מסיק זיתים מסורתי ביער לביא

 

זיתים אינם גדלים בקופסאות פח או במיכלי פלסטיק במרכולים, הם צומחים על העצים. כפי שמסבירים לילדים את עובדות החיים כך רצוי מדי פעם לחבר אותם אל הטבע ולהראות להם איך מגיעים פירות לעולם. במסגרת שנת היער הבינלאומית קק"ל מקיימת את אירועי המסיק ביער לביא בחול המועד סוכות. ב"מרכז שדה חינוכי" הנמצא בלב יער לביא מציבים עמדות הפעלה עם הסברים על הזית, המסיק, סוכות ואקולוגיה. 

 

מסיק וכבישת זיתים ביער לביא    צילום: רונית סבירסקי

 

"מרכז שדה חינוכי" יער לביא הוא מתחם יער שופע פעילות. בצל עצי הזית והאיקליפטוס מתרחשות במהלך השנה פעילויות חינוכיות והפעלות שקשורות בטבע ובסביבה. יום אחד בשנה נפתח המתחם הזה לקהל הרחב כשעצי הזית עמוסים בפרי והמסיק בשיאו. מחצלות פרושות מתחת לעצים, סולמות נשענים על הגזעים, פינות הפעלה, יצירה וטיולים מודרכים ביער הופכים את המקום להפנינג חגיגי. יום גדוש של הפתעות שמתחיל כבר בכניסה הלא שגרתית ליער, שנחבאת אל הכלים על כביש 65 מרחק קצר מצפון למושבה סג'רה (אילניה).

 

השילוט מכוון ליער לביא ולמרכז שדה חינוכי, פונים בדרך המובילה אל מעבה היער ומגיעים אל מאגר מים שלצדו מחנים את הרכב. שדות העמק נפרשים באופק, הר תבור מתנשא מלוא גובהו, רמת סירין והגבעות העגלגלות, בקעת כנרות ורכס פורייה. נכנסים למתחם דרך שער ברזל גדול ומתקבלים על ידי מתנדבי שנת השירות של קק"ל תחת פרגולת עץ שעליה כתוב "פינת הזית" וציטוט מבראשית ח', 11 "והנה עלי זית טרף בפיה". אחרי קבלת פנים וההסברים על המקום והפעילות אפשר לתפוס מקום בצל העצים ולהשתרע על המחצלות. מנגלים לא תמצאו שם אבל אלה שיצטיידו בסלסילות פיקניק עם כריכים, גבינות, בגטים טריים ואפילו יין יוכלו לבלות יום שלם בטבע כשהילדים יתרוצצו בין הסדנאות, הפעילויות ומתקני הנופש הפעיל שנמצאים במקום.

 

תחנות ההפעלה הפזורות בשטח יכללו פעילות בנושא הסוכה, האושפיזין ושבעת המינים. בתחנת "בוטניקה של עץ הזית" ניתן יהיה לקבל הסברים על העץ, חלקיו השונים, הפרי, העלים, הגזע והשורשים. תחנה נוספת תעסוק בעץ הזית בסמלים ובמקורות. המדריכים יספרו על עץ הזית כסמל השלום, באילו סמלים משלבים אותו ויספרו סיפורי תנ"ך שקשורים בזית. בתחנת ה"שימושית" יסבירו על הזית שמשמש למאכל, למאור ולשמן וגם למשיחת מלכים. בתחנת קק"ל יסבירו על הקשר של הזית ליערות ולארץ ישראל. בתחנת המסיק יינתנו הסברים על תהליך המסיקה ולאחריו סדנת כבישת זיתים כדי לקחת הביתה.

 

ילדים מוסקים ב"מרכז שדה חינוכי" יער לביא   צילום: רונית סבירסקי

 

סדנת כבישת הזיתים היא חוויה משפחתית מרתקת. מתיישבים על מחצלות תחת רשת הצללה גדולה, מקבלים משטח שיש ו"נבוט" עץ ומתחילים בעשייה. שוטפים את הזיתים בברזיה הסמוכה ומתחילים "להכות" בזיתים. אלה שמצטיידים מראש בסכינים מן הבית יכולים לחרוץ את הזיתים במקום לחבוט בהם. כולם רוצים להשתתף, הילדים והמבוגרים חובטים וחורצים לסירוגין. מניחים בשקית ניילון את הזיתים הדפוקים וממשיכים עד שמסיימים את כל הכמות. מחזירים למיכל הפלסטיק, שוטפים שוב במי ברז וממלאים את הכלי עד שפתו. סוגרים ולוקחים הביתה להמשך התהליך.

 

בכל שעה עגולה יצא סיור מודרך ליער לביא במסלול העובר בין שרידי היישוב העתיק, הגת ובית הבד. יער לביא משתרע בין צומת גולני במערב והיישוב גבעת אבני במזרח על פני כ-3,000 דונמים. נטיעתו החלה על ידי קק"ל בשנת 1964 וברובו הוא יער אורנים שמשלב בוסתנים עתיקים שניטעו על ידי מתיישבי האזור. במהלך השנים נוספו ביער חניוני פנאי ופיקניק. בין עצי הבוסתן ניתן למצוא חלקות של עצי זית, עצי חרוב מרשימים, עצי תאנה ומשוכות צבר ארוכות ושופעות פרי בקיץ.

 

היער קיבל את שמו מהיישוב העתיק "לוביא" שאת שרידיו ניתן לראות בשטח. "לוביא" שכנה על הדרך בין טבריה לציפורי וישבו בה יהודים בתקופת המשנה והתלמוד. ניתן לראות ביער שרידים של חקלאות קדומה, גתות, בית בד ומערות מסתור מתקופת המרד ברומאים. בכפר הקדום הגתות מוקמו בסמוך לכרמים, בתי הבד היו בשולי הכפר ואזור המגורים במרכז. באזור הסמוך לגתות מצויים קברים חצובים בסלע עם דרגשים להנחת הגופות. ביישוב התקיים "פונדק" דרכים ששימש את הסוחרים והנוסעים בדרכם מציפורי לטבריה. ישנם שרידים שמעידים כי גם בתקופה הממלוכית היה במקום ח'אן דרכים ששירת את העוברים בין עכו לטבריה.

 

מסלול טיול ביער לביא     צילום: רונית סבירסקי

 

עד מלחמת העצמאות היה במקום כפר ערבי ששמר על השם המקורי "לוביא". האגדה מספרת שבכפר הזה נולד וחי הליצן הערבי הידוע "ג'וחא". בשנים שקדמו לקום המדינה השליטו תושבי הכפר טרור על תושבי הגליל התחתון שעברו בכביש תבור-לוביא. תקרית הדמים הקשה ביותר התרחשה ב-24 בפברואר 1948 כששיירת נוסעים הותקפה ושמונה נוטרים מהמושבה סג'רה שיצאו לסייע נהרגו. תוואי הנסיעה הוסט לכביש שירד מכפר תבור אל הכנרת ומשם דרך יבנאל. ניסיון כיבוש של חטיבת גולני ב-9 ביוני 1948 נכשל ו-21 חיילים נפלו בקרב.

 

צבא ההצלה בפיקודו של פאוזי אל קאוקג'י שישב בנצרת יצא במתקפות עזות על אזור סג'רה והסביבה. בלילה שבין ה-16-15 ביולי יצאו כוחות חטיבה 7 וגדוד 21 למתקפה על נצרת וכבשו אותה. כוחות קואקג'י נסוגו ופינו גם את כפרי האזור ביניהם "לוביא" שנתפסה ללא קרב. הסיור המודרך ביער לביא יחל בתצפית על האזור ומשם בירידה אל עבר הגת הגדולה ששימשה עוד בתקופת היישוב היהודי ועברה שימושים משניים במהלך השנים. משם ימשיך הסיור דרך שרידי היישוב "לוביא" עד לבית הבד העתיק שנמצא בתוך מערה.

 

איך מגיעים: מכביש צומת גולני-עפולה (כביש 65). לבאים מדרום אחרי המושבה סג'רה (אילניה) פונים ימינה (שימו לב לדגלים של קק"ל). לבאים מצפון כ-300 מטרים מדרום לצומת גולני. בגלל קו הפרדה לבן ממשיכים מעט דרומה ופונים פניית פרסה במקום שאפשר.

 

 

פעילות בעקבות המסיק

"מרכז שדה חינוכי" ביער לביא פותח את שעריו לפעילות משפתית בעקבות המסיק שנמצא בשיאו בימים אלה. במרכזו של חג הסוכות יערכו פעילות מסיק והפעלות לכל המשפחה במרכז וביער. בנוסף לפעילויות ניתן יהיה לחוות את תהליך המסיקה וכבישת זיתים. 

 

איך כובשים זיתים?

  1. שוטפים את הזיתים במים.
  2. מבקעים את הזיתים בפטיש או באבן. אפשר לחרוץ בעזרת סכין.
  3. ממלאים מיכל פלסטיק בזיתים השבורים ומוסיפים מים.
  4. משאירים את הזיתים במיכל שבוע במקום מוצל. מומלץ להחליף את המים מדי יום.
  5. ביום השמיני מחליפים את המים ומוסיפים כ-10% מלח בישול וכף שמן זית. השמן מונע את יצירת העובש. בשלב זה ניתן להוסיף תבלינים לפי הטעם האישי: 2-1 שיני שום, מעט פלפל חריף, 3-2 עלי דפנה או 3-2 פרוסות לימון.
  6. משאירים לנוח במקום מוצל כשלושה שבועות עד שהזיתים מוכנים לאכילה.

הערה: אם הזיתים עדיין מרירים לטעמכם אפשר להשאיר בכבישה שבוע נוסף.