מסע בן אלפיים שנים בעיר טבריה

 

סיור רגלי יוצא מהגן הארכיאולוגי עובר בין האתרים המיוחדים של העיר ומציג את סיפורן של שלושת הדתות שחיו במשך מאות שנים זו לצד זו.

 

יופייה של העיר טבריה נחבא אל הכלים. שנות הזוהר של העיר, שרגליה טובלות במימי האגם היפה ביותר בארץ ישראל היו בתחילת המאה ה-20. בתים קטנים מאבני בזלת בעלי גוון כהה במיוחד, חומה שהקיפה את העיר ושיירות גמלים שעברו בדרכם מדמשק ליפו ולירושלים. רוב הבתים נהרסו במלחמת השחרור והמעטים שנותרו עוברים תהליך של שימור. סיור רגלי יוצא מהגן הארכיאולוגי עובר בין האתרים המיוחדים של העיר ומציג את סיפורן של שלושת הדתות שחיו במשך מאות שנים זו לצד זו.

 

                  

מתחם בתי הכנסת ובתי המדרש עץ החיים  צילום: רונית סבירסקי

 

"הבור" של טבריה

הגן הארכיאולוגי של טבריה שנקרא בעגה המקומית "הבור" נמצא בסמוך לשורת בתי המלון השוכנים על שפת הכנרת. שרידי מבני בזלת עתיקים, בית כנסת מהמאה ה-6 לספירה, פסיפסים עם מוטיבים יהודיים, ארון קבורה מאבן וגלוסקמא. במקום ניתן לראות שרידים נוספים מהתקופות הצלבנית והממלוכית. בלב המתחם מרכז מידע על טבריה, סובב כנרת ורמת הגולן. סיורים מודרכים ללא תשלום עבור אורחי בתי המלון בטבריה יוצאים מדי שבת בשעה 10:30 ומספרים את סיפורה של העיר.

 

             

רצפת פסיפס בגן הארכיאולוגי        צילום: רונית סבירסקי

 

רבי מאיר בעל הנס

טבריה נוסדה בשנת 20 לספירה על ידי הורדוס אנטיפאס והוא הקדיש אותה לקיסר טיבריוס. במתחם המוכר כחמי טבריה נובעים 17 מעיינות גופרית חמים שהיו סמלה המסחרי של טבריה בימי תפארתה. יהודים חיו בטבריה גם לאחר חורבן הבית ושמה כרוך בשמות רבנים חשובים כרבי מאיר בעל הנס, רבי יוחנן בן זכאי ורבי עקיבא. הסיור עובר לאורך שרידי חומות העיר העתיקה מדרום עד למבצר הנטוי שנמצא על שפת הכנרת ומשם למתחם בתי הכנסת העתיקים.

 

             

בית הכנסת של חסידי קרלין    צילום: רונית סבירסקי

 

יהודים, ערבים ונוצרים

במקום בו נבנו המלונות ניצבו בתיה העתיקים של טבריה. מתוך חריץ בחומה מציצים אל השכונות שנוסדו מחוץ לחומה ביניהם שלושת הבתים של שכונת אחווה שהוקמו ב-1911. המסלול ממשיך לכיוון החומות הדרומיות מהמאה ה- 18 שנבנו על-ידי השיח' הבדואי דאהר אל עומר ששלט באותה תקופה באזור. ממשיכים מזרחה לאורך החומות לכיוון הים והטיילת המפורסמת של טבריה. בקצה הדרומי של הטיילת על שפת הכנרת ניצבת הכנסייה היוונית אורתודוכסית שנבנתה בסוף המאה ה- 19. על פי המסורת היהודית הכנסייה נבנתה על שרידי בית כנסת יהודי מהמאה ה- 16. השל"ה הקדוש מקימו של בית הכנסת הוא הרב ישעיה הלוי הורוביץ מפראג שהיה רבה של טבריה במשך שנתיים ולאחר מותו נקבר בטבריה במתחם קבר הרמב"ם. הכנסייה אינה פעילה אבל פתוחה למבקרים. יש בה עבודות גילוף עץ יפות, ציורי איקונות וויטראז'ים. מגג הכנסייה צופים אל הים, לעבר הר ברניקי והכנסייה העתיקה על פסגתו.

 

                  

הכנסייה היוונית מעל שרידי בית כנסת מהמאה ה-16   צילום: רונית סבירסקי

 

השיטפון הגדול

הטיילת, שלכל אורכה מסעדות דגים ומעגני סירות לטיולי שיט, היא הגבול המערבי של העיר העתיקה. לאורך הטיילת עמדו הבתים שהוצפו בשיטפון הגדול שהתרחש ב-15 במאי 1934. על קיר אחד הבתים תלוי שלט המתעד את היום הקשה הזה שבו הוצפו הבתים עד גובה הגגות ותושביהם נסחפו אל הים. ממשיכים לאורך הטיילת צפונה עד למסגד אל-באחרי, מסגד הים שנבנה בתקופתו של דהאר אל עומר. המסגד הוקם במקור לרווחתם של הדייגים המוסלמים ולאחר מכן שימש כמוזיאון העתיקות של העיר עד שנסגר.

 

                 

בתיה העתיקים של טבריה ושרידי המסגד   צילום: רונית סבירסקי       

 

עשירי טבריה

סמטאות קטנות עוברות בין המסעדות ומגלות צפונותיהן של כנסיות עתיקות. ביניהן הכנסייה הקתולית סנט פיטרס, שנבנתה ב-1099 ומוטיב הדג משתלב בכל עיטוריה. הכנסייה הזו פועלת ברציפות מאז הכיבוש הצלבני ומהווה תחנת מעבר לאורחים נוצרים, צליינים וקבוצות נוצרים מחו"ל. בקצה הטיילת עומד בית משפחת טאברי שהיו מעשירי טבריה גם הוא נטוש וסגור אבל שרידי תפארתו ניכרים עליו. בסמוך ניצב מדיד "המפלס של המדינה" שמהווה מיצג מרשים המודד את מפלס הכנרת בזמן אמת.

 

מוזיאון פסלים פתוח

הדרך עולה  לאורך נתיב החומה הצפונית לכיוון בית החולים הסקוטי. חולפים על פני אחד המיצגים שמהווה חלק ממוזיאון הפסלים הפתוח של טבריה. זוהי ספינת מפרש מרשימה מעשה ידיה של האמנית אילנה גור, ילידת טבריה. הדרך חולפת על פני כנסיית אנדרוז שבה מתפללים בשבת יהודים משיחים וביום ראשון הנוצרים שמתגוררים בטבריה.

 

בית חולים שהפך למלון

מעבר לרחוב ניצב המלון הסקוטי ששימש מסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 כבית חולים ובית יולדות ששירת את כל אזור הצפון. המקום עבר שימור ושיחזור והפך לבית מלון יוקרתי. חוצים את הכביש וממשיכים לאורך המדרכה עד למתחם כיכר הח'אן. במקום ניצב מסגד אל עומרי שנבנה ב- 1743 בתקופתו של דהאר אל עומר. המסורת מספרת שנבנה על שרידי מסגד קדום יותר שנקרא מסגד היסמין.

               

בית הכנסת העתיק     צילום: רונית סבירסקי

 

בתי כנסת בני מאות שנים

פונים שמאלה (מזרחה) לכיוון מגרש החנייה שממוקם בין מלון קיסר והקיוסקים וממשיכים ימינה לכיוון המדרחוב. הדרך מובילה אל חצר היהודים. זהו מתחם מרגש שנמצא בתהליך שימור. המתחם כולל בתי כנסת עתיקים שחלקם פעילים ואחרים סגורים אולם טומנים בין קירותיהם מאות שנים של היסטוריה יהודית. בית הכנסת סניור ממוקם בצד הצפוני, בית הכנסת העתיק, מאחורי רחבת האנדרטה לחללי טבריה במערכות ישראל, בית הכנסת של חסידות קרלין ומתחם בתי הכנסת ובתי המדרש עץ החיים. את המתחם ייסד רבי חיים אבולעפיה שהוכר כמחדש הישוב היהודי בטבריה.

 

הסיור בין בתי הכנסת משלים מסע וירטואלי בן מאות שנים שמתחיל בבית כנסת מהמאה ה-6 לספירה ומסתיים בבתי כנסת מהמאות ה-19-16 וביניהם מסגדים, כנסיות ובתים עתיקים. 

 

 

לפרטים: מדריך הטיולים בועז נורקין 0524-209801, מרכז מידע לתייר טבריה 04-6725666