צלם: רונית סבירסקי
כפר תבור: מוזיאון מרציפן, מרכז דבורים, מתחם שכולו עשוי מעץ ומוזיאון היסטורי
צלם: רונית סבירסקי
מוזיאון המרציפן
צלם: רונית סבירסקי
מוזיאון אדם ותכשיט בשדמות דבורה

מפרדות לטרקטורונים

מאת: רונית סבירסקי

 

הגליל התחתון הולך ומגבש בשנים האחרונות כיוון תיירותי שסובב סביב המושבות הוותיקות שחלקן בנות למעלה מ-100 שנים. ישנו מגוון גדול של אטרקציות ופעילויות לילדים, מסלולי טיול בטבע וצימרים מטופחים שהולכים ומתרבים מדי שנה. בין המושבות שמושכות אליהן מטיילים ונופשים אפשר למצוא את אילניה (סג'רה), כפר תבור וכפר קיש.

 

יותר ממאה שנים חלפו מאז נוסד כפר תבור. את שמו העברי הוא קיבל ממנחם אושיסקין בעת ביקורו בכפר ב-1903. המתיישבים זקפו גבה לנוכח המילה כפר כי הם חלמו לחיות בעיר גדולה, אבל אוסישקין הסביר להם שממש בימים אלה הוא שב מעיר גדולה בגרמניה בשם דיסלדורף והמילה "דורף" בגרמניה היא "כפר" ומה שטוב לעיר גדולה בגרמניה בוודאי יתאים למושבה קטנה עם עשרה בתים בפלסטינה.

 

התבור ומטעי השקד (צילום: רונית סבירסקי)

 

תחילת הדרך הייתה צנועה עם שני צריפים וכמה גברים אמיצים שהחליטו ליישב את האזור ועיבדו את האדמות הסמוכות בעזרתו של הברון רוטשילד. ב- 1902 נבנו בתיה הראשונים של מסחה ותושבי הסביבה הערביים התפרנסו מעזרה בעיבוד הקרקעות. הם בחרו בגידולים שהתבססו על מעט השקיה, ענבים, שקדים, תאנים וזיתים. למרות שחלפה מאה שלמה עדיין ניתן למצוא בשדות כפר תבור את אותם גידולים.

 

המושבות הוותיקות דוגמת כפר תבור, מסחה והכפר החקלאי כפר קיש מקדמים בשנים האחרונות את ענף התיירות וחלקם מתאימים למשפחות עם ילדים. כך הוקמו מוזיאון מרציפן ומפעל שוקולד, מרכז דבורים ומשי, מתחם פעילות שכולו עשוי מעץ ומוזיאון היסטורי שמספר את תולדות מסחה וכפר תבור ומוזיאון "אדם ותכשיט" מהעת העתיקה עד ימינו.

 

מוזיאון המרציפן

משפחת פלד פיתחה את מטעי השקד שבבעלותה לענף תיירות שכולל את מוזיאון המרציפן וסיורים חקלאיים במטעי השקדים. לאם המשפחה ג'ילאן יש חולשה למרציפן עוד מילדותה באנגליה. היא חיברה את אהבתה לממתק עם כישוריה בפיסול והחלה לפסל דמויות מפורסמות ממרציפן. עם השנים הוצבו על מדפי המוזיאון ראשיהם של שמעון פרס, אריק שרון, אלי יצפאן ואורנה בנאי. אליהם נוספו פירות, ירקות, המבורגר, צי'פס, נקניקיות, פרחים וחפצים שונים. ההחלטה לערוך תחרויות של פסלים חובבים ומקצועיים פעם בשנה הוסיפה למוזיאון מימד חדש. העבודות שזכו בפרסים ראשונים מוצגות כיום במוזיאון המחודש: דמויות מעולם התנ"ך, אגדות ילדים, כיכר השומר, פיות, גמדים וענקים. במתחם ישנו אולם שבו מוקרן סרט על תהליך עשיית המרציפן מהעץ עד המוצר המוגמר, חדר סדנאות לקטנים וגדולים וחנות המפעל שבה נמכרים מרציפנים בטעמים שונים, שקדים טבעיים, ריבות, דבש, חלב שקדים ומוצרים גליליים שמשווקים על ידי חברת גלילי'ס. תמיר, הבן, שנכנס לסייע בניהול המקום מקיים סיורים חקלאיים בשטח ומשלב בדרך הסברים על מסחה ההיסטורית ומייסדיה.  טל. 04-6772111

 

הכל עשוי ממרציפן (צילום: רונית סבירסקי)

 

חצר האיכרים המשוחזרת

מוזיאון "חצרות האיכרים" מחזיר את המבקרים לימי הקמת המושבה. החצר נבנתה ב- 1911 כחומת אבן מסיבית שהקיפה כמה בתים במתחם סגור. זו הייתה שיטת הבנייה הנפוצה באותם ימים ומטרתה להגן על רכוש הדיירים מפני שודדים. הכניסה לחצר הפנימית עברה דרך פשפש צר ונמוך ושמשה לאחסון כל הציוד החקלאי. היום עומדת שם שורה של פסלי ברונזה שפסלה האמנית, אורה טננבאום. אלה הם פרוטרטים של אישים שקשורים לתולדות כפר תבור ביניהם הברון רוטשילד ויגאל אלון. הכל נותר כפי שהיה, אפילו הרעפים, שדולפים בחורף לא הוחלפו ובחצר גדלים שיחי צבר, עצי זית ועץ תות עתיק יומין. במרכז החצר עומד שובך יונים, לצדו אורוות סוסים, טרקטור מ- 1944 ועגלה של כדי חלב.

 

תשעה בתי מגורים מקיפים את החצר ביניהם ביתו של הרב בן ציון לוין, "בית האיכר" שבו מוצגים כל פריטי הבית המקוריים, שהשתמשו בהם בתחילת המאה. ארכיון שמות התושבים נותן מידע ותמונות, מגרות נשלפות ומגלות פרטים על יגאל אלון שנקרא אז פייקוביץ, על משפחת אליאל, בעלי בית קפה הראשון, ששם נוסדה אגודת השומר, משפחת גולדמן של חבר הכנסת מיכה גולדמן ומשפחת כהן הענפה שבניה מתגוררים עד היום בכפר. טל. 04-6765844.

 

מוזיאון האדם והתכשיט

אורה טננבאום שפיסלה את ראשיהם של המנהיגים המוצבים ב"חצר האיכרים" יזמה את הקמתו של מוזיאון "האדם והתכשיט" בשדמות דבורה. בנחלה הפרטית שלה מול נופי התבור היא יצרה מתחם שבו מוצגות דמויות ופסלים שנמצאו בחפירות הארכיאולוגיות לאורך 5000 שנות מחקר ארכיאולוגי. היא פיסלה את הדמויות ומספרת את סיפורם למבקרים. טננבאום מקיימת גם סדנאות פיסול בתיאום מראש.

טל. 04-6620833

 

הכל מעץ

"דרך העץ" במושב שדמות דבורה הוא מתחם עם חזון ירוק שמקרב את הילדים והמבוגרים אל הטבע. זהו פארק הרפתקאות שכולו בנוי סביב עץ מסוג אחד שנקרא "פאולוניה". המיוחד בעץ הפאולוניה הוא צמיחתו המהירה. בשנה הראשונה לחייו הוא צומח לגובה של 6 מטרים ואחריה כמעט מטר מדי שנה. סרטון שמוקרן למבקרים בכניסה לפארק מסביר את היתרונות שטמונים בעץ הפאולוניה והיכולת שלו לצמוח במהירות גם אחרי כריתה. מהאולם, שבו מוקרן הסרט, עוברים לפארק שכל מתקניו בנויים מגזע הפאולוניה.

 

 מתחם משחקים בדרך העץ (צילום: רונית סבירסקי)

 

דמויות שעוצבו מהעץ בדמות פינוקיו ופיל, לצדן בריכת שושני מים, מתקן שאיבת מים בסגנון קדום. בנוסף, עוצב תבליט של מפת ארץ ישראל שבאמצעותו מסבירים על המבנה הגיאוגרפי והעצים השונים הגדלים בארץ. בין המתקנים החדשים שנוספו ישנו מגרש מיני גולף, באולינג ומתחם מכוניות קרטינג שכל מסלוליו מעוצבים מגזעי הפאולוניה. בין ההפעלות באתר בונים סירת קטמראן מעץ ומשיטים אותה בבריכה, משתתפים במעגל מתופפים או משחקים בין בתי עץ קטנים. אחד המתקנים המעניינים הוא מבוך גדול ואתגרי שמתאים לכל הגילים וניתן לעבור בו בדרגות קושי שונות. במקום ישנו קמפינג ללינת לילה. טל. 04-6620606

 

דבורת התבור

מתחם נוסף שמציע פעילות לכל המשפחה הוא "דבורת התבור" בשדמות דבורה.  מרכז המבקרים כולל מתחם סגור שבו מקבלים הסברים על הדבורה ותהליך הפקת הדבש ומתחם פתוח שבו מדגימים כיצד רודים דבש, מציגים למבקרים חלת דבש וטועמים. מתחם נוסף מתמקד בגידול פרפר המשי ובסיור מקבלים הסברים על תהליכי יצירת המשי, הגלמים והטוויה. בדבורת התבור מקיימים סדנאות יצירה לילדים, מכינים שכמיית דבורה, נרות מדונג, שוקולד דבש ובפינת החי מאכילים עיזים ננסיות. טל. 04-6769598

 

ארוחת גבינות מול הנוף

מרכז המבקרים  "חוות היצרנים" נפתח על ידי איתם בירגר ומיכל מור-מלמד. בירגר הוא דור שלישי למגדלי כרמים וזיתים ובן ממשיך לראובן בירגר, מומחה לגידולי זית ושקד וטועם שמן זית מקצועי. במרכז מוצגים ונמכרים גבינות, דבש, שקדים טבעיים, שמן זית ויין כולם מתוצרת מקומית. משק בירגר מתמחה בגידול כרמי זית שמשתרעים על פני מדרונות  נחל תבור ורמת סירין ומייצרים שמני זית זניים. "שירת רועים" היא מחלבת גבינות צאן שהוקמה על ידי  מיכל מור-מלמד, שהייתה קלינאית תקשורת ורחפנית מצנחים. היא נסעה לחופשת רחיפה בשוויץ וכשביקרה במפעל לייצור גבינות נדבקה בחיידק והחלה לייצר גבינות בארץ. היא מכינה אותן מחלב כבשים ועיזים בשיטות אירופאיות מסורתיות.

 

טועמים גבינות, יין ושמן זית בחוות היצרנים (צילום: רונית סבירסקי)

 

למרות שהגבינות מבוססות על מתכונים אירופאים כולן זכו לשמות עבריים: מירב (מנצ'גו), עין מודע (פיקורינו), עמק המעיינות (טום), ענבר (מוצ'לי), עבדת (ואלנסי) וארבל (קורטין). ). ישנן גם עין שוקק, מעין חרוד, מסחה ותבור, סך הכל 16 סוגי גבינות. שנתיים של עשייה זיכו אותה בשנה שעברה במדליית זהב וארבע מדליות כסף. בזהב זכתה "ענבר" עם זרעי חרדל, תימין, פלפל שחור ויין.  המתחם כולל חנות ומסעדה מול רחבי רמת סירין. שנסונים צרפתיים מתנגנים ברקע, מפות משובצות פרושות על השולחנות וניתן להזמין פלטות של גבינות לפתוח בקבוק יין ולנשום את האוויר הצלול. חוות היצרנים פתוחה בסופי שבוע בלבד.

טל. 050-4991519, 04-6620788

 

מסעדת שף

מסעדת "סירין" ממוקמת בלב כפר קיש בין בתי הכפר הוותיקים. שער ברזל מפורזל מקדם את הבאים, מבנה אבן מעוצב, גזיבו מברזל ודלת כניסה מרשימה. האדריכלית רויטל ולדמן, בתו של השף גדי ולדמן, עיצבה את המבנה בהשראת מסעדה פריזאית ידועה. חלל מואר בעל שתי קומות, שולחנות וכסאות לבנבנים, בר מעוצב וסידורי פרחים ענקיים. תמונות קנווס הומוריסטיות של שחקנים הוליוודים מפורסמים תלויות על הקירות.  גדי ולדמן האב, שף עם רזומה עשיר וחברת קיטרינג וותיקה הדביק בחיידק הבישול את הבן דוד ויחד הם מלהטים במטבח. הם מקפידים על מנות שנעשות במקום, לחמים, עוגות, קינוחים, רטבים ובעיקר מתמוגגים כשהצליחו לשים את ידם על נתחי בשר איכותיים ביניהם: אנטריקוט מיושן, מדליוני פילה שמשתלבים בדואט עם נתחוני כבד אווז, צלעות טלה, סינטה או פילה עגל (130-115 שקל). בין המנות הראשונות המעניינות תוכלו לטעום פטריות שמפיניון ממולאות גבינת שמנת עטופות בבצק בירה, קוויאר אדום בליווי חמאת רב המלצרים, חזה אווז עם שזיף ברוטב יין אדום (45-38 שקל) ולקינוח מבחר פרליני שוקולד תוצרת בית, גבינה אפויה עם דובדבני פברי בולוניה, מוס מוקה, חלבה ושוקולד בשלוש שכבות (35-30 שקל).

 

ארוחת הבוקר של "סירין" היא בעצם בראנץ' גלילי מגוון: בנוסף ללחם ולמטבלים ישנן כ-6 מנות פתיחה ביניהן גבינות, עלי גפן, דגי מטיאס ומקרל, ביצים לפי בחירה, קינוח, שתייה קרה וחמה (75 שקל לאדם). לא כשר. פתוח בימים ראשון-חמישי מ-12:00 עד הסועד האחרון ובשישי-שבת מ-09:00 עד הסועד האחרון.

טל. 04-6760976

 

 ארוחת בוקר בפינה בסג'רה (צילום: רונית סבירסקי)

 

ארוחת בוקר וצימרים מול הנוף

בלי צימרים אי אפשר וגם לסג'רה יש מה להציע. "פינה בסג'רה" הוא מתחם בקתות עץ של נגה ומושון זיו-לור המשקיף אל השדות והמרחבים הפתוחים עם בריכת שחייה בלבו. 3 בקתות המתאימות לזוג עם שני ילדים, בנוסף ווילה של 4 חדרי שינה וסלון שמתאימה ל-8 אורחים. הווילה נגישה לנכים. בית אבן משוחזר ניצב בינות לצימרים ושם מגישים בעלי הבית את ארוחות הבוקר שהם מכינים בעצמם. מושון שלא הכיר את מראה המטבח עד שיצא לפנסיה הפך לטבח מוכשר. הוא מכין סלטי טונה עם בצל ירוק ומלפפונים, קישים אישיים, חצילים בתחמיץ, סלט קצוץ קטן ואפילו את שמן הזית תוצרת עצמית. נגה מגישה גבינות, לחמים טריים ויש לה מתכון נהדר לעוגת מייפל. העיצוב כפרי ומוקפד עם חפצים ישנים בגומחות ומפות משובצות. הם מכינים גם ארוחות ערב חלביות בהזמנה מראש. 052-2595055 

 

סוויטות בטעם "מוסקט"

החידוש האחרון בתחום הצימרים שייך לשדמות דבורה. עמית ותומר חרמון הקימו בנחלה הפרטית שלהם המשתרעת על פני 25 דונם שלוש סוויטות מושקעות ובמרכזן בריכת שחיה גדולה. תומר בנה את הצימרים והבריכה, ניגר את הרהיטים וגינן את הפרחים. עמית עיצבה וחשבה על הפרטים הקטנים שעושים את החיים למפנקים. לבד מכלי המיטה, המגבות והחלוקים היא דואגת להכין כיבוד עשיר ואיכותי. המקרר מצויד בשמפניה, גבינות מהולנד וצרפת, קישים תוצרת בית, פאי מתוק, שוקולדים, שתייה קלה, לחמים באפיה ביתית וקינוחים שמכינה הבת שלומדת קונדיטוריה. כל אלה נועדו לספק את הזוגות שאינם רוצים לצאת לארוחת ערב. בבוקר מוגשת ארוחה שנעשית במקום ומבוססת על פירות מגידולי המטעים, ביצים שנאספו מהלול, סלטים, מאפים, מטבלים, מוסלי, ריבות וגבינות. ג'אקוזי ספא גדול ניצב בחוץ, ריהוט גן על המרפסת כשהכל טובל בירק ופרחים. בונוס נוסף הם טיולי הסוסים שתומר מארגן לזוגות שמתארחים ויוצא איתם לסיור באזור במשך שעה. המחיר ללילה בין 1900-1500 שקל, בסופשבוע מינימום 2 לילות. טל. 054-8030318