צלם: PHOTOUR
טיול בבקעת בית שאן
צלם: PHOTOUR
גידולים אורגנים בשדה אליהו
צלם: PHOTOUR
צילומי קייאקים בניר דוד
צלם: PHOTOUR
אוהל השלום במנחמיה
צלם: PHOTOUR
בריכות הדגים בקיבוץ שדה אליהו
צלם: PHOTOUR
סטודיו לקרמיקה בכפר רופין

בקעת בית שאן

מאת: רונית סבירסקי

 

שפע של מים, מעיינות ונחלים, אדמה פורייה, מרבדים ירוקים ועצי תמר הם סמלה של בקעת בית שאן. עצי תמר מזנים שונים שפריים הכהה נוטף דבש נטועים לכל אורך המסלול. הגלבוע מושך אליו מדי שנה אלפי מטיילים שמגיעים בעקבות פריחתו של האירוס וכאלה שרוצים לצפות אל מרחבי עמק בית שאן ועמק יזרעאל ממעוף הציפור. מרחבים אדירים של שטחים ירוקים מסודרים בחלקות וביניהם בריכות דגים ומאגרי מים, כמו פאזל ענק של כחול וירוק ורכסי הצפון והגלעד נשקפים באופק הרחוק.

 

ארוחה במנחמיה מול נופי הגלבוע   צילום: רונית סבירסקי

 

שובך יונים בן 100 שנים

חמשת המתיישבים הראשונים של המושבה מנחמיה או בשמה הראשון מלחמיה עלו על הקרקע ב - 26 בדצמבר 1901 והקימו את ביתם בדרום עמק הירדן, ליד הכפר עבודייה. סגנון הבנייה וצורת הבתים מזכיר את מושבות הטמפלרים שהוקמו בתחילת המאה ה-20 בארץ. שיטת התכנון הייתה של רחוב אחד ומשני עבריו בתים צמודים זה לזה. בחזית הבית גינה הפונה אל הרחוב ומאחור חצר מוקפת חומה כדי להגן על התושבים מפני פורעים. מעבר לחומה חלקת שדה קטנה שנקראה "חכורה" והמעבר אליה נעשה דרך פשפש צר בחומה. את אריחי הרצפה והרעפים הביאו ממרסיי בדרום צרפת. המתיישבים הראשונים היו בעלי משפחות והקימו בית ספר, גן ילדים, בית כנסת ובית מרקחת אזורי ששימש גם כמרפאה.

 

בית הרופא המשוחזר במנחמיה   צילום: רונית סבירסקי

 

המתיישבים הראשונים הקימו מחצבה שבה כרו חומרי גלם שהיו מיועדים לבית החרושת נשר שליד חיפה ומפעל לייצור גבס. מבנה בית הרופא שוחזר והפ למוזיאון לתולדות הרפואה וההיסטוריה של היישוב. צמוד לבית ניצב שובך יונים ענק מעץ בן 100 שנים, שגידלו בו יונים למאכל ובישלו אותם כשאורחים הגיעו לביקור. בגינה שתולים שרידים לגינת התבלינים המפוארת ששימשה כצמחי מרפא את רופא המושבה. מלכה לב עורכת סיורים בין בתיה העתיקים של המושבה ומפליגה בסיפורי גבורה על המתיישבים שעמדו מול התקפות הערבים, מסיירת עם המטיילים בין הבתים ומסיימת במפעל הקוסמטיקה הטבעית שבבעלותה. סיור של שעתיים וחצי במחיר 12 ¤ לאדם. סיורים בתאום מראש. טל. 052-2855746

 

צימרים כפריים והרבה פורצלנים

למטיילים שחפצים ללון במושבה ישנו מתחם צימרים צמוד לבית הרופא של משפחת זורע. מבנה אחד שהיה בית ההורים הפך לשתי יחידות צימר, הרפת הפכה גם היא לצימר מושקע ושני בתי עץ נוספים הוקמו בשטח הירוק והפורח של אסתי וניסים זורע. בין העצים תלויים ערסלים, מתחם ספא כולל קמין, סאונה וג'אקוזי גדול, פינה מיוחדת לפינג פונג שולחן, מגרש כדורסל ומתחם בישול. בתוך מבנה אבן גדול מציגה אסתי לאורחיה מתחם גדוש בעתיקות, כלי פורצלן ורהיטים שאספה במשך השנים. הלינה בצימרים כוללת ארוחת בוקר מפנקת עם מבחר גבינות גדול, מאפים, פשטידות, סלטים, קראוסונים, לחמים תוצרת בית, חביתות ופנקייק. מחיר באמצע השבוע 500 שקל לזוג ובסופשבוע 600 שקל. טל. 04-6750884

 

קרמקיה וציורים

בקיבוץ כפר רופין פתחה זיוה נתן לפני כחודש את הגלריה החדשה שלה לקרמיקה וקראה לה "אור כדים". ריח הצבע הטרי עוד נישא באוויר ובפנים מונחים קנקנים יפים על מדפים. המבנה הישן שהיה מדגרה שופץ ומורק בצבעי ורוד עתיק וטורקיז. הסטודיו ובית המלאכה הוותיק שבו היא יוצרת כבר למעלה מ-20 שנים צמוד לגלריה והיא עורכת בתאום מראש סיור, הסברים והדגמות על גבי האובניים. היא יוצרת כלי קרמיקה שימושיים, ספלים, קערות, צלחות, מנורות קיר ואהילים דקורטיביים ומשתמשת בשיטת השריפה היפאנית "ראקו". סיור של חצי שעה ללא תשלום. טל. 050-5706678 הדרך אל קיבוץ מסילות עוברת בשבילי שדות חיטה, גידולי זיתים ותמרים. במסילות עובדת הציירת והפסלת סוזי הרשלר. הסטודיו מוקף בגן רחב ידיים שפסליה פזורים בו ובתוך מבנה ששימש לחקלאות היא הקימה גלריה שבה מוצגים ציוריה. ביקור בתאום מראש ללא תשלום. טל. 054-6754212

 

 סטודיו "אור כדים"    צילום: רונית סבירסקי 

 

צימרים על שפת הנחל וטיול בכרכרה

"על שפת הנחל" הוא האירוח הכפרי של קיבוץ ניר דוד ושמו מרמז על קנקנו. בתי עץ מטופחים ממוקמים על גדות נחל האסי, מוקפים בעצי החורש וביניהם מדשאות ירוקות. במתחם מציעים סוגים שונים של בקתות למשפחה עד 6 אורחים, סטודיו ל-4 נופשים וסוויטות מפנקות לזוגות. כל הבקתות כוללות ג'קוזי, מיזוג, טלוויזיה בכבלים, מקרר, מיקרוגל, קומקום חשמלי, ערכת קפה ומרפסת מקורה. האורחים נהנים מכניסה חופשית לגן השלושה (סחנה), מבריכת שחייה מחוממת ומהנחות בכניסה ל"גן גורו". ניתן ליהנות מפעילויות נוספות, בתוספת תשלום: דייג רגוע בנחל, שייט קיאקים, רכיבה על סוסים ועיסוי שמנים. טל. 04-6488060

 

טיולי כירכרה   צילום: רונית סבירסקי

 

רולנד לייזר הגיע לקיבוץ ניר דוד בגיל 18 כמתנדב והקים חוות סוסים. לילך עבדה בחווה כמדריכה ובין פרסות הסוסים פרחה האהבה והשניים התחתנו. לפני מספר שנים נכנסה לפאתי הקיבוץ כרכרה רתומה לסוס שעשתה את כל הדרך מצרפת לישראל ועליה זוג הרפתקנים שיצאו במסע למען השלום. כשסיימו את המשימה השאירו לרולנד ולילך את הסוס לופיו ואת הכרכרה כמתנה. רולנד התיישב בכסא הרכב, לקח את הגיטרה והחל לשיר שירי קאנטרי עליזים. הוא טייל עם הסוס והכרכרה בשדות המשק ולאורך הנחל וכך נולד הרעיון לערוך סיורי כרכרות למבקרים ולאורחי הצימרים. פרסותיו של לופיו נוקשות כשהוא פוסע בנחת במורד הכביש בין עצי האיקליפטוס, חולף על פני נחל האסי וממשיך לכיוון נחל הקיבוצים. הכרכרה עוברת בין השדות החקלאיים של הקיבוץ ולילך מספרת על ההיסטוריה של המקום. עוצרים לקפה או תה צמחים במעיינות עין שוקק ובימות הקיץ החמים אפשר לטבול במי המעיין המתוקים. סיור רכוב של שעתיים עולה 450 שקל לכרכרה. (יש לברר אם עדיין מתקיים) טל. 050-7552008

 

מסעדה מהטבע

"ארוחה ירוקה" היא פינת חמד על פסגת הגלבוע במתחם הישוב מלכישוע. גיתי ורינת בן-ישראל גרים עם ילדיהם בקרוואן על פסגת ההר בין עצי החורש. גיתי הגיע למלכישוע כמדריך בכפר לנגמלי סמים ומשתמש בחלקות ובחממות האורגניות כחלק משיטת הטיפול. הדרך אליהם מטפסת במעלה הגלבוע כשנופי העמק פרושים למרגלות ההר. הבית והמסעדה הביתית שהקימו עטופים בירק ועצי חורש טבעי. כשמתקרבים למבנה בעל הכיפה הכחולה מריחים באוויר את גזרי העץ העשנים שפועלים בטאבון. הירקות הטריים שגיתי מגדל והאהבה של רינת למטבח ולבישולים הצמיחה את הרעיון לארח במקום מטיילים שמגיעים אל הגלבוע. הם מכינים ארוחות תוצרת בית המבוססות על הירקות וצמחי התבלין העונתיים. בעזרת כמה חברים הקימו בית בוץ עגול מעוצב בחמימות, במרכזו קמין עצים, שטיחים ומזרונים פרושים על הרצפה ומן החלונות נשקפים עצי היער. פותחים את הארוחה ביין אורגני, מרק ואחריו דג על הגריל בתוספת ירקות אפויים, עלי מנגולד, קינואה, סלטים טריים ומיץ גזר. לקינוח תה צמחים ועוגה. ישנה אפשרות לארוחה צמחונית עם קיש וסלטים או ארוחה ביתית חמה של תבשילי הבית. התפריט מתעדכן בהתאם לירקות וצמחי התבלין העונתיים. מחירים 135-70 שקל לאדם כולל כוס יין. בהזמנה בלבד. כשר וסגור בשבת. טל. 052-4311430

 

"ארוחה ירוקה" על פסגת הגלבוע   צילום: רונית סבירסקי

 

מכסחי הזבובים

את המסלול חותם קיבוץ שדה אליהו שהיה החלוץ בתחום הגידולים האורגניים בארץ. זהו קיבוץ דתי שחיות בו 120 משפחות כשהיזם והוגה רעיון הגידולים האורגנים הוא חבר הקיבוץ מריו לוי. עם השנים התפתחו ענפים נוספים ביניהם הדברה ביולוגית ופיתוחי היי-טק בתחום החקלאות. הם הקימו מפעל שנועד להכין לשיווק את התוצרת האורגנית, גידולים מכרם הענבים, תמרים, רימונים ותבלינים. סיורים מודרכים מתקיימים במשך שלוש שעות ובהם עוברים בין הגידולים ומפעלי ההדברה הביולוגית שחלקם סודיים. מדריכים שהוכשרו במיוחד מקרב אנשי הקיבוץ מנחים את הקבוצות השונות בין האתרים. המבקרים מטיילים בין חלקות גידולים אורגניים, צופים בבריכות דגים וציפורי מים. הסיור עובר בין המעבדות השונות והמבקרים מקבלים הסברים איך מגדלים זבובים עקרים או דבורים שתפקידן להפרות את צמח העגבנייה. בחלקות החקלאיות פזורים שובכי תנשמות שתפקידן לחסל את נברני השדות כתחליף לריסוס. ישנן מחלקות שנועדו למצוא פתרונות לטפילי צמחים שונים ומשונים. הלהיט האחרון "מתבשל" במעבדה של האנטומולוג יעקב נקש שזכה לכינוי "דוקטור עץ".

 

האיום העכשווי מגיע מכיוון תולעת עץ הקוקוס שנקראת "חדקונית הדקל האדומה". היא זכתה לדקות התהילה שלה כשנאכלה בתוכנית הטלוויזיה "הישרדות" על ידי ויקה. החדקונית תוקפת את עצי הדקל והקוקוס וגורמת להרס העץ מבפנים. היא תקפה כבר בכמה מדינות באזור הים התיכון ביניהן מצרים וירדן. המגדלים הישראלים שחוששים שהתולעת תתקוף גם מטעי הדקלים בארץ מחכים לפתרון הגואל מבית היוצר של שדה אליהו. כדי לרדת לעובי הקורה מגדל נקש במעבדה שלו את ה"חדקונית" תחת אבטחה ואישורים מיוחדים של משרד הבריאות. הוא עוסק בחיפוש אחרי פטריות או חומרים כימיים ממוצא צמחי שמחסלים חרקים. אפשרות נוספת שנבדקת היא לגדל את החדקונית באופן המוני, לעקר אותה ולפזר אותה בשטח כדי שתתרבה באופן לא מזיק בדומה לשיטת ההדברה של זבוב הים התיכון שזכתה להצלחה בקנה מידה בינלאומי. טל: 04-6096986 או נייד 054-5640573.
המחיר: בין 30-45 שקלים תלוי באורך הסיור וגודל הקבוצה.