת האבן החדשה ועד השלטון האשורי בפרק זמן המשתרע על פני 4000 שנים.

 

 

ארמונות, אורוות ושערים במבוצרים

התגליות החשובות שנחשפו היה אתר מקדשים ובמות עם מבנים מרשימים מהמאה ה-4 לפני הספירה, שער העיר מתקופת הברונזה המאוחרת שקיבל את השם "השער הכנעני", שרידי ארמונות מאותה תקופה, אסם גדול ו"שער שלמה" שמתוארך כיום לתקופת בית עמרי במאה ה-9 לפני הספירה. באתר נמצאו ארמונות מהתקופה הישראלית, אורוות המיוחסות לתקופת שלטונו של אחאב ומפעל מים שנחשב לאחד הממצאים החשובים ביותר מבחינת היסטורית ואדריכלית.

 

מפעל מים הנדסי משוכלל

מפעל המים, על פי החוקרים, שימש במאה ה-10 וה-9 לפני הספירה. הוא הוקם כמאגר בתקופתו של שלמה המלך ותעלת המים עברה בין שני קירות מן המעיין שהיה מחוץ לחומה אל תוך העיר. בשלב השני המיוחס לתקופת אחאב שכללו את המערכת, הסתירו את מקום נביעת המעיין והשאיבה התבצעה מבלי לצאת מחוץ לחומה. מפעל המים כולל פיר בעומק 25 מטרים שממנו נפתחת מנהרה באורך 60 מטרים ובגובה 3 מטרים. המפעל שוקם ושוחזר בשנת 2007 על רשות הטבע והגנים. שתי תגליות מרעישות נחשפו בין השנים 2011-2006. חפירה אקראית בכלא מגידו ב-2006 חשפה פסיפסים באחת הכנסיות העתיקות בעולם ובשנת 2011 התגלה בתוך אחד הכדים שנמצאו בחפירות אוצר נדיר של תכשיטים מתקופת הברזל.

 

 

מוזיאון ותצפיות נוף

רשות הטבע והגנים הפכה את האתר לגן לאומי. המבקרים מקום יכולים לראות את שערי העיר הקדומה, ה"שער הכנעני" ו"שער שלמה". ניתן לבקר ב"ארמון השנהבים" שבו נחשפו יצירות אמנות ותכשיטים משנהב. לצפות בחתך הארכיאולוגי שבוצע באתר ולראות את השכבות הקדומות הרבות שכל אחת מהן מציינת תקופה אחרת. האורוות המזוהות עם תקופת המלך אחאב ומבני ארמונות מהתקופה הישראלית. מפעל המים הוא האתר החשוב ביותר שהמבקרים פוקדים במקום ומראש התל אפשר לצפות על נופי עמק ישראל, הגלבוע, התבור, הרי נצרת וגבעת המורה. בשטח האתר הוקם מוזיאון שבו מוצגים דגמים הממחישים את המבנה הארכיאולוגי, ממצאים חשובים וסרט על תהליך החפירה והתגליות.

 

איך מגיעים: מכביש 66 בין צומת מגידו לצומת יקנעם, כ-2 קילומטרים צפונית מערבית לצומת מגידו. המקום פתוח בחודשי הקיץ בימים ראשון-חמישי ושבת 17:00-08:00, בשישי וערבי חג עד 16:00. (בחורף שעה יותר מוקדם). מחיר כניסה: 23 שקל למבוגר, 14 שקל לילד.