צלם: רונית סבירסקי
יוגורטים בטעמים
צלם: רונית סבירסקי
גבינות צפתיות בטעמים
צלם: יח"צ
יוגורט עיזים עם סילאן
צלם: רונית סבירסקי
סינון הגבינות
צלם: רונית סבירסקי
תבניות מיוחדות לגיבון הגבינות

טעם של מחלבה קטנה

מאת: רונית סבירסקי

 

שכיח למצוא יצרני גבינות בקרב חקלאים שהחלו בגידול בקר. לא כך המקרה כשמדובר ב"משק נעמי" ביישוב "נטור" בגולן. ירון דגן, פרופסור המתמחה בבעיות שינה, ואשתו נעמי הצטרפו ליישוב נטור ב-2009 והקימו את המגבנה שמייצרת גבינות חלב עזים מסוגים שונים ויוגורטים בטעמים. נעמי ניסתה, טעמה ופיתחה את גבינות קשות, חצי קשות ורכות. כל זה מתרחש בגובה 450 מטרים מול נופי הכנרת, החרמון והגליל. במתחם התעשייתי של היישוב הם פתחו מרכז מבקרים אינטימי שניתן לאכול בו ארוחת גבינות, לטעום ולקנות.

 

מכינים גבינה צפתית (צילום: רונית סבירסקי)

 

לשלוט בטעם ובארומה

האהבה לגבינות עזים התחילה במחלבה קטנה בסלעית שבה התגורר לפני שעלו לגולן. בנטור הם הקימו דיר ומגדלים בו 70 עזים בשטח מגודר כשהן מוזנות באוכל מבוקר כדי לשלוט בטעמים ובארומה של הגבינות. ירון הקים בגולן מרפאה של קופת חולים מכבי ומשמש כסגן ראש המועצה ויחד עם זאת הוא אחראי על החליבה והטיפול בעזים עם הבת אוריה. במגבנה ובמרכז המבקרים עובדים צעירים בני היישוב נטור והגולן ומתמסרים להכנת הגבינות וקבלת האורחים שמגיעים לבקר במקום.

 

מרכז המבקרים הוקם בתוך מכולה ששופצה. הקירות רופדו בלוחות של שבבי עץ ממוחזרים בגוון בהיר שמשתלבים היטב באווירת המחלבה. רהיטי עץ כהים, כסאות אקלקטיים משוקי פשפשים, שידות קטנות, עציץ עם צמחי לבנדר, אח שפועלת על גזרי עצים, רצפת עץ כהה ווילונות תחרה עדינים. על הקירות תלויים צילומי המחלבה ותיעוד תהליכי החליבה. חלון גדול משקיף אל רפת גדולה ששייכת למגדלי בקר ביישוב.

 

גבינה צפתית עם קצח (צילום: רונית סבירסקי)

 

גדיא, עיזמור ועיזבל

כשמגיעים לביקור מקבלים הסברים על המחלבה, סוגי הגבינות והיוגורטים. הגבינות שמיוצרות בסגנונות בינלאומיים קיבלו שמות עבריים. לקממבר הם קוראים "גדיא", הסנט מור הנהדרת שלהם זכתה לשם "עיזמור" ולגבינה בנוסח בורסן קראו "עיזבל". היוגורטים מיוצרים בטעמים של סילן, תות ופירות יער. ניתן להזמין ארוחת גבינות שכוללת פלטה עם 5 סוגי גבינה קשות וחצי קשות, 2 גבינות למריחה, לחם ממאפיית הנחתום וגרנולה שמייצרים ביישוב הסמוך בני יהודה, תה צמחים חם בחורף וקר בקיץ. הארוחה מוגשת בכלי חמר בגוון חמרה שמייצרים בסטודיו בקצרין. אפשר להזמין יין מיקבי הגולן במחיר קרוב לעלות הבקבוק. מחיר הארוחה 65 שקל לאדם.

 

סלסילת מוצרים של המחלבה (צילום: רונית סבירסקי)

 

גבינות ויין

המחלבה כשרה למהדרין וסגורה בשבת. אלה שרוצים לקנות גבינות בשבת יכולים להגיע עד לשער הברזל הגדול לצלצל לפי המספר שמופיע על השער. מקרר הגבינות במרכז המבקרים עומד לרשות המטיילים שרוצים להצטייד בגבינות לפיקניק או לצימר. מניחים את הכסף בקופה לפי מחירון שתלוי על המקרר. שיתוף פעולה בין יקב בזלת, המיוצר בגולן, לבין משק נעמי מאפשר למטיילים ולאורחי הצימרים באזור להגיע למרכז המבקרים של יקב בזלת ולהזמין פלטת גבינות מתוצרת משק נעמי ובקבוק יין של היקב.

  

במהלך ימות השבוע המקום פתוח בימי ראשון-חמישי בין 17:00-08:00, בשישי עד שעה לפני כניסת השבת. הביקור בתיאום מראש 050-3020454