יחידות אירוח וארוחות גורמה דרוזיות כשרות בעוספיה

 

הצבעוניות של עוספיה, הריחות והמראות נחשפים ככל שנכנסים למרכזו של הכפר. תושבי עוספיה מארחים בבתיהם ביחידות אירוח מוקפדות וארוחות מסורתיות כשרות. 

 

אזור הכרמל המתנשא מעל הים התיכון עטור יערות סבוכים ודרכי נוף פנורמיות. בלבו של היער בנקודה טופוגרפית מרשימה ניצב הכפר הדרוזי עוספיה (עוספיא). הדרך הנופית המטפסת אל הכפר צופה אל הרי הכרמל ובאופק מנצנץ הים התיכון וחוף עתלית. לאורך הכביש הראשי שחוצה את הכפר מצויים בתי מלאכה שונים, מסעדות ומאפיות מסורתיות. בסופי שבוע פועל שוק קטן של ירקות ופירות, טקסטיל, זיתים כבושים ותבלינים. 

 

טעמים מסורתיים ונופים יפייפים     צילום: רונית סבירסקי

 

ארוחות דרוזיות כשרות

החלק העתיק על סמטאותיו הצרות בנוי מחומות אבן גבוהות וחלונות הצצה בין הבתים שמהם צופים אל נוף מרהיב של עמק זבולון, מפרץ עכו ועד רגלי הפיל של ראש הנקרה. הסיור בנבכי הכפר העתיק מתנהל בעזרתו של אבי שלמה שיצר יזמות מקורית בעוספיה בשם "עמים וטעמים". הוא קיבץ חמש משפחות דרוזיות ובשלניות מקצועיות שנרתמו לארח קבוצות בביתן הפרטי ולבשל להן ארוחות כשרות.

 

מטבח נפרד ומשגיח כשרות

מדובר בתהליך לא פשוט של הפעלת מטבח מיוחד שמשמש להכנת הארוחות ומנוהל על ידי משגיח כשרות שפותח ונועל את המטבח לאחר השימוש. המצרכים הכשרים נרכשים תחת פיקוח, הכלים עומדים בתקני הכשרות וכמובן שאי אפשר לקבל את הארוחות האלה בשבתות. שלמה פתח לציבור הדתי את האפשרות להכיר מקרוב את העדה הדרוזית ולחוות את המאכלים המיוחדים שלהם. שני בתים נמצאים בקצה הכפר מול הנוף הפתוח וצופים אל מראות גלילים ושלושה בתים נוספים נמצאים בלב החלק העתיק ומציעים את הייחודיות של בית אבן עתיק.

 

מכינים הכל בבית    צילום: רונית סבירסקי

 

בית תפילה ובית בד עתיק

הביקור בכפר מתחיל בסיור בסמטאות הצרות והשלוות. מציצים אל חצרות הבתים המטופחות עם עציצי גרניום פורחים ומגיעים לבית התפילה "החילווה" שמהווה את המקום הקדוש לתושבי הכפר הדתיים. בצמוד לבית התפילה התגלה פסיפס עתיק וכדים של מטבעות זהב מהתקופה הרומית. נכנסים לחצר ביתם של משפחת מנסור. חצר דרוזית טיפוסית כשעל הגג מטפסת גפן עמוסת אשכולות, קנקני חרס גדולים ניצבים בכניסה ומדרגות מובילות אל מתחת לבנין למערה חשוכה. העיניים מתרגלות לאפלולית ולחפצים החבויים בתוכה. אבן רחיים עצומה ששמשה כבית בד עתיק שוחזרה ושומרה. בובות לבושות בבגדים דרוזים מסורתיים מראות כיצד הכינו את הזיתים לכתישה וכיצד ייצרו את שמן הזית.

 

בית הבד של משפחת מנסור חצוב בסלע     צילום: רונית סבירסקי 

 

הסתירו את אבא חושי

יוצאים מבית הבד וחולפים על פני ביתו של השיח' לביב שהיה מוכתר הכפר. כאן שומעים את סיפורו של אבא חושי שנמלט מהבריטים בתקופת המנדט והוסתר על ידי הדרוזים בביתו של השיח'. הוא שהה בעוספיה כשלושה חודשים והוברח כשהוא לבוש בגדי אישה דרך "שביל המעפילים" לקיבוץ יגור. הדרך ממשיכה אל רחבת "מנזול" שפירושו כיכר. זו הייתה הכיכר המרכזית של הכפר העתיק שבה ישבו חכמי הכפר, ניהלו את ענייני התושבים, פסקו לגבי דינים ומדנים ואישרו אירוסין. במרכז ה"מנזול" הקימה ראג'ה מנסור מוזיאון היסטורי על תולדות הכפר וחיי הדרוזים בישראל מנקודת מבט נשית.

 

 מוזיאון להנצחת המורשת הדרוזית     צילום: רונית סבירסקי

 

מוזיאון היסטורי וסיפורי העדה

ראג'ה ששכלה לפני כשנה את בנה בתאונת דרכים הייתה ממייסדות מעון נעמת הראשון בכפר. חייה הם מדגם מייצג של השינוי שחל במעמדה של האישה הדרוזית במהלך עשרים השנים האחרונות והיא פורשת את הדילמות והקשיים שהיו כרוכים בתהליך הזה. בגילוי לב היא מתארת את המאבקים הבלתי אפשריים לשלב לימודים וגידול ילדים במסגרת חברתית שמתקשה לקבל את הקידמה. היא מספרת על זוגיות, אהבה, גירושים וחזרה בתשובה. נשים דרוזיות שמחליטות לחזור לחיק הדת צריכות לוותר על רישיון נהיגה ולהפסיק לנהוג. המוזיאון הקטן והאינטימי של ראג'ה בנוי משני קומות. בקומה התחתונה היא קיבצה חפצים שמייצגים את החיים בעבר ובקומה העליונה יושבים ומקשיבים לסיפורים, הסברים ועובדות היסטוריות על העדה הדרוזית. ניתן גם להתנסות בהכנת מאכלים דרוזים.

 

תלבושות מסורתיות ועבודות יד    צילום: רונית סבירסקי

 

משקה ה"מירלי"

ראג'ה מכינה את המשקה שמזוהה יותר מכל עם העדה בשם "מירלי" ומכבדת את האורחים. מסבירה ממה מורכב המשקה ומהן סגולותיו. אורח שיקלע לרחובותיו של כפר דרוזי בחורף יוכל להריח באוויר את ניחוח עצי הקמין וריחו המתקתק של ה"מירלי". המשקה שפירושו בעברית "רתוח" עומד על הקמין ומכיל בתוכו מקלות קינמון, זרעי אניס, ציפורן, אגוז מוסקט וג'ינגר ומהם מתקבל משקה טעים להפליא. במקור הוא היה מיועד לנשים אחרי לידה לחיזוק המערכת החיסונית והרחם, כיום נהנים ממנוושאר בני המשפחה כנגד תחלואי החורף. ביקורים בתיאום מראש 054-4665617

 

ארוחה ביתית כשרה

הדרך מכיכר העיר מובילה אל ביתם של וואפה ואדיב חמדן. הבית צופה אל מפרץ עכו, עמק זבולון, רמת יוחנן וקיבוץ יגור. חלונות גדולים פתוחים אל הנוף ומרפסת גדולה ופתוחה ממוקמת תחת גפן שאשכולות ענבים בצבעים של סגול וירוק משתלשלים ממנה מעל ראש הסועדים. השולחן מתמלא בצלחות עמוסות מעדנים דרוזים: כופתה (קציצות בשר) ברוטב עגבניות, מג'דרה, חיטה עם פול, חומוס תוצרת בית, פיתות דרוזיות ומאפים של פיתות עם תוספות. הספיחה היא פיתה עם בשר טחון ובצל, מחמר עשוי עם פלפל אדום מיובש ומנקיש עם זעתר ושמן זית. יש גם מנזלה של חצילים ברוטב עגבניות וחומוס, עלי גפן ממולאים, קישואים ממולאים ומנסף שהוא מנת אורז עם אטריות ושקדים ומעל נתחי עוף או בשר בקר. האירוח מותאם לקבוצות מ-10 אנשים ומעלה. "עמים וטעמים"  טל. 052-4535100, 04-8390125. www.el-carmel.com

 

המקלובה של רייא קבלאן    צילום: רונית סבירסקי

 

אורחן ביתי מול הנוף

רייא וג'האד קבלאן הקימו בצמוד לביתם בנקודת גבוהה הצופה אל הנוף מתחם אירוח בשם "אלמנזול". החיבור של משפחת קבלאן לארץ ולצבא טומן בחובו סיפור היסטורי מרגש. סב המשפחה, איסמאיל קבלאן שהיה קצין בכיר בגדוד דרוזי של הצבא הסורי, החליט לחיות בארץ ישראל ולסייע לכוחות ההגנה בארץ. ברבות הימים הפך לקצין הדרוזי הראשון בצה"ל. בנו, ג'האד שימש כתת ניצב במשמר הגבול ונכדו, היה לנווט הדרוזי הראשון במדינת ישראל. באורחן שהקימו בלב הכפר מורגש מגע יד של אהבה ושמחה לארח. החדרים מאובזרים בהשראה אוריינטאלית עם פרטי עיצוב מוקפדים. במתחם שישה חדרים, שלושה מהם עם ג'אקוזי ובנוסף חלל מרכזי לארוחות סביב שולחן או בישיבה על מזרונים שנקרא "מדפה". גג הבית צופה לנוף מרשים של הר מירון, הר תבור, החרמון, נצרת עילית והים באופק. על הגג ניצבת נדנדת עץ, שולחנות וכסאות ומנגל להכנת בשרים באופן עצמאי.

 

יחידות אירוח אלמנזול     צילום: רונית סבירסקי

 

ארוחת גורמה דרוזית

רייא מציעה גם אפשרות לאכול את מאכלי הבית שהיא מכינה במטבחה הפרטי. כישוריה הקולינריים מעלים את המטעמים לדרגת "גורמה". הקובה שמגיע לשולחן עשוי מגריסי בורגול עדינים, חזה פרגית ממולא באורז הוא מעדן, עלי גפן עדינים במילוי אורז ועגבניות, חצילים על האש עם שום וטחינה גולמית, קבב בטחינה, תבשיל מנזלה וקישואים ממולאים. האורז מוגש כמו עוגה אלגנטית שבראשה שבבי שקדים וצנוברים. לצד האוכל לימונענע קרה תוצרת בית ולקינוח עוגה מיוחדת בשם "לילות בירות" שאת המתכון קיבלה ממשפחת בעלה מלבנון. אי אפשר לסיים ארוחה בלי משקה ה"מירלי" כשהספל גדוש באגוזי מלך.  שותים ולועסים את האגוזים. לינה באורחן כוללת ארוחת בוקר מוקפדת שמוגשת ב"מדפה". סלטי ירקות טריים, לבנה, משקה פירות, מאפים, חביתות ומרקחות של ריבה תוצרת בית. מחיר לינה באוגוסט 600 שקל ליחידה עם ג'אקוזי, 500 שקל ליחידה רגילה כולל ארוחת בוקר. 2 לילות במבצע: 1000 שקל ליחידה עם ג'אקוזי ו-900 ליחידה רגילה. רייא מציעה שני סוגי ארוחות: ארוחת ברבקיו על האש עם סלטים ואורז ב-80 שקל לאדם וארוחת גורמה דרוזית ב-130 שקל לאדם. טל. 0544-481671, 04-8392369 www.elmanzool.com