צלם: רונית סבירסקי
מאתיופיה לקוצ'ינלה בגליל המערבי - סיור חוצה תרבויות, עולמות ושפע טעמים
צלם: רונית סבירסקי
טקס הקפה בבית האתיופי בקיבוץ עברון
צלם: רונית סבירסקי
ג'יפים בסבך שמורת בלטון

מאתיופיה לקוצ'ינלה – מעורב גלילי

מאת: רונית סבירסקי

 

הגליל המערבי הוא אחד המרקמים החברתיים הצבעוניים שיש בארץ. יישובים קטנים שהוקמו על ידי עולים חדשים מתפוצות שונות, כפר שהוקם על ידי נוצרים למען היהודים ואתיופים שהשתלבו בחיי הקיבוץ. סיור חוצה תרבויות ועולמות שופע טעמים וניחוחות.

 

הבית הגיע מאתיופיה

אם יציעו לכם לבקר באתיופיה, להכיר את חיי האתיופים מקרוב, לטעום את טעם המאכלים המיוחדים שלהם ולשמוע על תרבותם, קרוב לוודאי שתענו בחיוב. אין צורך לעלות על מטוס ולא להמתין בשדות תעופה, בקיבוץ עברון בגליל המערבי תוכלו לחוות את טעמה וניחוחה של אתיופיה. למקום קוראים "מברהטיי" שפירושו האור שלי ומדובר בבית אתיופי מסורתי שהוקם על ידי יוניי סקיבה. בית עשוי מאדמה וקש שמשחזר את בתי הבוץ המצויים בכפרי אתיופיה שנקראים "גוג".

 

יוניי ולחם האנג'ירה (צילום: רונית סבירסקי)

 

יוניי מקבלת את האורחים בסלון בוהק בצבעי אדמה בהירים ורהיטי קש אתיופים מסורתיים. כבר בכניסה ממתין לחם דאבו ענק שניחוח אפייתו ממלא את החלל והאינג'ירה, שמזכירה במראה ובטעם את הלחוח התימני. יוניי אינה מרבה בדיבורים היא מגישה את הלחם ולצדו מטבלים פיקנטיים וממרח עדשים. קודם כל צריך להאכיל ולהשקות את האורחים לפני שמתחילים לדבר. זו דרכם של האתיופים לקבל אורחים. האכילה בצוותא היא תקשורת ללא מלל. יוניי עלתה לישראל בגיל 9 עם משפחתה, התאקלמה בארץ למדה הנחיית קבוצות ופסיכודרמה והחליטה לקרב את הישראלים אל ערכי המסורת והתרבות האתיופית. היא מקיימת סיורים וסדנאות לבודדים ולקבוצות ופותחת את לבה וביתה עם הרבה אהבה ושמחה.

 

שלוש כוסות קפה לפחות

בזמן האכילה היא מסבירה על מנהגי הארוחה, הנימוסים והכבוד שנותנים למבוגרים כשהכל בא לידי ביטוי באוכל עצמו. כשמסיימים היא מלבישה את הנשים בשמלות לבנות רקומות ומזמינה את האורחים לעלות אל גג הבית. היא מושיבה את האורחים על מחצלת בצל עץ התאנה ומקיימת את טקס הקפה המסורתי "הבונה". הטקס מלווה בהסברים כשאחד המנהגים המחייבים באירוח האתיופי הוא להישאר עד שמסיימים את הכוס השלישית. אם תקומו ללכת אחרי הכוס השנייה יהיה לכם יום "נאחס".

 

הסיור מגיע לשיאו כשהיא פותחת את דלת הבית האתיופי ומזמינה את האורחים לשבת בחלל נעים ומקושט בכריות צבעוניות. יוניי מספרת על תהליך בניית הבית והזיכרונות שהציפו אותה ואת אימה כשסיימה לבנות אותו. היא מזמינה את הנוכחים לרקוד לצלילי מוסיקה אתיופית, להניע את הכתפיים בתנועות קצביות ולטעום את הפופקורן שמהווה סמל לפתיחות ולרצון טוב. היא מתארת את סיפור המסע של משפחתה מאתיופיה דרך סודן לארץ ומציגה את השמלה שלבשה במסע כשהיא תלויה על קולב. הפעילות נמשכת כשעה וחצי והיא מתאימה לכל המשפחה. לילדים מגיל 8 ומעלה ולמבוגרים המחיר הוא 40 שקל. ארוחה שכוללת לחם ומטבלים, קפה ופופקורן 89 שקל לאדם. טל. 052-2360959

 

מלון נס הרים בין נהריה לעכו (צילום: רונית סבירסקי)

 

רכבי שטח בשקיעה

"שמורת בלטון" מחזירה את המטיילים לתקופות פרהיסטוריות ולימי שלטון הצלבנים בארץ ישראל. אל קרביו ומבוכיו של האזור קשה להגיע ברכב רגיל. אפשר לצאת למסע רגלי אבל קל יותר לעלות על רכב שטח ולטייל בסבך הצמחייה והעצים.  איתי בירנבוים מ"טרק ים" באכזיב הכניס אותנו לעומק השטח כשתחילת המסלול בדרך נוף מנות-מצפה הילה בדרך עפר המסומנת בכחול. 

 

הג'יפים מפלסים את דרכם בין ענפי העצים והצמחייה וחוצים את שבילי העפר הצרים. חורש ים תיכוני משתלט על השטח עם אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית וער אציל ואליהם מצטרפים כרמי זיתים. האוויר אפוף בריח כבד של צמחי תבלין ביניהם קורנית, אזוב מצוי (זעתר) לבנדר ומרווה. מגיעים אל שמורת בלטון שמשתרעת לאורך שלושה קילומטרים לאורך אפיקו של נחל שעל.

 

עין שעל נובע בשמורה מתוך מערה והוא זכה לכינוי "מעיין הדם" על שם העלוקות ששוכנות במימיו. סלמנדרה כתומה וצפרדע הנחלים מצאו במקום אתר מתאים לרבייה. המעיין מוקף בצמחיית מים, שיחי פטל קדוש, נענע משובלת ושערות שולמית. בתוך המערה ניתן לראות נטיפים צעירים וחדר שנחצב בידי אדם. בצדה הצפוני של השמורה נמצאת חורבת בילטון שהחוקרים משייכים לתקופה הצלבנית. 

 

כרמי זית בשמורת בלטון (צילום: רונית סבירסקי)

 

הג'יפים מטפסים אל הרכס לתצפית נוף אל קו החוף, רכס הכרמל וראש הנקרה. בשעת שקיעה הים הופך למרבד כסוף והשמים נצבעים באדום. מנקודת התצפית ניתן לראות את מערת קשת, רכס סולם צור, יער גורן ומבצר מונפורט המרשים. יורדים מן הרכב וחוזרים במסלול מעגלי לדרך הנוף ומשם למצפה הילה. 740 שקל לשעתיים לעד 7 בג'יפ 04-9823671

 

המספר הנודד

בגליל המערבי אפשר להמשיך את הפעילות אל תוך הלילה במיוחד בחודשי הקיץ החמים. כשהבריזה נושבת מהים אפשר להתכנס סביב מדורה או לשבת על רחבת דשא ולהקשיב לסיפורי אלף לילה ולילה עם מוסר השכל. מדריך הטיולים אורן שוורץ הפך למספר סיפורים תחת הכותרת "סיפורי ערב ומעורב". הוא לוקח את המאזינים למסעות רחוקים בין תרבויות ועמים, מחליף תלבושות ומתאים את הדמויות השונות לסיפורים. באמתחתו סיפורי פלאחים, אגדות בדואיות וסיפורים על ראשית ההתיישבות בארץ ישראל כשהוא מתבל אותם בהומור ואנקדוטות. שוורץ הוא המספר הנודד שמגיע לספר את סיפוריו במקום שתבחרו בו. על שפת הים, סביב המדורה או בגינת הבית. בתשלום שיא גליל  077-7802060

 

איטלקייה משפחתית

"קוצ'ינלה" נשמעת איטלקייה תוססת עוד לפני שנכנסים  אל עובי הקורה.  הקורה אכן עבה. במה שהיה בעבר בית גידול לאפרוחי הודו במושב בצת, נפתחה מסעדה ביתית ומשפחתית מאוד. בלב הנחלה של משפחת ניר, שעדיין משמשת לגידולים חקלאיים, הוקמה המסעדה כשכל בני הבית שותפים בתפעולה.  זה התחיל מבישוליה של אמא חבצלת שזכתה למחמאות והחליטה להאכיל עוד אנשים חוץ ממשפחתה. הבת, ענת מהנדסת תעשייה, הבינה שאי אפשר להשאיר את אמא לבד במטבח והצטרפה כאשת שיווק, אירוח ואחראית על הרכש.

 

נתח אנטריקוט במסעדת קוצ'ינלה (צילום: רונית סבירסקי)

 

אחותה של חבצלת, הדודה לאה, נרתמה לעזור במלאכת הבישול, ירון הבן התמקם ליד הגריל וכך נולד התפריט של קוצ'ינלה. תפריט שיש בו קצת מהמטבח האיטלקי וקצת מהבלקני  עם נגיעות גליליות, מהודק ונעים. מנות שיש בהן יד אוהבת וביתית ביניהם: עלי סיגר במילוי פירות יבשים, פטה כבד, פלפלים קלויים במילוי גבינה (40-36 שקל) בעיקריות: רביולי 4  גבינות, לזניה עם שלל פטריות, פילה דניס על קרם בטטה (92-62 שקל) ובקינוחים: מקפא אצבעות שוקולד שהן עושות לבד. גם לחם המחמצת באפיה ביתית והגוואקמולי מהאבוקדו שגדל במטעים המשפחתיים. פתוח בחמישי-שבת, משק 46, 052-3721328

 

מלון עם דיאלוג של שלום

מול הכניסה למושב שבי ציון הסמוך לנהרייה ניצב שלט "מלון נס עמים". הכל מתנהל שם בצניעות שמקורה בסיפור היסטורי שהחל בשנת 1963. יוהן וכריסטין פילון, רופא הולנדי ורעייתו, החליטו להקים יישוב שמתבסס על תמיכה בעם היהודי. עם השנים המקום הפך למרכז עולמי שמקיים דיאלוג של שלום בין הדתות. מתנדבים מכל העולם מגיעים על מנת לחיות בו תקופות קצרות, ללמוד ולעבוד בבית המלון. הם מתנסים בלימודי חקלאות ובעיקר בגידולי אבוקדו, משתתפים בסמינרים לימודיים שקשורים בדיאלוגים חברתיים ונפגשים עם בני הדתות השונות.

 

"מלון נס עמים" מוקף בכרי דשא רחבים וגן בוטני עשיר של צמחייה ארץ ישראלית טיפוסית. המלון כשר ויש בו בית כנסת. הוא מציע 48 חדרים מרוהטים בנועם ובצבעים בהירים ושמונה דירות משפחתיות. הדירות כוללות שני חדרי שינה, סלון ומטבחון. החדרים ממוזגים וכוללים טלוויזיה, כבלים ומקרר. בלובי פינת קפה שפתוחה לאורחים, אינטרנט חופשי ושולחן ביליארד. בקיץ ישנה משחקייה מקורה לילדים. בריכת שחיה של 400 מטרים ממוקמת מול הנוף הפתוח ופתוחה מדי יום עד 18:00. האירוח כולל ארוחת בוקר וניתן להזמין ארוחות צהרים וערב שמוגשות במזנון מגוון. מחירי לינה וארוחת בוקר 550-480  שקל, אירוח על בסיס חצי פנסיון 710-640 שקל. המחירים תקפים גם בקיץ ובחגים. טל. 04-9950000