צלם: רונית סבירסקי
"לטייל, לאכול ולרכוב" - טיול משפחתי ושפע של מסעדות בעמק יזרעאל
צלם: רונית סבירסקי
מסעדת בלה בכניסה לבית שערים
צלם: רונית סבירסקי
מסעדת סירין בכפר קיש

לטייל, לאכול ולרכוב

 

מאת: רונית סבירסקי

 

יופיו של העמק אינו מתפוגג גם בחודשי הקיץ הצורבים. השדות הירוקים הופכים למשטחים חומים שתלמים עמוקים חורצים אותם, ערמות של חציר, בריכות דגים שעופות מים חגים סביבן וחורשות ירוקות שנעים לשבת בצילן. דרך מיוחדת ושונה להכיר את נבכי העמק היא ברכיבה על אופניים. שביל אופניים שמתאים לרכיבה משפחתית בכל ימות השנה מחבר בין כפר יהושע ומאגר כפר ברוך לאורך אפיקו של נחל הקישון המשוקם. אורך המסלול כ-15 קילומטרים לכיוון אחד והוא מסומן בירוק. כשמסיימים את המסלול אפשר לנפוש בצל המזגן באחת ממסעדות העמק הנמצאות באזור. קחו הרבה מים וצאו לדרך.

 

סיפור רכבת העמק                                                                                                                      

תחילתו של המסלול באתר ההיסטורי של רכבת העמק בכפר יהושע. רכבת העמק הייתה שלוחה של הרכבת החיג'אזית, שהוקמה בשנת 1905 וחיברה בין חיפה, צמח ודמשק. מבני התחנה ששומרו ושוחזרו נבנו בסגנון הטמפלרי והתגוררו בהם מנהלי התחנה, העובדים, משפחות העובדים ואפילו הנוסעים. מרכז המבקרים שוכן באחד מהמבנים המשוחזרים ויש בו תצוגה היסטורית המספרת את סיפור רכבת העמק באמצעות סרט, תמונות, מוצגים היסטוריים ורכבת מיניאטורית התואמת את רכבת העמק שנוסעת בתצוגה. האתר כולל מגדל מים, באר, קרונות מקוריים ששופצו ושרידי המסילה.  

 

תחנת רכבת העמק בכפר יהושע (צילום: רונית סבירסקי)

 

אדריכל ההתיישבות

כפר יהושע נוסד ב-1927 ונקרא על שמו של גואל האדמות יהושע חנקין. בלב הכפר הוצב פסיפס לזכרו של אדריכל ההתיישבות הציונית ריכרד קאופמן. הפסיפס מציג ישובים שקאופמן תכנן בשנות ה-20 של המאה הקודמת ביניהם: נהלל, עין חרוד, חדר האוכל של קיבוץ גניגר ושכונות עירוניות. קאופמן הקפיד לשמור על סביבה ירוקה ותכנן את כפר יהושע עם שדרת ברושים ורחבה במרכז היישוב. בכפר יהושע נמצא גן זיכרון ואנדרטה לזכר נופלי מערכות ישראל שעוצבה על ידי הפסלת בתיה לישנסקי.

 

רכיבה על גדות הנחל

מסלול הרכיבה  יוצא ממבואות הכפר אל המרחבים החקלאיים המקיפים אותו ומשם לאורך ערוץ נחל קישון. התוואי מוצל בשדרות עצים שניטעו על ידי קק"ל. כ-2000 עצי אלון עתיקים שהועתקו ממקומם עקב בניית צומת המוביל, ניטעו על גדות הנחל. הרכיבה לאורך האפיק ממשיכה כ-8.5 קילומטרים עד למזלג דרכים. ממשיכים בשמאלי (הצפוני) לכיוון כפר ברוך, חורשת סלובניה וחניון הבונקרים הסמוך לקיבוץ יפעת. חורשת הבונקרים קיבלה את שמה משלושת הבונקרים שנבנו בתקופת המנדט הבריטי כדי לאחסן בהם תחמושת. כדי להסתיר ולהסוות את המבנים נטעו סביבם חורשה. קק"ל בנתה באתר חניון פיקניק ונתנה לחורשת את השם "חורשת סלובניה" כהוקרה לקונסול הכבוד הסלובני שתרם לשיקומה.

 

המסלול ממשיך לכיוון מאגר כפר ברוך שנוצר על ידי סכר שאורכו כקילומטר וחצי והוקם בשנת 1953. הסכר נועד לאגום את מי השיטפונות של נחל הקישון ונחל מזרע. הוא שימש בשנותיו הראשונות להשקיה ולאחר מכן לקליטת מי קולחין של העיר חיפה. בכפר ברוך ניתן לסייר במרכז המבקרים של "ברווזים בכפר" שמציע הדרכה וצפייה בתהליך רביית הברווזים, הטלת הביצים, שלבי הבקיעה וליטוף אפרוחים.

 

המסעדות שבעמק

עם סיום הטיול והפעילויות באזור ניתן לעצור להפסקת קולינרית באחת המסעדות באזור העמק. ישנם מטבחים שונים ומגוון של מנות שמתאימות גם לצעירים ולקטנטנים.

 

מסעדת בלה בבית שערים

מסעדת "בלה" נפתחה בשנת 2012 במקום בו שכנה המסעדה הוותיקה "הקדרה של נגה" בבית שערים. זוהי מסעדה עדכנית שמשלבת מגע עירוני בתוך נוף כפרי. שלושה צעירים בעלי ניסיון קולינרי מרשים פתחו את המקום אחרי שעיצבו אותו מחדש. תקרת העץ הכהה נצבעה בלבן, מחיצות הוסרו, חלונות זכוכית נפערו לירק והעצים, בר עץ גדול הוצב במרכז, הריהוט חודש ונוצקה רצפת בטון מודרנית. כשהתפאורה כבר עמדה מה שנותר היה הוא להציב מחזית הלוהטת את השף התפעולי לשעבר של מסעדת טוטו, עידן ליפשיץ. ליאור גולן ועומרי אשכול הופקדו על הניהול. ליפשיץ יצר תפריט איטלקי ים תיכוני יצירתי. התפריט כולל בשרים, דגים ו"ירוקים" שהם הסלטים המגוונים. ישנן גם פיצות ופסטות טריות שנעשות במקום בעבודת יד. רוב המנות מבוססות על חומרי גלם מן העמק והאזור.

פתוח בימים שני-שבת בין 16:00-12:00 ומ-18:00 עד הסועד האחרון. טל. 04-9830730

 

מנת דג מעוצבת במסעדת בלה (צילום: רונית סבירסקי)

 

אדלה ברמת ישי                                                                                                       

יואב וייד, אדריכל ומעצב פנים ומיה אשבל-וויד זוגתו פתחו את "אדלה" באזור התעשייה של רמת ישי. יואב הצליח להעניק למקום את המראה שהופך את "אדלה" לפינת חמד נעימה. חלל גדול מחולק לפינות אינטימיות וחדר אירועים פרטי. כסאות רטרו, בר עץ גדול במרכז וחצר חיצונית תחומה בקירות זכוכית. חביות יין גדולות וקירות בצבעי זהב ולבן משלימים את האווירה. למרות המיקום התעשייתי מצליחה "אדלה" להשרות אווירה רומנטית טוסקנית. באשר לתפריט שתי מנות כבר הפכו לסמל הזיהוי של המקום, שניצל אדלה וסלט אדלה. התפריט מציע ארוחות בוקר, ארוחות צהריים עסקיות, מנות דג, פירות ים, פסטות, סלטים ובשרים. ישנו גם מבחר יינות מיקבים שונים בארץ ובחו"ל. מדי חודש מתארחים על במת הביסטרו אומנים ומוזיקאים מהארץ בהופעות חיות. ניתן להתעדכן בלוח ההופעות באתר של אדלה. המקום התחדש בקומת האירועים "Adela Upstais". הקומה המעוצבת יכולה לשנות את פניה ולהתאים לכל סוג של אירוע, משפחתי, חברתי ועסקי. מתאים לאירועים אינטימיים של עד 50 איש ומציע תפריט מותאם אישית. פתוח בימים ראשון-חמישי 24:00-09:00, שישי מ-08:30 ושבת מ-11:00. אזור התעשייה רמת ישי. טל.  04-9535358

 

השניצל של אדלה ברמת ישי (צילום: רונית סבירסקי)

 

אוקטגון בנהלל

מסעדת "אוקטגון"  בנהלל הוקמה על ידי שני קיבוצניקים חברי ילדות, זיו בנטוב ודודו ששון. הם רצו שהמסעדה תהווה חלק מהסביבה הטבעית. המבנה המתומן עשוי מעץ אורן והוא הובא מדרום אפריקה. המסעדה מוקפת מכל עבריה בשדות הירוקים של הקיבוץ. בימי שמש יושבים על מרפסת עץ חיצונית צופים לרכס הרי מנשה ומריחים את שדות התבואה. שף המסעדה יצר תפריט המחבר את המסעדה לחקלאי ויצרני העמק והסביבה כך שמרבית חומרי הגלם המרכיבים את התפריט מקורם בעמק. הם הקימו חדש מיוחד ליישון בשר בקומת המרתף ומציעים תפריט שכולל ארוחות צהרים וערב תוך התמחות בבשרים, דגים ופירות ים. פתוח כל השבוע 23:00-12:00. נהלל צומת הכניסה לבסיס רמת דוד. טל. 04-6415333

 

סטייק על רקע נופי העמק במסעדת אוקטגון (צילום: רונית סבירסקי)

 

"שלו ביער" בקריית טבעון 

בצילה של חורשת אורנים, ביער השומרים בקרית טבעון שוכנת לה מסעדת הבשרים "שלו ביער", מסעדה צרפתית כפרית. המסעדה ממוקמת בתוך מבנה היסטורי שהוקם בשנת 1958 על ידי 'אגודת השומרים' ושימש כמועדון לחברי האגודה בו נפגשו השומרים לאסיפות ופעילויות חברתיות וביטחוניות. תוכלו למצוא במסעדה ספרים, תמונות וסיפורים אישיים מאותה התקופה. מבנה האבן ההיסטורי מוקף בגינה הירוקה שמבודדת אותו מהסביבה. האווירה בתוך המסעדה משדרת נועם ונינוחות. בחורף, אח בוערת במרכז החדר, הקירות צבועים בגוונים חמים של ירוק וכתום-חמרה. התפריט מבוסס על המטבח הצרפתי, אליו מתווסף הניחוח הכפרי  של בשר שמיושן במקום ועשבי תבלין שגדלים בגינת המסעדה. פתוח שני-שישי מ-18:00 עד הסועד האחרון ובשבת 18:00-12:00. שיכון האלה 2, קריית טבעון. טל.  054-8196191

 

קינוח של מסעדת "שלו ביער" (צילום: רונית סבירסקי)

 

ברסרוסה ברמת ישי                                                                                                         

מסעדת ברברוסה רמת ישי, אחותה הצעירה של החיפאית, הוקמה על ידי  ניר צלר ושניים מתושבי העמק, מורן בנימין וערן טל. אלמנט עיצובי בולט הן קופסאות אור מסוגננות המשתלשלות מהתקרה, תאורה מודרנית, עמדת DJ  ובר בצורת תלתן שסביבו כיסאות בר.

 

אחת ממנות הדגל של המסעדה הן נקניקיות הבית שנעשות בעבודת יד, כבד קצוץ ביתי, ההמבורגרים שנקראים  Barbaburgersומבחר מנות מדגת הים. הברמנים מתמחים בערבוב קוקטיילים וישנו מבחר יינות גדול מיקבים בארץ ובעולם. מעל 100 סוגי וויסקי, בירות מהחבית, סוגי קוניאק וודקה. חדר פרטי כולל מסך ענק מיוד לאירועים פרטיים. במסעדה מקפידים על נגישות לבעלי מוגבלויות, מעלית ושירותים מרווחים. פתוח ראשון-שישי מ-18:30 עד הלקוח האחרון ובשבת מ-12:00. טל. 04-9930082

 

מסעדת סירין בכפר קיש

כשמגיעים למסעדת "סירין" בכפר קיש, עוברים דרך שער ברזל מפורזל וניצבים בגן קטן מול מבנה אבן מעוצב, גזיבו ודלת כניסה מרשימה. האדריכלית רויטל ולדמן, בתו של השף, עצבה את המבנה בהשראת מסעדה צרפתית ידועה שממוקמת באזור המונמארטר בפריס. חלל מואר בעל שתי קומות, שולחנות וכסאות לבנבנים, בר מעוצב וסידורי פרחים ענקיים. תמונות הומוריסטיות של שחקנים הוליוודים מפורסמים תלויות גבוה וניתן לצפות בהן גם מן הקומה השנייה. הקטע המשפחתי ממשיך גם ליד הכיריים הלוהטות.

 

גדי ולדמן האב, שף עם רזומה עשיר וחברת קיטרינג וותיקה הדביק בחיידק הבישול את הבן דוד ויחד הם משדרגים את חדוות הבישול. הם מקפידים על מנות שנעשות במקום, לחמים, עוגות, קינוחים ורטבים. בתחום הבשרים ישנם: אנטריקוט מיושן, מדליוני פילה, צלעות טלה, סינטה או פילה עגל. ארוחת הבוקר של "סירין" היא בעצם בראנץ' גלילי מגוון: בנוסף ללחם ולמטבלים ישנן כ-6 מנות פתיחה ביניהן גבינות, עלי גפן, דגי מטיאס ומקרל, ביצים לפי בחירה, קינוח, שתייה קרה וחמה. פתוח בימים ראשון, שלישי-חמישי מ-12:00 עד הסועד האחרון (שני סגור) ובשישי-שבת מ-09:00 עד הסועד האחרון. טל. 04-6760976

 

סטייק במסעדת סירין (צילום: רונית סבירסקי)

 

מטבח כשר בקיבוץ גניגר

למטיילים שמקפידים על מטבח כשר מציע העמק ארוחת צהרים בחדר האוכל של קיבוץ גניגר. חלל גדול, מרווח וממוזג ובו מגישים מזנון פתוח של ארוחות צהרים בשריות. ניתן להזמין במקום מנות "טייק אווי" וקייטרינג כשר לאירועים.  טל. 04-6549124