קודם נוהגים אחר כך שותים - טיולי טרקטורונים ויקבים

 

הגליל העליון שופע נופים, יערות, נחלים ותצפיות. בשנים האחרונות האזור מקבל תנופה בתחום היקבים ותעשיית היין. חבורת צעירים מלאי מרץ החליטה לחבר בין טיולי טבע לטיולי יקבים ויצרה מיזם בשם "אם שותים לא נוהגים" והכוונה היא לטיולי טרקטורונים בשילוב ביקור בדרך היין הגלילית.

 

טרקטורונים ומסלולי טיולים

זה התחיל לפני כחצי שנה כשהאחים אלי וחוני אלביליה הקימו את חברת טרקטורוני עמק החולה ואליהם הצטרפה עדי בר גולן. הם התמקמו בצמוד למתחם צומת מחניים ופתחו במקום גם תחנת מידע למטיילים "גליל גולן". הם משמשים כתחנת ייעוץ ומידע למסלולי טיול מגוונים ביניהם: נחל סער, נחל עורבים, נחל יהודיה, הזוויתן העליון והתחתון, הג'ילבון, נחל עיון, התנור, נחל עמוד, מפל גמלא, מפל רסיסים, עין תינה, בריכת המשושים וצפת העתיקה. אפשר לרכוש דרכם כרטיסים מוזלים לאתרים באזור ולפעילויות שטח של טרקטורונים, ריינג'רים, ג'יפים, קיאקים, טיולי סוסים, אתרי קמפינג ומסעדות. בנוסף, אפשר לקבל מהם מחירי לינה מיוחדים בצימרים, אירוח כפרי וקיבוצי.

 

                 

מצפור חן ונופי עמק החולה   צילום: רונית סבירסקי

 

 

תה צמחים ועוגיות

בלב כל העשייה הזו הם מארגנים טיולי תוכן שמורכבים מטיולי טרקטורונים ואטרקציות. אחד המסלולים משלב טיול ביער ביריה ולאחריו ביקור בשני יקבים ומבשלת בירה. הטרקטורונים שלהם עומדים בשורה עורפית במתחם מגודר נוצצים בשמש בגוונים אדומים וכחולים וערוכים לפעולה. אחרי הדרכה קצרה על הפעלת הטרקטורון מקבלים קסדה עם כובע אמבטיה חד פעמי כדי לשמור על השיער נקי ומשקפי אבק. הדרך מטפסת בין עצי האורן ביער ביריה עד לנקודת תצפית מרשימה במצפור חן ממנו משקיפים אל יסוד המעלה, שדה אליעזר, שמורת החולה, האגמון, החרמון שכיפתו כוסתה לבן, רכסי הגולן והרי נפתלי. המדריך שולף תרמוס תה גדוש בחליטת צמחי תבלין ועוגיות מרנג עם שקדים ומסביר על האתרים בסביבה. מסיימים את התה ומשיכים בנסיעה בעובי היער, כולל מספר ירידות שמעלות אדרנלין וטיפוסים קלים ומגיעים אל קברו של רבי יונתן בן עוזיאל. מטיילים שרוצים להתייחד עם קברו מזמינים סיור עם עצירה ואחרים מביטים מרחוק ולוחשים תפילה.

 

יקב אדיר

חוזרים לצומת מחניים, נפרדים מהטרקטורונים וממשיכים בנתיב היין. הדרך ההררית בין יערות ושטחים ירוקים מובילה אל רמת דלתון. מבנים לבנים תעשייתיים מקדמים את הבאים כמו קופסאות שצריך לפתוח על מנת לגלות את תכולתן. התיבה הראשונה שחושפת את צפונותיה שייכת ליקב אדיר. רמז קל לקשר של המקום עם תעשיית היין הן חביות העץ שמקשטות את הכניסה. המעבר אל החלל הפנימי דורש עצירה והתבוננות. מתחם מעוצב בגוונים של לבן, גומחות עם פריטים שקשורים בענף היין והגבינות, בר מקצועי, ויטרינה עתירת גבינות וחלל קבלת הפנים שבו מקרינים סרט המתעד את סיפור היקב ומחלבת אדיר.

 

             

ארוחת גבינות ביקב אדיר    צילום: רונית סבירסקי

 

גבינות ויין 

שלושה דורות של חקלאים בני שתי משפחות האחת מרומניה והשנייה מטורקיה עומדים מאחורי התעשייה. הם גרו בשכנות במושב כרם בן זמרה, גידלו פירות נשירים, הוסיפו עדר עיזים, נטעו כרמים ולבסוף גם התחילו לייצר גבינות ויין. אצלם המושג ארוחת גבינות ויין לא דורש חיפוש בשדות זרים. הם עושים הכל בעצמם. כשמסיימים לצפות בהיסטוריה המשפחתית מתרוממים מסכי הצל ולעיני המבקרים מתגלה גינה ירוקה רחבת ידיים שבמרכזה מזרקת מים גדולה ושולחן ערוך בסעודת גבינות תוצרת בית.  פלטת גבינות עיזים, קישים בטעמים שונים, סלט ירקות, לחמים עם תוספות של עגבניות, בזיליקום, שאור אגוזים, יוגורט בשלושה טעמים, קונפיטורות,  מיצים ולקינוח גלידת יוגורט עיזים וקפה. בתום הארוחה עורכים סיור מודרך ביקב וטעימות בבר. אם רוצים ללוות את הארוחה ביין ניתן לרכוש בקבוק במחיר עלות, לשתות ואפילו לקחת הביתה אם לא סיימתם את הבקבוק. ניתן להגיע לסיור וטעימות.

 

שלושה אחים ושלוש בירות (המבשלת נסגרה)

בבניין הסמוך ליקב אדיר שוכנת מבשלת הבירה "באטרפליי"  Butterfly. שלישית בני משפחת סופר מורכבת משני האחים בן ורם ומהאחות לילך, צעירים שעוד לא סגרו שלושה עשורים לחייהם וכבר מחזיקים מפעל שמייצר 10,000 בקבוקים בשנה. הם פיתחו שלושה סוגים של בירה בלגית מסוג אייל: בלונד, בראון וענבר. הבירה אינה מסוננת ועשויה ללא חומרים משמרים. גאוותם הגדולה היא על השימוש במים שמקורם במעיינות רמת דלתון ובשמרים בני 300 שנים ממבשלת בירה בלגית. הם לא מסתפקים בבירה וכבר החלו לייצר מוצרים נלווים שמבוססים על כשות ולתת ביניהם: סבון וקרם לחות רב תכליתי. 

 

              

בירות ישראליות בטעם בלגי  צילום: רונית סבירסקי

 

 

רימונים מבעבעים

האחרון בסדרה הוא יקב רימון שנמצא במרחק דקות מעבר לכביש, כי הרי "אם שותים לא נוהגים", כך שכל האתרים נמצאים במרחק נסיעה קצר זה מזה. יקב רימון נולד במקרה. בעלי היקב, גבי ואבי נחמיאס, אב ובן חקלאים מכרם בן זמרה החליטו לפתח זן מיוחד של רימון למאכל. שלוש שנים של ניסיונות הניבו זן עם ריכוז גבוה במיוחד של ויטמינים. בשנת 2003 הם החלו להפיק יין קינוח ואחריו עברו ליין יבש. בוסתן רימונים גדול נטוע בחזית מרכז המבקרים ומראהו מלבב בעונה שהפרי מבשיל. במהלך השנים נוספו מוצרי ביניהם: קונפיטורות רימונים ויינות מבעבעים. לאחרונה החלו לשווק מיץ רימונים 100% טבעי, שמן זרעי רימון עשיר באנטי אוקסידנטים למריחה חיצונית או טיפות לבליעה. חידוש נוסף הוא סדרה של יין יבש מענבים שעוצב בהשראת סמלי הקבלה.

             

טעימות ביקב רימון     צילום: רונית סבירסקי

 

 

צימרים מול הנוף

 

בין הצימרים שמציעים לינה לאורחי האזור אפשר למצוא את "אחוזת אלמוג" בראש פינה. בבית אבן כפרי הצופה אל עמק החולה מציעה אתי אלמוג  5 יחידות מאובזרות ומפנקות. גינה ירוקה, שולחנות בצל העצים ובריכת שכשוך מול הנוף. בחדרים מיטות קינג סייז, מצעי כותנה לבנים, ספות ישיבה, מסך LCD וג'אקוזי בחלל חדר השינה. היא דואגת לפרטים הקטנים שמשדרגים את השהייה החל מקפה ותה בטעמים, עוגיות ביתיות, פיצוחים מסוגים שונים, פירות טריים, בקבוקון יין, חלוקי אמבט ושתייה קלה במקרר. שלוש מתוך היחידות מיועדות לזוגות ויש בהן גם מחשב נייד ואינטרנט אלחוטי. ביחידות המשפחתיות חדר ילדים בעליית הגג, פינת אוכל ומטבחון מאובזר במיקרוגל, כירה וכלי מטבח.

 

 

              

אחוזת אלמוג בראש פינה      צילום: רונית סבירסקי

 

 

תחנת המידע גליל גולן בצומת מחניים פתוחה בימים ראשון-שישי בשעות 17:00-09:00, שבתות וחגים 17:00-10:00. טרקטורוני עמק החולה, טיול טרקטורונים ליער ביריה וביקור ביקב אדיר, באטרפליי ויקב רימון טל. 054-7700699. יקב אדיר פתוח בראשון-חמישי 17:00-09:00, שישי עד 14:00 טל. 04-6991039, יקב רימון פתוח ראשון-חמישי 17:00-09:30, שישי 14:00-09:30. טל. 04-6822325