דרך נוף בשלל צבעי הקשת

 

ארץ ישראל משופעת בדרכי נוף ואחת היפות שבהן היא דרך נוף יער בית קשת. לאורכה מצפורים המשקיפים אל הרי הגליל התחתון ומשבצות הצבעים שמעטרות את מרחבי עמק יזרעאל. הדרך חוצה את שיפוליו המזרחיים של רכס הרי נצרת ועוברת בלב יער שמשמר שרידים עתיקים ומפוארים של עצי אלון תבור ועצי אורן מתקופת המנדט. עונת החורף מוסיפה למראות והנופים שלל צבעים של פריחות וריח אורנים

 

נופי העמק פרושים למרגלות דרך הנוף   צילום: רונית סבירסקי

 

תמונת טבע פנוראמית

דרך נוף יער בית קשת, שהוכשרה על ידי קק"ל, מתחילה במראות של כרך עירוני ועוברת מקניון נוף הגליל (נצרת עילית) דרך מפעל תע"ש אל תוך תוואי ירוק הנמתח לאורך 18 קילומטרים. שביל עפר כבוש, מתאים לנסיעת כלי רכב פרטיים, מטפס במתינות בין חורש אורנים כשבקצהו נפתחת במפתיע תמונת טבע פנוראמית. לצד הדרך ניצבים מצפור ואנדרטה לזכרו של וינסטון צ'רצ'יל ומגובה 350 מטרים מעל פני הים צופים אל בקעת כסולות, גבעת המורה, הגלבוע, הר אמיר וצפון הרי שומרון. למרגלות המצפור מתפרש יער צ'רצ'יל שניטע על ידי קק"ל לזכרו של המנהיג הבריטי.  

 

 אנדרטת וינסטון צ'רצ'יל     צילום: רונית סבירסקי

 

יער אלוני תבור קדמוני

תוואי הדרך מתפתל בסמוך לערוצו של נחל ברק והר דבורה. למרגלות הר דבורה התרחש הקרב בין צבאה של דבורה הנביאה לסיסרא. הדרך אל הר דבורה מטפסת מעיקול נחל ברק ועולה כ-2 קילומטרים עד לפסגתו. למרגלות ההר על המדרון הצפוני צומח "יער פארק" של אלוני התבור. סיפורו של "יער פארק" מתואר בכתביו של הכומר והחוקר האנגלי הנרי בייקר טריסטראם שסקר את האזור בשנת 1864. הוא מתאר את הגבעות המשתרעות מצפון להר תבור כיערות עבותים מכוסים בעצים ובשיחים של אלת המסטיק, שקד בר, ער אציל, קטלב ושפע של פרחי חורף, כלניות ורקפות. "יער פארק" הוא יער פתוח שהעצים צומחים בו במרווחים גדולים ומאפשרים לצמחייה נמוכה ופרחים להתפתח ולהתפשט בין גזעיו.

 

תצפית נוף אל הר תבור      צילום: רונית סבירסקי

 

יער אלוני התבור זכה לטיפולו המסור של אליהו קראוזה, האגרונום ומנהל חוות סג'רה. בעזרת איכרי המושבה הוא דאג לגיזום וטיפול בעצים אולם במהלך מלחמת העולם הראשונה הפך העץ למקור אנרגיה ששימש את הצבא הטורקי במלחמתו נגד האנגלים וחלק גדול מהיער נכרת. יוסף וייץ, מנהל פיתוח הקרקע בקרן קימת לישראל פעל רבות להצלת חלקים מהיער. עם תום המלחמה, בשנת 1926 הוכרז היער, שנקרא אז סרטבה, כשמורת טבע על ידי שלטונות המנדט הבריטי. שרידי עצי אורן גבוהים נותרו מהשנים בהם נטעו אותם הבריטים על המדרונות הצפוניים של הר דבורה. עצי אורן ירושלמי ואורן הגלעין טופלו ונשמרו במהלך השנים על ידי יערני קק"ל ולצדם ניצב שלט "עצי האורן המנדטוריים".

 

עצי האורן המנדטוריים    צילום: רונית סבירסקי

 

מרבדי כלניות ורקפות

חברי קיבוץ בית קשת סייעו ליערני קק"ל בשיקום היער בשנות ה-50. שמו הוסב ליער דבורה ועל פסגתו הוקם חניון בצל עצי החורש. בעונת החורף מכוסה האדמה במרבדי רקפות וכלניות ובעונת האביב ניתן לראות במקום את פריחת הסחלבים והדבורניות. שביל המסומן אדום מגיע מכיוון התבור, הר יונה ומגיע לחניון נחל ברק ואל שמורת האירוס הנצרתי.

 

בהמשך הדרך רכס התבור וחמוקיו העגולים נחשפים במלואם מוקפים בשדות חקלאיים ובבתים הכפריים הגולשים על מורדותיו. הר תבור מקודש לנוצרים והמסורת מייחסת לו את המקום בו התרחש נס ההשתנות של ישו. על פסגתו נבנו כנסיות ומנזרים החל מהתקופה הביזנטית וכיום ניצבת בראשו הכנסייה הפרנציסקאנית שנבנתה בין השנים 1925-1921. 

 

הדרך המסומנת שחור ממשיכה מזרחה דרך חורש אורנים וכרם זיתים ומתחברת לשביל האדום שבו נטעה קק"ל חורשת ארזים צעירים. ישנו גם סינגל אופניים מסומן ומשולט לאורך 22 קילומטרים שמתאים לרוכבים בעלי ניסיון. הוא יוצר שביל מעגלי שיוצא מקיבוץ בית קשת, עובר בלב היער עם תצפיות לנופי הגליל התחתון.

 

 סינגל אופניים      צילום: רונית סבירסקי

 

במקביל לסינגל האופניים עוברת "דרך הבשורה" החדשה שמסומנת בגל אבנים טבעיות (רוג'ום) הנושא סמלים של עוגן וחץ מעוצבים באבני פסיפס צבעוניות. הדרך יוצאת מהר הקפיצה בנצרת ומסתיימת בגן הלאומי של כפר נחום. החלק בו עוברת הדרך ביער בית קשת מאפשר תצפיות נוף להר תבור. הדרך הוקמה בהשראת שבילי צליינות שנמצאים בעולם. המפורסם ביניהם מוביל אל הקתדראלה סנטיאגו דה קומפוסטלה הנמצאת בגליסיה בספרד. בדרך הבשורה החדשה בארץ ניתן ללכת ברגל, לרכב על אופניים או ברכב פרטי לכל אורכה או לטייל בכל פעם בחלק אחר שלה.

                  

                                         דרך הבשורה     צילום: רונית סבירסקי

 

האלון הקשיש

לדרך הנוף הראשית יש שתי הסתעפויות: האחת לאורך 5 קילומטרים שמקיפה את קיבוץ בית קשת מדרום. השנייה לאורך 2 קילומטרים שמקיפה את קיבוץ בית קשת מצפון. ערוץ נחל אזנות מתחבר לערוץ נחל השבעה מצפון לקיבוץ בית קשת. בעונות גשומות נובע בו מעיין שכבה בשם "עין אזנות". לאורך אפיקו  ניתן לעבור בין עצי אלון ושיזף ולעצור בחניון "האלון הקשיש". זהו עץ רב שנים בעל נוף רחב מוקף בבמה מוגבהת. האלון הקשיש זכה לכינוי "האלון הקדוש" על ידי הכפריים המקומיים. הוא ניצב על תוואי דרך עתיקה שעברה מחורן בסוריה לעכו. הנוסעים והסוחרים חסו בצילו וכך הוא נשמר לאורך השנים מפני הכורתים. הנוסע הצרפתי ויקטור גרן (1875) תיאר אלון קשיש המזוהה עם העיר המקראית אזנות תבור. ייתכן שתיאורו קשור לאלון הקדוש. מחניון האלון הקשיש מטפס שביל המוביל אל תל גובל המזוהה עם היישוב המקראי "אזנות תבור". מראש התל משקיפים אל התבור, גבעת המורה והגליל התחתון.

 

 חניון האלון העתיק   צילום: רונית סבירסקי

 

סלעים ונופים

מסלול "שביל הטרשים" מטפס מחניון האלון הקשיש אל הגבעה הסמוכה לאורך 700 מטרים בין סלעי דולומיט. הסלעים קיבלו את צבעם האפרפר כתוצאה מהמגנזיום שהם מכילים. הבלייה הכימית שמתרחשת בסוג הסלע הזה גורמת לתצורת הטרשונים המיוחדת. המסלול עובר בין עצי אלון תבור וחורש ים תיכוני ובחורף פורחים בו שפע של פרחי בר וצמחייה עשבונית של טחבים ושרכים. ממסלול הטרשונים ממשיכים על דרך הנוף ומגיעים למצפור "אלוני בית קשת" ממנו משקיפים אל גבעת המורה, התבור, הגלבוע, רמת יבנאל, רמת פוריה וטבריה. למרגלות המצפור פרוש "יער פארק" של אלוני תבור מהיפים ביותר שקיימים בארץ.

 

מצפור אלוני בית קשת   צילום: רונית סבירסקי

 

חניון בית היער

בהמשך הדרך עוברים ליד חורשת ארזים צעירים שניטעה על ידי קק"ל בשנת 1998 ומשם ממשיכים לחניון ומצפור "בית היערן". בית אבן שנבנה בשנת 1946 ושימש את חברי הארגון להתיישבות "מצפה הגליל". אלה היו מתיישבי חוות סג'רה שסבלו ממצוקה כלכלית ובעזרת יוסף וייץ, מנהל הייעור בקק"ל, החלו בעבודות נטיעה באזור שבין התבור לכביש נצרת-טבריה. בית היערן שימש כמחסן לכלי עבודה ושתילים וכמקום מנוחה לפועלים. לצד בית היערן הוקם חניון פיקניק ומצפור הצופה אל יער אלוני בית קשת, גבעת המורה, התבור, הגלבוע ורמת יבנאל.

 

 מצפור בית היערן     צילום: רונית סבירסקי

 

הדרך ממשיכה אל "מצפור טורען" בגובה 320 מטרים מעל פני הים ממנו נפרשים נופי בקעת טורען והר טורען, החרמון, הר כנען, הר מירון והכרמל. בראשו מגדל תצפית לאיתור שריפות. דרך רומית עתיקה שיצאה מעכו דרך ציפורי עד לכנרת חוצה את בקעת טורען לאורכה. ישנם חוקרים המזהים את בקעת טורען עם בקעת בית רימון הנזכרת במקרא. לקראת סיום המסלול עוברים בחניון קטן "יולינה" שלצדו ניתן לראות מרבדים של ניצני רקפות. היציאה מדרך הנוף בצומת מחנה שמשון בכביש 77.

 

מפת שבילים    צילום: רונית סבירסקי

 

איך מגיעים: תחילת המסלול ב"שער דרומי" דרך נוף הגליל (נצרת עילית). מדרך החטיבות ממשיכים בשדרות מעלה יצחק רבין, שילוט מוביל למפעל תע"ש וליער צ'רצ'יל.