צלם: רונית סבירסקי
משתעשעים בעמק: אטרקציות ופעילויות בעמקים, להפגת השעמום של הילדים בחופש הגדול
צלם: רונית סבירסקי
הקרטינג החדש ב"דרך העץ"
צלם: רונית סבירסקי
מיצגי מים באתר אשכול
צלם: רונית סבירסקי
מסעדת "סירין", בהשראה צרפתית

משתעשעים בעמק

מאת: רונית סבירסקי

 

עמק יזרעאל ממציא את עצמו מכל פעם מחדש בזכות הטבע, היופי, שפע המים שזורמים בעורקיו והפעילויות לכל המשפחה. כיוון שהחופש הגדול עומד לפרוץ בכל רגע, שמנו פעמינו לבדוק אם אפשר לגבור בעמק על השעמום שפוקד את הילדים בכל קיץ. המטרה הייתה למצוא מקומות שהילדים מפעילים בהם את תאי המוח, מניעים את שרירי הגוף ומעלים את מפלס האושר לעצמם ולהורים. בעברית לא תקנית קוראים לזה "אינטראקטיבי" ובשפה הורית רהוטה "תנו לילדים להוציא את המרץ אנחנו נשמח להצטרף אחרי הקפה".

 

ב"ללה" מז'ור

אם הזכרנו קפה כדאי להתחיל על בטן מלאה וקפה "ללה" הוא מקום טוב למטרה הזו. ללה קפה-מסעדה שוכנת בתחנת הדלק בכניסה לקיבוץ שריד. אל תתנו למיקום לבלבל אתכם, כשתכנסו לא תזכרו מה יש בחוץ. מורן קורן והשף איתי קורנט שפתחו את המסעדה מכינים הכל בעצמם. כך שניחוח הלחמניות הטריות עם תימין, הקרואסונים הפריכים והפיצות הדקיקות ישתלטו על חושיכם תוך שנייה. במטבח שמוגדר איטלקי-יזרעאלי, מכינים את בצק הפסטות, הפוקצ'יות, הרטבים ועוגיות החמאה.

 

ללה קפה למבוגרים ולילדים (צילום: רונית סבירסקי)

 

בארוחת הבוקר תקבלו גבינות ממחלבות העמק וגידולי ירקות מהאזור. בתפריט הצהרים והערב מבחר אנטיפסטי, טאפסים של ירקות קלויים שונים, לחמניות וממרחי הבית. בעיקריות: רביולי בטטה-גבינות ברוטב שמנת ועשבי תיבול, כבדי עוף ברוטב קרמל, נתחי פרגית על הגריל, ברוטב צ'ילי וחלב קוקוס פיקנטי ונתח עסיסי של אנטריקוט עשוי בגריל ברוטב צ'ימיצ'ורי. בין הקינוחים קרם ברולה או טראפל שוקולד.

 

המנות גדולות וניתן לחלוק אותן בין שני סועדים. אווירה ביתית לא מכופתרת, מלצריות חייכניות ובעלי בית סבלניים יאפשרו לילדים להרגיש בנוח ורוב הסיכויים שהם יהיו עסוקים בכרסום הפיצות ומנות הפסטה הטרייה או יחגגו על מנת ילדים. פתוח בימים ראשון-שישי מ-07:30 עד הסועד האחרון ובשבת מ-08:00 עד הסועד האחרון. טל. 04-64444030

 

תאנים בשלות מהעץ

את המנה האחרונה תוכלו לאכול בשטח הפתוח בקטיף פירות עצמי במשק ז"ק בשדה יעקב. עונת הקטיף של פירות היער מתרחשת במאי-יוני אבל גם בחודשי הקיץ יש מה לקטוף. על השלט בכניסה כתוב: בחלקה יש פטל שחור, פטל אדום, תותי עץ, קקטוס נופליטוס, תבלינים, פרחים, בוסתן פירות אקזוטיים ותאנים. אם אתם קבוצה גדולה תוכלו לקבל הסברים מנדב ז"ק שפיו נוטף צוף כשהוא מדבר על פירותיו. הוא מדבר ואתם מתאהבים בפירות עוד לפני שטעמתם. בעונת פירות היער הוא יוביל אתכם לחלקת השיחים עמוסי הפרי השחור.

 

קטיף פירות עצמי במשק ז"ק שדה יעקב (צילום: רונית סבירסקי)

 

ברגע ששלחתם את ידכם לפרי הראשון יהיה קשה לעצור אתכם. לאחר דקות ספורות אתם הופכים לערפדים עם ידיים מוכתמות בסגול כהה, שפתיים מושחרות ולשון כהה. בדומה לשועל במשלי קרילוב, שבטנו התפוחה לא אפשרה לו לברוח דרך הפרצה בגדר, גם אתם תרצו להשתרע על ערימות החציר, המחצלות והמזרונים בצל עצי האיקליפטוס עד שהחשק לפטל שחור יתקוף אתכם שנית. אם תגיעו בחודשי הקיץ החמים תחוו את קטיף התאנים הבשלות.

 

טיול בין ערוגות המשק יגלה לכם שמגדלים שם פירות אקזוטיים עם שמות כמו דובדבן קפולין, גרגר פנמה, ענבים איזבלה, וומפו, אורנג' ברי, קטמבילה וגוויאבות שבפנים הן בצבע סגול. הטיול שלכם ילווה בקרקור תרנגולות וצהלות סוסים. כניסה וקטיף 25 שקל למבוגר, 20 שקל לילד מגיל 3. קניית פרי בתשלום נפרד.

ימי הקטיף העצמי הם ראשון-חמישי 19:00-14:00, שישי 18:00-09:00. טל. 04-9832539

 

חיי ברווז

מהמקום הזה תצאו עם חיוך על השפתיים. כל הקשיחות תמוסס מול היצורים הזעירים עטורי הפלומה שתאחזו בעדינות בכפות ידיכם. מרכז "ברווזים בכפר" הוקם על ידי בני משפחת לוין בשנת 2003 כשהמטרה הייתה לנהל משק לגידול ברווזים. הגברת לוין, שתוכלו לקרוא לה איריס, החליטה באומץ לב לפתוח גם מתחם תיירותי כדי לחשוף את המטיילים ובעיקר את ילדיהם לתהליך הרבייה המקסים של הברווזים. אחת החממות הפכה לדגם מוקטן שמייצג את תהליך הבקיעה וכך בעודכם ישובים מול המדרגה הסגורה איריס מציגה את הביצים ולאור הפנס משתקף האפרוח שגדל משבוע לשבוע.

 

משחקים עם ברווזים (צילום: רונית סבירסקי)

 

איריס מציגה שתי ביצים שהמקור כבר מציץ דרך הקליפה וציוצי האפרוח נשמעים מבפנים. כשפלומת האפרוח מבצבצת מתוך הקליפה הלבבות נמסים. בביתן הסמוך היא מציגה את תאי זרע של ברבר שמשמשים להפריית הנקבות ומסבירה את תהליך ההזדווגות. משם אל הבריכה בה ניתן לראות ברווזים ומול ארדים בוגרים ומסיימים בפינת היצירה בהכנת ברווז קטן  מקלקר. ביקורים והדרכה למשפחות או לקבוצות בלבד בתיאום מראש. טל. 04-6540882

 

מסע בעולם המים

אתר מקורות "אשכול" בבקעת בית נטופה הוא מקור לבשורות טובות. שם תוכלו לשמוע שעוד מעט לא יחסרו לנו מים, שפרויקט ההתפלה בשיאו, שמדינת ישראל היא הראשונה בעולם במיחזור מי שופכין ושקרוב היום שבו יזרמו בברזים מים "רכים". המתקן המודרני שהוקם לפני כשנה יצליח להפיק מכם אופטימיות זהירה. כדי לבקר במקום צריך לתאם מראש ולמסור מספרי תעודות זהות של המבקרים אבל יש תמורה למאמץ.

 

הבניין נראה כמו ספינה גדולה שניצבת על שפת מאגר מים עצום. הנוף הפתוח, שדות התירס הירוקים והמים התכולים יוצרים מראה פסטורלי עוד לפני הכניסה. המפגש הראשון עם מיצג המים מתחיל בחדר חשוך עם זרנוקי מים שמזנקים אל על בצבעים שונים כשברקע נשמעים הסברים על מקורות המים בארץ. באולם השני מקבלים הסברים על מקורות המים במדינה ועל דרכי ההובלה שלהם תוך המחשה בסרטונים, אנימציות, תבליט מפה ומודלים מוארים.

 

מיצג מים באתר אשכול (צילום: רונית סבירסקי)

 

משם עוברים לאולם שמחלונותיו הגדולים משקיפים אל המאגר ובחלל הפנימי מתקיים משחק טריוויה על גבי מסכים דיגיטאליים. רצפת האולם היא מפת ארץ ישראל במימדי ענק ועמדות המשחק פזורות בנקודות אסטרטגיות על המפה. הביקור ממשיך בצפייה בסרט המתאר את מסעה של טיפה "אנושית" שיוצאת מהכנרת, ממי התהום או ממי הים עד לסיום בברז המים בבית. ממרפסת המבנה ניתן לצפות במפעל הסינון המרכזי שאחראי על סינון כל מימי הכנרת הנשאבים מדי יום ומועברים לאתרים השונים בארץ. משך הסיור כשעה וחצי ומתאים מגיל 10 ומעלה. טל. 04-6500664

 

הכל מעץ

"דרך העץ" במושב שדמות דבורה הוא מתחם עם חזון ירוק שמקרב את הילדים והמבוגרים אל הטבע. זהו פארק הרפתקאות שכולו בנוי סביב עץ מסוג אחד שנקרא "פאולוניה". המיוחד בעץ הפאולוניה הוא צמיחתו המהירה. בשנה הראשונה לחייו הוא צומח לגובה של 6 מטרים ואחריה כמעט מטר מדי שנה. סרטון שמוקרן למבקרים בכניסה לפארק מסביר את היתרונות שטמונים בעץ הפאולוניה והיכולת שלו לצמוח במהירות גם אחרי כריתה. מהאולם, שבו מוקרן הסרט, עוברים לפארק שכל מתקניו בנויים מגזע הפאולוניה.

 

דמויות שעוצבו מהעץ בדמות פינוקיו ופיל, לצדן בריכת שושני מים, מתקן שאיבת מים בסגנון קדום. בנוסף, עוצב תבליט של מפת ארץ ישראל שבאמצעותו מסבירים על המבנה הגיאוגרפי והעצים השונים הגדלים בארץ. בין המתקנים החדשים שנוספו ישנו מגרש מיני גולף, באולינג ומתחם מכוניות קרטינג שכל מסלוליו מעוצבים מגזעי הפאולוניה. בין ההפעלות באתר בונים סירת קטמראן מעץ ומשיטים אותה בבריכה, משתתפים במעגל מתופפים או משחקים בין בתי עץ קטנים. אחד המתקנים המעניינים הוא מבוך גדול ואתגרי שמתאים לכל הגילים וניתן לעבור בו בדרגות קושי שונות.

 

פיל מעץ ב"דרך העץ" (צילום: רונית סבירסקי)

 

כשמגיעים למגדלים המוגבהים אפשר לתכנן את מהלכי המשחק ולהתקדם בהתאם. עשרה דונמים הוקצו לקמפינג עבור מבקרים שרוצים לשהות לילה במקום. בצל העצים נשתלו מדשאות, הוצבו שולחנות וספסלים, מנגלים, מקלחות חמות ושירותים. גזעי עצי פאולוניה עומדים לרשות האורחים להכנת מדורה. מחיר כניסה לילד (מגיל שנתיים ומעלה) 39 שקל, כניסה למבוגר 20 שקל. לינה בקמפינג (מגיל שנתיים ומעלה)- 50 שקל כולל הנחה לפארק "דרך העץ". טל. 04-6620606

 

אוכלים בכפר

המושג מסעדה כפרית מקבל משמעות כשמגיעים למסעדת "סירין" החדשה בכפר קיש. לרגע אפשר לטעות שמדובר במסעדה ביתית בבית קטן עם גג רעפים אבל לאחר שעוברים את שער הברזל המפורזל מתבהרת התמונה. מבנה האבן המעוצב, הגזיבו המפוסל מברזל ודלת הכניסה המרשימה  יכולים לעמוד גם בלב הבירה הצרפתית ולהרגיש בנוח. המציאות אינה רחוקה כל כך מהדמיון. האדריכלית רויטל ולדמן, בתו של השף, עצבה את המבנה בהשראת מסעדה צרפתית ידועה שממוקמת באזור המונמארטר. חלל מואר בעל שתי קומות, שולחנות וכסאות לבנבנים, בר מעוצב וסידורי פרחים ענקיים. תמונות קנווס הומוריסטיות של שחקנים הוליוודים מפורסמים תלויות גבוה וניתן לצפות בהן גם מן הקומה השנייה.

 

נתחי אנטריקוט במסעדת "סירין" כפר קיש (צילום: רונית סבירסקי)

 

הקטע המשפחתי ממשיך גם ליד הכיריים הלוהטות. גדי ולדמן האב, שף עם רזומה עשיר וחברת קיטרינג וותיקה הדביק בחיידק הבישול את הבן דוד ויחד הם משדרגים את חדוות הבישול. הם מקפידים על מנות שנעשות במקום, לחמים, עוגות, קינוחים, רטבים ובעיקר מתמוגגים כשהצליחו לשים את ידם על נתחי בשר איכותיים ביניהם: אנטריקוט מיושן, מדליוני פילה שמשתלבים בדואט עם נתחוני כבד אווז, צלעות טלה, סינטה או פילה עגל (130-115 שקל). בין המנות הראשונות המעניינות תוכלו לטעום פטריות שמפיניון ממולאות גבינת שמנת עטופות בבצק בירה, קוויאר אדום בליווי חמאת רב המלצרים, חזה אווז עם שזיף ברוטב יין אדום (45-38 שקל) ולקינוח מבחר פרליני שוקולד תוצרת בית, גבינה אפויה עם דובדבני פברי בולוניה, מוס מוקה, חלבה ושוקולד בשלוש שכבות (35-30 שקל).

 

ארוחת הבוקר של "סירין" היא בעצם בראנץ' גלילי מגוון: בנוסף ללחם ולמטבלים ישנן כ-6 מנות פתיחה ביניהן גבינות, עלי גפן, דגי מטיאס ומקרל, ביצים לפי בחירה, קינוח, שתייה קרה וחמה (75 שקל לאדם). לא כשר. פתוח בימים ראשון-חמישי מ-12:00 עד הסועד האחרון ובשישי-שבת מ-09:00 עד הסועד האחרון. טל. 04-6760976