צלם: רונית סבירסקי
מלון קיבוץ לביא: שילוב של אירוח גלאט כשר עם אירוח קיבוצי
צלם: רונית סבירסקי
לטייל בשביל הקיבוץ
צלם: רונית סבירסקי
שחזור בית בד עתיק
צלם: רונית סבירסקי
גן הוורדים פורח בשלל צבעים

חופשה גלאט

מאת: רונית סבירסקי

 

בישראל מצויים מלונות ספורים שאינם כשרים. רוב בתי המלון נמצאים תחת פיקוח של משגיח כשרות ומתאימים לציבור הדתי אבל לא למגזר החרדי. קיבוץ לביא הסמוך לכנרת הוקם ב-1949 על ידי קבוצה של יהודים דתיים מאנגליה. בשנת 1962 החלו לפתח את ענף האירוח והלינה ובאופן טבעי משכו אליהם ישראלים דתיים, תיירים יהודים ונוצרים מהעולם. בשנת 2000 הם עמדו בפני דילמה האם להיות או לחדול. ההחלטה הקיבוצית הייתה להמשיך ובעקבותיה המלון שודרג בשלבים במהלך עשר שנים.

 

ממרפסת הסוויטה המשפחתית - מלון קיבוץ לביא (צילום: רונית סבירסקי)

 

כיום מלון "קיבוץ לביא" מציע 184 חדרים הפרושים על פני שטח גדול וירוק שגובל בבתי הקיבוץ ומשתלב באווירה הכפרית. ישנם סוגים שונים של חדרים מבנייני הקיבוץ הראשונים ששופצו ורוהטו בפשטות והם נותנים מענה למשפחות גדולות שמחפשות חופשה במחיר נוח ועד סוויטות מושקעות ומעוצבות.

 

שבת כהלכתה

מלון לביא הוא תופעה חברתית יוצאת דופן כשבמהלך השבוע מגיעים אורחים חילוניים מהארץ ומחו"ל, צליינים ויהודים. משנכנס יום שישי מתחולל שינוי דרמטי כשקהל חרדי מתקבץ בכל קצות הארץ "לעשות שבת". אין בריכה, אין טלוויזיה, אין עיתונים ואין מוסיקה. מקבלים את השבת בתפילות ובלימוד תורה, מדליקים נרות שבת ונכנסים לחדר האוכל לארוחת שישי. השף, דדי כהן, נערך בהתאם לנהל את הארוחה על פי כל כללי העולם החרדי. הארוחה מוגשת לשולחן לאחר הקידוש. האורחים אינם קמים מן השולחן במהלך הארוחה. המנות מגוונות ומעוצבות כשבין המנות הראשונות אפשר למצוא מפרום אגסים, פילה בס וארטישוק ירושלמי, פטריית פורטבלו עם מרמלדת בצל לצד מנות מסורתיות של גפילטע פיש, מרק צח וכבד קצוץ. במנות העיקריות אומצת בקר, פרגיות ושניצלים לקטנים. מנות קינוח אישיות פאי לימון ומרנג, סופלה שוקולד או פרלין  שוקולד. בשבת מוגשת ארוחה שנקראת "בוצר" שמתחילה ב-11:00 לאחר התפילה ומסיימת בסעודה השלישית אחרי תפילת מנחה.

 

מזנון ארוחת הצהרים (צילום: רונית סבירסקי)

 

מזנון, קייטרינג ואוכל מוכן

המטבח הבשרי מורכב מאוד כיוון שישנם שני רבנים שמקובלים על הציבור החרדי ובארוחות מזנון מגישים מנות שונות שמאושרות על ידי כל אחד מהרבנים. מאחורי הקלעים העסק עוד יותר מורכב. ישנם שני מטבחים בשריים ומטבח חלבי, מערכות כלים נפרדות, מדיחי כלים עצומים בשריים וחלביים. קיר זכוכית מפריד בין המדיחים כדי שחלילה האדים לא יעברו בין המטבחים השונים. במהלך השבוע מוגשות ארוחות מזנון עם בר סלטים טריים ומבושלים, תבשילי כבש ודג סלמון. בנוסף, אנטריקוט או רוסטביף מוגשים בעמדת חיתוך על ידי טבח לצד קוסקוס עם פירות יבשים, אורז ותפוחי אדמה ועוגות מאפה בית לקינוח. בארוחת הבוקר ישנה עמדה עם מלצר שחותך ומטבל לאורח את הסלט האישי לפי טעמו. יש עמדה שבה מכינים שייקים של פירות ולקינוח עוגות בחושות ודיינישים שמכינה שף קונדיטורית המלון.

 

תחום נוסף שהתפתח בנושא הקולינרי הוא קייטרינג של אוכל מוכן בימי שישי. הם מספקים סעודת שבת לצימרים באזור עם כלים חד פעמיים ויין לקידוש (65 שקל לאדם) או 3 ארוחות שבת (150 שקל לאדם). תושבי האזור, אורחים ומטיילים יכולים להצטייד במגוון גדול של מנות מוכנות, סלטים מסוגים שונים, תוספות של ירק ופחמימות, מנות מסורתיות של קיגל ירושלמי מפולפל, גפילטע פיש, חזרת ביתית, תבשילי בשר ודגים ועוגות מקונדיטוריית המלון כולן פרווה: עוגת גזר, עוגות שמרים, עוגות בחושות ועוגות מוס שוקולד, שקשה להבחין שהן פרווה.

 

הגן הארכיאולוגי (צילום: רונית סבירסקי)

 

גן ארכיאולוגי ובית הראשונים

קיבוץ לביא ממוקם כ-350 מטרים מעל פני הים וחלק מחדרי המלון צופים אל נוף גלילי ירוק ומרחבים פתוחים. ישנם חדרי גן שפונים אל גינה פורחת וחדרים בקומה השנייה בעלי מרפסת שניתנת לשימוש כסוכה כשרה כולל לינה בסוכות. בסופי שבוע מתקיימים סיורים מודרכים בקיבוץ. המטיילים מבקרים באזור בו גרים חברי הקיבוץ הוותיקים שבתיהם הקטנים מוקפים בשיחי ורדים אדומים. נכנסים לספריה התורנית, חדר ההנצחה ובית הכנסת שעוצב עם 12 עמודים הנושאים את שמות 12 השבטים. משם ממשיכים אל הגן הארכיאולוגי ופינת הכלים החקלאיים העתיקים. חברי הקיבוץ נטעו במקום בוסתן מעצי ארץ ישראל ולצדם הציבו שלטים עם שמות העצים. עוברים דרך בתי הילדים ומגיעים לבית הראשונים שנשמר עם חפצים מתחילת המאה ה-20 ביניהם מזוודות, ארגזי מטען, פתיליות, גיגיות כביסה, כד חלב, סיר פלא ומפות תחרה.

 

גן ורדים וגן רב-חושי

הסיור מגיע אל השושנה בחוחי הקיבוץ "גן הוורדים" והגן הרב חושי שמטופל על ידי גנן מומחה חבר הקיבוץ, חיים סטפ. בכניסה לגן עוצב מתחם של צמחי תבלין וריח, יסמין, מרווה, אזוב, הדס, נענע, ער אציל ועוד רבים. ליד הצמחים הוצבו שלטי מתכת שנושאים כתב ברייל. מבקרים שלוקים בראייתם יכולים לקרוא את השלטים ולהריח את ריחם. שביל הגן מוביל אל פינת תצפית עם מערכת קול שמסבירה על הנופים והאתרים: בקעת יבניאל, רמת הגולן, סוריה, גבול ירדן, התבור ונצרת.

 

בגן הוצבו מתקנים חקלאיים עתיקים, שיחזור בית בד, אבני ריסוק ומעגלה. בחודשים מרס ואפריל מתגלה במקום מראה נדיר של פריחת אלפי שיחי ורדים בשלל צבעים. התפרחות שונות בגודלן ובצורתן  מפרחים ננסיים ועד ורדים ענקיים. שיחים שנושאים פרחים לבנים, ורדים אדומים לוהטים, ורודים, כתומים וצהובים. ספסלי עץ וערסלים ניצבים בצל השיחים כשהם אפופים בניחוח  ורדים מתוק ומסחרר. הגן הזה כשלעצמו הוא סיבה טובה לביקור בקיבוץ לביא ומומלץ להגיע בתקופת הפריחה בסוף החורף ועם תחילת האביב.

 

גן הורדים פורח בשלל צבעים (צילום: רונית סבירסקי)

 

פעילות לכל המשפחה

עבור הילדים פועל במלון "עולם הילד" - אולם משחקים מרווח וצבעוני, הפתוח עם השגחה בערב (בשבת ובמועד) ובשעות מנוחת הצהריים. בנוסף מתקיימות במקום סדנאות לילדים והופעות של קוסמים ואמנים. סביב המלון  שפע של מדשאות רחבות ידיים, מתקני שעשועים ופינת חי.  ניתן לשלב ביקור חווייתי ברפת הכולל צפייה בתהליך החליבה מבעד לחלון מיוחד המשקיף אל תוך מכון החליבה או ליהנות מרכיבה גלילית על סוסים במחיר מיוחד לאורחי המלון. בריכת השחייה של המלון מקורה ומחוממת, ופתוחה כל השנה בשעות רחצה נפרדות לנוחיות הציבור הדתי. בחודשי האביב והקיץ פועלת במקום בריכת פעוטות. בסמוך לבריכה סאונה, מגרשי טניס, וחדר כושר מאובזר.

 

ניתן לשכור אופניים לרכיבה במשעולי הקיבוץ ולצאת לסיורים מודרכים המאורגנים על ידי המלון במגוון רחב של שפות. כמו כן ניתן לקבל ייעוץ טיולים על האטרקציות הרבות והאתרים בסביבה. בבית המדרש של לביא נערכות הרצאות בנושאים מגוונים על ידי מרצים מקרב חברי הקיבוץ ומהאזור כולו. כך, למשל, ניתן לשמוע את סיפורו של קיבוץ לביא, ללמוד על חינוך דתי בעולם משתנה, להחכים בנושא פסיפס הדתות בגליל או על מיסטיקה יהודית בגליל.  

 

צריף הראשונים של הקיבוץ (צילום: רונית סבירסקי)

 

מחירי הלינה במלון עד 1 ביולי 2012:   720 - 1,080 שקל לזוג על בסיס לינה וארוחת בוקר (באמצע השבוע לילה שלישי חינם) שבת משישי עד מוצאי שבת על בסיס פנסיון מלא 1700-1300 שקל ותוספת של 550 שקל למוצאי שבת עד יום ראשון. טל. 04-6799450