ראש פינה בגוון חלמוני - בעקבות פריחת החלמוניות

 

אתרים, פריחות ומצפורים בדרך נוף יער ביריה ובעונת החורף פריחת החלמוניות

 

דרך הנוף המרכזית של יער ביריה במרום הגליל הוכשרה כבר לפני שנים רבות כשבתחילתה נמתחה לאורך 12 קילומטרים בקטע שהחל צפונית לצומת מחניים וסיומו מדרום למושב דלתון. אחרי מלחמת לבנון השנייה החלו בהכשרת קטע נוף נוסף והוא משלים את הדרך שבין חצור לעמוקה. השביל מתאים לנסיעת כל סוגי הרכב כשחלקו משולב בקטעי אספלט במקומות שבהם המעברים קשים, או שישנם מורדות תלולים וסיבובים חדים. 20 אלף דונם של יער נטוע שרובו עצים מחטניים מקיף את הנוסעים מכל עבר, אורן ירושלים, אורן קפריסאי, ברושים ומעט חורש טבעי שניטעו ביד אדם בשנות ה-50.

 

הסמטאות הציוריות של ראש פינה  צילום: רונית סבירסקי 

 

 

אחרי סופת שלגים קשה שפקדה את האזור בשנת 1992 והפילה כ-25% מעצי היער נשתלו מחדש עצים מסוגים שונים ביניהם ברושים, אורנים קנריים, ארזים וחורש טבעי ארץ ישראלי. השרפות שנגרמו ביער במלחמת לבנון השנייה יצרו קרחות ובהן נטעו עצי בוסתן ביניהם חרובים, זיתים, רימונים, תאנים ותותים בעיקר לאורך תוואי ערוצי הנחלים החוצים את האזור.

 

תצפיות ומצפורים 

קטע נוף שאורכו 5 קילומטרים מתחיל ליד השלט "בית בגליל" באזור עמוקה. העצים מסוככים על תוואי הדרך ויוצרים מעין מנהרה ירוקה כשמדי פעם נפתחים חלונות לנוף הגלילי שמקיף את היער. מגיעים ל"מזלג" ויורדים ימינה בדרך אספלט סלולה ליד השלט "עין מרגנית", נקודה שנקראת על ידי המקומיים "התאנה". במקום מצוי חניון גדול שעובר תהליך של שיפוץ ושיקום עם תשתית נגישה לנכים ושולחנות פיקניק. התאנה, שהפכה לסמלו של המקום, צומחת מעל מעיין שיבש. ביער ביריה ישנם מעיינות רבים שחרבו בשנים האחרונות בגלל חוסר בגשמים. היחידי שעוד נובע בזרזיף קטן הוא עין נבוריה.

 

שביל החלמוניות 

ממשיכים בנסיעה ויורדים עם השביל לכיוון ערוץ נחל מחניים כשהדרך מתחילה לטפס במעלה ההר תפגשו בשלט "שביל החלמוניות". הדרך היחידה לצפות בפריחה המיוחדת שצבעה כצבע חלמון הביצה וזמנה הקצר מוגבל לכמה שבועות, היא לרדת מן הרכב ולצעוד כ-300 מטרים בשביל המוביל אל מורד ההר. על שיפולי המדרון תוכלו ללכת כקילומטר ולאורכו תראו את החלמוניות פורחות בצל עצי היער. המסלול מסתיים ליד מלון בית בגליל וצריך לדאוג לרכב שיקפיץ אתכם חזרה לנקודת היציאה.

 

דרך נוף יער ביריה    צילום: רונית סבירסקי

 

מושבה ששומרה

הסיור ממשיך לראש פינה, מושבה עם ניחוח כפרי, בתי אבן מוקפים ירק, גנים פורחים וסמטאות ציוריות. ראש פינה שוכנת על המורדות הצפוניים-מזרחיים של הר כנען וצופה אל הגולן ועמק החולה. היא הוכרזה כאתר לשימור במסגרת פרויקט שיקום 50 אתרי מורשת ותקומה, ובין הפרויקטים ששומרו ושוקמו: בית מר, גן הברון, רחוב החלוצים, בין האכסניה לראש פינה הישנה ורחבת הבולוואר – הרחבה המחברת בין רח' החלוצים לבית מר. הרחוב כונה כך על ידי איכרי המושבה הראשונים משום שהוא שימש כטיילת. (כיום במקום גלריות ומסעדות).

 

הבריטים והפלמ"ח

את הסיור נתחיל במשטרת המקום הניצבת על כביש 90 (טבריה-קריית שמונה). המשטרה הוקמה על ידי הבריטים בדגם של מצודת "טיגרט" בתקופת המאורעות (1939-1936). סמוך למשטרה פעלה תחנת מכס, שהיוותה מכשול גדול בפני העולים הבלתי לגאליים בשנים שלפני קום המדינה. במלחמת העצמאות, במהלך מבצע "יפתח", נכנסו כוחות הפלמ"ח למבנה והפכוהו למטה החטיבה. הם השתלטו על המחנה הצבאי ומכאן הבקיעו את הדרך לצפת. ממבנה המשטרה נפנה ימינה אל רחוב רמת גן (מעלה גיא אוני).

 

ברחוב השני נפנה שמאלה אל רחוב דוד שוב, ולאחר מכן ימינה אל בנין המועצה המקומית. בסמוך אליו ניצב בנין בית העם, ששימש בראשית ימיו כמטוויית משי, שנבנתה על ידי פקידי הברון דה-רוטשילד. כאן טוו את חוטי המשי לאחר שפקעות המשי נשטפו, יובשו ונפרמו. בסמוך למטווייה הוקם בית מגורים עבור הפועלים שבאו מחוץ למושבה. המפעל הפסיק את פעולתו בשנת 1905, כעשר שנים לאחר שנחנך, מאחר ושווקי אירופה הוצפו במשי זול יותר שהגיע מיפן.

 

אתר השחזור של ראש פינה   צילום: רונית סבירסקי

 

רחוב החלוצים

מכאן נעלה אל רחוב החלוצים. סמוך לצומת הרחובות החלוצים ורמת גן ישנו מבנה נוסף ששימש כבית ספר עברי, שבזמנו חינך בקנאות להגיית העברית הגלילית. עד היום ידוע המשפט המפורסם שילדי ראש פינה נהגו לומר: "שבעים ושבעה זבובים מסתובבים סביב כד החלב הלבן". רחוב החלוצים שוקם ושומר על פי מראהו ההיסטורי. הדרך המקורית הייתה מרוצפת אבן, אולם במשך השנים כוסתה באספלט. לימים הוסר האספלט והדרך נבנתה מחדש, הוצבה תאורה והדרך הונגשה לנכים.

 

מכאן נמשיך להתקדם ברחוב החלוצים כמעט עד סופו. נגיע אל בית הפקידות (בית פיק"א, נבנה 1885), ששימש את מגורי פקיד הברון ובני משפחתו. הפקיד היה למעשה המנהל האדמיניסטרטיבי של המושבה. הוא חילק את כספי הברון, הטיל איסורים וקנסות, קצב הלוואות ומענקים והיה הפוסק האחרון בענייני המושבה. כיום שוכנת במקום מדרשה לתולדות ראשית ההתיישבות בגליל, ובה חזיון אור קולי על תולדות המושבה (בתשלום).

 

עולי הגרדום

בחלקו האחורי של הגן ובמבנה בית הפקידות הסתתר עולה הגרדום הראשון - שלמה בן יוסף. אנו נבקר גם במערה שבה הסתתרו שלושה מחברי פלוגת העבודה של בית"ר. חיזיון אור קולי המוקרן במערה מספר על תקופת המנדט (יש לתאם מראש בבית הפקידות).  ליד בית הפקידות ניצב בית נוסף הוא בית מר (רחוב הבולוואר). בבית זה התגורר תחילה סגנו של פקיד הברון, אולם בשנת 1927 הקים ד"ר גדעון מר במבנה תחנה לחקר המלריה. לצורך המחקר הוא אף הדביק במודע את עצמו ואת רעייתו במחלה. במאורעות תרפ"ט שימש ד"ר מר כמפקד ההגנה במקום, ובמאורעות תרצ"ו היה למפקד הרחוב העליון של המושבה, כאשר בביתו ובגן היה סליק.

 

נחל ראש פינה ובית הקברות של המושבה    צילום: רונית סבירסקי

 

בהשראת גני ורסאי

ד"ר מר קיבל תואר פרופסור לאחר שגילה את תהליך העברת הקדחת "הרביעונית". הוא נתמנה על ידי הבריטים כאחראי לפעולה האנטי מלרית במזרח התיכון וניתנה לו דרגת קולונל. כיום בכניסה למבנה ישנה תצוגה קטנה על תולדות ראש פינה והיא משמשת את העמותה לשחזור מושבות ראשונים. ליד בית הפקידות ובית מר נמצא גן הברון. הגן ניטע בשנת 1886 בהשראת גני ורסיי שבצרפת, ושימש את פקידי הברון ואת בני משפחתו. הוא נבנה על ידי אדריכל הגנים מצרפת ביוזמת יהושע אוסובייצקי, מהבולטים שבפקידי הברון. ממבט ציפור הגן נראה כמנורת שבעת קנים. בגן פסעו עובדי פקידות הברון בשבתות ובחגים כשהם מקושטים בבגדי חג, מזינים את עיניהם בנוף וביפי הגן ועצי הברושים והתות שניטעו על הטרסות בצלע ההר.

 

בתקופה מאוחרת יותר היה הגן אתר לימוד לילדי בית הספר. בהפסקות היו הילדים נחים מעמלם הרוחני בעבודה גופנית. במלחמת העולם הראשונה נהרס הגן והוזנח. בשל ערכו ההיסטורי והנופי, קק"ל שיקמה ושחזרה את הגן. החומה והטרסות בגן שוקמו, כמו גם הבאר ובין השבילים ניטעו שיחי ריח שכפי הנראה היו גם באותה תקופה. כמו כן, חודשו מזרקות המים והמדשאה באזור הבאר התחתונה, והוצבה פרגולה מצלה בסגנון העתיק של אז. בלילה הגן מואר בצורה ייחודית המשרה עליו אווירה קסומה של פעם.

 

בית הכנסת העתיק

במעלה רחוב הראשונים נבחין במבנה בית הכנסת הישן, אשר נבנה מכספי תרומתו של הברון, שביקר במושבה בשנת 1887. בבית הכנסת מצויים פיתוחי עץ יפים, מעשי ידיו של תושב המושבה, הנגר האומן דרקסלר. מבית הכנסת יוצא שביל מדרגות, שחוצה את דרך החלמוניות ומוליך מערבה אל בית הקברות הישן. בבית הקברות המשקיף על נחל ראש פינה ועל בתי המושבה קבורים מייסדי המושבה. מכאן נמשיך בטיול ברחוב העליון, הוא רחוב הראשונים, וניהנה מהאווירה המיוחדת של הרחוב הראשון של המושבה.

 

בית הכנסת העתיק של המושבה   צילום: רונית סבירסקי

 

מעיינות ונוף פנורמי

תחילת המסלול בשכונת קריית שרה בהר כנען שבצפת. נחלוף על פני בתי השכונה, עד שנגיע לסימון דרך הנחל בצבע שחור. המסלול פונה דרומה וגולש בתלילות אל נחל ראש פינה. לאחר כ-300 מטר נפגוש בתצפית אל המושבה ראש פינה. נמשיך בדרך מזרחה עוד כקילומטר, ונגיע אל שלושה מעיינות שכבה: עין גיא-אוני, עין פינה ועין כדן. בקטע שבו נובעים המעיינות זורם פלג איתן, שאורכו כמה מאות מטרים ולאורכו צמחייה עשירה בעצי תאנה, זית, שיחי פטל קדוש ונענע משובלת. בראשית הסתיו יש כאן ריכוז גדול של פרחי החלמונית הגדולה. בהמשך המסלול, ניפגש עם דרך עפר לבנה שבסופה נגיע למרפסת תצפית עם שילוט פנורמי ונוף מרהיב אל הכנרת, הגולן והחרמון. המסלול מסתיים בחנייה של אתר השחזור במושבה ראש פינה.

 

לנחל ראש פינה: תחילת המסלול בשכונת קריית שרה בהר כנען שבצפת, אליו מגיעים מהכביש העולה לצפת (8900), מעט לפני הפנייה לרחוב הגדוד השלישי. כדאי להשאיר רכב אחד ברחבת החנייה של אתר השחזור בראש פינה.

הסיור מודרך על ידי קק"ל, הזמנת הסיור ב"קו ליער"  טל. 1-800-350-550